Transfery w Europie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 09:20

To trochę jakby zakazywać komuś kupienia sobie w luksusowym lokalu piwa za 20 złotych bo w żabce za rogiem można je kupić za 3,20 8)

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 09:26

Ouh_yeah pisze:To trochę jakby zakazywać komuś kupienia sobie w luksusowym lokalu piwa za 20 złotych bo w żabce za rogiem można je kupić za 3,20 8)
Wiadomo że nie można zakazać, ale czym innym jest sytuacja, w której ten ktoś zarabia tyle, że go stać na płacenie 20zł za piwo, a czym innym gdy ma np. bogatego tatusia, a sam w życiu nic nie zarobił.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 09:42

szycha21 pisze: PRECZ Z MILIARDERAMI! Juz nie moge sie doczekac az to UEFA wprowadzi te ograniczenia.
Jasne. Później zrobi się elektryfikację i rozkułaczy chłopów, a potem pójdzie samo.

Nie pojmuję was. Wszyscy niby nowocześni, kapitalistyczni, a jak chodzi o kapitalizm w najczystszej formie - to płacz. Jak my kupowaliśmy piłkarzy za grube bańki, to było ok. Jak inni nas podkupują bo zostaliśmy w tyle to źle, tak?

Co za popieprzona, polaczkowata mentalność Kalego :angry:

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Winner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 09:56

FFP nic praktycznie nie zmieni bo bardzo bogate kluby znajdą sposób na jego obejście, bogate i tak teraz tak dużo nie wydają. A salary cup to też komuna? Jakoś w USA to stosują i nikt nie płacze z tego powodu. Poza tym są pewne dziedziny życia( nie mówię akurat o sporcie) które muszą być regulowane i ograniczane a z komunizmem niema to nic wspólnego. Co do tych transferów Hulk jeśli poszedł za 60 mln to trochę przepłacony a Witsel 40 mln to na bank nie jest wart.

Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
Buffalo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 10:34

Bo to jest tak, ten co ma mniej sie stara udupic tego co ma wiecej. Taka oto drabinka
___miliarderzy
___milionerzy
___tys.
___zł
___transfery za czapke gruszek i zgrzewke wody

Może fair play sprowadzimy do tego najnizszego poziomu co towarzysze? Bo czemu tylko przechodzic z miliarderow do milionerow, a moze Wigry Suwałki tez by chcialy powalczyc na rynku transferowym.

Ci co chca niech zaciagaja kredyty itp nie splacisz ? Sorry ale IV liga - nie wazne czy jestes Barca, Realem ...Rangersami

@Winner - jakie to sa dziedziny?

Nie patrz na to ile mam postów, bo i tak wiem wiecej od Ciebie.
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 10:47

deszczowy pisze:Nie pojmuję was. Wszyscy niby nowocześni, kapitalistyczni, a jak chodzi o kapitalizm w najczystszej formie - to płacz. Jak my kupowaliśmy piłkarzy za grube bańki, to było ok. Jak inni nas podkupują bo zostaliśmy w tyle to źle, tak?

No tak bo przecież to takie polskie. Ja sądziłem, że to Platini ma zamiar wprowadzić finansowe fair play.

Swoją drogą, dziwią takie słowa z Twojej strony deszczu bo przecież jesteś lewakiem. Poważnie uważasz, że kapitalizm w najczystszej formie jest pożądany?

Wiadomo, że zawsze znajdą się jakieś sposoby, żeby obejść przepisy ale to nie znaczy, że nic one nie dadzą. Jak tak dalej pójdzie to posiadanie klubu zamiast biznesem będzie takim hobby bogatego milionera, który może sobie pozwolić na wtapianie dziesiątek mln rocznie (mowa o klubach z najwyższej półki) nic z tego nie mając.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 10:53

Pan Mietek pisze:
deszczowy pisze:Nie pojmuję was. Wszyscy niby nowocześni, kapitalistyczni, a jak chodzi o kapitalizm w najczystszej formie - to płacz. Jak my kupowaliśmy piłkarzy za grube bańki, to było ok. Jak inni nas podkupują bo zostaliśmy w tyle to źle, tak?

