Książki
- Łukasz
- Juventino
Nie wiem właśnie, chyba tylko po włosku...Vimes pisze:Czy ta książka wyszła po polsku lub angielsku, bo nie mogę wygooglać, a brzmi ciekawie?
- Gość
Mam pytanie...czytał ktoś z Was książki Mario Puzo?
Głównie chodzi mi tutaj o tytuły - "Sycylijczyk", "Śmierć frajerom" oraz "Rodzina Borgiów".
Głównie chodzi mi tutaj o tytuły - "Sycylijczyk", "Śmierć frajerom" oraz "Rodzina Borgiów".
- sisman
- Juventino
Przeczytałem Rodzinę, Sycylijczyka, Ostatniego Dona i oczywiście Ojca Chrzestnego. Ostatni tytuł wychodzi poza wszelką konkurencję. Na początek polecam Ci Sycylijczyka, jest tam nawiązanie do Ojca Chrzestnego, ale książka głównie opowiada historię sycylijskiego janosika(jest to postać historyczna). Przy okazji dowiesz się trochę o historii Sycylii. Nie oglądaj filmu, jest tragiczny. Jeśli chodzi o Borgiów to również zachęcam, książka trzyma poziom, główni bohaterowie są także postaciami historycznymi np papież Aleksander XVI, dowiesz się trochę o historii Watykanu i nie tylko, ekranizację wydaną przez HBO uważam za słabą. Jeśli chodzi o Ostatniego Dona, to książka zwyczajnie średnia.Lars pisze:Mam pytanie...czytał ktoś z Was książki Mario Puzo?
P.S czytaj Pieśń Lodu i Ognia mam tu na myśli Grę o Tron i kolejne części.
Day after day I'm getting better and better.
- mixery
- Juventino
Puzo bardzo lubię o czym już tu kiedyś pisałem. Z tych książek o które się pytałeś znam tylko Sycylijczyka, i mogę polecić.
Ostatnio jestem na etapie książek wojennych jako że znalazłem karton z takowymi u babci na strychu. Fajne uczucie czytać pierwsze polskie wydania WMON np. MacLeana.
Czytał już ktoś Dallas '63? Jak wrażenia? Leży u mnie dłuższy czas i nie mogę się za nią coś zabrać
.
Ostatnio jestem na etapie książek wojennych jako że znalazłem karton z takowymi u babci na strychu. Fajne uczucie czytać pierwsze polskie wydania WMON np. MacLeana.
Czytał już ktoś Dallas '63? Jak wrażenia? Leży u mnie dłuższy czas i nie mogę się za nią coś zabrać

- Nicolas
- Juventino
Czy znacie jakieś ciekawe tytuły napisane przez piłkarzy Juventusu czy o Juventusie?
Czytam teraz "biografie" Ibrahimovicia i ogólnie krótka, ale jednak jest ciekawa wzmianka o Juve
M. in jak to Zlatan "znokautował" Zebine czy, dowiadujemy się że Trezeguet ma mocniejszy łeb niż Szwed, który po zabawie ląduje pijany w wannie
Jak również jego pogląd na farsopoli
Czytam teraz "biografie" Ibrahimovicia i ogólnie krótka, ale jednak jest ciekawa wzmianka o Juve

- Pan Mietek
- Juventino
I ja podbijam. Bardzo ciekawi mnie ta książka ale zanim kupię to wolałbym się upewnić czy King nie wyszedł z formy.Castiel pisze:Ponawiam pytanie o Dallas 63 Kinga...?!
Nie wiem czy warto inwestować ale ja na razie słyszę same superlatywy na temat "Ja, Ibra"nerinka pisze:Ktoś już przeczytał całą biografię Zlatana? Jak wrażenia? Warto zainwestować?
- Bianconero92
- Juventino
Ostatnio wkręciłem się w książki nt. żydów, holokaustu, obozów itp. Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Interesowałyby mnie najlepiej jakieś biografie, książki pisane na faktach oraz może jakieś tytuły książek które doczekały się ekranizacji filmowej. 

Welcome to my world,
the world of JUVENTUS !
the world of JUVENTUS !
- pumex
- Juventino
Bianconero92 pisze:Ostatnio wkręciłem się w książki nt. żydów, holokaustu, obozów itp. Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Interesowałyby mnie najlepiej jakieś biografie, książki pisane na faktach oraz może jakieś tytuły książek które doczekały się ekranizacji filmowej.

