Wszystko o AS Roma

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 31 lipca 2014, 23:51

Knursen pisze: naprawdę myślisz że Roma ściągnęła 34-latka żeby zastąpić Strootmana? Nie sądzisz że to jest zamiennik Taddeiego który odszedł w tym okienku?

Jakby Roma Strootmana zamieniała Keitą, to nie była by tu gdzie jest teraz, tylko tułała by się w środku tabeli. Sabatini ma jasną taktykę, sprzedaje zawodników dopiero jak ktoś rzuci duży hajs, a potem +/- połowę uzyskanej kasy przeznacza na zastępce, który okazuję się potem nie być gorszy od poprzednika (Marcos -> Benatia, Lamela -> Gervinho i ok. 40 mln w kieszeni)
Ale ja wcale nie sugeruję, że Strootman zostanie sprzedany.

Ja widzę jasno i wyraźnie prosty plan Sabatiniego na to okienko.

Strootman wraca, Keita usuwa się w cień. No chyba, że inny z środkowych pomocników dozna kontuzji... potem Keita jedzie na PNA (pod warunkiem, że Mali się zakwalifikuje, a szanse na to ma spore patrząc na grupę eliminacyjną do jakiej trafiło).
Knursen pisze:ale po tym co widziałem w tamtym sezonie, więcej spodziewam się po Iturbe.
W klasyfikacji kanadyjskiej uplasował się niżej od... Romulo 8)

Oczywiście nic nie sugeruję. Chłodzę tylko optymizm.

Knursen pisze:Myślę że kibice Realu nie bezpodstawnie cieszyli się jak dzieci po ogłoszeniu transferu Moraty i do tego wysokości kwoty.
Kibice Realu, tzn. masz na myśli te dzieci z realmadrid.pl?
Aha...

Knursen pisze:Co do Ucana to fakt, chłopak jest anonimowy i ciężko coś o nim powiedzieć, ale podczas sparingów jest najlepszym graczem, więc bezpodstawnie go nie ściągnęli.
Nie licząc niepoważnego meczu z Indonezją U23 to Ucan tak na dobrą sprawę rozegrał jak dotąd jeden mecz w wyjściowej jedenastce więc spokojnie.

Po drugie to tylko sparingi. Juventus który bił rekordy w poprzednim sezonie w pre-sezonie wyglądał na tle innych bardzo przeciętnie żeby nie powiedzieć... słabo.

Takich i podobnych historii jest bez liku także ja sparingami i wynikami w sparingach bym się nie podniecał.

Knursen

Romanista
Romanista

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 00:08

A spoko, myślałem że miałeś na myśli że Keita przyszedł na miejsce Strootmana i się ostro zdziwiłem.

Dobra, faktycznie sezon wszystko zweryfikuje, gwiazdy mogą okazać się bublami i odwrotnie.

Ciężko mi się jedynie zgodzić że na ten moment Juventus dokonał lepszych transferów niż Roma, ale każdy ma swoje zdanie w tej kwestii, mogę być nieobiektywny z racji barw klubowych.

Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 00:26

Knursen pisze:Ciężko mi się jedynie zgodzić że na ten moment Juventus dokonał lepszych transferów niż Roma, ale każdy ma swoje zdanie w tej kwestii, mogę być nieobiektywny z racji barw klubowych.
Nie zrozum mnie źle. Na początku pisząc tego posta byłem przekonany, że transfery oba kluby zrobiły porównywalne, bo tak w istocie jest. Nie widzę jakiejś kolosalnej różnicy między Ucanami, Keitami, Cole'a, Iturbami itp, a Moratami, Romulami, Evrami i Pereyrami itp.

Dopiero później pisząc kolejne bardziej rzeczowe i te mniej rzeczowe argumenty zrozumiałem, że Juve wcale nie stoi w pokonanym polu, a może i nawet dokonało lepszych zakupów. To oczywiście moja opinia, ktoś inny może się z nią nie zgadzać.

