Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.

Spotkania kibiców, zloty, wyjazdy na mecze i najnowsze informacje z kibicowskiego świata.
ODPOWIEDZ
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 grudnia 2007, 19:08

było trzeba zadawać coś, bo quiz w miejscu stoi :wink:

ale skoro nikt nie chce, to ja coś zarzucę:

1. miasto założone na terenie osady, której mieszkańcy byli jednym z narodów w grze Travian. podaj pozostałe 2 narody z tej gry.
2. w herbie m.in. nazwa klubu, 2 litery na środku oraz piłka. jak pospolicie nazywa się wzór z tej piłki?
3. były gracz tego zespołu, w reprezentacji rozegrał jeden mecz, natomiast po zakończeniu kariery osiągnął z nią znaczący sukces. w którym roku wystąpił we wspomnianym meczu?
4. klub wystąpił w finale europejskiego pucharu, który rozgrywany był w stolicy kraju z którego pochodzi klub - zagadka. w mieście tym znajduje się kościół, gdzie pochowani są bohaterowie narodowi. w jakiej jeszcze stolicy europejskiej znajduje się budowla o takiej samej nazwie?
5. barwy kluby to biel i czerwień. jakie 3 reprezentacje krajowe z Europy mają takie barwy?

miłego odgadywania.

EDIT:
patryks14 pisze:Stade de Reims
zgadza się. dodam jedynie, że:

2. biedronka
3. 1962
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2007, 22:09 przez białas, łącznie zmieniany 2 razy.

patryks14

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 10 grudnia 2007, 21:53

Stade de Reims

1. Rzymianie i Germanie
4. w Rzymie
5. Dania, Szwajcaria, Polska

Ta podpowiedz z biedronka byla bardzo prosta, ale sie wczoraj bardzo spieszylem dlatego napisalem tylko 3 :wink:

patryks14

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 grudnia 2007, 14:52

ZAGADKA

Jest to moja pierwsza zagadka w quizie, więc jeśli robie coś nie tak, albo podpowiedzi są złe, nie bijcie :wink:

1. W mieście tym znajduje się parę sławnych parków. Nazwa jednego z nich w tłumaczeniu na język polski brzmi Zielony Park. Podaj jeszcze co najmniej 3 nazwy parków w tym mieście.
2. W herbie tego klubu jest biały orzeł z konturami innego koloru, trzymający w szponach piłkę. W herbie, oprócz białego, są jeszcze 2 kolory. Jakie są to barwy?
3. Były zawodnik tego klubu, to Włoch. Mówią o nim, że jest nie spełnioną nadzieją włoskiego futbolu. W 1998 roku kupił go Inter Mediolan. Jednym z
jego klubów była także Siena. Jego żona jest Brazylijką. Ile meczów zagrał ten zawodnik dla reprezentacji Italii?
4. W 1863 otworzono w tym mieście pierwszą linię metra. Kto ją oficjalnie otworzył?
5. Stadion klubu został oddany do użytku w połowie lat 20 XX wieku. Może pomieścić 26 309 widzów. Rekordowa frekwencja padła w 1979 roku - 51801 widzów. Kto był wtedy przciwnikiem klubu zagadki?

Powodzenia :wink:

EDIT:
tabo89 w poście niżej pisze:CRYSTAL PALACE

1. Hyde Park i St. James's Park
2. Czerwony i niebieski
3. 0 (jeśli tu chodzi o Ventole :D )
4. królowa Wiktoria (nie Beckham)
5. Burnley
Wszystkie podpowiedzi (i odpowiedź oczywiście też) poprawne. W 3 oczywiście chodziło o Nicole Ventole. :D W pierwszym prosiłem o 3 parki. Trzecim może być np. Regent's Park lub Greenwich Park.
tabo89 w poście niżej pisze:nie mam dzis czasu ukladac zagadki wiec jesli jest ktos chetny to bardzo proszę
tabo89 napisał, że nie będzie układał zagadki, więc może ją ułożyć kto chce. Kto pierwszy ten lepszy :D.
Ostatnio zmieniony 11 grudnia 2007, 18:06 przez patryks14, łącznie zmieniany 2 razy.

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 grudnia 2007, 16:24

CRYSTAL PALACE

1. Hyde Park i St. James's Park
2. Czerwony i niebieski
3. 0 (jeśli tu chodzi o Ventole :D )
4. królowa Wiktoria (nie Beckham)
5. Burnley

nie mam dzis czasu ukladac zagadki wiec jesli jest ktos chetny to bardzo proszę :-D
W pierwszym prosiłem o 3 parki. Trzecim może być np. Regent's Park lub Greenwich Park.
musiało mi gdzieś umknąć że 3 :D

Obrazek
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 grudnia 2007, 20:20

no to ja zadam, bo poprzednia za szybko poszła :twisted:

1. w XXI wieku miastu oficjalnie przyznano prawa miejskie. herb miasta podzienlony na w częsci. z prawej strony postać na niebieskim tle. pokłady jakiej skały osadowej odkryto na terenie miasta w XX wieku?
2. herb nietypowy, bo kuliście od środka odchodzą 3 "kreski". co znajduje się w środku herbu?
3. były piłkarz tego klubu, został w jego barwach piłkarzem roku. w meczu przeciwko komu i jakim wynikiem zakończyło się spotkanie w którym zdobył swoją pierwszą bramkę w reprezentacji?
4. klub zdobył dwukrotnie mistrzostwo kraju oraz puchar kraju. ile razy zdobył superpuchar kraju?
5. w roku w którym powstał klub, urodził się pewien inżynier, który zaprojektował ten obiekt. inżynier pochodzi z kraju, który graniczy z krajem klubu - zagadki. w jakim mieście znajduje się most z fotki?

powodzenia.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2007, 09:17

Najstarszy klub piłkarski na Świecie powstał w 1862 roku. Czy aby w zagadce nie wkradł sie bład. Bo ten projektant urodził sie wczesniej. Poza tym na razie zagadka killer. Znam tylko 1 odpowiedź.

