fantasy
- łyziu
- Juventino
czyta ktoś ten gatunek literacki jakim jest fantasy
jeśli tak to polećcie mi jakąś ciekawą knigę z tego gatunku; proszę
ostatni przeczytałem ksiązki Zlaznego (nazwę to Sagą Ambery i Chaosu - bo nie wiem jak nazwać inaczej wszystkie 10 tomów)
polecam, choć troche poplątane, jak ktoś chce to prześle w html'u
dajta tylko znać

jeśli tak to polećcie mi jakąś ciekawą knigę z tego gatunku; proszę
ostatni przeczytałem ksiązki Zlaznego (nazwę to Sagą Ambery i Chaosu - bo nie wiem jak nazwać inaczej wszystkie 10 tomów)
polecam, choć troche poplątane, jak ktoś chce to prześle w html'u
dajta tylko znać
blues is the colour, football is the game
- Seiru
- Juventino
Polecam książki Tolkiena: Władca Pierścieni, Silmarillion, Hobbit, Niedokończone Opowieści, Księgę Zaginionych Opowieści i jak znasz dobrze angielski to "History of Middle-Earth" bo niestety nie została przetłumaczona na Polski.
Teraz czytam pierwszy tom trylogii David'a Eddingsa pt. "Diamentowy Tron"
PS. Podeślij to cośtam o Chaosie
na Seiru@op.pl
Teraz czytam pierwszy tom trylogii David'a Eddingsa pt. "Diamentowy Tron"
PS. Podeślij to cośtam o Chaosie

non mollare mai
- Wojtom
- Juventino
ja polecam ksiązki typu Warcraft ( chyba 3 częsci) Diablo ( tez 3 ) i StarCraft !!! można je znaleźć na www.merlin.com i innych internetowych księgarniach lub sklepach z grami na komputer
!! 8)
sam przeczytałem chyba 4 z nich i bardzo mi sie podobały...i oczywiście Harry Potter i Lord of The Rings... 8)

sam przeczytałem chyba 4 z nich i bardzo mi sie podobały...i oczywiście Harry Potter i Lord of The Rings... 8)
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
- RadeKas
- Juventino
A ja polece ci Terrego Pratcheta. To jest mistrz groteski i wysmiewania wszystkiego co sie da. Jego ksiazki sa genialne. Swietne sa tez ksiazki z Frogotten Realms. Obecnie czekam do maja na 3 tom Wojny Pajeczej Krolowej. No i w tak zwanym miedzyczasie wzialem sie za ksiazki z cyklu Gwiezdnych Wojen. Takze goraco polecam, bo to najlepszy swiata ever 
srali muszki będzie wiosna
- OskarG
- Juventino
Jak można przeczytać w moinm opisie
interesuje sie fantastyką 
Ja polece ksiązki takie jak
Diuna - Franka Herberta - Poprostu majstersztyk według mnie jedna zlepszych książek z gatunku fantastyki jakie czytałem(A cztałem dużo)
Należ ona do fantastyki której akcja dzieje sie ileś tam tysięcy lat i jeszcze troche w przyszłości. Poprostu obowiązek dla każdego miłosnika
cały cykl składa się z 6 części
Ksiązka została sprzedana w 12 milionach egzemplarzy(obecnie pewnie więcej bo to są stare dane)Powstały 2 filmy- Autorstwa LYNCH'A (1984)
i HARRISON'A chyba (2000)
I z tego co wiem ksiązka otrzymała nagrody Hugo i Nebula.
Mistrz Zagadek z Hed - Patrycja A. McKillip Serja składa się z powiedzmy 4 książek (Sapkowski Prezentuje) bardzo ciekawa
Północna Granica Feliks - W. Kres - 4 ksiązki kazda ksiązka jest jakby oddziena, w każdej opisana jest inna historia związana ze Swiatem.
Ksiązka inna mi się podobał ale wszystko zależy bo onna jest poprostu inna
Dragonlance- różni autorzy - najciekawsza jest kreacja bohaterów tej seri ponieważ wiekszość z nich powstała do gry(w swiecie Dragonlance) byli odgrywani a puzniej ich historie zostały opisane.
Najciekawsza postac to Rastlin Majre (Jakoś tak ) czasami zwany Fistandantilusem - 2 najpopularniejszy czarodziej w Fantasy.
Ksiązki serii Forgottem Realm's- Ciekawi bohaterowie czasami gorsze opowiadania czasami lepsze - Duża seria chyba najlepszym pisarzem tej seri jest R.A. Salvatore -Twórca Dritzza) - wielu innych bohaterów.
Achaja - Andrzeja Ziemiańskiego - jeszcze nieczytałem ale mój braciszek mówi że jest bardzo fajna więć mu wierze
Osatatani a raczej ostatni
to:
Lem- NIc dodac nic ując fantastyk trudna (filozoficzna) duzo nie czytałem ale zamieżam jak znajde czas i ksiązk i:P

Ja polece ksiązki takie jak

Diuna - Franka Herberta - Poprostu majstersztyk według mnie jedna zlepszych książek z gatunku fantastyki jakie czytałem(A cztałem dużo)
Należ ona do fantastyki której akcja dzieje sie ileś tam tysięcy lat i jeszcze troche w przyszłości. Poprostu obowiązek dla każdego miłosnika
cały cykl składa się z 6 części

