Co nowego w kinie?

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 grudnia 2011, 21:31

deszczowy pisze:Wiem, że to trochę po czasie, ale... dopiero dziś obejrzałem trzecią cześć Transformers i zgadzam się z tym, co napisał jeden z filmwebowiczów:

"Transformery dowodem na to, że kino nie umiera. Ono już dawno umarło i znajduje się w stadium głębokiego rozkładu, a wielkie wytwórnie
gwałcą trupa ku uciesze gawiedzi".

Jeśli tak mają wyglądać adaptacje dawnych hitów - to ja to ciupciam i wolę, będąc nazywany niedzisiejszym, pozostać przy komiksach.

Polecacie te "Idy marcowe"?
Prawda jest taka, że z adaptacji komiksów niewiele dobrego wyszło. Trzeba przyznać, że to dobry "odmóżdżacz" na weekendowy wieczór w kinie, ale nic poza tym. Kina żyją z takich produkcji, a ambitniejsze kino jest rzadkością i trzeba takich filmów szukać na własną rękę... ;)

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 grudnia 2011, 22:17

deszczowy pisze:Wiem, że to trochę po czasie, ale... dopiero dziś obejrzałem trzecią cześć Transformers i zgadzam się z tym, co napisał jeden z filmwebowiczów:

"Transformery dowodem na to, że kino nie umiera. Ono już dawno umarło i znajduje się w stadium głębokiego rozkładu, a wielkie wytwórnie
gwałcą trupa ku uciesze gawiedzi".

Jeśli tak mają wyglądać adaptacje dawnych hitów - to ja to ciupciam i wolę, będąc nazywany niedzisiejszym, pozostać przy komiksach.
przesadzasz.
też niedawno oglądałem Transformers 3. Lepsza rozrywka niż druga część, choć do pierwszej części - stawianą przeze mnie jako pierwowzór jak takie filmy powinny wyglądać - daleko jej niestety.

Kino nie umiera. Jest kupa wartościowych filmów, która co chwila wychodzi. Jeśli jest się przeciętnym zjadaczem star-foodsów, a o kinie wie się tylko to, co puszcza Helios/Multikino, to rzeczywiście nie ma co wiązać nadziei na dobre filmy.

X-Men, Tożsamość, Drive, Skóra w której żyję, Drzewo życia, Przygody Tintina to pierwsze filmy które przychodzą mi na myśl, a były dostępne we wszystkich kinach.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 grudnia 2011, 23:37

pan Zambrotta pisze: też niedawno oglądałem Transformers 3. Lepsza rozrywka niż druga część, choć do pierwszej części - stawianą przeze mnie jako pierwowzór jak takie filmy powinny wyglądać - daleko jej niestety.
Czyli jedynka to był Twoim zdaniem dobry film? Ten film może podobać się komuś więcej niż 10-letnim chłopcom?

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 grudnia 2011, 23:47

Łukasz pisze:
pan Zambrotta pisze: też niedawno oglądałem Transformers 3. Lepsza rozrywka niż druga część, choć do pierwszej części - stawianą przeze mnie jako pierwowzór jak takie filmy powinny wyglądać - daleko jej niestety.
Czyli jedynka to był Twoim zdaniem dobry film? Ten film może podobać się komuś więcej niż 10-letnim chłopcom?
bije od ciebie ignorancja aż szkoda gadać z toba. Z takimi tekstami leć na jakis hipsterski zjazd fanów kina.

Tak, T1 był bardzo dobrym filmem jak na kino tego gatunku. Dobra akcja, mnóstwo humoru. Bardzo dobre kino rozrywkowe. W kolejnych częściach Bay poleciał w patos, uwikłane historie, które zniszczyły serię.

Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 00:09

Kutwa, ja będąc w kinie przypadkiem obczaiłem kilka chwil z Transformersów i jedyne, co jest przykre, to to, że gapię się w ekran, a tu nagle John Malkovich. A potem John Turturro. I Frances McDormand. Matko Boska, jeszcze Day-Lewis i Nicholson i Bay zgromadziłby WSZYSTKICH moich ulubionych aktorów anglojęzycznych, HEJT :C

A kino nie umiera i ma się dobrze. Buce z dużych wytwórni od zamierzchłych lat lubią wydawać gigantyczne sumy na chłam. Tak było, jest i będzie. Krew tylko człowieka zalewa jak widzi jakiś bigos patriotyczny typu Czarny Czwartek, czy Bitwa Warszawska, którą po uj w ogóle Hoffman kręcił poprzedzony dżinglem Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej sugerujący, że ta szmira jest jeszcze dofinansowywana :roll:

A Smarzowski od czerwca nie potrafi znaleźć dystrybutora dla "Róży", słodki Jezu -.-

Z adaptacji komiksów to tylko Batmany Burtona i Watchmeni. Reszty nawet nie ruszałem. Prócz Mrocznego Rycerza, bo taka promocja była, że wymiękłem.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 00:34

pan Zambrotta pisze:
Łukasz pisze:
bije od ciebie ignorancja aż szkoda gadać z toba. Z takimi tekstami leć na jakis hipsterski zjazd fanów kina.
Nie znam się na kinie ani na hipsterach, dlatego pytam. Po prostu autentycznie zdziwiłem się, bo kiedyś przypadkiem obejrzałem ten film i dla mnie był był to totalny gniot - pełna pomieszanych patosu i banału bajka dla dzieci o dobrym i złym samochodzie. Jak dla mnie - nie do strawienia i myślałem, że po prostu nie zmieściłem się w target, nie łapiąc się w przedział wiekowy.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 10:34

Alfa i Omega pisze:Z adaptacji komiksów to tylko Batmany Burtona i Watchmeni.
O Watchmeni to bezdyskusyjnie najlepsza adaptacja komiksu ever. Oglądam to od czasu do czasu. Again and again and again...

Lubię też pooglądać jakiś odmóżdżacz z wiadrem Coli i kilogramem popcornu, akurat transformersy mi nie podszedły [podejszły], ale rozważam wybranie się na Mission Impossible 4.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 11:04

Ouh_yeah pisze:
Alfa i Omega pisze:Z adaptacji komiksów to tylko Batmany Burtona i Watchmeni.
O Watchmeni to bezdyskusyjnie najlepsza adaptacja komiksu ever. Oglądam to od czasu do czasu. Again and again and again...
:D
Ouh_yeah pisze:Lubię też pooglądać jakiś odmóżdżacz z wiadrem Coli i kilogramem popcornu, akurat transformersy mi nie podszedły [podejszły], ale rozważam wybranie się na Mission Impossible 4.
Podobno nie warto.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 11:37

alina pisze:
Ouh_yeah pisze:Lubię też pooglądać jakiś odmóżdżacz z wiadrem Coli i kilogramem popcornu, akurat transformersy mi nie podszedły [podejszły], ale rozważam wybranie się na Mission Impossible 4.
Podobno nie warto.
daruj sobie takie komentarze, bo to ani nie wnosi nic do dyskusji, ani nie informuje czy warto iść. Jacy oni?
Po to istnieje temat, by polecić od siebie jakiś nowy film lub nie. Równie dobrze tu można wrzucać czyjeś oceny z filmwebu...
Musisz zasmiecac internet?

