# 10 Paul Pogba
- Makiavel
- Juventino
Akurat u Ibry atut techniki i zmysł gry kombinacyjnej rekompensuje to, że już nie jest taki szybki. Choć w sprincie na setkę postawiłbym na niego w wyścigu z Llorente czy Mandzukicem.Arbuzini pisze:Makiavel pisze:szybkichTo już nie te czasy. Choć technika, siła i zmysł gry kombinacyjnej ciągle na najwyższym poziomie.Makiavel pisze:Ibry
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- Arbuzini
- Juventino
A jednak jest nią Juventus. Przed Barceloną, Realem, Bayernem i klubami angielskimi. Kompletnie nie rozumiem tej próby odbicia argumentu.jackop pisze:Owszem. Najczęściej dryblującą drużyną w Europie, może i być Termalica Nieciecza
Tak to się można biczować w nieskończoność. Zawsze ktoś będzie albo grał szybciej, albo więcej krótkimi podaniami, albo mniej do tyłu i tak można wymieniać w nieskończoność. Gramy ciekawą piłkę, w mocnym stopniu opartą na kontratakach i mimo że czasami meczów Serie A nie da się oglądać to i tak uważam, że pod względem stylu plasujemy się w czołówce. Tylko mnie zupełnie nie pociąga rygorystyczna tiki-taka i uznaję ją za współczesną wersję catenaccio, a angielskie pomykanie tam i z powrotem Pogba już poznał, i chyba jakoś mu za tym nie tęskno więc tym się kieruję przy mojej opinii. W naszym kontekście wcześniej przytoczona liczba nie jest tylko suchą statystyką, ale widać to także w grze. Oczywiście duża w tym zasługa Pogby, ale nikt tu nie ukrywa, że chcemy budować drużynę wokół niego i może grać tak ja lubi. Jednocześnie podkreślam, że nie twierdzę tym samym, że zostanie u nas na długo. Tego nie wiem, ale nie sądzę żeby zmienił klub, bo w Juve koledzy za mało grają z klepyjackop pisze:Do tego potrzebni są zawodnicy na odpowiednim poziomie technicznym, posiadający kreatywność pozwalającą zrozumieć pomysł kolegi.
Po swojej stronie akurat Pogba miał z kim grać: Evrą, Sandro, Dybalą i Moratą. Zagrania do Lichtsteinera, czy Cuadrado wcale się jakoś od siebie nie różniły i głównie były to przerzuty na drugie skrzydło. Mamy początek czerwca, a Ty już z góry zakładasz, że w przyszłym sezonie Francuz będzie bardziej ograniczany przez partnerów.
Jeśli stwierdziłby, że warto stanąć do wyściguMakiavel pisze:Akurat u Ibry atut techniki i zmysł gry kombinacyjnej rekompensuje to, że już nie jest taki szybki. Choć w sprincie na setkę postawiłbym na niego w wyścigu z Llorente czy Mandzukicem.

- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
"Nie rozumiesz, bo nie pada"Arbuzini pisze:Kompletnie nie rozumiem tej próby odbicia argumentu.

