Co z tym atakiem?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ

Optymalne duo to

Giovinco - Vucinic
60
32%
Giovinco - Bendtner
6
3%
Giovinco - Quagliarella
23
12%
Giovinco - Matri
2
1%
Vucinic - Bendtner
14
7%
Vucinic - Matri
17
9%
Bendtner - Quagliarella
1
1%
Bendtner - Matri
1
1%
Matri - Quagliarella
8
4%
Caceres - Isla
29
15%
grac 1-3-7-0 wykorzystujac maksymalnie potencjal pomocy
23
12%
ogrywac mlodzikow z Primki
5
3%

Liczba głosów: 189
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lutego 2013, 09:19

Przy okazji wyliczyłem (posiłkując się danymi z seriea.pl) jak to wygląda indywidualnie (ograniczyłem się do ligi włoskiej, z LM pewnie Fabio i Seba wyglądają lepiej, zwłaszcza Quag):

Giovinco 1/243 (6 goli w 1460 minut)
Vucinic 1/210 (6 goli w 1262 minuty)
Quagliarella 1/113 (7 goli w 791 minut)
Matri 1/99 (6 goli w 595 minut)

Tak naprawdę to Mirko wybił się przed Sebe ostatnim meczem, nieważne. Wychodzi na to, że Czarnogórzec mimo, że sam ma jedną z gorszym statystyk strzeleckich, to jednak z nim na boisku gramy lepiej, bo przyczynia się do goli innych napastników (co potwierdza także liczba asyst), pozdrawiam :)

Przy okazji nieźle wygląda sonda przy tym, że z Celticiem zagramy pewnie Matri-Vucinic i w zasadzie nikt nie ma o to pretensji :D
edit:
Z LM to będzie (bo co za problem to dodać):
Giovinco 1/227 (8 goli w 1814 minut)
Vucinic 1/229 (7 goli w 1602 minuty)
Quagliarella 1/95 (10 goli w 949 minut)
Matri 1/137 (6 goli w 821 minut)
Stan na 10.02. żeby potem nie było ;)
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2013, 16:55 przez @D@$, łącznie zmieniany 1 raz.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lutego 2013, 10:22

Łukasz pisze:Wniosek oczywisty - dwóch cofniętych napastników nie powinno grać razem.
Z tego wynika, że:
1) transfer Joveticia nie miałby sensu
2) Barceloną to my nie jesteśmy :)

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lutego 2013, 11:15

francois pisze:
Łukasz pisze:Wniosek oczywisty - dwóch cofniętych napastników nie powinno grać razem.
Z tego wynika, że:
1) transfer Joveticia nie miałby sensu
Jeśli chodzi o atak - priorytetem powinno być obsadzenie "9", potem zaś kosmetyka na "10".

@adas - Celtikiem

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Negri

Juventino
Juventino
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 13 lutego 2013, 17:37

Temat powinni zamknąć na czas "kanonady" naszych napadziorów, która trwa już od jakiegoś czasu :wink:
@D@$ pisze:Wychodzi na to, że Czarnogórzec mimo, że sam ma jedną z gorszym statystyk strzeleckich, to jednak z nim na boisku gramy lepiej, bo przyczynia się do goli innych napastników (co potwierdza także liczba asyst)
Bo Mirko, mówiąc po piłkarsku, "robi grę" cofając się już do linii pomocy. Kiedy gra piach, to gra piach, ale wykonuje też sporo pracy - cofnie się po piłkę, zawsze można z nim klepnąć piłę, potrafi nieszablonowo podać. Ogólnie tylko porusza się po boisku jak łajza, stąd te hejty.

klara

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 lutego 2013, 22:11

hejty tez sa potrzebne. No tak troche jakby mu się nie chcialo, o nic gorszego posądzac nie wypada :D

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 04:17

Sezon się skończył, więc pozwolę sobie przedstawić moją wizję tego, co chciałbym zrobić z naszym atakiem (w kontekście ostatnich spekulacji transferowych).

Na pewno pożegnamy się z Anelką (600 tyś.), Bendtnerem (1,5 mln) i Iaquintą (3 mln), co zwalnia nam ok. 5 mln pensji, która (w teorii) może pomóc w zakontraktowaniu nowych napastników.

Transfery

1. Out: Vucinić - In: Diamanti Porównanie trensfermarket

Obydwaj z rocznika 83'. Cena za obu to (w wariancie pesymistycznym) ok. 10 mln € (nie wnikam w ew. "połówki" i te sprawy) więc nie zapłacilibyśmy nic. W wersji optymistycznej moglibyśmy uzyskać około 10 mln przychodu. Szwagier zarabia 2,7 mln; Diamanti to jakieś 1,7 mln. Co do poziomu sportowego można dyskutować, o ile wyżej stoi obecnie Czarnogórzec, ale Alessandro daje nam możliwość gry w 4-3-3

Ocena: lekki +

2.Out: Matri - In: Llorente Porównanie trensfermarket

Głębsza polemika nie ma sensu. Jeśli przyjąć, że sprzedamy Matriego za 8 mln + 2,2 mln pensji, to rok młodszy Fernando, oprócz podniesienia poziomu sportowego (oby), przez pierwsze dwa lata kontraktu będzie grał u nas praktycznie za siatkę piłek.

