Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2016, 13:31

Maly pisze:ciężko jest stwierdzić czy gramy wtedy 352 czy 532, na moje jednak 532 ale piszemy sobie 352 żeby się dowartościować, że gramy niby ofensywnie i wystawiamy tylko 3 obrońców podczas gdy na bokach stoi Evra i Lichy - obrońcy z krwi i kości, natomiast jeśli na boisku gra przykładowy Gacek to chyba jednak nie robi za wing-backa więc można go nazwać skrzydłowym
Zależy od punktu widzenia, dla mnie jest odwrotnie, właśnie ci co piszą, że gramy 5-3-2 robią to dlatego, by na siłę pokazać, że gramy defensywnie. Ważne są zadania na boisku a nie to czy wstawimy tam Giacca czy Lichego. A widać, że inaczej grają Evra i Lichtsteiner w 3-5-2 niż w np. w 4-3-1-2, tak samo jak zmieniają się role Chielliniego i Barzagliego w zależności od bloku 3- lub 4-osobowego.
Przy okazji, El Shaarawy faktycznie grał jako typowy wahadłowy w eliminacjach? Dla mnie to zawsze był napastnik, cofnięty albo boczny (pomijając słowo "skrzydłowy" żeby nie ciągnąć tej dyskusji). Ofensywnie to wygląda, nie wiem jak on ogarnia tyły, ale w sumie Van Gaal też kiedyś Kuyta przerobił.

Z innej beczki, choć trochę nie na temat, Mandzukic walnął klasycznego hat-tricka, wprawdzie z San Marino, ale zawsze. Nie wiem tylko, co Chorwaci chcieli osiągnąć wybierając sobie takiego przeciwnika przed Euro, ale to już na dyskusję do innego działu.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2016, 18:15

@D@$ pisze:inaczej grają Evra i Lichtsteiner w 3-5-2 niż w np. w 4-3-1-2
i co z tego? pytanie brzmi jak zmieniłyby się ich role gdybyśmy grali (wg ciebie) 532 a nie 352... ;]

bo chyba nie powiesz, że w dzisiejszych czasach boczny obrońca w 532 stoi w miejscu i nie pomaga z przodu skoro robi to grając tylko 4 z tyłu?

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2016, 22:39

5-3-2 to taki trochę dziwoląg, topowe zespoły raczej tego nie stosują, raczej te słabsze chcące zagniezdzić obronę i nastawić się na kontry. Mało jest punktów odniesienia, jeśli dobrze pamiętam to kojarzy mi się Kostaryka na MŚ. Ale jak już, to w 3-5-2:
- półprawy i półlewy obrońca (czyli w Juve Barzagli i Chiellini) są szerzej ustawieni. Aktywniej uczestniczą w ataku pozycyjnym, było to widać jeszcze za Conte. Ogólnie grają bliżej linii bocznej, nie ograniczają się do roli stoperów, zdarzają się wypady do przodu.
- Lichtsteiner i Evra w ataku pozycyjnym grają praktycznie na wysokości pola karnego przeciwników, wchodzą w pole karne albo z piłką przy nodze na obieg obrońców, albo po długich półkach z głębi linii pomocy (zwlaszcza przy Pirlo można bylo to zaobserwować). Oczywiście i przy grze z czwórką z tyłu wspierali atak, ale pozostawali wtedy obrońcami i ograniczała się do wypadów, nie grając tak wysoko. Z resztą mam wrażenie, że dlatego Conte zdecydował się w 2012 na 3-5-2, bo raz, że Chiellini nie jest typowym stoperem a kimś pomiędzy lewym a środkowym obrońcą, dwa, że Lichtsteiner ma inklinacje do częstego angażowania się w ofensywę nawet jak na "nowoczesnego prawego obrońcę".

Tak w ogóle, to mam rozumieć, że Napoli za Mazzariego też grało 5-2-3 a nie 3-4-3, bo na wahadle byli Zuniga i Maggio, czyli nominalnie boczni obrońcy?

