# 10 Paul Pogba

Dyskutuj o legendarnych piłkarzach Juventusu, wielkich wydarzeniach z przeszłości i historycznych meczach.
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2016, 21:59

Arbuzini pisze:
Makiavel pisze:szybkich
Makiavel pisze:Ibry
To już nie te czasy. Choć technika, siła i zmysł gry kombinacyjnej ciągle na najwyższym poziomie.
Akurat u Ibry atut techniki i zmysł gry kombinacyjnej rekompensuje to, że już nie jest taki szybki. Choć w sprincie na setkę postawiłbym na niego w wyścigu z Llorente czy Mandzukicem.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2016, 23:37

jackop pisze:Owszem. Najczęściej dryblującą drużyną w Europie, może i być Termalica Nieciecza ;)
A jednak jest nią Juventus. Przed Barceloną, Realem, Bayernem i klubami angielskimi. Kompletnie nie rozumiem tej próby odbicia argumentu.
jackop pisze:Do tego potrzebni są zawodnicy na odpowiednim poziomie technicznym, posiadający kreatywność pozwalającą zrozumieć pomysł kolegi.
Tak to się można biczować w nieskończoność. Zawsze ktoś będzie albo grał szybciej, albo więcej krótkimi podaniami, albo mniej do tyłu i tak można wymieniać w nieskończoność. Gramy ciekawą piłkę, w mocnym stopniu opartą na kontratakach i mimo że czasami meczów Serie A nie da się oglądać to i tak uważam, że pod względem stylu plasujemy się w czołówce. Tylko mnie zupełnie nie pociąga rygorystyczna tiki-taka i uznaję ją za współczesną wersję catenaccio, a angielskie pomykanie tam i z powrotem Pogba już poznał, i chyba jakoś mu za tym nie tęskno więc tym się kieruję przy mojej opinii. W naszym kontekście wcześniej przytoczona liczba nie jest tylko suchą statystyką, ale widać to także w grze. Oczywiście duża w tym zasługa Pogby, ale nikt tu nie ukrywa, że chcemy budować drużynę wokół niego i może grać tak ja lubi. Jednocześnie podkreślam, że nie twierdzę tym samym, że zostanie u nas na długo. Tego nie wiem, ale nie sądzę żeby zmienił klub, bo w Juve koledzy za mało grają z klepy :smile:

Po swojej stronie akurat Pogba miał z kim grać: Evrą, Sandro, Dybalą i Moratą. Zagrania do Lichtsteinera, czy Cuadrado wcale się jakoś od siebie nie różniły i głównie były to przerzuty na drugie skrzydło. Mamy początek czerwca, a Ty już z góry zakładasz, że w przyszłym sezonie Francuz będzie bardziej ograniczany przez partnerów.
Makiavel pisze:Akurat u Ibry atut techniki i zmysł gry kombinacyjnej rekompensuje to, że już nie jest taki szybki. Choć w sprincie na setkę postawiłbym na niego w wyścigu z Llorente czy Mandzukicem.
Jeśli stwierdziłby, że warto stanąć do wyścigu ;) . Słabe wybieganie Llorente zapewne było jedną z głównych przyczyn postanowienia, że oddamy go za darmo do Sevilli. Myślę, że nasz docelowy typ "9" to właśnie Morata (tylko strzelający więcej), Cavani, czy Lukaku.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2016, 23:54