Te wszystkie nazwiska są porównywalne, a cała reszta to wróżenie z fusów. Czas pokaże kto miał rację.
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2014, 00:40 przez Don Paolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 00:34

Mercato Romy jest lepsze od naszego za sprawą jednego gracza. Iturbe. Idealnie pasuje do rzymskiego 4-3-3. A jeśli ktoś miał takie staty przeciwko dobrym drużynom (zwłaszcza pod koniec sezonu i nie chodzi tylko o bramki i asysty, ale też o udane dryblingi, skuteczność podań /jak na tak ofensywnego gracza/, częstotliwość strzałów i kontaktów z piłką):
http://www.whoscored.com/Players/97452/ ... uan-Iturbe
to nie ma wątpliwości, że ten gracz niemal na pewno w tym lub następnym sezonie będzie jednym z motorów napędowych Romy. Bardzo prawdopodobne jest, że Roma będzie miała z niego pociechę na kilka długich sezonów lub sprzeda wcześniej, ale 2 razy drożej, niż go kupiła. My niestety nie pozyskaliśmy takiego gracza. Morata też ma talent, ale w moich oczach zdecydowanie mniejszy niż Argentyńczyk.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 02:33

Właśnie ten jeden zawodnik robi różnicę na korzyść Romy. Wystarczyło capnąć Berardiego i porównanie wyglądałoby inaczej. Nie kumam tej sytuacji (ta, wiem jak to wygląda i jak się odbyło).

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 09:35

wloski pisze:
Maly pisze:Iturbe wg mnie zdecydowanie lepszy niż Morata chociażby dlatego, że tańszy, mają go na własność, zna ligę, język i potrafi sam przesądzić o losach meczu robiąc rajd od połowy boiska ;]
Jak zawsze piszesz bzdury, ale teraz to już ręce opadają.

(...) Po pierwsze Iturbe był droższy od Moraty o jakieś 10 mln. (...)

(...) Po trzecie radziłbym obu ocenić po sezonie (...)
to ja tobie też tak radzę a nie pisać, że ja pisze bzdury ;] chłopaki wyżej już napisali kim jest Iturbe a kim Morata

ps. Iturbe 22mln, Morata 20mln, mnie uczyli, że 22-20<>10 ale raczej chodziłem do innej szkoły niż ty...
ps. zakodowało mi się 17mln za Iturbe a to było w funtach

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 10:55

ps. Iturbe 22mln, Morata 20mln, mnie uczyli, że 22-20<>10 ale raczej chodziłem do innej szkoły niż ty...
ps. zakodowało mi się 17mln za Iturbe a to było w funtach
Tyle, że jeszcze prawie 10mln poszlo do agenta zawodnika, który miał ileś tam % jego karty.

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 11:08

Iturbe przeszedł za 30 milionów albo prawie 30 :). Tak czy siak jak napisał ktoś wyżej, to na dzień dzisiejszy jest transfer, który również w moim odczuciu sprawia, że Roma lepiej się wzmocniła.

Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 12:11

Czyli te 30 milionów (a więc transfer + kasa dla agenta) to jednak ostatecznie była jedna wielka bujda?

Ostatnio naszła mnie taka refleksja... pamiętam, że kiedy pierwszy raz zaczęły spływać te newsy o naszym zainteresowaniu Iturbe większość na JP była nastawiona sceptycznie, albo negatywnie. Z prostego powodu - gość był ni mniej, ni więcej takim samym anonimem co Romulo. Anonimem oczywiście dla tych, którzy poza mecze Juventusu, Romy, Napoli, Fiorentiny, Interu czy Milanu nosa na inne włoskie kluby nie wyściubią. Przez kolejny miesiąc newsów zaczęło przybywać. Ludziska z każdym dniem zaczęły godzić się z myślą, że transfer gracza pokroju Sancheza to utopia. Z każdym dniem z którym malało przekonanie o przyjściu Chilijczyka wzrastało zainteresowanie Iturbe. Na oglądanie meczów z Iturbe w roli głównej było już za późno, więc w ruch poszły:
- kompilacje z YouTube
- WhoScored
- Transfermarkt
Eureka! Rany julek to Top Player! :lol:
Komentarze na JP zmieniły się o 180 stopni.

Kompilacje? Wiadomo... jakie są. Ostatnio przejrzałem sobie kilka kompilacji z Romulo w roli głównej z czasów gdy występował jeszcze w Brazylii. No i tak oglądam, oglądam, oglądam i sobie myślę: Normalnie Cafu...

Zakładam, że podobne wrażenie odnieśli inni oglądając migawki z wyczynami Iturbe. Mówię o tych samych jegomościach, którzy o Iturbe w trakcie sezonu ligowego słyszeli tylko przy okazji meczów Juventusu z Hellasem (a propos jak spisywał się Iturbe w tych meczach? Czy tylko mnie wydał się niewidoczny? Jak wyglądał na tle Romy?)

