Kontrakt Del Piero
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Może o to, że Barca wciąż chce starego ławkogrzeja, grającego max. 10 spotkań w ciągu sezonu, a my nie chcemy przedłużać kontraktu z Alexem?

Nie wiem, bo nie przebiłem się przez ten wywód ;pstahoo pisze:Popełniłem gdzieś błąd w rozumowaniu?
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2012, 20:15 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- stahoo
- Juventino
Dobra, prowadziłem krucjatę w newsach więc teraz rozpocznę na forum 
Zastanówmy się po pierwsze skąd info, że Alex nie może mieć przedłużonego kontraktu.
Był sobie news, w który była opisana niefortunna wpadka Andrei Agnellego, który to rzekoma chciał pozbyć się Alexa po sezonie. Wybuchła afera, a sam el presidente zdementował wszystko następnego dnia. Zdementował, poprawił się, wyjaśnił.
Później były bardziej lub mniej znaczące newsy o przenosinach Alexa, o tym, ze on SAM chce grać, że chciałby być jeszcze graczem pierwszego zespołu, niekoniecznie Juve. Nie było nic o Andrei, ale oczywiście wygodnie jest dorobić sobie wyjaśnienie, że Alex jest wypychany z klubu. Dlaczego? Bo niewielu dopuszcza myśli, ze po tylu latach, DP może po prostu chcieć nadal grać. I ta chęć jest (może być) silniejsza niż chęć zostania i zakończenia kariery w Juve.
Po drugie - od kiedy to Andrea jest odpowiedzialny za przedłużanie kontraktów? Od tego jest duet Conte & Grande Marotta. Oni decydują czy chcą Diegi czy Quagliarelle, Amaurie czy Borriella, albo Zieglery czy De Ceglie. Agnelli w tych sprawach raczej nie ma decydującego głosu. Przynajmniej na papierze. Mógłby wywierać wpływ na Marottę, o nieprzedłużanie kontraktu z Alexem, ale niby dlaczego miały to robić?
A teraz najważniejsza rzecz:
Co zyskuje Agnelli pozbywając się Del Piero?
1. Złość, a może i nienawiść kibiców.
2. Traci pierwszoplanowy głos w szatni (to bardziej Conte traci, ale Andrea jako kibic Juve od dziecka wie o co chodzi).
3. Zyskuje około 1,5 mln € co roku. Śmieszne pieniądze nawet jak na oszczędzający na wszystkim Juventus.
Wnioski: albo Alex zalazł Agnellemu bardzo za skórę, ze ten chce go wywalić z klubu, albo sa to ploteczki wyssane z palca, tłumaczące, że wszyscy są winni tylko nie Del Piero.
Dla mnie Alex też, nie jest winny, bo chęć gry u zawodnika jego formatu i klasy jest zrozumiała. Juventus nie może mu zapewnić widocznie tyle minut, ile on by chciał. Nie wnikamy czy słusznie i dlaczego. Nie o to chodzi.
WNIOSKI: Del Piero chce grać, więc odchodzi z Juve. Agnelli nie jest winny.
Popełniłem gdzieś błąd w rozumowaniu?

