Liga Mistrzów 2013/14

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
Zablokowany
Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 13:20

zoff pisze:Przecież to jakiś kompletnie inny poziom.
Autentycznie teraz się zorientowałem, że to przecież ten sam Tiago co był u Nas :prochno:
Derby Madrytu w finale :shock:
Liczę na Atleti, po stracie Falcao myślałem, że z tego klubu nic nie będzie.
A tu grają o majstra w LM i PD osom :prochno:

juvemaroko

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 13:45

zahor pisze:
juvemaroko pisze: Dobry trener lubi takich wyzwanie i nie szuka tylko dobrze ulozonych druzyn. W tej chwili inter jest slaba i pomimo zmiane trenera niczego nie osiagnyla i gra w europa league za rok niczego nie zmieni.
Wychodząc z podobnego założenia można uznać, że Simeone to dobry kandydat na trenera Piasta Gliwice. Wskaż mi proszę szkoleniowca, który po dojściu do finału LM objął podupadły, biedny klub ze słabszej ligi, który nie zakwalifikował się do najważniejszych europejskich rozgrywek. Już samo przyjście Mazzarriego było zdumiewającym krokiem w tył dla tego szkoleniowca. Nie wydaje mi się żeby znalazł się prędko ktoś, kto wskoczy w to bagno z jeszcze wyższego poziomu.
Napewno czasy sie zmienia i powoli Wloska liga zacznie cos osiagnac na arenie europejskiej. Oby dzis Juve potwierdzila tego.

Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 14:51

pan Zambrotta pisze:
Siewier pisze:Propsy dla Torresa za nieokazywanie radości :ok:
no tak, ciesząc się z gola przybliżającego (przynajmniej wtedy) jego drużynę do finału i robiąc to, za co mu płacą pokazałby brak szacunku dla Atletico, wręcz oplułby ich :ok:
naprawdę, dla mnie ten gest nieokazywania radości po golu przeciwko byłemu klubowi jest trochę na wyrost. Istni bohaterowie tragedii greckiej, nie chcą, ale muszą strzelać :prochno:
Co do Torresa i jego sentymentu do Atletico to jeszcze w miarę jestem w stanie to jakoś zrozumieć, ale pamiętam jak Almiron w barwach Bari nie cieszył się z gola przeciwko nam :prochno: tak się nagrał u nas chłopina, zżył się z Turynem...
Nieodsunięcie krzesła kobiecie, która wraz z nami ma zamiar usiąść do stolika nie jest opluciem jej, natomiast odsunięcie pozostaje miłym gestem ;) I w takich kategoriach uznawałbym to piłkarskie zachowanie. Bon ton.

Finał zapowiada się przeciekawie, już zaopatrzam się w pizzę, kumpli i browary. Znakomity mecz Atletico. Szkoda, że Courtois wraca do Londynu.

No i straszna beka z Costy babrającego się przy kępce trawy.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 16:28

Maly pisze:
bendzamin pisze:Chelsea właściwie bez pomysłu, bezpłciowo
to już któraś taka wypowiedź w tym temacie... oglądałem tylko obszerny skrót z którego wynikało, że to londyńczycy tworzyli więcej sytuacji tylko mieli dużo mniej szczęścia - jak było na prawdę?
Nie wiem, jak innymi, mi chodziło nie tyle o ilość stwarzanych sytuacji, co o sam sposób gry - mało kombinacyjnych, przemyślanych akcji. Po drugiej stronie było tego zdecydowanie więcej i między innymi to zdecydowało o wyniku meczu. Druga sprawa, że Chelsea w obronie, w obrębie własnego pola karnego momentami grała kryminał.
Alfa i Omega pisze:No i straszna beka z Costy babrającego się przy kępce trawy.
A jaka by była beka, gdyby mu ta kępka przeszkodziła w strzeleniu gola ;) Chociaż myślałem, że tak długo ustawia piłkę, że aż w końcu spudłuje.
Lucas87 pisze: Finał L.M zawdzięczają tylko Carlo i ... Ormianinowi (błąd poprawiony przez Łukasza) z BvB.
No i jeszcze na siłę dopchałbym do tego grona Cristiano Ronaldo, który w 10 meczach zdobył 16 goli, do których dorzucił 3 asysty.

