fantasy

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
łyziu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2004, 19:29

czyta ktoś ten gatunek literacki jakim jest fantasy :?:

jeśli tak to polećcie mi jakąś ciekawą knigę z tego gatunku; proszę

ostatni przeczytałem ksiązki Zlaznego (nazwę to Sagą Ambery i Chaosu - bo nie wiem jak nazwać inaczej wszystkie 10 tomów)

polecam, choć troche poplątane, jak ktoś chce to prześle w html'u
dajta tylko znać

blues is the colour, football is the game
Seiru

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2004, 19:39

Polecam książki Tolkiena: Władca Pierścieni, Silmarillion, Hobbit, Niedokończone Opowieści, Księgę Zaginionych Opowieści i jak znasz dobrze angielski to "History of Middle-Earth" bo niestety nie została przetłumaczona na Polski.
Teraz czytam pierwszy tom trylogii David'a Eddingsa pt. "Diamentowy Tron"

PS. Podeślij to cośtam o Chaosie :D na Seiru@op.pl

non mollare mai
Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2004, 20:29

ja polecam ksiązki typu Warcraft ( chyba 3 częsci) Diablo ( tez 3 ) i StarCraft !!! można je znaleźć na www.merlin.com i innych internetowych księgarniach lub sklepach z grami na komputer :D !! 8)

sam przeczytałem chyba 4 z nich i bardzo mi sie podobały...i oczywiście Harry Potter i Lord of The Rings... 8)

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
Umpa

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 lutego 2004, 20:50

A ja polecę Sapkowskiego jeśli jeszcze nie czytałeś oczywiście.

Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2004, 21:14

ja czytałem władce pierścieni i musze powiedzieć, że żadna książka mnie tak nie wciągła... naprawde warto przeczytać

RadeKas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 00:02

A ja polece ci Terrego Pratcheta. To jest mistrz groteski i wysmiewania wszystkiego co sie da. Jego ksiazki sa genialne. Swietne sa tez ksiazki z Frogotten Realms. Obecnie czekam do maja na 3 tom Wojny Pajeczej Krolowej. No i w tak zwanym miedzyczasie wzialem sie za ksiazki z cyklu Gwiezdnych Wojen. Takze goraco polecam, bo to najlepszy swiata ever :wink:

srali muszki będzie wiosna
OskarG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 00:37

Jak można przeczytać w moinm opisie :P interesuje sie fantastyką :)

Ja polece ksiązki takie jak :D

Diuna - Franka Herberta - Poprostu majstersztyk według mnie jedna zlepszych książek z gatunku fantastyki jakie czytałem(A cztałem dużo)
Należ ona do fantastyki której akcja dzieje sie ileś tam tysięcy lat i jeszcze troche w przyszłości. Poprostu obowiązek dla każdego miłosnika
cały cykl składa się z 6 części :)
Ksiązka została sprzedana w 12 milionach egzemplarzy(obecnie pewnie więcej bo to są stare dane)Powstały 2 filmy- Autorstwa LYNCH'A (1984)
i HARRISON'A chyba (2000)
I z tego co wiem ksiązka otrzymała nagrody Hugo i Nebula.

Mistrz Zagadek z Hed - Patrycja A. McKillip Serja składa się z powiedzmy 4 książek (Sapkowski Prezentuje) bardzo ciekawa

Północna Granica Feliks - W. Kres - 4 ksiązki kazda ksiązka jest jakby oddziena, w każdej opisana jest inna historia związana ze Swiatem.
Ksiązka inna mi się podobał ale wszystko zależy bo onna jest poprostu inna :)

Dragonlance- różni autorzy - najciekawsza jest kreacja bohaterów tej seri ponieważ wiekszość z nich powstała do gry(w swiecie Dragonlance) byli odgrywani a puzniej ich historie zostały opisane.
Najciekawsza postac to Rastlin Majre (Jakoś tak ) czasami zwany Fistandantilusem - 2 najpopularniejszy czarodziej w Fantasy.

Ksiązki serii Forgottem Realm's- Ciekawi bohaterowie czasami gorsze opowiadania czasami lepsze - Duża seria chyba najlepszym pisarzem tej seri jest R.A. Salvatore -Twórca Dritzza) - wielu innych bohaterów.