Arbuzini pisze:Kompletnie nie rozumiem tej próby odbicia argumentu.
"Nie rozumiesz, bo nie pada" ;) Wyraźnie napisałem, że ilość dryblingów, nie ma u nas aż takiego przełożenia na konkretne ich EFEKTY, choćby ilość strzelonych goli. Napoli walnęło 5 bramek więcej, Roma 8. Nie wiem jak mam wyjaśnić ci to prościej... czy gdyby Pogba za każdym razem dryblował w stronę bramki Buffona, to największa liczba dryblingów w Europie byłaby powodem do wyróżnienia?
Arbuzini pisze:Tylko mnie zupełnie nie pociąga rygorystyczna tiki-taka i uznaję ją za współczesną wersję catenaccio,[...]
Czy ja gdzieś pisałem o tiki-tace, grze w trójkątach i innych wymaganiach, które powinny być spełnione? Nie spodziewałem się, że akurat na tym forum ktoś wyskoczy z tym durnym utożsamianiem: techniczne akcje = sriki taka, więc nie bo jest be... Nie wiem jak można sprowadzć to do takiego uproszczenia :co?:
Arbuzini pisze:Tego nie wiem, ale nie sądzę żeby zmienił klub, bo w Juve koledzy za mało grają z klepy :smile:
Ktoś to zasugerował? Napisałeś, że chcemy budować skład wokół Pogby, więc dla mnie logiczne jest sprowadzenia takich partnerów do gry, by Paul i inni gracze przy nim, mogli się wznieść na najwyższy możliwy poziom.
Arbuzini pisze:Mamy początek czerwca, a Ty już z góry zakładasz, że w przyszłym sezonie Francuz będzie bardziej ograniczany przez partnerów.
Że co proszę? Stwierdziłem, że JEŚLI zostaniemy wyłącznie z Dybalą, Sandro i Alvesem (jeśli dołączy), a Morata (a w sumie to i Cuadrado) odejdzie, to będę wkurzony na Marottę, bo zawodników o technicznym profilu mamy jak na lekarstwo, a potrzebujemy więcej. Nasza gra wygląda wtedy lepiej, efektowniej i efektywniej. Przykład? Błaganie w komentarzach o skrzydła Cuadrado-Sandro zamiast betonowych Lichtsteiner-Evra. Czy będzie ograniczany w przyszłym sezonie? Nie wiem, dowiemy się za rok, ale na pewno szanse na to wzrosną robiąc w klubie tartak. Z resztą w minionym sezonie Pogba był ograniczany przez samego Maksa (na szczęście na krótko, który zrozumiał swój błąd) będąc wystawianym bliżej prawej strony, kosztem Kwadwo.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 14:19

a ja lubię Pogbę na prawej stronie środka pomocy ;) tam zaczynał u nas i dużo dużo lepiej wyglądał z przodu niż teraz, strzelał gole na siłę a teraz za każdym razem stara się technicznie i piłka trafia w kibica siedzącego w 13 rzędzie

poza tym Asamoah ile zagrał meczów by pisać o jakimś błędzie Maxa? 3? ;) inna sprawa, że PP zwyczajnie już od prawej strony odwyknął i potrzeba by serii kilku meczów by znów nabrał tam odpowiednich nawyków...

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2016, 22:05

@jackop
Ok, to w takim razie jaki zespół gra zdecydowanie bardziej zaawansowaną technicznie piłkę od Juventusu? Rozumiem, że Barcelona? Do ich poziomu nam jeszcze brakuje, ale zakładasz w ogóle taki scenariusz, że naszym klubie nikt nie ma się zamiaru z nimi ścigać? Zresztą jak Pogba zechce odejść do Primera Division to zrobi to z innych powodów.
Nic nie wskazuje na to żebyśmy od przyszłego sezonu mieli mieć mniej technicznych zawodników niż obecnie. Tym różni się Allegri od Conte, że on preferuje piłkarzy, którzy potrafią grać piłką - oczywiście jeśli oprócz tego mają coś więcej do zaoferowania. "Betonowe skrzydła" to był jego wybór, zarząd w pełni umożliwił mu korzystanie z innego wariantu. Takie uroki włoskich szkoleniowców. Równowaga musi być, nawet jeśli wolisz dryblerów :P . Rozumiem o co Ci chodzi, że drużyna ma być budowana wokół Pogby, ale nie jest to równoważne tworzeniem zespołu pod niego. Mamy mocno nakreśloną filozofię futbolu i widać też jakimi zawodnikami się interesujemy. Nic nie wskazuje na to, że mamy zamiar kopiować hiszpański styl, ale coraz wyraźniej widać, że rola jednowymiarowych zawodników w naszej drużynie jest coraz bardziej marginalizowana.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2016, 22:22

jackop pisze:JEŚLI zostaniemy wyłącznie z Dybalą, Sandro i Alvesem (jeśli dołączy), a Morata (a w sumie to i Cuadrado) odejdzie, to będę wkurzony na Marottę, bo zawodników o technicznym profilu mamy jak na lekarstwo, a potrzebujemy więcej
Nie zostaniemy, bo na pewno przyjdzie jeden techniczny pomocnik :think: Poza tym, Berardi to raczej nie jest rzemieślnik.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 01:15

Oczywiście, że nie jest:

Dla mnie pod względem stylu gry to trochę taki "ofensywny Marchisio".

