Afera Calcioscommesse

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:05

Ouh_yeah pisze:A zawsze mi się wydawało, że ugodę ustala się w porozumieniu także z sądem żeby uniknąć właśnie takiej farsy.
Przeciez tak wlasnie jest. Powiem wiecej, najczesciej jest tak, ze to sedzia prowadzacy sprawe naciska na strony, aby sie dogadaly co do wyroku.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:06

A zawsze mi się wydawało, że ugodę ustala się w porozumieniu także z sądem żeby uniknąć właśnie takiej farsy.
w polskim systemie prawnym tak jest, ale to nie oznacza, że sedzie nie może złagodzić takiej ugody, badź jej zaostrzyć, może to zrobić beż żadnych oporów i tlumaczeń.
Może w ogóle takiej ugody nie uznać, stwierdzając podobnie jak dzisiaj "jest nieadekwatna".

Dzięcioł

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:06

Ouh_yeah pisze:A zawsze mi się wydawało, że ugodę ustala się w porozumieniu także z sądem żeby uniknąć właśnie takiej farsy.
Oczywiście, że warunki ugody są określane w porozumieniu z sędzią. Przynajmniej w naszym systemie. Dla mnie to co się dziś wydarzyło jest precedensem na skalę europejską.
Robaku pisze:
w polskim systemie prawnym tak jest, ale to nie oznacza, że sedzie nie może złagodzić takiej ugody, badź jej zaostrzyć, może to zrobić beż żadnych oporów i tlumaczeń.
Może w ogóle takiej ugody nie uznać, stwierdzając podobnie jak dzisiaj "jest nieadekwatna".
Tylko po co masz to robić, skoro jej warunki zostały ustalone przy uwzględnieniu jego sugestii??
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2012, 15:08 przez Dzięcioł, łącznie zmieniany 1 raz.

Żywot studenta prawa, żywotem lirycznym jest...
daretti87

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:08

Na moje oko to teraz powinni się wycofać z propozycji ugody i iść na proces. Bo inaczej zawiesza go na pare miechow a za 2 lata wyplynie że ktoś zbadał bilingi sędziów i prokuratorów i okazało się że często kontaktowali się z bliżej nieokreślonymi numerami z mediolanu. Po czym sprawa zostanie zamieciona pod dywan.

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:09

Dzięcioł nie przesadzaj,
sędzie naciska czasem na ugodę, czasem sam ją ustala/proponuje,
ale nie jest tak, że dzisiejsza sytuacja jest precedensowa w Europie. To jest z twojej strony dość duże nadużycie.

Studujesz/studiowałeś prawo, więc wiesz, kto jest u nas "wyrocznia" i dobrze wiesz, że sędzie może każdej ugody nie uznać, zaproponować inną, bądź przyjąć, wszystko zależy od poczucia sprawiedliwości sedziego/sędziów.

I nie każdy sędzie uczestniczy w ustalaniu ugody, zazwyczaj prokurator z podejrzanym przychodzą do sędziego i mówią, my tyle i tyle ustaliliśmy. A sędzie przegląda ugodę i dodaje punkty. OK. to mi pasuje, ale za malo kasy, albo byleś recydywą i dlatego nie zawiasy a hotel.

Nadziej

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:13

daretti87 pisze:Na moje oko to teraz powinni się wycofać z propozycji ugody i iść na proces.
Glupota. Jedynym argumentem przemawiajacym za przeprowadzeniem rozprawy bylaby chec udowodnienia niewinnosci Conte. Jak widzisz jej realizacje w sytuacji gdy juz zgodzilismy sie na ugode, czyli de facto przyznalismy do winy?

Make friends for life or make hardcore enemies!
Dzięcioł

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:16

yanquez pisze:
Nadziej pisze:To moze inaczej. Per analogiam.

Wyobrazcie sobie, ze w waszym kraju istnieje przepis/regulacja prawna/zakaz, z ktorym sie nie zgadzacie (i powiedzmy, ze macie do tego jako takie podstawy).

Posluze sie w tym miejscu przykladem z naszego podworka, a dotyczacym zakazu posiadania niewielkich ilosci marihuany. Powiedzmy, ze zlapali was z 0,5 g. Macie sprawe. Mozecie oczywiscie zdecydowac sie na tyrade przed sadem o znikomej szkodliwosci spolecznej czynu, niewielkiej ilosci posiadanego srodka, jego zdrowotnych wlasciwosciach jednoczesnie twierdzac, ze obowiazujacy zakaz jest do niczego, i ze sie nie przyznajecie. W koncowym rozrachunku dostalibyscie pewnie za taka postawe przed sadem w wiekszosci wypadkow niskie zawiasy.

Z drugiej strony prokurator wraz z sadem za przyznanie sie do winy chca wam zaproponowac warunkowe umorzenie postepowania czyli instytucje dla was duzo przychylniejsza. Co byscie wybrali?
peZet wjechałby na rozprawę na białym rumaku, w jednej ręce trzymałby krzyż, a w drugiej flagę. Zapewne nuciłby pod nosem Bogurodzicę i miał za pazuchą tanto, żeby w razie czego ratować swój honor. :dance:
Nie mogłem się powstrzymać.
Udane. :ok:
Robaku pisze:Dzięcioł nie przesadzaj,
sędzie naciska czasem na ugodę, czasem sam ją ustala/proponuje,
ale nie jest tak, że dzisiejsza sytuacja jest precedensowa w Europie. To jest z twojej strony dość duże nadużycie.

