Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2012, 10:15

Vimes pisze:Czy ta książka wyszła po polsku lub angielsku, bo nie mogę wygooglać, a brzmi ciekawie?
Nie wiem właśnie, chyba tylko po włosku...

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Gość

Nieprzeczytany post 03 marca 2012, 00:21

Mam pytanie...czytał ktoś z Was książki Mario Puzo?
Głównie chodzi mi tutaj o tytuły - "Sycylijczyk", "Śmierć frajerom" oraz "Rodzina Borgiów".

sisman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2012, 00:07

Lars pisze:Mam pytanie...czytał ktoś z Was książki Mario Puzo?
Głównie chodzi mi tutaj o tytuły - "Sycylijczyk", "Śmierć frajerom" oraz "Rodzina Borgiów".
Przeczytałem Rodzinę, Sycylijczyka, Ostatniego Dona i oczywiście Ojca Chrzestnego. Ostatni tytuł wychodzi poza wszelką konkurencję. Na początek polecam Ci Sycylijczyka, jest tam nawiązanie do Ojca Chrzestnego, ale książka głównie opowiada historię sycylijskiego janosika(jest to postać historyczna). Przy okazji dowiesz się trochę o historii Sycylii. Nie oglądaj filmu, jest tragiczny. Jeśli chodzi o Borgiów to również zachęcam, książka trzyma poziom, główni bohaterowie są także postaciami historycznymi np papież Aleksander XVI, dowiesz się trochę o historii Watykanu i nie tylko, ekranizację wydaną przez HBO uważam za słabą. Jeśli chodzi o Ostatniego Dona, to książka zwyczajnie średnia.
P.S czytaj Pieśń Lodu i Ognia mam tu na myśli Grę o Tron i kolejne części.

Day after day I'm getting better and better.
mixery

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2012, 00:38

Puzo bardzo lubię o czym już tu kiedyś pisałem. Z tych książek o które się pytałeś znam tylko Sycylijczyka, i mogę polecić.

Ostatnio jestem na etapie książek wojennych jako że znalazłem karton z takowymi u babci na strychu. Fajne uczucie czytać pierwsze polskie wydania WMON np. MacLeana.

Czytał już ktoś Dallas '63? Jak wrażenia? Leży u mnie dłuższy czas i nie mogę się za nią coś zabrać :think: .

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 marca 2012, 02:34

Ponawiam pytanie o Dallas 63 Kinga...?!

Nicolas

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 31 marca 2012, 21:13

Czy znacie jakieś ciekawe tytuły napisane przez piłkarzy Juventusu czy o Juventusie?
Czytam teraz "biografie" Ibrahimovicia i ogólnie krótka, ale jednak jest ciekawa wzmianka o Juve ;) M. in jak to Zlatan "znokautował" Zebine czy, dowiadujemy się że Trezeguet ma mocniejszy łeb niż Szwed, który po zabawie ląduje pijany w wannie :D Jak również jego pogląd na farsopoli

nerinka

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 kwietnia 2012, 13:14

Ktoś już przeczytał całą biografię Zlatana? Jak wrażenia? Warto zainwestować?

Juventus zawsze był i zawsze będzie historią mojej miłości.
Pavel Nedvěd
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 kwietnia 2012, 13:54

Castiel pisze:Ponawiam pytanie o Dallas 63 Kinga...?!
I ja podbijam. Bardzo ciekawi mnie ta książka ale zanim kupię to wolałbym się upewnić czy King nie wyszedł z formy.
nerinka pisze:Ktoś już przeczytał całą biografię Zlatana? Jak wrażenia? Warto zainwestować?
Nie wiem czy warto inwestować ale ja na razie słyszę same superlatywy na temat "Ja, Ibra"

Bianconero92

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 14:33

Ostatnio wkręciłem się w książki nt. żydów, holokaustu, obozów itp. Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Interesowałyby mnie najlepiej jakieś biografie, książki pisane na faktach oraz może jakieś tytuły książek które doczekały się ekranizacji filmowej. :whistle:

Welcome to my world,
the world of JUVENTUS !
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 15:41

Bianconero92 pisze:Ostatnio wkręciłem się w książki nt. żydów, holokaustu, obozów itp. Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Interesowałyby mnie najlepiej jakieś biografie, książki pisane na faktach oraz może jakieś tytuły książek które doczekały się ekranizacji filmowej. :whistle:
:think: Lista Schindlera napisana przez Thomasa Keneally'ego. Jest na faktach, o tematyce holokaustu. Książki nie czytałem, film jest świetny. Ewentualnie Ucieczka z Sobiboru, ponoć niezła książka, film również niezły.