Ksiązka została sprzedana w 12 milionach egzemplarzy(obecnie pewnie więcej bo to są stare dane)Powstały 2 filmy- Autorstwa LYNCH'A (1984)
i HARRISON'A chyba (2000)
I z tego co wiem ksiązka otrzymała nagrody Hugo i Nebula.
Mistrz Zagadek z Hed - Patrycja A. McKillip Serja składa się z powiedzmy 4 książek (Sapkowski Prezentuje) bardzo ciekawa
Północna Granica Feliks - W. Kres - 4 ksiązki kazda ksiązka jest jakby oddziena, w każdej opisana jest inna historia związana ze Swiatem.
Ksiązka inna mi się podobał ale wszystko zależy bo onna jest poprostu inna

Dragonlance- różni autorzy - najciekawsza jest kreacja bohaterów tej seri ponieważ wiekszość z nich powstała do gry(w swiecie Dragonlance) byli odgrywani a puzniej ich historie zostały opisane.
Najciekawsza postac to Rastlin Majre (Jakoś tak ) czasami zwany Fistandantilusem - 2 najpopularniejszy czarodziej w Fantasy.
Ksiązki serii Forgottem Realm's- Ciekawi bohaterowie czasami gorsze opowiadania czasami lepsze - Duża seria chyba najlepszym pisarzem tej seri jest R.A. Salvatore -Twórca Dritzza) - wielu innych bohaterów.
Achaja - Andrzeja Ziemiańskiego - jeszcze nieczytałem ale mój braciszek mówi że jest bardzo fajna więć mu wierze

Osatatani a raczej ostatni
to:
Lem- NIc dodac nic ując fantastyk trudna (filozoficzna) duzo nie czytałem ale zamieżam jak znajde czas i ksiązk i:P
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2004, 01:18 przez OskarG, łącznie zmieniany 2 razy.

- KowalFromStolica
- Juventino
:-D RAISTLIN MAJERE. Jak widać z mego podpisu(cytat z książki) tą sagę cenię najwyżej.I ją bym Ci najbardziej polecał.Oczywiście Sapkowski(czekam na Bożych Bojowników) i Tolkien to lektury obowiązkowe i jak je przeczytasz możesz się wziąć za wcześniej wspomnianą sagę Smoczej Lancy.Książek fantasy jest bardzo dużo ale te cenię najwyżej.Oskar8 pisze:
Oby twój miecz nigdy się nie złamał.
Oby twoja Zbroja nigdy nie zardzewiała.
Oby Trzy Księżyce były przewodnikami twej Magii.
Oby twój Życiowy Cel nigdy nie wybuchł ci w twarz.
Oby twoja Zbroja nigdy nie zardzewiała.
Oby Trzy Księżyce były przewodnikami twej Magii.
Oby twój Życiowy Cel nigdy nie wybuchł ci w twarz.
- OskarG
- Juventino
No jak widac yjadem jedn literke ale pzo puna i bzem godnz w yasadyie to nie lubie ich yjada ale cyasami tryeba ---- to była taka mała dygresjaKowalFromStolica pisze::-D RAISTLIN MAJERE. Jak widać z mego podpisu(cytat z książki) tą sagę cenię najwyżej.I ją bym Ci najbardziej polecał.Oczywiście Sapkowski(czekam na Bożych Bojowników) i Tolkien to lektury obowiązkowe i jak je przeczytasz możesz się wziąć za wcześniej wspomnianą sagę Smoczej Lancy.Książek fantasy jest bardzo dużo ale te cenię najwyżej.Oskar8 pisze:

Wracając do tematu ksiązek - tak Lubie tą serje lubie wiele wiekszość przeczytanych ksiązek.
Najbardziej cenie Diune można to było wywnioskować z mojej wcześniejszej wypowiedzi

Ale dodam jeszcze takie tytuły jak :
Serie Strażnicy Płomienia - Joel Rosenberg
Opowieść Słucznika - R.A. Salvatore(wspomniany juz wczesniej) tylko ta serja nie należy do swiata Forgottem realms
Trylogia Miecz Mroków- Margaret Wis & Tracy Hickman - Autorzy są własnie twórcami Dragonlance- dla mnie najepsi pisarze tej serji
Narazie tyle może coś jeszcze dodam:P[/b]

- kouba
- Qualità Juventino
z fantasy to chyba najpopularniejsze, co nie oznacza, ze najlepsze
są chyba książki Tolkiena i Sapkowskiego, ale polecam przeczytać kryminał "Czarny Anioł" albo "Sfinks" te książki są Grahama Mastertona. Jeszcze jedna książka mi sie bardzo spodobała tego pisarza, ale zapomniłem dokładny tytuł :oops: W każdym bądz razie polecam bardzo książki pana Mastertona :!: Warto poswięcić troche czasu :!:
- beavis
- Juventino
Ja ci polecam Ksiegi Tajemnic i Ksiegi Rzeczy Dziwnych to sa ciekawe ksiazki duzo nie czytam,o wiekszosci ksiazek co tu piszecie nie mam pojecia
ale polecam wyzej wymienione choc to raczej trzeba sie tym interesowac