Achaja - Andrzeja Ziemiańskiego - jeszcze nieczytałem ale mój braciszek mówi że jest bardzo fajna więć mu wierze :D

Osatatani a raczej ostatni
to:
Lem- NIc dodac nic ując fantastyk trudna (filozoficzna) duzo nie czytałem ale zamieżam jak znajde czas i ksiązk i:P
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2004, 01:18 przez OskarG, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
KowalFromStolica

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 01:51

Oskar8 pisze:
Dragonlance- różni autorzy - najciekawsza jest kreacja bohaterów tej seri ponieważ wiekszość z nich powstała do gry(w swiecie Dragonlance) byli odgrywani a puzniej ich historie zostały opisane.
Najciekawsza postac to Rastlin Majre (Jakoś tak ) czasami zwany Fistandantilusem - 2 najpopularniejszy czarodziej w Fantasy.
:-D RAISTLIN MAJERE. Jak widać z mego podpisu(cytat z książki) tą sagę cenię najwyżej.I ją bym Ci najbardziej polecał.Oczywiście Sapkowski(czekam na Bożych Bojowników) i Tolkien to lektury obowiązkowe i jak je przeczytasz możesz się wziąć za wcześniej wspomnianą sagę Smoczej Lancy.Książek fantasy jest bardzo dużo ale te cenię najwyżej.

Oby twój miecz nigdy się nie złamał.
Oby twoja Zbroja nigdy nie zardzewiała.
Oby Trzy Księżyce były przewodnikami twej Magii.
Oby twój Życiowy Cel nigdy nie wybuchł ci w twarz.
OskarG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 10:05

KowalFromStolica pisze:
Oskar8 pisze:
:-D RAISTLIN MAJERE. Jak widać z mego podpisu(cytat z książki) tą sagę cenię najwyżej.I ją bym Ci najbardziej polecał.Oczywiście Sapkowski(czekam na Bożych Bojowników) i Tolkien to lektury obowiązkowe i jak je przeczytasz możesz się wziąć za wcześniej wspomnianą sagę Smoczej Lancy.Książek fantasy jest bardzo dużo ale te cenię najwyżej.
No jak widac yjadem jedn literke ale pzo puna i bzem godnz w yasadyie to nie lubie ich yjada ale cyasami tryeba ---- to była taka mała dygresja :P

Wracając do tematu ksiązek - tak Lubie tą serje lubie wiele wiekszość przeczytanych ksiązek.

Najbardziej cenie Diune można to było wywnioskować z mojej wcześniejszej wypowiedzi :P

Ale dodam jeszcze takie tytuły jak :

Serie Strażnicy Płomienia - Joel Rosenberg

Opowieść Słucznika - R.A. Salvatore(wspomniany juz wczesniej) tylko ta serja nie należy do swiata Forgottem realms

Trylogia Miecz Mroków- Margaret Wis & Tracy Hickman - Autorzy są własnie twórcami Dragonlance- dla mnie najepsi pisarze tej serji

Narazie tyle może coś jeszcze dodam:P[/b]

Obrazek
kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 13:41

Panie Oskarze, ma Pan stare wiadomości, Diuny już wyszło więcej części :-D

kouba

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 15:15

z fantasy to chyba najpopularniejsze, co nie oznacza, ze najlepsze :wink: są chyba książki Tolkiena i Sapkowskiego, ale polecam przeczytać kryminał "Czarny Anioł" albo "Sfinks" te książki są Grahama Mastertona. Jeszcze jedna książka mi sie bardzo spodobała tego pisarza, ale zapomniłem dokładny tytuł :oops: W każdym bądz razie polecam bardzo książki pana Mastertona :!: Warto poswięcić troche czasu :!:

Seiru

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 19:00

Loodziki, a znacie jakieś stronki skąd można ściągać takie książki :?:

non mollare mai
Jasiek-x

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2004, 20:04

Ja uwielbiam Tolkiena, szczególnie "Hobbita" i trylogię "Władcy Pierścieni". A tym co łyziu mówi nie mam najmniejszego pojęcia.

beavis

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 lutego 2004, 00:07

Ja ci polecam Ksiegi Tajemnic i Ksiegi Rzeczy Dziwnych to sa ciekawe ksiazki duzo nie czytam,o wiekszosci ksiazek co tu piszecie nie mam pojecia :D ale polecam wyzej wymienione choc to raczej trzeba sie tym interesowac :P

OskarG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2004, 00:56

kornknot pisze:Panie Oskarze, ma Pan stare wiadomości, Diuny już wyszło więcej części :-D
???
Wytłumacz o co ci chodzi bo niechce mi sie domyslać

Jakie stare wiadomości ???

Obrazek
ODPOWIEDZ