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 17:22

@Siewier , @AlfaiOmega
dla mnie cieszenie się po golu nie oznacza braku szacunku do drugiego zespołu, tak samo jak nieokazywanie radości nie oznacza szacunku. Ale kto co preferuje.
dla mnie żadna beka, było ujęcie jak ta piłka w pewnym momencie stoczyła się w ten dołek dosyć znacznie.

ściskam kciuki w finale za atletico, tak jak pewnie 80% populacji na świecie :prochno:

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 17:56

bendzamin pisze:
Lucas87 pisze: Finał L.M zawdzięczają tylko Carlo i ... Ormianinowi (błąd poprawiony przez Łukasza) z BvB.
No i jeszcze na siłę dopchałbym do tego grona Cristiano Ronaldo, który w 10 meczach zdobył 16 goli, do których dorzucił 3 asysty.
No oczywiście. W zeszłym sezonie strzelił co prawda 12 goli, ale wystarczyło mu to do zdobycia korony króla strzelców Champions League. Ale nie przypominam sobie Realu w finale, ach ta moja skleroza i ślepota. Przyszedł Ancelotti i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zagrają tam, pierwszy raz od 2002 roku. Oczywiście skrzynka piwa również dla Mchitariana, jak już wspomniałem, wiemy dobrze dlaczego.
No biorąc pod uwagę, że mogło to spowodować przestrzelenie karnego i odwrócić losy meczu - to rzeczywiście beka straszna.
Mate.G pisze:Autentycznie teraz się zorientowałem, że to przecież ten sam Tiago co był u Nas
Bo za dużo tych Tiago trochę jest. :smile:

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 maja 2014, 18:36

pan Zambrotta pisze:dla mnie cieszenie się po golu nie oznacza braku szacunku do drugiego zespołu, tak samo jak nieokazywanie radości nie oznacza szacunku
Hmmm... może dlatego, że nie jesteś piłkarzem? ;)

Simeone nie jest przypadkiem taką klubową legendą Atletico, jak Conte u nas?

FelekJUVE

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 09:59

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna/li ... main/nslj7

No to ładnie... Widać , że dla UEFY są równi i równiejsi... Jak dla mnie powinno być wykluczenie i tyle... Co to za kara dla petrodolarowców;/

Obrazek
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 10:09

No więc sobie wezmą po 60 baniek od obydwu klubów i jeszcze coś tam uszczkną za uczestnictwo tychże klubów w Champions League. Zatem czy Uefa ma się bawić w uczciwość? A kiedykolwiek oni tak robili? Pewnie surowi są tylko wobec maluczkich.

Hoffman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 11:17

Hehe, nie ma to jak kary finansowe dla najbogatszych, żeby się nie popłakli tam szejki czasem, widać że FF to zwykła mrzonka.

Obrazek
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 11:57

nie ma co narzekać, chyba nikt nie spodziewał się, że UEFA obetnie sobie rękę wyrzucając kluby z miejsca...? chociaż jak widać chyba byli tacy... ;]

obcięcie kadry z 25 do 21 zawodników wg mnie może zaboleć bo pamiętajmy, że przy tym wszystkim trzeba utrzymać jakąś tam liczbę wychowanków w kadrze a w tych klubach to raczej nie mają ich zbyt wiele... dojdą kontuzje, zawieszenia i może być krucho...

a wykluczenia to może można się spodziewać za 2-3 razem...

ps. tak na prawdę to szkoda, że FFP w jakiejkolwiek formie nie podłapały krajowe federacje ;]

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 12:11

FelekJUVE pisze:http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna/li ... main/nslj7

No to ładnie... Widać , że dla UEFY są równi i równiejsi... Jak dla mnie powinno być wykluczenie i tyle... Co to za kara dla petrodolarowców;/
No z caly szacunkiem ale mysle ze mimo bogactwa nie sa to ludzie głupi dla ktorych 60 milionow to 'nic'.