Ocena: zdecydowany +

3. Out: Quagliarella - In: Higuain Porównanie trensfermarket

Z czysto piłkarskiego punktu widzenia, umiejętności Igły oceniam trochę wyżej. Jest on też 5 lat młodszy. Byłbym zadowolony, gdybyśmy podczas transakcji sprzedaż-kupno nie przekroczyli różnicy 15 mln. Jeśli chodzi o pensje, to zakładając dorzucenie do 2,1 mln Ety rezerwę, o której pisałem wyżej, jestem zdania, że nie byłoby dla nas problemem zaoferowanie Gonzalo kontraktu na poziomie 6 mln + bonusy.

Ocena: solidny +

4. Out: Giovinco - In: Tevez? Porównanie trensfermarket

Być może podobna kwota transferu, znaczna różnica w pensji i kwestia wiek/skill (wiem, 99% użytkowników byłaby za skillem). W tym momencie jest to wyłącznie strefa marzeń, aczkolwiek nie obraziłbym się na wymianę Seby za lepszego SS'a potrafiącego też rozruszać skrzydło w razie konieczności. O ile nie przeznaczymy funduszy na wzmocnienie innych pozycji.

5. Berardi i inni młodzi gniewni

Zakładam, że nikt taki do kadry Juve w przyszłym sezonie nie trafi.

6. Napastnik nr 5

Mam nadzieję, że Conte zrezygnowałby z tego pomysłu mając w kadrze Llorente, Igłę, Diamantiego, Pepe oraz spory wybór środkowych pomocników. Uważam, że w przypadku zdarzeń losowych przejście na 4-3-3 byłoby korzystniejsze, niż używanie z konieczności zapchajdziury typu Bendtner raz na pół roku.

Podsumowanie:

Kryteria doboru par są chyba w miarę jasne. Główne trzy to: pozycja, wiek i osobiste preferencje.

Ogólnie rzecz ujmując, będąc na miejscu Marotty, skupiłbym się na sprzedaży tych napastników, za których możemy otrzymać jak największą ilość gotówki. Nie zagłębiałbym się w porównywanie ich poziomu, stawiając na pierwszym miejscu czynnik ekonomiczny, czyli ilość €€€ płynących do kasy klubu.

Przy sukcesie transakcji nr 1, 2 i 3 musielibyśmy liczyć się z wydatkiem rzędu 10 mln €, a nasz budżet płacowy (z uwzględnieniem podatku) nie uległby znaczącej zmianie w stosunku do zakończonego już sezonu 12/13. Poprawa jakości ataku po wzmocnieniach powinna być dla każdego zauważalna. Średnia wieku formacji lekko obniżona.

Mam też nadzieję, że w najbliższym okienku nie będzie żadnego kupowania, ani sprzedawania na hurra. Kolejność przebudowy ataku widziałbym następująco: Llorente, Matri, Higuain, Quagliarella, Diamanti, Vucinić, ale jak wszyscy wiemy, okna transferowe rządzą się swoimi własnymi prawami.

Oby Bogowie Mercato byli dla nas przychylni w tym roku.

Pensje zawodników Juve zaczerpnięte z gazzetta.it

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 09:11

Fajna analiza, Jackop. Na papierze wygląda to nieźle, ale niestety wiemy, że w ciągu kilku dni wszystko może się poprzewracać i trzeba będzie układać cały misterny plan od nowa. Higuain chyba nie potrzebuje aż 6 mln z bonusami.

Fun fact: Mirko Vucinić value - 21,5 mln euro :prochno:

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 10:44

Co takiego jest w tym Diamantim, że wszyscy upatrują w nim wzmocnienie (nawet minimalne) to ja nie wiem. Wolę Mirko, serio.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 10:48

szczypek pisze:Co takiego jest w tym Diamantim
biega...
Wolę Mirko, serio.
Ja też, zwłaszcza, że Diamanti rozpatrywany jest w kontekście płynnego przejścia na 3 napastników. Z tym, że właśnie w ustawieniu z 3 napadziorami Vucinić gra najlepiej.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 11:10

