Matura...
- kacek_
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Słyszałem właśnie, że matma poziomem nie powaliła.. nawet ludzi z mojej klasy, humanistycznej.. 
ja dzisiaj po ustnym polaku.. 80% z tematu o komentarzu sportowym.. gdybym nie zawalił odpowiedzi na jedno pytanie byłoby więcej..

ja dzisiaj po ustnym polaku.. 80% z tematu o komentarzu sportowym.. gdybym nie zawalił odpowiedzi na jedno pytanie byłoby więcej..

- Pawciosss
- Juventino
Rozszerzenie, a niby co. No własnie nie wiem jak z tym poziomem, ale niektóre osoby są zalamane :lol: trochę dla mnie będzie śmieszne jak ktoś tego nie zda, no ale co poradzić, dwóch kumpli z mojej klasy niby sie boi, a jeden definitywnie stwierdzil, że bedzie miał max 13 pkt, ale pewnie tak gada, bo za jakies pierdoły mu cokolwiek policza.
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Oczywiście także pisałem rozszerzoną... Na necie czytałem, że sporo osób podziela mój pogląd, aczkolwiek znajdują się także osoby które piszą że matura z maty to masakra... :shock: Niektórzy moi znajomi też tak twierdzą...
Dla mnie to była sama łupanka... Może z 2 zadania skłaniały do myślenia...
Dla mnie to była sama łupanka... Może z 2 zadania skłaniały do myślenia...
- bartus
- Juventino
Błędy na maturze :lol: Odnośnie jeszcze zadania ostatniego, nie wiem jak u was, ale u mnie nauczycielki, zarówno z fakultetów jak i na macie na lekcjach, mówiły wyraźnie, że jest trójkąt ABC jest prostokątny to kąt B jest prosty. Na maturze też niby tak było a kąt prosty był przy wierzchołku C był prosty. Niby taki pryszcz, ale trochę mnie to niechlujstwo rozdrażniło
No chyba, że tylko u mnie w szkole obowiązuje takie nazewnictwo 

- Pawciosss
- Juventino
Sprawdź na karcie wzorów, że kąt ACB był tam uważany za prosty. Zawsze naprzeciw punktu C jest przeciwprostokątna. Takie nazewnictwo jest uważane za standardowe.bartus pisze:Błędy na maturze :lol: Odnośnie jeszcze zadania ostatniego, nie wiem jak u was, ale u mnie nauczycielki, zarówno z fakultetów jak i na macie na lekcjach, mówiły wyraźnie, że jest trójkąt ABC jest prostokątny to kąt B jest prosty. Na maturze też niby tak było a kąt prosty był przy wierzchołku C był prosty. Niby taki pryszcz, ale trochę mnie to niechlujstwo rozdrażniłoNo chyba, że tylko u mnie w szkole obowiązuje takie nazewnictwo
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
No to mnie zamurowało...bartus pisze:Błędy na maturze
Wkurzające jest świadomość że stracimy pkt nie z własnej winy, a przez brak profesjonalizmu ze strony CKE (i nie chodzi mi tylko o mate...).
Przy 1. zadaniu sam zauważyłem brak informacji o stopniu wielomianu, ale myślę, że tu zostanie po staremu... Rozwiązania będą tu raczej brane pod uwagę normalnie...
Jeśli chodzi o zadanie 12 to widać że znów zabrakło słów które być powinny (czyli coś w stylu "D dzieli bok AB na 2 odcinki"). Widać to choćby po przykładowym rozwiązaniu CKE, które przyjmuje takie założenie... Tutaj pewnie klucz zostanie dostosowany do "nowej sytuacji" i jakiś punkt za nie uwzględnienie rozwiązania |AD|=15 zostanie potrącony...
Mam nadzieję że to koniec niespodzianek i że nie stracę więcej niż 5 pkt...
Aż niecenzuralne słowa cisną się na usta...
- pan Zambrotta
- Juventino
Tak porytej matury z fizyki jeszcze nie widziałem. Ten arkusz to normalna obraza dla nas, którzy pisali nieporównywalnie trudniejsze poprzednie egzaminy.
Tegoroczni maturzyści, czyli przyszli studenci politechnik będą umieli policzyć ogniskową soczewki, a także temperaturę odczuwalną na swojej gołej dupie, gdy zawieje wiatr :roll: . Brawo.
Nasze matury już niedługo zeszmacą się do amerykańskiego poziomu. Czyli do poziomu polskiego gimnazjum.
No i ta matma bez ciąg.ów czy pochodnej. I my mamy wychować społeczeństwo ścisłowców ?
m-a-t-t-e-o, respekt dla Ciebie za 90 % z hakiem z matury z matmy. Na jaką polibudę się wybierasz?
Tegoroczni maturzyści, czyli przyszli studenci politechnik będą umieli policzyć ogniskową soczewki, a także temperaturę odczuwalną na swojej gołej dupie, gdy zawieje wiatr :roll: . Brawo.
Nasze matury już niedługo zeszmacą się do amerykańskiego poziomu. Czyli do poziomu polskiego gimnazjum.
No i ta matma bez ciąg.ów czy pochodnej. I my mamy wychować społeczeństwo ścisłowców ?
m-a-t-t-e-o, respekt dla Ciebie za 90 % z hakiem z matury z matmy. Na jaką polibudę się wybierasz?
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Ciągi były (smiszny dowód...pan Zambrotta pisze:No i ta matma bez ciąg.ów czy pochodnej. I my mamy wychować społeczeństwo ścisłowców ?

Raczej nie będę się wybierał na żadną...pan Zambrotta pisze:m-a-t-t-e-o, respekt dla Ciebie za 90 % z hakiem z matury z matmy. Na jaką polibudę się wybierasz?