Czy ja gdzieś pisałem o tiki-tace, grze w trójkątach i innych wymaganiach, które powinny być spełnione? Nie spodziewałem się, że akurat na tym forum ktoś wyskoczy z tym durnym utożsamianiem: techniczne akcje = sriki taka, więc nie bo jest be... Nie wiem jak można sprowadzć to do takiego uproszczenia :co?:Arbuzini pisze:Tylko mnie zupełnie nie pociąga rygorystyczna tiki-taka i uznaję ją za współczesną wersję catenaccio,[...]
Ktoś to zasugerował? Napisałeś, że chcemy budować skład wokół Pogby, więc dla mnie logiczne jest sprowadzenia takich partnerów do gry, by Paul i inni gracze przy nim, mogli się wznieść na najwyższy możliwy poziom.Arbuzini pisze:Tego nie wiem, ale nie sądzę żeby zmienił klub, bo w Juve koledzy za mało grają z klepy
Że co proszę? Stwierdziłem, że JEŚLI zostaniemy wyłącznie z Dybalą, Sandro i Alvesem (jeśli dołączy), a Morata (a w sumie to i Cuadrado) odejdzie, to będę wkurzony na Marottę, bo zawodników o technicznym profilu mamy jak na lekarstwo, a potrzebujemy więcej. Nasza gra wygląda wtedy lepiej, efektowniej i efektywniej. Przykład? Błaganie w komentarzach o skrzydła Cuadrado-Sandro zamiast betonowych Lichtsteiner-Evra. Czy będzie ograniczany w przyszłym sezonie? Nie wiem, dowiemy się za rok, ale na pewno szanse na to wzrosną robiąc w klubie tartak. Z resztą w minionym sezonie Pogba był ograniczany przez samego Maksa (na szczęście na krótko, który zrozumiał swój błąd) będąc wystawianym bliżej prawej strony, kosztem Kwadwo.Arbuzini pisze:Mamy początek czerwca, a Ty już z góry zakładasz, że w przyszłym sezonie Francuz będzie bardziej ograniczany przez partnerów.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
a ja lubię Pogbę na prawej stronie środka pomocy
tam zaczynał u nas i dużo dużo lepiej wyglądał z przodu niż teraz, strzelał gole na siłę a teraz za każdym razem stara się technicznie i piłka trafia w kibica siedzącego w 13 rzędzie
poza tym Asamoah ile zagrał meczów by pisać o jakimś błędzie Maxa? 3?
inna sprawa, że PP zwyczajnie już od prawej strony odwyknął i potrzeba by serii kilku meczów by znów nabrał tam odpowiednich nawyków...

poza tym Asamoah ile zagrał meczów by pisać o jakimś błędzie Maxa? 3?

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Arbuzini
- Juventino
@jackop
Ok, to w takim razie jaki zespół gra zdecydowanie bardziej zaawansowaną technicznie piłkę od Juventusu? Rozumiem, że Barcelona? Do ich poziomu nam jeszcze brakuje, ale zakładasz w ogóle taki scenariusz, że naszym klubie nikt nie ma się zamiaru z nimi ścigać? Zresztą jak Pogba zechce odejść do Primera Division to zrobi to z innych powodów.
Nic nie wskazuje na to żebyśmy od przyszłego sezonu mieli mieć mniej technicznych zawodników niż obecnie. Tym różni się Allegri od Conte, że on preferuje piłkarzy, którzy potrafią grać piłką - oczywiście jeśli oprócz tego mają coś więcej do zaoferowania. "Betonowe skrzydła" to był jego wybór, zarząd w pełni umożliwił mu korzystanie z innego wariantu. Takie uroki włoskich szkoleniowców. Równowaga musi być, nawet jeśli wolisz dryblerów
. Rozumiem o co Ci chodzi, że drużyna ma być budowana wokół Pogby, ale nie jest to równoważne tworzeniem zespołu pod niego. Mamy mocno nakreśloną filozofię futbolu i widać też jakimi zawodnikami się interesujemy. Nic nie wskazuje na to, że mamy zamiar kopiować hiszpański styl, ale coraz wyraźniej widać, że rola jednowymiarowych zawodników w naszej drużynie jest coraz bardziej marginalizowana.
Ok, to w takim razie jaki zespół gra zdecydowanie bardziej zaawansowaną technicznie piłkę od Juventusu? Rozumiem, że Barcelona? Do ich poziomu nam jeszcze brakuje, ale zakładasz w ogóle taki scenariusz, że naszym klubie nikt nie ma się zamiaru z nimi ścigać? Zresztą jak Pogba zechce odejść do Primera Division to zrobi to z innych powodów.
Nic nie wskazuje na to żebyśmy od przyszłego sezonu mieli mieć mniej technicznych zawodników niż obecnie. Tym różni się Allegri od Conte, że on preferuje piłkarzy, którzy potrafią grać piłką - oczywiście jeśli oprócz tego mają coś więcej do zaoferowania. "Betonowe skrzydła" to był jego wybór, zarząd w pełni umożliwił mu korzystanie z innego wariantu. Takie uroki włoskich szkoleniowców. Równowaga musi być, nawet jeśli wolisz dryblerów

- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Nie zostaniemy, bo na pewno przyjdzie jeden techniczny pomocnikjackop pisze:JEŚLI zostaniemy wyłącznie z Dybalą, Sandro i Alvesem (jeśli dołączy), a Morata (a w sumie to i Cuadrado) odejdzie, to będę wkurzony na Marottę, bo zawodników o technicznym profilu mamy jak na lekarstwo, a potrzebujemy więcej

- Maly
- Juventino
ta kompilacja jest przerażająca... czy może mi ktoś powiedzieć do jakiego stylu gry, jakiej formacji i na jaką pozycję nadaje się ten włoski talent czystej wody?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- wojczech7
- Juventino
Myślałem, że tylko ja odniosłem takie wrażenie... Może przerażająca to za mocno powiedziane, ale mnie osobiście bardziej zasmuciła, niż "podjarała". Dobrze ułożona lewa noga i w sumie tyle z tej kompilacji wynika. Strasznie koślawy się wydaje; przypomina nieco Mullera z postury. Cóż, statystyki ma bardzo dobre, więc może w tę stronę?Maly pisze:ta kompilacja jest przerażająca...

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Maly
- Juventino
ja drugi ale... sezon temu miał lepszą kompilację
wydawał się dużo bardziej dynamiczniejszy i przebojowy, po roku powinien być lepszy a wygląda jakby o rok się cofną w rozwoju...

magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- wojczech7
- Juventino
Przerażające, bo? Jestem na forum kibiców Juventusu, Sassuolo, Bererdiego, czy w ogóle włoskiej piłki? Widziałem chłopaka w akcji w meczach z nami + oglądałem skróty jego bramek/asyst. Uwłacza to mojej godności, czy jak?Arbuzini pisze:Przerażające jest to, że komentujecie jakbyście pierwszy raz widzieli Berardiego w akcji
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Arbuzini
- Juventino
Cóż... rozwinąć to on się nie rozwinął. Nadrobił trochę asystami na wiosnę, ale zdecydowanie nie był to jego sezon. Transfer spóźniony o rok, tylko to już w trakcie ubiegłego mercato było wiadomo, że Sassuolo to może zapewnić mu conajwyżej strefę komfortu. Niemniej gość jest do odratowania, faktycznie to porównania do Mullera są całkiem uzasadnione z tą różnicą, że Berardi sporo pracuje w obronie.Maly pisze:ja drugi ale... sezon temu miał lepszą kompilacjęwydawał się dużo bardziej dynamiczniejszy i przebojowy, po roku powinien być lepszy a wygląda jakby o rok się cofną w rozwoju...
Zależy. Jeśli potem wypowiadasz się w eksperckim tonie to owszemwojczech7 pisze:Przerażające, bo? Jestem na forum kibiców Juventusu, Sassuolo, Bererdiego, czy w ogóle włoskiej piłki? Widziałem chłopaka w akcji w meczach z nami + oglądałem skróty jego bramek/asyst. Uwłacza to mojej godności, czy jak?Arbuzini pisze:Przerażające jest to, że komentujecie jakbyście pierwszy raz widzieli Berardiego w akcji

- Szilgu
- Juventino
Nie wiem jak możesz go porównywać do Mullera, nie oglądając Mullera w akcji. Bo jak inaczej usprawiedliwić niewiedzę na temat gry Mullera w obronie?Arbuzini pisze:Cóż... rozwinąć to on się nie rozwinął. Nadrobił trochę asystami na wiosnę, ale zdecydowanie nie był to jego sezon. Transfer spóźniony o rok, tylko to już w trakcie ubiegłego mercato było wiadomo, że Sassuolo to może zapewnić mu conajwyżej strefę komfortu. Niemniej gość jest do odratowania, faktycznie to porównania do Mullera są całkiem uzasadnione z tą różnicą, że Berardi sporo pracuje w obronie.Maly pisze:ja drugi ale... sezon temu miał lepszą kompilacjęwydawał się dużo bardziej dynamiczniejszy i przebojowy, po roku powinien być lepszy a wygląda jakby o rok się cofną w rozwoju...