Ouh_yeah pisze:Fajna analiza, Jackop. Na papierze wygląda to nieźle, ale niestety wiemy, że w ciągu kilku dni wszystko może się poprzewracać i trzeba będzie układać cały misterny plan od nowa.
Jestem gotów się poświęcić i ocenić ponownie, jeśli jakku1 zapoda info, że jakiś napastnik jest dużo bliżej niż dalej :wink:
Ouh_yeah pisze:Higuain chyba nie potrzebuje aż 6 mln z bonusami.
Mówiło się chyba o kwocie między 4,5 a 6 mln. Ja określiłem ten górny pułap, gdzie nie musielibyśmy dodatkowo obciążać budżetu płac, w stosunku do tego co jest teraz.
szczypek pisze:Co takiego jest w tym Diamantim, że wszyscy upatrują w nim wzmocnienie (nawet minimalne) to ja nie wiem. Wolę Mirko, serio.
- biega, :prochno:

- jest lewonożny co w parze z dobrym wykonywaniem stałych fragmentów gry daje nam opcję jakiej do tej pory nie mieliśmy,

- niższa pensja,

- mniejszy foch z powodu grzania ławy, a jeśli dojdzie do sprowadzenia Higuaina, Mirko może rezerwować na niej miejsce

- jeśli uda nam się włączyć w transakcję Diamantiego połówki, to sprzedaż Szwagra za 15 mln, daje nam 10 baniek czystego zysku. Jak dla mnie to spora kwota. Biorę pod uwagę, że ten sezon (poparty niezłymi statystykami) może być ostatnim, w którym udałoby się wyciągnąć za niego tak dobre pieniądze. A zysk ze sprzedaży jest nam potrzebny gdyż idąc za logiką Marotty: "Musimy sprzedać, żeby kupić".

- ItalJuve :D

Gra lewą nogą i dobre st. frag. to mój najpoważniejszy argument. Uważam, że kogoś takiego po prostu musimy mieć w kadrze. Szczególnie gdyby nasz atak urósł o te kilka dodatkowych centymetrów.

Jak pisałem wcześniej, nie neguję wyższości poziomu piłkarskiego Vucinicia, ale w kontekście przytoczonych argumentów wymiana na Diamantiego byłaby jak najbardziej do przełknięcia.
stahoo pisze:Ja też, zwłaszcza, że Diamanti rozpatrywany jest w kontekście płynnego przejścia na 3 napastników. Z tym, że właśnie w ustawieniu z 3 napadziorami Vucinić gra najlepiej.
W 4-3-3 wolałbym móc wybierać z dwóch wariantów:
a) dośrodkowania, czyli lewa noga - lewa strona, prawa noga prawa strona
b) zejścia do środka i próba strzału; lewa noga - prawa strona, prawa noga - lewa strona

... zamiast nieokreślonych podań piętą w pole karne w wykonaniu Czarnogórca.

Out: Pepe In: Diamanti Porównanie transfermarket - radziłbym zwrócić uwagę na Total performance data gdzie Alessando wypada dużo lepiej od piłkarza Juve

W sumie to alternatywą dla sprzedaży Mirka mogłoby być odejście Pepe. Nie brałem tego pod uwagę, a przecież Simone jest po rocznym rozbracie z piłką. Choć życzę mu powrotu do formy, to przypadek Isli chyba nas czegoś nauczył. Ale umówmy się, kto w tym momencie za Włocha wyłożyłby na stół porządną gotówkę?

Pepe vs Vucinić Porównanie transfermarket
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 11:40 przez jackop, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 11:37

szczypek pisze:Co takiego jest w tym Diamantim, że wszyscy upatrują w nim wzmocnienie (nawet minimalne) to ja nie wiem. Wolę Mirko, serio.
A ja myślałem, że pan Zambrotta to największy janusz na tym forum... :prochno:

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 12:01

jackop pisze:Gra lewą nogą i dobre st. frag. to mój najpoważniejszy argument. Uważam, że kogoś takiego po prostu musimy mieć w kadrze. Szczególnie gdyby nasz atak urósł o te kilka dodatkowych centymetrów.

Jak pisałem wcześniej, nie neguję wyższości poziomu piłkarskiego Vucinicia, ale w kontekście przytoczonych argumentów wymiana na Diamantiego byłaby jak najbardziej do przełknięcia.
No dobra, są to jakieś argumenty, ale Diamanti:
- grając w tym sezonie prawie 800 minut więcej od Vucinica i tak notuje gorsze statystyki. Na skierowanie piłki do siatki potrzebował dwukrotnie więcej minut (mniej więcej 200 minuty różnicy);

- grając ogólnie w Serie A prawie dwukrotnie mniej czasu niż Vucinic ma zdecydowanie gorszy od Czarnogórca wynik bramkowy;

- nigdy nie grał w Lidze Mistrzów, także cholera wie co tam by zaprezentował.