Studujesz/studiowałeś prawo, więc wiesz, kto jest u nas "wyrocznia" i dobrze wiesz, że sędzie może każdej ugody nie uznać, zaproponować inną, bądź przyjąć, wszystko zależy od poczucia sprawiedliwości sedziego/sędziów.

I nie każdy sędzie uczestniczy w ustalaniu ugody, zazwyczaj prokurator z podejrzanym przychodzą do sędziego i mówią, my tyle i tyle ustaliliśmy. A sędzie przegląda ugodę i dodaje punkty. OK. to mi pasuje, ale za malo kasy, albo byleś recydywą i dlatego nie zawiasy a hotel.
Studia już dawno skończyłem. Z uwagi na to, że zajmuję się egzekwowaniem wierzytelności, pozwoliłem sobie o opinię mojego serdecznego przyjaciela z okresu studiów, który obecnie jest na trzecim roku aplikacji sędziowskiej. Zgodnie z jego doświadczeniem, warunki ugody są "negocjowane" z sędzią i on osobiście nigdy nie słyszał o tym by sędzia zakwestionował jej treść. Natomiast sama kwestia uprawnień sędziowskich to inna para kaloszy. Wytłumacz mi proszę, szanowny Robaku, jaki jest sens pracy prokuratora, podejrzanego i sędziego nad ugodą, którą potem ten ostatni kwestionuje?? No chyba, że sugestie Komisji w tym przypadku zostały potraktowane na mokro (w co wątpię). Osobiście uczestniczyłem w kilku mediacjach (z tym, że w sprawach cywilnych) i nigdy mi się nie zdarzyło, aby później któraś strona (czy później sąd), zakwestionowała to co zostało ustalone.
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2012, 15:29 przez Dzięcioł, łącznie zmieniany 2 razy.

Żywot studenta prawa, żywotem lirycznym jest...
mazi12

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:23

Prokurator Palazzi przeciwny wnioskowi adwokatów Juventusu, jego zdaniem nie ma podstaw do odwołania składu sędziowskiego komisji dyscyplinarnej FIGC. Nie przeszkadza to Juventusowi - klub piłkarski złożył wniosek o odwołanie sędziów zarzucając im niezachowanie bezstroności
Ale tam jest walka. Jestem ciekawy a jednocześnie pełen obaw wyników tego procesu. Ciągle nie mogę uwierzyć, że wokół Juve zawsze musi być taki syf, niekoniecznie z naszej winy :cry:

Walczyć Juve, Walczyć!!! Forza!!!

jarek88

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:26

Patrząc na to co się tam dzieje, możemy pożegnać się z Bonuccim na kilka lat, a Conte minimum 6 miesięcy.

Niech nikt nie pisze, że Conte nie jest nam potrzebny na meczach, to zawieszenie wiele nie znaczy i się na nas nie odbije. Trener przy linii bocznej boiska może wiele i widzi dużo więcej. Co ważniejsze po raz kolejny obrywamy wizerunkowo, a to w połączeniu z tym, że Juve notowane jest na giełdzie oznacza, że tracimy również finansowo. Ugoda już na samym początku mi się nie podobały, ugoda = przyznanie do winy.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:30

Już niezależnie od tej sądowej tragikomedii, zakamuflowani przeciwnicy Juventusu swoje osiągnęli. Conte nie poprowadzi drużyny w większej ilości spotkań, niż to się początkowo zdawało.

Deszczu, bardzo Cię lubię, wiesz o tym, ale dalej jesteś przekonany, że nie istnieje coś, co ma znamiona spisku?

Obrazek
Nadziej

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:33

pumex pisze:Deszczu, bardzo Cię lubię, wiesz o tym, ale dalej jesteś przekonany, że nie istnieje coś, co ma znamiona spisku?
Zwolennicy wyborczej uwazaja, ze nie ma innych spiskow poza Opus Dei. :D

Make friends for life or make hardcore enemies!
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:34

Długo jeszcze będziecie płakać?

Zabawnie wygląda przyjęcie wszystkich wniosków dotyczących ugody, oprócz Conte. Ciekawe czym tak bardzo zawinił.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
Łoles

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:35

Lypsky pisze:Długo jeszcze będziecie płakać?

Zabawnie wygląda przyjęcie wszystkich wniosków dotyczących ugody, oprócz Conte. Ciekawe czym tak bardzo zawinił.
Czym zawinił? Juventus, tym zawinił ;)

"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:37

Ale wq SoloJuve jeszcze nie przyjęto ugody Sieny, więc Conte nie jest jedyny.
Choc jedyny traktowany tak indywidualnie.

Czyli jeśli Komisja nie wyrazila zdania dot. Leosia i Pepe to znaczy, że oni wypracowali ugody z Prokuratorem czy ich kwestie będą w innym terminie rozpatrywane.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 15:38

Ugoda nie przewiduje działań tego typu. Sąd który odrzuca propozycję ugody może w dalszym ciągu zajmować się sprawą - stanowią o tym postanowienia Sądu Kasacyjnego i Konstytucjonalnego"
tak więc są nawiązania do pozasportowych organów sądownictwa. Ponawiam pytanie - kto mi udowodni, że w sądzie sportowym trzeba udowadniać że się jest niewinnym ? :whistle: nie mówcie o tym, że sąd sportowy to inna para kaloszy, skoro pogrubiłem pewną część budzącą wątpliwość w to, co mówicie.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
ODPOWIEDZ