Zamówiłem sobie w Empiku biografię Zlatana, nie mogę się doczekać :dance:

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 17:23

Bianconero92 pisze:Ostatnio wkręciłem się w książki nt. żydów, holokaustu, obozów itp. Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Interesowałyby mnie najlepiej jakieś biografie, książki pisane na faktach oraz może jakieś tytuły książek które doczekały się ekranizacji filmowej. :whistle:
"Sąsiadów" i "Złote żniwa" Grossa czytałeś?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Nicolas

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 17:27

Przed chwilą ukończyłem czytanie "biografii" Zlatana i powiem, że książkę czyta się miło, przyjemnie i "łatwo wchodzi". Ogólnie książka na plus w dodatku nie kosztuje wielkich pieniędzy więc ogólnie polecam.

Jakie polecacie książki na temat II Wojny Światowej(tak wiem jest ich setki, wiele z nich przeczytałem, ale jestem ciekaw waszego zdania) Konkretnie chodzi mi o książki nie typowo historyczne, a może bardzije wspomnienia itp

Sam polecam książki o Powstaniu Warszawskiem(Zośka i Parasol, Pamiętniki żołnierzy Batalionu Zośka, Powstańczy Tryptyk, Kolumbowie etc.)
I polecam również książki Ambrose, a najbardziej Kompanie Braci)

A co do tematyki Holocaustu itp pamiętam książkę, która mówiła o procesie robienia mydła z ludzkiego tłuszczu straszne, ale niestety prawdziwe. Tytułu nie pamiętam, ale jak sobie przypomnę to odpiszę. Ogólnie również jest dużo dzieł na ten temat i google daje dużo tytułów

Bianconero92

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 17:33

deszczowy pisze:"Sąsiadów" i "Złote żniwa" Grossa czytałeś?

A nie, ale na pewno przeczytam. Aktualnie kończę biografię " Wojna Klary". Książka ciekawa pomimo, że pisana prostym i przejrzystym językiem.
Dzięki za propozycję ;) Wybór książek na kilka najbliższych tygodni, miesięcy wybrany.

Welcome to my world,
the world of JUVENTUS !
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 17:38

Bianconero92 pisze:
deszczowy pisze:"Sąsiadów" i "Złote żniwa" Grossa czytałeś?

A nie, ale na pewno przeczytam. Aktualnie kończę biografię " Wojna Klary". Książka ciekawa pomimo, że pisana prostym i przejrzystym językiem.
Dzięki za propozycję ;) Wybór książek na kilka najbliższych tygodni, miesięcy wybrany.
Polecam Ci także bardzo opowiadania Pawła Siedlara "Biurko z kaukaskiego orzecha". Było ono zawarte w którymś ze zbiorków "Fabryki słów". Serdecznie polecam, pewnie jak poszukasz w necie i w bibliotekach to znajdziesz.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
pinturicchia

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 kwietnia 2012, 20:47

Ja od siebie dodam jeszcze książkę Tadeusza Sobolewicza "Wytrzymałem więc jestem". Sama co prawda jeszcze jej nie czytałam ale poleciła mi ja kiedyś koleżanka, która była pod dużym wrażeniem. Opis znajdujący sie z tyłu książki:
"Tadeusz Sobolewicz urodził się w Poznaniu. Do wybuchu wojny był uczniem gimnazjum im. I. Paderewskiego w Poznaniu i harcerzem 16 DH im. J. Bema. W czasie okupacji był łącznikiem d-cy obwodu ZWZ w Tarnowie, a potem w Częstochowie, gdzie został aresztowany 1 września 1941 r. Przeżył gehennę wielu obozów; obozowa rzeczywistość widziana jego oczami to wstrząsający zapis głodu, strachu i chorób, bólu "zwykłych" i wymyślnych tortur, gazowań i rozstrzeliwań. Książka mówi o poruszaniu się po wąskiej granicy między życiem i śmiercią, nadzieją i zwątpieniem; jest zapisem walki o godność i przetrwanie."

ODPOWIEDZ