Kontrakt Del Piero

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:00

Pinto to rezerwowy bramkarz, a na tej pozycji można pograć dłużej, w dodatku jest o rok młodszy od Del Piero, więc kompletnie nie rozumiem do czego zmierzasz z tym porównaniem?

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:07

Może o to, że Barca wciąż chce starego ławkogrzeja, grającego max. 10 spotkań w ciągu sezonu, a my nie chcemy przedłużać kontraktu z Alexem? :think:
stahoo pisze:Popełniłem gdzieś błąd w rozumowaniu?
Nie wiem, bo nie przebiłem się przez ten wywód ;p
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2012, 20:15 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:09

Ale się czepiacie chłopaki. :roll:

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:09

Dobra, prowadziłem krucjatę w newsach więc teraz rozpocznę na forum :)

Zastanówmy się po pierwsze skąd info, że Alex nie może mieć przedłużonego kontraktu.

Był sobie news, w który była opisana niefortunna wpadka Andrei Agnellego, który to rzekoma chciał pozbyć się Alexa po sezonie. Wybuchła afera, a sam el presidente zdementował wszystko następnego dnia. Zdementował, poprawił się, wyjaśnił.

Później były bardziej lub mniej znaczące newsy o przenosinach Alexa, o tym, ze on SAM chce grać, że chciałby być jeszcze graczem pierwszego zespołu, niekoniecznie Juve. Nie było nic o Andrei, ale oczywiście wygodnie jest dorobić sobie wyjaśnienie, że Alex jest wypychany z klubu. Dlaczego? Bo niewielu dopuszcza myśli, ze po tylu latach, DP może po prostu chcieć nadal grać. I ta chęć jest (może być) silniejsza niż chęć zostania i zakończenia kariery w Juve.

Po drugie - od kiedy to Andrea jest odpowiedzialny za przedłużanie kontraktów? Od tego jest duet Conte & Grande Marotta. Oni decydują czy chcą Diegi czy Quagliarelle, Amaurie czy Borriella, albo Zieglery czy De Ceglie. Agnelli w tych sprawach raczej nie ma decydującego głosu. Przynajmniej na papierze. Mógłby wywierać wpływ na Marottę, o nieprzedłużanie kontraktu z Alexem, ale niby dlaczego miały to robić?

A teraz najważniejsza rzecz:

Co zyskuje Agnelli pozbywając się Del Piero?

1. Złość, a może i nienawiść kibiców.
2. Traci pierwszoplanowy głos w szatni (to bardziej Conte traci, ale Andrea jako kibic Juve od dziecka wie o co chodzi).
3. Zyskuje około 1,5 mln € co roku. Śmieszne pieniądze nawet jak na oszczędzający na wszystkim Juventus.

Wnioski: albo Alex zalazł Agnellemu bardzo za skórę, ze ten chce go wywalić z klubu, albo sa to ploteczki wyssane z palca, tłumaczące, że wszyscy są winni tylko nie Del Piero.

Dla mnie Alex też, nie jest winny, bo chęć gry u zawodnika jego formatu i klasy jest zrozumiała. Juventus nie może mu zapewnić widocznie tyle minut, ile on by chciał. Nie wnikamy czy słusznie i dlaczego. Nie o to chodzi.

WNIOSKI: Del Piero chce grać, więc odchodzi z Juve. Agnelli nie jest winny.

Popełniłem gdzieś błąd w rozumowaniu?

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:13

Del Piero odchodzi bo Conte go nie potrzebuje i chyba wszyscy w klubie chcą uniknąć sytuacji kiedy Legenda nie będzie nawet powoływana na mecze jak piąte koło u wozu (czy inny Amauri). No i chce grać.

Według mnie dobrze rozgryzłeś sytuację.
Oprócz tego jednego szkopułu:
stahoo pisze:2. Traci pierwszoplanowy głos w szatni
Alex już dawno nie jest pierwszoplanowym głosem w szatni.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:18

Tego w sumie generalnie nie wiemy czy jest, czy nie, pierwszoplanowym głosem. Może i wyprzedza go Buffon, jakiś Chiellini czy Pirlo (?!), ale nadal myślę, że reszta, zwłaszcza młodych grajków czuje respekt przed Alexem. Bo kto inny miałby motywować chłopaków, oprócz trenera?