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 09:37

oczywiście, no chyba że jednocześnie dojdziemy do wniosku, że Real gra 253/262 ;) bo przecież nie powiesz mi, że Marcelo gra mniej z tyłu niż Evra w "352"... a skoro Evrę uznajesz za pomocnika to Marcelo... ;)

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 10:34

Marcelo gra jako wahadłowy, podobnie jak Alves w Barcelonie. Tylko w tym wypadku zapis 343 zarezerwowany jest dla innego ustawienia więc stosuje się 433. Takie ustawienie boków to żadna nowość, u nas Zambrotta też tak grał, a skład awizowany był jako 442/4312.

Od przyszłego sezonu będziemy mieli w składzie Sandro i (z dużą dozą prawdopodobieństwa) Alvesa. Co Ci znowu Mały nie pasuje w naszym ustawieniu i wykonawcach? Biczowania się, że gramy defensywnie i mało technicznie ciąg dalszy? Jeszcze się nie nauczyliście, że Juventus to włoski klub prowadzony przez włoskiego trenera i na skrzydłach w 352 nie zobaczycie Cuadrado i Berardiego?

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 11:48

łopatologicznie - nie licząc Cuadrado zawsze gramy wing-backami - milion razy bardziej poprawnie jest więc zapisywać 532 niż 352

czyli jak to było z Marcelo? grają 343 ale nikt nie pisze, że 343 tylko 433? :D to patrz... zupełnie jak u nas - gramy 532 ale nikt nie pisze 532 tylko 352 :bravo:

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 17:36

Dobra Maly. Widzę, że jesteś na krucjacie i tylko Ty masz rację, a cała reszta świata się myli, nie podyskutujemy zatem. Czepiłeś się jakieś pierdoły i wałkujesz temat, a tak naprawdę nie wiadomo o co Ci chodzi więc pewnie o to żeby przyznać Ci rację.

I nie, Real nie gra 343. Nie przekręcaj moich wypowiedzi, nie chcę być kojarzony z opiniami, z którymi się nie zgadzam.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 18:45

Fascynujący off-topic, dość!

Dzisiaj sparing z Finlandią o 20:40.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 18:59

Thiago Motta będzie grać z "dychą" :shock:? Wiem, że numer to tylko symboliczny duperel, ale "10" nie została chyba bardziej zdewaluowana od czasów, gdy w reprezentacji Polski nosił ją Mariusz Lewandowski.

Obrazek
panlider

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 19:39

Jedno jest pewne. Po Euro Conte zostanie wrogiem numer jeden albo bohaterem Italii. Osobiście uważam, że znacznie większe szanse są na tą pierwszą opcje.
Upieranie się przy 3-5-2 w momencie, kiedy nie ma Verattiego i Markiza, a do tego zrezygnowało się z Jorignho to kuriozum czystej wody. Włosi mają kilku ciekawych skrzydłowych, którzy zapewne przesiedzą większość turnieju na ławce. Aż prosi się, żeby grać 4-3-3, zwłaszcza, że sensownych środkowych napastników nie mają praktycznie wcale.
Pożyjemy, zobaczymy.

"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018" :D
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:08

bardzo się mylisz - 352 jako tako daje nadzieję na zwycięstwa po 1-0, 433 gwarantuje zaś straty bramek...

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:30

Sirigu - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, Motta, Gicaccherini, El Shaarawy - Zaza, Immobile.

Obrazek
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:42

Wszystko rozumiem ale o co chodzi z Giakiem, chłop jest strasznie przeciętny a wydaje się na obecny moment piłkarzem od którego Conte zaczyna ustalać skład :prochno:
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2016, 20:43 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:42

Bardzo ofensywnie, przynajmniej na papierze.

Obrazek
Lambi120

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2016, 20:43

Mecz na Rai Due, 239 kanał na nc+.

ODPOWIEDZ