Dla tych, którzy uważają Watchmenów za najlepszą ekranizację komiksu, polecam X-Men: Pierwsza klasa. X-meni inni niż wszystkie pozostałe filmy serii. Dla mnie 'Pierwsza klasa' jest na pierwszym miejscu wraz z Dark Knightem jako filmy komiksowe.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 11:54

pan Zambrotta pisze:Jacy oni?
To pewnie oni. :shock:
A X-Menów widziałem, faktycznie dobry film, choć poprzednie części były w porządku [trochę spieprzyli ostatni bastion, no ale...]. Muszę przyznać, że długo się zabierałem za pierwszą klasę bo myślałem, że to będzie kicha dla nastolatków oglądających MTV - dzieciaki mają supermoce i nie potrafią sobie z nimi poradzić ale w końcu się uczą i rzucają okrętami.
Na szczęście tak nie było :D a epizodzik Jackmana wyborny.
Ale Watchmeni i tak lepsi. Dla mnie nawet lepsi od Dark Knighta, bo TDK po klimatycznym Batman Begins, to mocne odejście od komiksu. Samo Gotham nie jest już tym mrocznym, ponurym miastem spowitym mgłą tylko oglądamy sporo akcji w biały dzień a miasto wygląda jak współczesny NY po prostu.
Staram się po prostu oceniać jako adaptacje, a pod tym względem Nolan praktycznie tylko czerpie inspirację kiedy niektórzy reżyserowie robią kadry wyjęte wręcz z kart komiksu.

Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 14:09

Boże, zapomniałem na śmierć o Sin City - to jest zdecydowanie najlepsza adaptacja komiksu. Zdecydowanie. A scenę z Clive'm Owenem i "zmartwychwstałym" Del Toro uwielbiaaaam : D No i 300 od strony wizualnej naprawdę świetne. V jak Vendetta jeszcze, ale to akurat marny film.

Mroczny Rycerz cienki o tyle, że Christian Bale jako Batman to okropny był. Burczał se w tym sado-maso kostiumie i stroił dziwaczne minki. Gdzieś do połowy był fajny, nieźle się bawiłem, potem jak siadł, to po całości. Wątek Two Face'a spaprany do bólu.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 14:19

Zapomniałeś o G.I. Joe. To też była adaptacja komiksu :P

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 14:29

Alfa i Omega pisze:Boże, zapomniałem na śmierć o Sin City - to jest zdecydowanie najlepsza adaptacja komiksu. Zdecydowanie. A scenę z Clive'm Owenem i "zmartwychwstałym" Del Toro uwielbiaaaam : D No i 300 od strony wizualnej naprawdę świetne. V jak Vendetta jeszcze, ale to akurat marny film.

Mroczny Rycerz cienki o tyle, że Christian Bale jako Batman to okropny był. Burczał se w tym sado-maso kostiumie i stroił dziwaczne minki. Gdzieś do połowy był fajny, nieźle się bawiłem, potem jak siadł, to po całości. Wątek Two Face'a spaprany do bólu.
Chwalić '300', a potem czepiać się Mrocznego Rycerza - a myślałem przez chwilę, że masz większe pojęcie o filmie.

A jakie minki ma strzelać batman? liczy się historia, klimat, brak czarno-białych postaci, muzyka Zimmera i Howarda. 300 ratuje tylko to, że to wierna kopia komiksowego dzieła.

Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 14:44

Mnie za to zarówno 300 i Batman przypadły całkowicie do gustu. Dużo się działo, akcja była dosyć zaskakująca (komiksów nie czytałem) i ja jako widz w pełni się zaangażowałem. Wręcz kibicowałem bohaterom! Transformers uważam jednak za całkowicie nie warty obejrzenia film, mnie on nudził, a akcja była skomplikowana w ten nieprzyjemny sposób że nie wiedziałem do końca o co chodzi w tej całej zabawie.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2011, 16:02

300 to półtoragodzinna jatka która mnie osobiście znudziła mniej więcej w połowie. Ładnie to wygląda wizualnie ale treści w tym zero. Sto razy bardziej wolę stare filmy wojenne, historyczne w których efekty stały na dużo niższym poziomie ale tamte filmy przynajmniej miały jakiś sens.

A The Dark Knight? Pierwszy Batman Nolana w mojej opinii znacznie lepszy. W TDK było za dużo akcji i efekciarstwa.
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2011, 16:07 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