Swoją drogą, dziwią takie słowa z Twojej strony deszczu bo przecież jesteś lewakiem. Poważnie uważasz, że kapitalizm w najczystszej formie jest pożądany?
Nie ;) Ale drażni mnie trochę postawa na zasadzie "ja nie mogę to inni też niech nie kupują".
Pan Mietek pisze:Wiadomo, że zawsze znajdą się jakieś sposoby, żeby obejść przepisy ale to nie znaczy, że nic one nie dadzą. Jak tak dalej pójdzie to posiadanie klubu zamiast biznesem będzie takim hobby bogatego milionera, który może sobie pozwolić na wtapianie dziesiątek mln rocznie (mowa o klubach z najwyższej półki) nic z tego nie mając.
No tak się powoli dzieje, Mieciu i ten trend naprawdę trudno będzie odwrócić. Skończyły się czasy radosnego grania za czapkę gruszek i oranżadę. Kopacze chcą zarabiać i w sumie takie ich prawo. A jeśli znalazł się ktoś kto chce pompować w to własne pieniądze to pomimo swojej lewicowości doprawdy nie można mu tego zabronić. Można kręcić nosem, że psują rynek ale dlaczego zabraniać?

Winner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:01

Buffalo pisze: @Winner - jakie to sa dziedziny?
Np. W Polsce regulowane są pośrednio ceny gazu i prądu i nikt oprócz wymienionych firm na to nie narzeka, a z wolnością to nie ma nic wspólnego.

Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:05

deszczowy pisze:Nie ;) Ale drażni mnie trochę postawa na zasadzie "ja nie mogę to inni też niech nie kupują".
Najpierw chciałeś przykozaczyć a teraz się wypierasz tego co napisałeś przed chwilą?

Może przypomnę:
deszczowy pisze:Wszyscy niby nowocześni, kapitalistyczni, a jak chodzi o kapitalizm w najczystszej formie - to płacz.
Swoją drogą, niedawno się nabijałeś z Korwina i korwinistów a to oni są najbardziej liberalni w tym kraju.

Poza tym, z innego założenia wychodzą Amerykanie i nikt nikogo od polaczków i komuchów nie wyzywa. Też prawda, że da się to obejść ale mimo wszystko rywalizacja w takiej NBA nie pozwala na takie cyrki jak się robi z klubami typu $ity, Chelsea czy Anży.
deszczowy pisze:No tak się powoli dzieje, Mieciu i ten trend naprawdę trudno będzie odwrócić. Skończyły się czasy radosnego grania za czapkę gruszek i oranżadę. Kopacze chcą zarabiać i w sumie takie ich prawo. A jeśli znalazł się ktoś kto chce pompować w to własne pieniądze to pomimo swojej lewicowości doprawdy nie można mu tego zabronić. Można kręcić nosem, że psują rynek ale dlaczego zabraniać?
Mało kopacze zarabiają? Nawet w naszej lidze nie mogą narzekać. Nawet na tak miernym poziomie przeciętny piłkarz odłoży sobie ile mu trzeba na emeryturę a jak nie to zostanie trenerem albo innym działaczem. Ponadto, jakby sprawa dotyczyła nieco bardziej przyziemnych kwestii jak ceny ziemniaków albo wódki to od razu dyskusja byłaby inna.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:19

fazzi pisze:
Ouh_yeah pisze:To trochę jakby zakazywać komuś kupienia sobie w luksusowym lokalu piwa za 20 złotych bo w żabce za rogiem można je kupić za 3,20 8)
Wiadomo że nie można zakazać, ale czym innym jest sytuacja, w której ten ktoś zarabia tyle, że go stać na płacenie 20zł za piwo, a czym innym gdy ma np. bogatego tatusia, a sam w życiu nic nie zarobił.
Jasne że czym innym, ale w dalszym ciągu - zakazywać? Czy uważasz że barman przed sprzedaniem piwa za 20 zeta powinien najpierw sprawdzić czy delikwent sam się dorobił? Co innego osobiste odczucia, co innego odgórne zakazy.
Buffalo pisze: Może fair play sprowadzimy do tego najnizszego poziomu co towarzysze? Bo czemu tylko przechodzic z miliarderow do milionerow, a moze Wigry Suwałki tez by chcialy powalczyc na rynku transferowym.
Otóż to - dlaczego jak w Pelikana Łowicz czy Kotwicę Kołobrzeg właściciel/sponsor ładuje rocznie tysiące to jest dobrze, jak w Juventus pakuje dziesiątki milionów to nadal dobrze, ale jak w MC/PSG setki milionów, to już źle? Przecież patrząc przez pryzmat 99,9% profesjonalnych klubów piłkarskich na świecie, między Juventusem a PSG nie ma prawie żadnej różnicy - piłkarze zarabiają miliony, jeżdżą najlepszymi brykami, nie muszą się martwić czy dostaną wypłatę na koniec miesiąca czy nie itd.
Ostatnio zmieniony 04 września 2012, 11:24 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:21

Pan Mietek pisze:
deszczowy pisze:Nie ;) Ale drażni mnie trochę postawa na zasadzie "ja nie mogę to inni też niech nie kupują".
Najpierw chciałeś przykozaczyć a teraz się wypierasz tego co napisałeś przed chwilą?

