Złota Piłka 2012
- SKAr7
- Juventino
Przypomnę Ci, drogi zahorze w jakim kontekście toczy się dyskusja- czy turniej europejski jest dość postrzegany w świecie by jakiś niesamowity wyczyn Gomeza mógł sprawić, że względem osiągów drugi piłkarz tego sezonu jest w stanie przeskoczyć pierwszego piłkarza tego sezonu- który mimo wszystko trochę zawiódł. Ty wyszedłeś z argumentem, że Copa America nie wpływa znacząco na plebiscyt ZP, na co ja skontrowałem, że to dwie imprezy o kompletnie różnej renomie i odbiorze światowym, że ME znajduje się w lidze z Mundialem, podczas gdy rozgrywki amerykańskie pozostają jedynie gniotącym faworytem sportowej drugiej ligi z Pucharem Azji i PNA.
I teraz imo skręcasz w moją stronę. No bo skoro
Jasne, że głupie byłoby twierdzenie, ze ME ma renomę i jest obserwowane, bo historia. Ale ME ma nie tylko historię, ma wszystko co powinien mieć poważny turniej sportowy, i dlatego imo świat go obserwuje z uwagą. Ale w przypadku CA punkty 1 2 i 3 albo zawodzą, albo mają znacznie mniejszą siłę niż w przypadku Europy.
I teraz imo skręcasz w moją stronę. No bo skoro
To jak to się ma do Copa America? Kiedy to stały się wielkie rozgrywki? Sam obserwuję dopiero od 2004, ale i na turnieju 2004 i na 2007 wynudziłem się jak mops. Czym Euro 2004 różniło się od CA 2011? Też faworyci "psychicznie" olali rozgrywki, na ich miejsce wskoczył interesujący Urugwaj, tak samo jak to było z Czechami w 2004. To pierwsze nie wywołało polemiki, a to drugie już tak? No właśnie. Bo imo Copa nie ma wielkiej renomy, kwalifikację dostaje się z przydziału przez co połowa to Wenezuele i Boliwie, a gwiazdą zostaje Marcelo Estigarribia. W przypadku Euro taka dyskusja mogła powstać, bo 1.jest historia, bo 2.praktycznie każde rozgrywki dostarczają emocji utrzymując zainteresowanie 3. rzadko kiedy jest zdecydowany faworyt który co najwyżej może zawieść.zahor pisze:Wystarczyły jedne słabe mistrzostwa, odpuszczone przez faworytów i wygrane przez Grecję żeby wywołać polemikę - że największym gwiazdom nie chce się grać na sto procent w kadrze, że są zmęczone sezonem, że spada prestiż rozgrywek, że może potrzebne są zmiany... Dobrze że cztery lata temu i teraz sytuacja ma się inaczej, bo jeszcze jeden tak słaby turniej mógłby poddać w poważną wątpliwość sens dalszego organizowania tej imprezy w takim kształcie, o zmniejszeniu jej renomy względem mundialu nawet nie wspominając.
Jasne, że głupie byłoby twierdzenie, ze ME ma renomę i jest obserwowane, bo historia. Ale ME ma nie tylko historię, ma wszystko co powinien mieć poważny turniej sportowy, i dlatego imo świat go obserwuje z uwagą. Ale w przypadku CA punkty 1 2 i 3 albo zawodzą, albo mają znacznie mniejszą siłę niż w przypadku Europy.
- zahor
- Juventino
Zasadniczo dyskusja zeszła na inny temat - owszem, taka dyskusja miała miejsce, ale w Europie. Ja nie przeczę że jeżeli to Euro będzie dalej stało na tak wysokim poziomie, Gomez będzie ładował gole konsekwentnie wszystkim silnym rywalom których Niemcy napotkają, to europejscy trenerzy zagłosują na niego, a nie na piłkarzy o obiektywnie wyższych umiejętnościach. Ale w dalszym ciągu nie wiem jak to się przełoży na wybory podejmowane przez kapitana reprezentacji Bangladeszu i trenera Barbadosu. Innymi słowy - to co napisałem, to był taki trochę offtop nie związany z moją oceną prestiżu rozgrywek w krajach piłkarskiego trzeciego świata.
Zresztą wydaje mi się że wyrasta tutaj piłkarz który może być poważniejszym niż Gomez kandydatem, jeżeli patrzeć z punktu widzenia Europejczyka, a zatem przykładając dość dużą wagę do Euro. Jeżeli Portugalia zagra w finale, nie widzę możliwości żeby w plebiscycie Ronaldo nie zdeklasował Gomeza, nawet gdyby Niemiec miał w tymże finale zdobyć zwycięskiego gola.
Zresztą wydaje mi się że wyrasta tutaj piłkarz który może być poważniejszym niż Gomez kandydatem, jeżeli patrzeć z punktu widzenia Europejczyka, a zatem przykładając dość dużą wagę do Euro. Jeżeli Portugalia zagra w finale, nie widzę możliwości żeby w plebiscycie Ronaldo nie zdeklasował Gomeza, nawet gdyby Niemiec miał w tymże finale zdobyć zwycięskiego gola.
- mephisto
- Juventino
Wyciekła jedenastka roku.
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hph ... 9605_n.jpg
Jeden wielki syf, w ogóle zachodzę w głowę po cholerę ja się interesuje tym plebiscytem, skoro od 2010 wiadomo, jaki jest on żenujący
Jeden wielki syf, w ogóle zachodzę w głowę po cholerę ja się interesuje tym plebiscytem, skoro od 2010 wiadomo, jaki jest on żenujący

- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
mephisto pisze:Wyciekła jedenastka roku.
Janusz z JP mode:
Ribery na b2b, organizatorzy popieprzeni

Co to za nazwisko na środku obrony, między Alvesem, a Ramosem.
- mati888
- Juventino
stawiam piątkę, że Thiago Silva.Mehehehe pisze:Co to za nazwisko na środku obrony, między Alvesem, a Ramosem.
Bardziej mnie zastanawia ten Hernandez na mózgu. Najpewniej to Xavi, ale po jaką cholerę pisać tam jego nazwisko, skoro cały świat zna go jako po prostu Xaviego.
@Lucas87 - tak, tak. Domyślam się, ze w tym szlaczku napisane jest 'Xavi', ale czy typowy, niedzielny Janusz zna rozwinięcie nazwiska tego piłkarza? Zapewne gruby Ronaldo był typowany do takiej jedenastki - czy wtedy ktoś tam pisał Ronaldo de Lima czy inny Nazario? Wątpię (tak, wiem, że się czepiam

Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2014, 18:58 przez mati888, łącznie zmieniany 1 raz.
'Czasem lepiej nic nie mówić i sprawiać wrażenie głupiego niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości'
- Lucas87
- Juventino
Jest napisane Xavi tylko z małych liter podobnie jak imiona przy pozostałych graczach. Właściwie to w ogóle by mnie nie zaskoczył taki wybór. Równie dobrze mogliby wstawić Pique za Thiago Silve i nie zdziwiłoby mnie to (mimo, iż w ostatnich miesiącach Hiszpan nie dorasta Brazylijczykowi do pięt). Najbardziej brakuje Robbena.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- pablo1503
- Juventino
Panowie, widzieliśmy 11 roku FIFA?!
Ja nie ogarniam. Wygrana przez Messiego byłaby pikusiem przy tym przekręcie.
Ramos, Alves, Iniesta, Xavi...
W dodatku Lahm na lewej obronie. Przesunęli go tylko po to, żeby gwiazdeczka z Barcelony miała miejsce w tym składzie
To już jest chore. Brak Robbena, Mullera, Alabay, Gundogana, Goetzego, Y. Toure, Vidala.
Ja nie ogarniam. Wygrana przez Messiego byłaby pikusiem przy tym przekręcie.
Ramos, Alves, Iniesta, Xavi...
W dodatku Lahm na lewej obronie. Przesunęli go tylko po to, żeby gwiazdeczka z Barcelony miała miejsce w tym składzie

To już jest chore. Brak Robbena, Mullera, Alabay, Gundogana, Goetzego, Y. Toure, Vidala.

- Lucas87
- Juventino
Przed chwilą się zakończyła ta maskarada. Na onecie już artykuł o płaczącym Ronaldo. Była też wśród publiczności ta jego ruska lalunia.
Każdy o zdrowych zmysłach wie, że Ribery powinien to wygrać. Dobrze, że chociaż wybrali Juppa Heynckesa na trenera roku, a nie np. Mourinho czy Guardiole za całokształt.
Każdy o zdrowych zmysłach wie, że Ribery powinien to wygrać. Dobrze, że chociaż wybrali Juppa Heynckesa na trenera roku, a nie np. Mourinho czy Guardiole za całokształt.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- MichałJuve124
- Juventino
Ronaldo zasłużenie wygrał tutaj nie było żadnych wątpliwości.Gratulacje:)
Ale za to ta cała "11" to kpina
Ale za to ta cała "11" to kpina

- zahor
- Juventino
Ja nie wiem. To jest nagroda dla najlepszego indywidualnie piłkarza świata, więc nie przekonuje mnie argument że "Ribery wygrał wszystko" - nie Ribery, a Bayern. Natomiast nie uważam żeby Francuz indywidualnie prezentował w minionym roku wyższy poziom piłkarski.Lucas87 pisze: Każdy o zdrowych zmysłach wie, że Ribery powinien to wygrać.
Kto wybiera te najlepsze XI? Socios Barcelony? Uczniowie gimnazjum w Pcimiu? Pominę już zresztą fakt, że na trenera tej jedenastki doskonale pasowałby Zeman.
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2014, 20:30 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- blackadder
- Juventino
Złota Piłka to nie nagroda dla najlepszego zawodnika najlepszej ekipy sezonu. Według mnie Ronaldo był lepszy w tym sezonie.Castiel pisze:Kpina z kibiców. Gdyby to było obiektywne to chyba wszystkie nagrody powinni skasować gracze Bayernu. To była bezapelacyjnie najlepsza ekipa minionego sezonu czy roku.