Złota Piłka 2012

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2012, 14:46

Przypomnę Ci, drogi zahorze w jakim kontekście toczy się dyskusja- czy turniej europejski jest dość postrzegany w świecie by jakiś niesamowity wyczyn Gomeza mógł sprawić, że względem osiągów drugi piłkarz tego sezonu jest w stanie przeskoczyć pierwszego piłkarza tego sezonu- który mimo wszystko trochę zawiódł. Ty wyszedłeś z argumentem, że Copa America nie wpływa znacząco na plebiscyt ZP, na co ja skontrowałem, że to dwie imprezy o kompletnie różnej renomie i odbiorze światowym, że ME znajduje się w lidze z Mundialem, podczas gdy rozgrywki amerykańskie pozostają jedynie gniotącym faworytem sportowej drugiej ligi z Pucharem Azji i PNA.

I teraz imo skręcasz w moją stronę. No bo skoro
zahor pisze:Wystarczyły jedne słabe mistrzostwa, odpuszczone przez faworytów i wygrane przez Grecję żeby wywołać polemikę - że największym gwiazdom nie chce się grać na sto procent w kadrze, że są zmęczone sezonem, że spada prestiż rozgrywek, że może potrzebne są zmiany... Dobrze że cztery lata temu i teraz sytuacja ma się inaczej, bo jeszcze jeden tak słaby turniej mógłby poddać w poważną wątpliwość sens dalszego organizowania tej imprezy w takim kształcie, o zmniejszeniu jej renomy względem mundialu nawet nie wspominając.
To jak to się ma do Copa America? Kiedy to stały się wielkie rozgrywki? Sam obserwuję dopiero od 2004, ale i na turnieju 2004 i na 2007 wynudziłem się jak mops. Czym Euro 2004 różniło się od CA 2011? Też faworyci "psychicznie" olali rozgrywki, na ich miejsce wskoczył interesujący Urugwaj, tak samo jak to było z Czechami w 2004. To pierwsze nie wywołało polemiki, a to drugie już tak? No właśnie. Bo imo Copa nie ma wielkiej renomy, kwalifikację dostaje się z przydziału przez co połowa to Wenezuele i Boliwie, a gwiazdą zostaje Marcelo Estigarribia. W przypadku Euro taka dyskusja mogła powstać, bo 1.jest historia, bo 2.praktycznie każde rozgrywki dostarczają emocji utrzymując zainteresowanie 3. rzadko kiedy jest zdecydowany faworyt który co najwyżej może zawieść.
Jasne, że głupie byłoby twierdzenie, ze ME ma renomę i jest obserwowane, bo historia. Ale ME ma nie tylko historię, ma wszystko co powinien mieć poważny turniej sportowy, i dlatego imo świat go obserwuje z uwagą. Ale w przypadku CA punkty 1 2 i 3 albo zawodzą, albo mają znacznie mniejszą siłę niż w przypadku Europy.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 czerwca 2012, 22:46

Zasadniczo dyskusja zeszła na inny temat - owszem, taka dyskusja miała miejsce, ale w Europie. Ja nie przeczę że jeżeli to Euro będzie dalej stało na tak wysokim poziomie, Gomez będzie ładował gole konsekwentnie wszystkim silnym rywalom których Niemcy napotkają, to europejscy trenerzy zagłosują na niego, a nie na piłkarzy o obiektywnie wyższych umiejętnościach. Ale w dalszym ciągu nie wiem jak to się przełoży na wybory podejmowane przez kapitana reprezentacji Bangladeszu i trenera Barbadosu. Innymi słowy - to co napisałem, to był taki trochę offtop nie związany z moją oceną prestiżu rozgrywek w krajach piłkarskiego trzeciego świata.
Zresztą wydaje mi się że wyrasta tutaj piłkarz który może być poważniejszym niż Gomez kandydatem, jeżeli patrzeć z punktu widzenia Europejczyka, a zatem przykładając dość dużą wagę do Euro. Jeżeli Portugalia zagra w finale, nie widzę możliwości żeby w plebiscycie Ronaldo nie zdeklasował Gomeza, nawet gdyby Niemiec miał w tymże finale zdobyć zwycięskiego gola.

dp10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 11:09

Ogłoszono 20 nominowanych do Złotej Piłki 2013. I nasuwa mi się pytanie w czym Hazard i Toure w poprzednim sezonie byli lepsi od Vidala :?: Cieszy obecność Lewego no i Conte w nominacji do trenera roku.

mephisto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 18:09

Wyciekła jedenastka roku.

https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hph ... 9605_n.jpg

Jeden wielki syf, w ogóle zachodzę w głowę po cholerę ja się interesuje tym plebiscytem, skoro od 2010 wiadomo, jaki jest on żenujący :D