Może przypomnę:
deszczowy pisze:Wszyscy niby nowocześni, kapitalistyczni, a jak chodzi o kapitalizm w najczystszej formie - to płacz.
Nie wiem, może nie dość jasno napisałem to, co chciałem powiedzieć. Ale to też nie miejsce na gospodarczo-socjologiczne rozkminy.

Powtórzę się: nie podoba mi się specjalnie, że szejkowie wydają worki pertodolarów. Aczkolwiek zabranianie im tego bo ktoś jest uboższy... :doh: :naughty:

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:33

zahor pisze:Otóż to - dlaczego jak w Pelikana Łowicz czy Kotwicę Kołobrzeg właściciel/sponsor ładuje rocznie tysiące to jest dobrze, jak w Juventus pakuje dziesiątki milionów to nadal dobrze, ale jak w MC/PSG setki milionów, to już źle? Przecież patrząc przez pryzmat 99,9% profesjonalnych klubów piłkarskich na świecie, między Juventusem a PSG nie ma prawie żadnej różnicy - piłkarze zarabiają miliony, jeżdżą najlepszymi brykami, nie muszą się martwić czy dostaną wypłatę na koniec miesiąca czy nie itd.
A kto powiedział, że ich ma nie dotyczyć?

Ustalenie limitu na pensje całej drużyny, limitu zarobkowego dla piłkarzy w zależności od stażu - już samo to ułatwiłoby sprawę. A jakby dołożyć zakaz wydawania pieniędzy ponad to co się zarobiło to już w ogóle byłoby fajnie. Oczywiście, zaraz ktoś powie, że właściciel może przykładowo podpisać wyższą umowę za prawa do nazwy stadionu i tym sposobem legalnie zwiększyć zarobki ale mimo wszystko nie będzie takiego szaleństwa jak p$g wydające prawie 250 mln euro w 2 lata.
deszczowy pisze:Nie wiem, może nie dość jasno napisałem to, co chciałem powiedzieć. Ale to też nie miejsce na gospodarczo-socjologiczne rozkminy.
Kiedy sam je rozpocząłeś używając ulubionego argumentu Twojego arcywroga - polaczków :prochno:

artur_89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:45

Tutaj nie chodzi, już nawet o wydawanie takich wielkich pieniędzy, tylko o podbijanie cen na rynku, za piłkarzy, którzy nie są tego warci. Co innego jak Zidane, czy R7 poszli do Realu, za takie kwoty, ale oni już byli gwiazdami ogromnego formatu, kosztowali tyle ile są warci ! Czego nie można powiedziec o Witselu i innych wynalazkach, co w piłce nic nie osiągnęli. Oczywiście mogą kiedyś byc "kimś", ale to jest gdybanie...

yanquez

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 11:47

Jestem za FFP tylko dlatego, że będzie to na rękę Juve - taki już ze mnie skufiel.

Ideologicznie podchodząc do sprawy - decyzja fatalna. Zabicie wolnego rynku. Interwencjonizm bez żadnych logicznych przesłanek. Zresztą już pojawia się miliard pomysłów na obejście tego projektu.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2012, 12:09

artur_89 pisze:Tutaj nie chodzi, już nawet o wydawanie takich wielkich pieniędzy, tylko o podbijanie cen na rynku, za piłkarzy, którzy nie są tego warci. Co innego jak Zidane, czy R7 poszli do Realu, za takie kwoty, ale oni już byli gwiazdami ogromnego formatu, kosztowali tyle ile są warci ! Czego nie można powiedziec o Witselu i innych wynalazkach, co w piłce nic nie osiągnęli. Oczywiście mogą kiedyś byc "kimś", ale to jest gdybanie...
Przepraszam bardzo, a kto ma decydować o tym ile jakiś piłkarz jest warty? Jeżeli kupujący godzi się na określoną cenę to jego sprawa jeżeli przepłaca. Widać uznaje, że dla niego ten piłkarz jest tyle warty.

Obrazek
ODPOWIEDZ