Zastanówmy się po pierwsze skąd info, że Alex nie może mieć przedłużonego kontraktu.
Był sobie news, w który była opisana niefortunna wpadka Andrei Agnellego, który to rzekoma chciał pozbyć się Alexa po sezonie. Wybuchła afera, a sam el presidente zdementował wszystko następnego dnia. Zdementował, poprawił się, wyjaśnił.
Później były bardziej lub mniej znaczące newsy o przenosinach Alexa, o tym, ze on SAM chce grać, że chciałby być jeszcze graczem pierwszego zespołu, niekoniecznie Juve. Nie było nic o Andrei, ale oczywiście wygodnie jest dorobić sobie wyjaśnienie, że Alex jest wypychany z klubu. Dlaczego? Bo niewielu dopuszcza myśli, ze po tylu latach, DP może po prostu chcieć nadal grać. I ta chęć jest (może być) silniejsza niż chęć zostania i zakończenia kariery w Juve.
Po drugie - od kiedy to Andrea jest odpowiedzialny za przedłużanie kontraktów? Od tego jest duet Conte & Grande Marotta. Oni decydują czy chcą Diegi czy Quagliarelle, Amaurie czy Borriella, albo Zieglery czy De Ceglie. Agnelli w tych sprawach raczej nie ma decydującego głosu. Przynajmniej na papierze. Mógłby wywierać wpływ na Marottę, o nieprzedłużanie kontraktu z Alexem, ale niby dlaczego miały to robić?
A teraz najważniejsza rzecz:
Co zyskuje Agnelli pozbywając się Del Piero?
1. Złość, a może i nienawiść kibiców.
2. Traci pierwszoplanowy głos w szatni (to bardziej Conte traci, ale Andrea jako kibic Juve od dziecka wie o co chodzi).
3. Zyskuje około 1,5 mln € co roku. Śmieszne pieniądze nawet jak na oszczędzający na wszystkim Juventus.
Wnioski: albo Alex zalazł Agnellemu bardzo za skórę, ze ten chce go wywalić z klubu, albo sa to ploteczki wyssane z palca, tłumaczące, że wszyscy są winni tylko nie Del Piero.
Dla mnie Alex też, nie jest winny, bo chęć gry u zawodnika jego formatu i klasy jest zrozumiała. Juventus nie może mu zapewnić widocznie tyle minut, ile on by chciał. Nie wnikamy czy słusznie i dlaczego. Nie o to chodzi.
WNIOSKI: Del Piero chce grać, więc odchodzi z Juve. Agnelli nie jest winny.
Popełniłem gdzieś błąd w rozumowaniu?
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Del Piero odchodzi bo Conte go nie potrzebuje i chyba wszyscy w klubie chcą uniknąć sytuacji kiedy Legenda nie będzie nawet powoływana na mecze jak piąte koło u wozu (czy inny Amauri). No i chce grać.
Według mnie dobrze rozgryzłeś sytuację.
Oprócz tego jednego szkopułu:
Według mnie dobrze rozgryzłeś sytuację.
Oprócz tego jednego szkopułu:
Alex już dawno nie jest pierwszoplanowym głosem w szatni.stahoo pisze:2. Traci pierwszoplanowy głos w szatni
- stahoo
- Juventino
Tego w sumie generalnie nie wiemy czy jest, czy nie, pierwszoplanowym głosem. Może i wyprzedza go Buffon, jakiś Chiellini czy Pirlo (?!), ale nadal myślę, że reszta, zwłaszcza młodych grajków czuje respekt przed Alexem. Bo kto inny miałby motywować chłopaków, oprócz trenera?
- Pan Mietek
- Juventino
Muszę dorzucić swoje 3 grosze bo znalazłem takie coś:
Marzy mi się takie rozwiązanie w którym Alex wzniósłby 30 scudetto (a razem z nim Pavel i Treze) i na tym zakończył swoją przygodę w Juve. Oczywiście nie wysyłam go na emeryturę bo z pewnością wciąż ma głód gry, podobno Alex bardzo lubi Stany więc fajnie by było go zobaczyć w MLS.
Mam bardzo, bardzo mieszane uczucia odnośnie sytuacji Alexa. Można znaleźć zasadnicze różnice między tymi 2 przypadkami (Raul i Del Piero) ale wypychanie go z klubu byłoby dla mnie szczytem braku klasy i wdzięczności, nawet biorąc poprawkę na jego malejącą przydatność.(kibic Realu) Junakson pisze:Osobiście jest to mój najgorszy moment w trakcie kibicowania Realowi. Gdy wcześniej czytałem informacje o zainteresowaniu Schalke nie brałem ich poważnie. Życzę Wam, żebyście nie musieli przeżywać takiej chwili.
Marzy mi się takie rozwiązanie w którym Alex wzniósłby 30 scudetto (a razem z nim Pavel i Treze) i na tym zakończył swoją przygodę w Juve. Oczywiście nie wysyłam go na emeryturę bo z pewnością wciąż ma głód gry, podobno Alex bardzo lubi Stany więc fajnie by było go zobaczyć w MLS.
- Vimes
- Juventino
Pinto jak to drugi bramkarz jest pogodzony z rolą ławkogrzeja, a Del Piero chyba chce jeszcze pograć, o co może być mu trudno jeżeli będzie ostatnim w kolejce do gry w ataku.jackop pisze:Może o to, że Barca wciąż chce starego ławkogrzeja, grającego max. 10 spotkań w ciągu sezonu, a my nie chcemy przedłużać kontraktu z Alexem?
- strong return
- Juventino
Nie to, żebym był fanem postępowości zawsze i wszędzie. Ale...
Czy Vucinic to megazawodnik wart pierwszego składu liczącego się w Europie Juve? Moim zdaniem nie, ale czy jest lepszy od Del Piero i może dać więcej dsrużynie-tak. Jak przyjdzie ktoś rywalizujący z Czarnogórcem o miejsce w składzie sytuacja stanie się niewygodna i trudna dla wszystkich. Czasem trzeba skupić się na przyszłości. Chyba widzicie, że jak Alex był wśród najlepszych w naszej drużynie w zeszłorocznej rundzie wiosennej to zajęliśmy miejsce, które zajęliśmy. Na każdego przychodzi czas, a 38lat to jak na jego pozycję nie jest/będzie mało. Jak chce sobie pograć w USA to nie widzę problemu i nie robiłbym z tego dramatu. W dodatku atak wymaga po prostu wzmocnień do pierwszego składu na lato-tak czy siak.
PS. Zaczynam samobiczowanie. Się już odezwać nie można.
Czy Vucinic to megazawodnik wart pierwszego składu liczącego się w Europie Juve? Moim zdaniem nie, ale czy jest lepszy od Del Piero i może dać więcej dsrużynie-tak. Jak przyjdzie ktoś rywalizujący z Czarnogórcem o miejsce w składzie sytuacja stanie się niewygodna i trudna dla wszystkich. Czasem trzeba skupić się na przyszłości. Chyba widzicie, że jak Alex był wśród najlepszych w naszej drużynie w zeszłorocznej rundzie wiosennej to zajęliśmy miejsce, które zajęliśmy. Na każdego przychodzi czas, a 38lat to jak na jego pozycję nie jest/będzie mało. Jak chce sobie pograć w USA to nie widzę problemu i nie robiłbym z tego dramatu. W dodatku atak wymaga po prostu wzmocnień do pierwszego składu na lato-tak czy siak.
PS. Zaczynam samobiczowanie. Się już odezwać nie można.
Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
I believe in Fernando GoLLente!
- incubus7
- Juventino
nie wierzę w odejście Alexa, on nawet za "darmo" zagra w przyszłej edycji LM z Juve
w co wyraziłem nadzieję m.in. na blogu...

- couec
- Juventino
Wow. Niesamowita sprawa.. a ja mam nadzieje, że nie będziesz już więcej próbował tak tandetnie reklamować tego..incubus7 pisze:nie wierzę w odejście Alexa, on nawet za "darmo" zagra w przyszłej edycji LM z Juvew co wyraziłem nadzieję m.in. na blogu...