Osobiscie nie spodziewalem sie takiej kary i chociaz tu trzeba pogratulowac UEFA ze 'cos' zrobili.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Antek666

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 12:20

Maly pisze:obcięcie kadry z 25 do 21 zawodników wg mnie może zaboleć bo pamiętajmy, że przy tym wszystkim trzeba utrzymać jakąś tam liczbę wychowanków w kadrze a w tych klubach to raczej nie mają ich zbyt wiele... dojdą kontuzje, zawieszenia i może być krucho...
Ogólnie to masz rację,to jest też dośc bolesna kara. Poza tym nie masz jednak racji pisząc,że oba kluby mają mało wychowanków.W tajemnicy powiem Ci,że w obu tych zespołach(włączając w to oczywiście kadry młodzieżowe i piłkarzy wypożyczonych) znaleźć można więcej wychowanków(lub piłkarzy bliskich tego) niż w turyńskim Juventusie :)
Hoffman pisze:Hehe, nie ma to jak kary finansowe dla najbogatszych, żeby się nie popłakli tam szejki czasem, widać że FF to zwykła mrzonka.
Nie przesadzajmy. Ponoć jak się ma grube miliardy na koncie to wcale nie sra się banknotami,ale nie wiem czy to prawda.
FelekJUVE pisze:No to ładnie... Widać , że dla UEFY są równi i równiejsi... Jak dla mnie powinno być wykluczenie i tyle... Co to za kara dla petrodolarowców;/
Tak przeglądając komentarze odnośnie tego łatwo można spostrzec,że wykluczenia obu klubów domagali się...przegrani. Nie dziwi mnie wcale,że np Arsene Wenger krzyczał o ich wykluczenie,jak i fani Juventusu również.

W niemieckich mediach określają te kary jako surowe.Mam podobną opinię.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 12:46

Wiadomo było, że nie wyrzucą ich od razu z rozgrywek. I tak należy się cieszyć, że coś w tej kwestii się ruszyło. Z tego, co czytałem jakiś czas temu, gdy zapowiadano te kary, to UEFA np. zweryfikowała wartość umowy sponsorskiej któregoś z klubów z szejkami z 200 na 100 milionów euro, czyli obchodzenie tych limitów może nie być tak banalne, jak to się swego czasu zapowiadało.

No i co najważniejsze - onet nie opisuje prawidłowo całości nałożonych kar. Manchester City opisał wszystko w oświadczeniu na swojej stronie internetowej i wygląda to tak:
- premie od UEFA za udział w Lidze Mistrzów w dwóch kolejnych sezonach będą zmniejszone o 10 mln €/sezon
- klub może zakończyć rok sprawozdawczy 2013/2014 ze stratą 20 mln €, a rok sprawozdawczy 2014/2015 ze stratą 10 mln € (dla niekaranych klubów te limity to 30 mln € w każdym roku)
- klub może zgłosić do rozgrywek Ligi Mistrzów 2014/2015 góra 21 zawodników (w tym 8 musi być wychowankami klubów angielskich, a w tej ósemce - czterech wychowanków Man City)
- klub na nadchodzące mercato może przeznaczyć góra 60 mln € - jeśli chcą wydawać więcej, muszą kogoś sprzedać; saldo może być max. -60 mln € (dla porównania: przed tym sezonem mieli saldo przekraczające -100 mln €, a jeszcze wcześniej: -17 mln €, -66 mln €, -144 mln €, -116 mln € - dane za transfermarkt)
- budżet płacowy w sezonie 2014/2015 musi pozostać na takim samym poziomie jak w sezonie 2013/2014, ale ograniczenie to nie obejmuje bonusów, czyli na dobrą sprawę nie jest to żadne ograniczenie

Nie doszukałem się podobnego oświadczenia na oficjalnej stronie PSG, ale można się spodziewać, że kary przybrały podobny kształt. Ich polski fansite podaje, że w ich przypadku te 60 mln € na mercato może być przeznaczone tylko na jednego gracza, a jeśli chcą pozyskać kolejnych, muszą sprzedać kogoś z kadry.

UEFA ukarała też Zenit (12 mln €), Rubin, Anży, Galatasaray, Bursaspor, Trabzonspor i Lewskiego Sofia.

Obrazek
s00p3L

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2014, 13:22

Według jednej z fanowskich stron City jak i poniższego linku kara może zostać "zmiejszona". Jeżeli oba kluby (w tym przypadku City i PSG) będą stosować się do zasad FF zapłacą jedynie 20 mln (40 mln czyli 2/3 kary, zostanie im zwróconych;)).

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... city-i-psg

Obrazek
Zablokowany