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 10:20

ta kompilacja jest przerażająca... czy może mi ktoś powiedzieć do jakiego stylu gry, jakiej formacji i na jaką pozycję nadaje się ten włoski talent czystej wody?

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 10:32

Maly pisze:ta kompilacja jest przerażająca...
Myślałem, że tylko ja odniosłem takie wrażenie... Może przerażająca to za mocno powiedziane, ale mnie osobiście bardziej zasmuciła, niż "podjarała". Dobrze ułożona lewa noga i w sumie tyle z tej kompilacji wynika. Strasznie koślawy się wydaje; przypomina nieco Mullera z postury. Cóż, statystyki ma bardzo dobre, więc może w tę stronę? :think:

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 10:47

Po kompilacji widać jedno, na pewno nie stworzy duetu z Dybalą, nie możemy mieć w ataku dwóch gości którzy ogromną część czasu gry spędzają w linii pomocy.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 19:55

Przerażające jest to, że komentujecie jakbyście pierwszy raz widzieli Berardiego w akcji :/

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:01

ja drugi ale... sezon temu miał lepszą kompilację ;) wydawał się dużo bardziej dynamiczniejszy i przebojowy, po roku powinien być lepszy a wygląda jakby o rok się cofną w rozwoju...

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:08

Arbuzini pisze:Przerażające jest to, że komentujecie jakbyście pierwszy raz widzieli Berardiego w akcji :/
Przerażające, bo? Jestem na forum kibiców Juventusu, Sassuolo, Bererdiego, czy w ogóle włoskiej piłki? Widziałem chłopaka w akcji w meczach z nami + oglądałem skróty jego bramek/asyst. Uwłacza to mojej godności, czy jak?

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 22:09

Maly pisze:ja drugi ale... sezon temu miał lepszą kompilację ;) wydawał się dużo bardziej dynamiczniejszy i przebojowy, po roku powinien być lepszy a wygląda jakby o rok się cofną w rozwoju...
Cóż... rozwinąć to on się nie rozwinął. Nadrobił trochę asystami na wiosnę, ale zdecydowanie nie był to jego sezon. Transfer spóźniony o rok, tylko to już w trakcie ubiegłego mercato było wiadomo, że Sassuolo to może zapewnić mu conajwyżej strefę komfortu. Niemniej gość jest do odratowania, faktycznie to porównania do Mullera są całkiem uzasadnione z tą różnicą, że Berardi sporo pracuje w obronie.
wojczech7 pisze:
Arbuzini pisze:Przerażające jest to, że komentujecie jakbyście pierwszy raz widzieli Berardiego w akcji :/
Przerażające, bo? Jestem na forum kibiców Juventusu, Sassuolo, Bererdiego, czy w ogóle włoskiej piłki? Widziałem chłopaka w akcji w meczach z nami + oglądałem skróty jego bramek/asyst. Uwłacza to mojej godności, czy jak?
Zależy. Jeśli potem wypowiadasz się w eksperckim tonie to owszem :P

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 22:36

Arbuzini pisze:
Maly pisze:ja drugi ale... sezon temu miał lepszą kompilację ;) wydawał się dużo bardziej dynamiczniejszy i przebojowy, po roku powinien być lepszy a wygląda jakby o rok się cofną w rozwoju...
Cóż... rozwinąć to on się nie rozwinął. Nadrobił trochę asystami na wiosnę, ale zdecydowanie nie był to jego sezon. Transfer spóźniony o rok, tylko to już w trakcie ubiegłego mercato było wiadomo, że Sassuolo to może zapewnić mu conajwyżej strefę komfortu. Niemniej gość jest do odratowania, faktycznie to porównania do Mullera są całkiem uzasadnione z tą różnicą, że Berardi sporo pracuje w obronie.
Nie wiem jak możesz go porównywać do Mullera, nie oglądając Mullera w akcji. Bo jak inaczej usprawiedliwić niewiedzę na temat gry Mullera w obronie?

ODPOWIEDZ