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:20

Muszę dorzucić swoje 3 grosze bo znalazłem takie coś:
(kibic Realu) Junakson pisze:Osobiście jest to mój najgorszy moment w trakcie kibicowania Realowi. Gdy wcześniej czytałem informacje o zainteresowaniu Schalke nie brałem ich poważnie. Życzę Wam, żebyście nie musieli przeżywać takiej chwili.
Mam bardzo, bardzo mieszane uczucia odnośnie sytuacji Alexa. Można znaleźć zasadnicze różnice między tymi 2 przypadkami (Raul i Del Piero) ale wypychanie go z klubu byłoby dla mnie szczytem braku klasy i wdzięczności, nawet biorąc poprawkę na jego malejącą przydatność.

Marzy mi się takie rozwiązanie w którym Alex wzniósłby 30 scudetto (a razem z nim Pavel i Treze) i na tym zakończył swoją przygodę w Juve. Oczywiście nie wysyłam go na emeryturę bo z pewnością wciąż ma głód gry, podobno Alex bardzo lubi Stany więc fajnie by było go zobaczyć w MLS.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:21

Respect niewątpliwie czuje każdy związany z klubem człowiek, tym bardziej młodsi piłkarze ale Alex to nie jest dominujący głos w szatni, raczej pogodny emeryt :D
(z całym szacunkiem oczywiście)

Spykee

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:24

Tutaj chodziło o to (przynajmniej ja tak odbieram) że to Andrea traci ten głos, a nie ADP, który defacto odchodzi - oczywiście hipotyzując.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:26

jackop pisze:Może o to, że Barca wciąż chce starego ławkogrzeja, grającego max. 10 spotkań w ciągu sezonu, a my nie chcemy przedłużać kontraktu z Alexem? :think:
Pinto jak to drugi bramkarz jest pogodzony z rolą ławkogrzeja, a Del Piero chyba chce jeszcze pograć, o co może być mu trudno jeżeli będzie ostatnim w kolejce do gry w ataku.

Obrazek
strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2012, 20:47

Nie to, żebym był fanem postępowości zawsze i wszędzie. Ale...
Czy Vucinic to megazawodnik wart pierwszego składu liczącego się w Europie Juve? Moim zdaniem nie, ale czy jest lepszy od Del Piero i może dać więcej dsrużynie-tak. Jak przyjdzie ktoś rywalizujący z Czarnogórcem o miejsce w składzie sytuacja stanie się niewygodna i trudna dla wszystkich. Czasem trzeba skupić się na przyszłości. Chyba widzicie, że jak Alex był wśród najlepszych w naszej drużynie w zeszłorocznej rundzie wiosennej to zajęliśmy miejsce, które zajęliśmy. Na każdego przychodzi czas, a 38lat to jak na jego pozycję nie jest/będzie mało. Jak chce sobie pograć w USA to nie widzę problemu i nie robiłbym z tego dramatu. W dodatku atak wymaga po prostu wzmocnień do pierwszego składu na lato-tak czy siak.

PS. Zaczynam samobiczowanie. Się już odezwać nie można. :smile:

Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
Wawel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 19:32

Panowie, potrzebuję dokładnej informacji odnośnie strzelonych przez Alexa bramek. Najlepiej taką piękną rozpiskę. Pomoże ktoś?

Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 20:09

Tutaj masz rozpiskę z większości kariery Del Piero, reszty poszukaj już samodzielnie :whistle: .

incubus7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 stycznia 2012, 12:43

nie wierzę w odejście Alexa, on nawet za "darmo" zagra w przyszłej edycji LM z Juve :) w co wyraziłem nadzieję m.in. na blogu...

couec

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 stycznia 2012, 13:09

incubus7 pisze:nie wierzę w odejście Alexa, on nawet za "darmo" zagra w przyszłej edycji LM z Juve :) w co wyraziłem nadzieję m.in. na blogu...
Wow. Niesamowita sprawa.. a ja mam nadzieje, że nie będziesz już więcej próbował tak tandetnie reklamować tego..

Zablokowany