Ktoś trafnie zauważył, ale zaraz, zaraz... przecież ten Iturbe w statystykach wyglądał najgorzej z kwartetu: Iturbe, Toni, Romulo, Jorginho (do momentu jego transferu do Napoli tak w istocie było). A przecież dwaj ostatni to nie są jacyś grejtskille. No tak ale jest młody i jeszcze się rozwinie. Tylko skąd ta pewność... na razie pewne jest tylko to, że chłopak został przepłacony.

Cytując Bohdana Tomaszewskiego: Haloooł. Iturbe sprzed miesiąca, a Iturbe dziś to ten sam piłkarz. Miesiąc temu większość na JP pisała o nim w kontekście melodii przyszłości czy nawet dodatku do transferu Sancheza, a dzisiaj okazuje się, że Iturbe to gwiazda numero 1 włoskiego mercato. A teksty, że ma on większy potencjał od Moraty... po zaledwie jednym udanym sezonie to już mega odważna opinia.

Ktoś powie, że Morata kosztował dużo, ale zaraz, zaraz... a ile miałby kosztować Mistrz Europy U19 & U21 mieniący się tytułem króla strzelców ME do lat 19 i 21, reprezentujący Hiszpanię, a więc kraj który średnio co rok, dwa przywoził złoty medal z młodzieżowych/seniorskich MŚ lub ME? Tacy gracze z automatu są drodzy. Szczególnie jeśli mówimy o wychowanku Realu Madryt i pierwszym zmienniku Karima Benzemy.

Szkoda, że nikt, świeżo po sezonie ligowym nie zrobił takiej sondy: Kogo byś wolał Iturbe czy Moratę?

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 12:18

Kto normalny zapłaciłby agentowi prawie 10 milionów za 10% praw do piłkarza? To jest bujda.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 12:22

Don Paolo pisze:Jorginho A przecież dwaj ostatni to nie są jacyś grejtskille.
Ale Jorginho to Ty szanuj.

Obrazek
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2014, 15:48

Don Paolo pisze:Czyli te 30 milionów (a więc transfer + kasa dla agenta) to jednak ostatecznie była jedna wielka bujda?

Ostatnio naszła mnie taka refleksja... pamiętam, że kiedy pierwszy raz zaczęły spływać te newsy o naszym zainteresowaniu Iturbe większość na JP była nastawiona sceptycznie, albo negatywnie. Z prostego powodu - gość był ni mniej, ni więcej takim samym anonimem co Romulo. Anonimem oczywiście dla tych, którzy poza mecze Juventusu, Romy, Napoli, Fiorentiny, Interu czy Milanu nosa na inne włoskie kluby nie wyściubią. Przez kolejny miesiąc newsów zaczęło przybywać. Ludziska z każdym dniem zaczęły godzić się z myślą, że transfer gracza pokroju Sancheza to utopia. Z każdym dniem z którym malało przekonanie o przyjściu Chilijczyka wzrastało zainteresowanie Iturbe. Na oglądanie meczów z Iturbe w roli głównej było już za późno, więc w ruch poszły:
- kompilacje z YouTube
- WhoScored
- Transfermarkt
Eureka! Rany julek to Top Player! :lol:
Komentarze na JP zmieniły się o 180 stopni.

Kompilacje? Wiadomo... jakie są. Ostatnio przejrzałem sobie kilka kompilacji z Romulo w roli głównej z czasów gdy występował jeszcze w Brazylii. No i tak oglądam, oglądam, oglądam i sobie myślę: Normalnie Cafu...

Zakładam, że podobne wrażenie odnieśli inni oglądając migawki z wyczynami Iturbe. Mówię o tych samych jegomościach, którzy o Iturbe w trakcie sezonu ligowego słyszeli tylko przy okazji meczów Juventusu z Hellasem (a propos jak spisywał się Iturbe w tych meczach? Czy tylko mnie wydał się niewidoczny? Jak wyglądał na tle Romy?)