Zamówiłem sobie w Empiku biografię Zlatana, nie mogę się doczekać

- deszczowy
- Juventino
"Sąsiadów" i "Złote żniwa" Grossa czytałeś?Bianconero92 pisze:Ostatnio wkręciłem się w książki nt. żydów, holokaustu, obozów itp. Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Interesowałyby mnie najlepiej jakieś biografie, książki pisane na faktach oraz może jakieś tytuły książek które doczekały się ekranizacji filmowej.
- Nicolas
- Juventino
Przed chwilą ukończyłem czytanie "biografii" Zlatana i powiem, że książkę czyta się miło, przyjemnie i "łatwo wchodzi". Ogólnie książka na plus w dodatku nie kosztuje wielkich pieniędzy więc ogólnie polecam.
Jakie polecacie książki na temat II Wojny Światowej(tak wiem jest ich setki, wiele z nich przeczytałem, ale jestem ciekaw waszego zdania) Konkretnie chodzi mi o książki nie typowo historyczne, a może bardzije wspomnienia itp
Sam polecam książki o Powstaniu Warszawskiem(Zośka i Parasol, Pamiętniki żołnierzy Batalionu Zośka, Powstańczy Tryptyk, Kolumbowie etc.)
I polecam również książki Ambrose, a najbardziej Kompanie Braci)
A co do tematyki Holocaustu itp pamiętam książkę, która mówiła o procesie robienia mydła z ludzkiego tłuszczu straszne, ale niestety prawdziwe. Tytułu nie pamiętam, ale jak sobie przypomnę to odpiszę. Ogólnie również jest dużo dzieł na ten temat i google daje dużo tytułów
Jakie polecacie książki na temat II Wojny Światowej(tak wiem jest ich setki, wiele z nich przeczytałem, ale jestem ciekaw waszego zdania) Konkretnie chodzi mi o książki nie typowo historyczne, a może bardzije wspomnienia itp
Sam polecam książki o Powstaniu Warszawskiem(Zośka i Parasol, Pamiętniki żołnierzy Batalionu Zośka, Powstańczy Tryptyk, Kolumbowie etc.)
I polecam również książki Ambrose, a najbardziej Kompanie Braci)
A co do tematyki Holocaustu itp pamiętam książkę, która mówiła o procesie robienia mydła z ludzkiego tłuszczu straszne, ale niestety prawdziwe. Tytułu nie pamiętam, ale jak sobie przypomnę to odpiszę. Ogólnie również jest dużo dzieł na ten temat i google daje dużo tytułów
- Bianconero92
- Juventino
deszczowy pisze:"Sąsiadów" i "Złote żniwa" Grossa czytałeś?
A nie, ale na pewno przeczytam. Aktualnie kończę biografię " Wojna Klary". Książka ciekawa pomimo, że pisana prostym i przejrzystym językiem.
Dzięki za propozycję

Welcome to my world,
the world of JUVENTUS !
the world of JUVENTUS !
- deszczowy
- Juventino
Polecam Ci także bardzo opowiadania Pawła Siedlara "Biurko z kaukaskiego orzecha". Było ono zawarte w którymś ze zbiorków "Fabryki słów". Serdecznie polecam, pewnie jak poszukasz w necie i w bibliotekach to znajdziesz.Bianconero92 pisze:deszczowy pisze:"Sąsiadów" i "Złote żniwa" Grossa czytałeś?
A nie, ale na pewno przeczytam. Aktualnie kończę biografię " Wojna Klary". Książka ciekawa pomimo, że pisana prostym i przejrzystym językiem.
Dzięki za propozycjęWybór książek na kilka najbliższych tygodni, miesięcy wybrany.
- pinturicchia
- Qualità Juventina
Ja od siebie dodam jeszcze książkę Tadeusza Sobolewicza "Wytrzymałem więc jestem". Sama co prawda jeszcze jej nie czytałam ale poleciła mi ja kiedyś koleżanka, która była pod dużym wrażeniem. Opis znajdujący sie z tyłu książki:
"Tadeusz Sobolewicz urodził się w Poznaniu. Do wybuchu wojny był uczniem gimnazjum im. I. Paderewskiego w Poznaniu i harcerzem 16 DH im. J. Bema. W czasie okupacji był łącznikiem d-cy obwodu ZWZ w Tarnowie, a potem w Częstochowie, gdzie został aresztowany 1 września 1941 r. Przeżył gehennę wielu obozów; obozowa rzeczywistość widziana jego oczami to wstrząsający zapis głodu, strachu i chorób, bólu "zwykłych" i wymyślnych tortur, gazowań i rozstrzeliwań. Książka mówi o poruszaniu się po wąskiej granicy między życiem i śmiercią, nadzieją i zwątpieniem; jest zapisem walki o godność i przetrwanie."
"Tadeusz Sobolewicz urodził się w Poznaniu. Do wybuchu wojny był uczniem gimnazjum im. I. Paderewskiego w Poznaniu i harcerzem 16 DH im. J. Bema. W czasie okupacji był łącznikiem d-cy obwodu ZWZ w Tarnowie, a potem w Częstochowie, gdzie został aresztowany 1 września 1941 r. Przeżył gehennę wielu obozów; obozowa rzeczywistość widziana jego oczami to wstrząsający zapis głodu, strachu i chorób, bólu "zwykłych" i wymyślnych tortur, gazowań i rozstrzeliwań. Książka mówi o poruszaniu się po wąskiej granicy między życiem i śmiercią, nadzieją i zwątpieniem; jest zapisem walki o godność i przetrwanie."