Mehehehe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 18:13

mephisto pisze:Wyciekła jedenastka roku.

https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hph ... 9605_n.jpg

Jeden wielki syf, w ogóle zachodzę w głowę po cholerę ja się interesuje tym plebiscytem, skoro od 2010 wiadomo, jaki jest on żenujący :D

Janusz z JP mode:

Ribery na b2b, organizatorzy popieprzeni :|

Co to za nazwisko na środku obrony, między Alvesem, a Ramosem.

mati888

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 18:17

Mehehehe pisze:Co to za nazwisko na środku obrony, między Alvesem, a Ramosem.
stawiam piątkę, że Thiago Silva.
Bardziej mnie zastanawia ten Hernandez na mózgu. Najpewniej to Xavi, ale po jaką cholerę pisać tam jego nazwisko, skoro cały świat zna go jako po prostu Xaviego.

@Lucas87 - tak, tak. Domyślam się, ze w tym szlaczku napisane jest 'Xavi', ale czy typowy, niedzielny Janusz zna rozwinięcie nazwiska tego piłkarza? Zapewne gruby Ronaldo był typowany do takiej jedenastki - czy wtedy ktoś tam pisał Ronaldo de Lima czy inny Nazario? Wątpię (tak, wiem, że się czepiam :ok: )
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2014, 18:58 przez mati888, łącznie zmieniany 1 raz.

'Czasem lepiej nic nie mówić i sprawiać wrażenie głupiego niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości'
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 18:40

Jest napisane Xavi tylko z małych liter podobnie jak imiona przy pozostałych graczach. Właściwie to w ogóle by mnie nie zaskoczył taki wybór. Równie dobrze mogliby wstawić Pique za Thiago Silve i nie zdziwiłoby mnie to (mimo, iż w ostatnich miesiącach Hiszpan nie dorasta Brazylijczykowi do pięt). Najbardziej brakuje Robbena.

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
quentin

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 19:33

Dostali 7-0 od Bayernu, a mają więcej zawodników :P Plebiscyt dla frajerów, odpuścicie, nie oglądajcie tego syfu...

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 19:38

Panowie, widzieliśmy 11 roku FIFA?!
Ja nie ogarniam. Wygrana przez Messiego byłaby pikusiem przy tym przekręcie.
Ramos, Alves, Iniesta, Xavi...
W dodatku Lahm na lewej obronie. Przesunęli go tylko po to, żeby gwiazdeczka z Barcelony miała miejsce w tym składzie :prochno:
To już jest chore. Brak Robbena, Mullera, Alabay, Gundogana, Goetzego, Y. Toure, Vidala. :whistle:

Obrazek
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 20:14

Przed chwilą się zakończyła ta maskarada. Na onecie już artykuł o płaczącym Ronaldo. Była też wśród publiczności ta jego ruska lalunia.
Każdy o zdrowych zmysłach wie, że Ribery powinien to wygrać. Dobrze, że chociaż wybrali Juppa Heynckesa na trenera roku, a nie np. Mourinho czy Guardiole za całokształt.

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
MichałJuve124

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 20:21

Ronaldo zasłużenie wygrał tutaj nie było żadnych wątpliwości.Gratulacje:)
Ale za to ta cała "11" to kpina :angry:

Obrazek
Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 20:24

Kpina z kibiców. Gdyby to było obiektywne to chyba wszystkie nagrody powinni skasować gracze Bayernu. To była bezapelacyjnie najlepsza ekipa minionego sezonu czy roku.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2014, 20:29

MEN IN BLACK.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2014, 20:29 przez szczypek, łącznie zmieniany 1 raz.

zahor

Juventino
Juventino

Lucas87 pisze: Każdy o zdrowych zmysłach wie, że Ribery powinien to wygrać.
Ja nie wiem. To jest nagroda dla najlepszego indywidualnie piłkarza świata, więc nie przekonuje mnie argument że "Ribery wygrał wszystko" - nie Ribery, a Bayern. Natomiast nie uważam żeby Francuz indywidualnie prezentował w minionym roku wyższy poziom piłkarski.

Kto wybiera te najlepsze XI? Socios Barcelony? Uczniowie gimnazjum w Pcimiu? Pominę już zresztą fakt, że na trenera tej jedenastki doskonale pasowałby Zeman.
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2014, 20:30 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Castiel pisze:Kpina z kibiców. Gdyby to było obiektywne to chyba wszystkie nagrody powinni skasować gracze Bayernu. To była bezapelacyjnie najlepsza ekipa minionego sezonu czy roku.
Złota Piłka to nie nagroda dla najlepszego zawodnika najlepszej ekipy sezonu. Według mnie Ronaldo był lepszy w tym sezonie.

Obrazek
ODPOWIEDZ