Ktoś trafnie zauważył, ale zaraz, zaraz... przecież ten Iturbe w statystykach wyglądał najgorzej z kwartetu: Iturbe, Toni, Romulo, Jorginho (do momentu jego transferu do Napoli tak w istocie było). A przecież dwaj ostatni to nie są jacyś grejtskille. No tak ale jest młody i jeszcze się rozwinie. Tylko skąd ta pewność... na razie pewne jest tylko to, że chłopak został przepłacony.

Cytując Bohdana Tomaszewskiego: Haloooł. Iturbe sprzed miesiąca, a Iturbe dziś to ten sam piłkarz. Miesiąc temu większość na JP pisała o nim w kontekście melodii przyszłości czy nawet dodatku do transferu Sancheza, a dzisiaj okazuje się, że Iturbe to gwiazda numero 1 włoskiego mercato. A teksty, że ma on większy potencjał od Moraty... po zaledwie jednym udanym sezonie to już mega odważna opinia.

Ktoś powie, że Morata kosztował dużo, ale zaraz, zaraz... a ile miałby kosztować Mistrz Europy U19 & U21 mieniący się tytułem króla strzelców ME do lat 19 i 21, reprezentujący Hiszpanię, a więc kraj który średnio co rok, dwa przywoził złoty medal z młodzieżowych/seniorskich MŚ lub ME? Tacy gracze z automatu są drodzy. Szczególnie jeśli mówimy o wychowanku Realu Madryt i pierwszym zmienniku Karima Benzemy.

Szkoda, że nikt, świeżo po sezonie ligowym nie zrobił takiej sondy: Kogo byś wolał Iturbe czy Moratę?
:ok:

Jedna z mądrzejszych wypowiedzi, jakie ostatnio na tym forum przeczytałem.

Odnośnie porównania mercato Romy i Juventusu - należałoby postawić dwa oddzielne pytania:

1) Kto się lepiej wzmocnił do tej pory?
2) Kto kupił lepszych zawodników?

Wzmocniła się lepiej Roma, choćby dlatego, że kupiła gościa do pierwszego składu.

Klasa kupionych zawodników jest podobna, więc tu można by postawić znak równości, względnie przechylić szalę na naszą korzyść, jak się ktoś uprze.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2014, 11:47

Roma stała sie obiektem śledztwa FFP i groża im jakieś sankcje.

To sie nakupowali.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2014, 14:11

wojczech7 pisze:Wzmocniła się lepiej Roma, choćby dlatego, że kupiła gościa do pierwszego składu.
przecież my też... :?
Evra pierwszy skład na 100% a Morata też przyszedł by grać za Llorente a nie by go zmieniać w 80 minucie bo to mógł robić w Realu...

radzę wymyślić inne pytania jeśli chcesz żeby Roma wygrała w tym konkursie :wink:

@Don Paolo: dziwię się, że kwestionujesz wyższość Iturbe po jednym dobrym sezonie nad Morata po zero dobrych sezonach ;] to tak jakby rok temu chcieć od nas kupić Pogbe za 30mln lub jakiegoś Comana za 20... gość tylko z młodzieżowych reprezentacji nie kosztuje 20mln, przestań, ani Negredo ani Soldado nie kosztowali tyle, nie kosztował też dużo Etoo, Napoli rok temu kupiło taniej sprawdzonego w bojach zawodnika jakim był Callejon... no i jeszcze jedno - zweryfikuj swojego pierwszego zmiennika Benzemy bo wielu kibiców Realu a może i sam Ancelotti powie ci, że pierwszym zmiennikiem to był Jese ;]

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2014, 14:20

Maly pisze:
wojczech7 pisze:Wzmocniła się lepiej Roma, choćby dlatego, że kupiła gościa do pierwszego składu.
przecież my też... :?
Evra pierwszy skład na 100% a Morata też przyszedł by grać za Llorente a nie by go zmieniać w 80 minucie bo to mógł robić w Realu...

radzę wymyślić inne pytania jeśli chcesz żeby Roma wygrała w tym konkursie :wink:
Fakt, zapomniałem o Evrze ;) Tym niemniej uważam, że Iturbe jest większym wzmocnieniem pierwszego składu Romy, aniżeli Evra wzmocnieniem naszej 11tki. Co do Moraty - on miejsce musi sobie wywalczyć, Argentyńczyk z miejsca dostanie pierwszy plac w Rzymie.

Konkluzja jest taka, że wszystko dopiero wyjdzie w praniu. :)

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
ODPOWIEDZ