Także bazując na ich dotychczasowych wynikach nie można dojść do innego wniosku, że Diamanti jest od Vucinica po prostu słabszym zawodnikiem. Od tego typu graczy oczekuje się przede wszystkim efektywności, jeśli mamy coś zmieniać to w przód. A tak... Zarabiamy pieniądze i się cofamy.

Giovinco też można było się podniecać, gdy biegał w Parmie. Asystował, strzelał i się wyróżniał.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 12:03 przez szczypek, łącznie zmieniany 1 raz.

Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 12:02

Ale... Jedna rzecz. Foch na ławce? Mirko nigdy nie marudził z tego powodu. U nas na pewno nie, a czy wcześniej? Też nic sobie nie przypominam.

Również jestem zdania, że transfer Diamantiego, jeśli dojdzie do skutku, nie powinien być powiązany z odejściem Vucinicia.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 12:18

Jakkolwiek to zabrzmi, zgodzę się ze Szczypkiem. Bez rozpisywania się, krótko i na temat: uważam, że ogólna klasa piłkarska Vucinicia jest wyższa od klasy Diamantiego. Nie cierpię Czarnogórca, wkurza mnie jak zalegające gluty w nosie, ale jest zwyczajnie lepszy od Diamantiego, ma to "coś", ma doświadczenie. I nawet, jeśli rzadko pokazuje tę magiczną iskrę, zwyczajnie jest lepszy. Chcę jak najszybszej sprzedaży Mira, ale zastąpienie go Diamantim będzie stratą energii.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 12:21 przez pumex, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 19 maja 2013, 12:19

jackop pisze:Alessandro daje nam możliwość gry w 4-3-3
tak jak napisał stahoo Vucinic grał już w 433 i robił to bardzo dobrze
jackop pisze:- niższa pensja
teraz, ale chyba nie liczysz, że idąc do Juventusu nie będzie chciał dostać podwyżki...?
jackop pisze:- mniejszy foch z powodu grzania ławy, a jeśli dojdzie do sprowadzenia Higuaina, Mirko może rezerwować na niej miejsce
do przecinka masz rację - Mirko może różnie zareagować na dłuższą posiadówę na ławce... ale no nie posadzi go Higuain... no proszę cię, chyba nie wyobrażasz sobie ataku Higuaina-Llorente? sprzedaż Vucinica wg mnie może być rozważana tylko w przypadku ściągnięcia gracza typu Tevez... dlatego ogólnie dużo lepszą opcją byłoby jakbyś zestawił te swoje porównania właśnie Gio-Diamanti i Vucinic-Tevez
jackop pisze:W 4-3-3 wolałbym móc wybierać z dwóch wariantów:
a) dośrodkowania, czyli lewa noga - lewa strona, prawa noga prawa strona
b) zejścia do środka i próba strzału; lewa noga - prawa strona, prawa noga - lewa strona

... zamiast nieokreślonych podań piętą w pole karne w wykonaniu Czarnogórca.
no i znów przemawia przez ciebie jakiś hejt, Mirko grał w wariancie b) do którego to też pasuje Diamanti a który to chyba nigdy na lewej nie grał (a przynajmniej ja nie widziałem go tam nigdy), przyjście Diamantiego może tworzyć atak Vucinic-Llorente-Diamanti więc tak jak już wspomniałem zestawianie ich razem nie ma kompletnie sensu, z Tevezem a i owszem

poza tym Vucinic robi trochę dobrego w szatni więc nie będzie proste go ot tak zastąpić...

odbiegając już od całej reszty to nie wydaje mi się, by Marotta był takim frajerem i dał aż 10mln za Diamantiego, biorąc pod uwagę jego wiek, klub i karierę nie jest warty więcej niż 6-7 chociaż i to całkiem sporo jak za kolesia który mając 30 lata na karku nigdy nigdzie nie grał... żadnej LE, żadnej LM, zawsze walka o utrzymanie lub środek tabeli, te 10 meczów w reprezentacji i powołania nie mogą zatrzeć całokształtu... powoływany jest bo nie da się zaprzeczyć, że dzięki lewej nodze tworzy alternatywę ale no nie za 10mln, nie stać nas na tworzenie alternatyw za 10mln, na kupno rezerwowego za takie pieniądze... poza tym to nie jest demon szybkości ani żaden super strzelec... w tym sezonie z akcji tylko 2 gole więc nawet ta opcja b) do niego nie pasuje i dużo lepiej mieć Pepe (w formie, a po wakacjach może w niej być)

mam nadzieję, że tak jak w przypadku Higuaina są to tylko plotki i rozbijemy się o cenę i/lub kontrakt... wolę FaQ niż 3 razy droższego Argentyńczyka i wolę sprawdzonego Pepe niż Diamantiego który w dobrej drużynie nigdy nie grał i do tej pory zawsze gra się opierała na nim...

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
ODPOWIEDZ