OKi mam klub. Chodziło Ci chyba o date śmierci projektanta

Koninklijke Racing Club Genk
1. Węgiel kamienny
2. Piłka nożna
3. 5:5 Belgia-Holandia
4. cztery razy
5. Porto - most na rzece Doro (byłem tam w tym roku)

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2007, 11:21

rzeczywiście, pomyliłem datę urodzin z datą śmierci. ale należą się wielkie :bravo: za odgadnięcie, pomimo pomyłki. twoja kolej.

PS. pewnie od razu wiedziałeś co to za most ;)

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2007, 01:39

białas pisze:rzeczywiście, pomyliłem datę urodzin z datą śmierci. ale należą się wielkie :bravo: za odgadnięcie, pomimo pomyłki. twoja kolej.

PS. pewnie od razu wiedziałeś co to za most ;)
No niestety. Płynełem pod nim, a że jest dość charakterystyczny to go zapamietalem.

To zagadka:
1. Miasto klubu zagadki to stolica kraju. Prawa miejskie uzyskało w XVI wieku, a jego pierwotna nazwa miała charakter religijny. Jakie tragiczne wydarzenie miało miejsce w tym mieście w 2004 roku?
2. Herb klubu jest biało-czarny a jego kształt nawiązuje do ośmiokata. Co znajduje sie w centralnej cęści herbu?
3. Wychowanek tego klubu juz w wieku 17 lat przeniósł się to jednego z najlepszych klubów na Świecie zdobywając z Nim 5 mistrzostw i 4 puchary kraju oraz najcenniejsze trofeum na kontynencie. Gdzie obecnie wystepuje ten piłkarz?
4. Klub zagadka blisko 40 razy wygrywał mistrzostwo kraju i 3 razy najcenniejsze trofum na kontynencie. Wymień conajmniej 3 inne międzynardowe trofea w historii klubu.
5. Klub zagadke załozyło kilku miejscowych i jeden holender w tym samym roku, w którym powstało metro w stolicy kraju z którego pochodzi klub, do którego w wieku 17 lat przeniósł sie zawodnik z pytania 3. oraz w tym samym roku, w którym powstał najbardziej utytuowany klub piłkarski na Świecie. Gdzie podpisano akt założenia klubu?

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2007, 13:23

Olimpia Asunción

1. pożar supermarketu
2. napis "Olimpia Club"
3. Blackburn Rovers
4. Nehru Cup, Recopa Sudamericana, Supercopa Sudamericana
5. w domu jednego z założycieli

zagadka za chwilę.

1. miasto położone w niedużej odległości od starożytnego miasta-państwa. w którym roku nastąpiła zagłada tego miasta?
2. w herbie znajduje się postać w barwach klubowych. jakiego koloru jest czapka na głowie?
3. były piłkarz tego zespołu trafił do drużyny, w której występował z reprezentantem naszego kraju. w jakiej drużynie gra obecnie?
4. w latach 90. XX wieku klub zdobył wszystkie puchary na kontynencie. jakie?
5. klub założyło 2 przyjaciół. od czego pochodzi nazwa klubu?
sefko1 pisze:Espérance Tunis
zgadza się. twoja kolej.
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2007, 20:57 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2007, 20:40

1. miasto położone w niedużej odległości od starożytnego miasta-państwa. w którym roku nastąpiła zagłada tego miasta?
2. w herbie znajduje się postać w barwach klubowych. jakiego koloru jest czapka na głowie?
3. były piłkarz tego zespołu trafił do drużyny, w której występował z reprezentantem naszego kraju. w jakiej drużynie gra obecnie?
4. w latach 90. XX wieku klub zdobył wszystkie puchary na kontynencie. jakie?
5. klub założyło 2 przyjaciół. od czego pochodzi nazwa klubu?
Espérance Tunis
1) 146 p.n.e.
2) czerwony
3) Wigan Athletic
4)
Afrykańska Liga Mistrzów: 1994
Puchar Zdobywców Pucharów CAF: 1998
Superpuchar Afryki: 1995
Puchar CAF: 1997
Arabska Liga Mistrzów: 1993
Afro-Azjatyckie Mistrzostwa Klubowe: 1995
5) od kawiarni w której go zalozono - Café de l'Espérance

==========================================
ZAGADKA
1. Miasto - największe miasto kraju, będące zlepkiem ponad 100 grup etnicznych. Jaki tytuł nadało mu ONZ?
2. Herb - tarcza przepasana wstegą na której znajduje sie nazwa klubu. Jaka litera wypełnia większość herbu?
3. Jeden z bardziej znanym piłkarzy tego klubu jest z pochodzenia Polakiem, urodzonym w Krakowie. W którym roku wyemigrował z Polski?
4. Klub ma bardzo krótką historie, obejmująca tylko XXI wiek. Ale już gra w najwyższej lidze kraju. Kiedy rozgrał pierwszy oficjalny mecz w swojej historii?
5. Właściel klubu, jest równocześnie właściecielem innego, dużo bardziej ututuowanego klubu. Podaj jego nazwe.
dżambex pisze:FC TORONTO

1. World's Most Multicultural City
2. T
3. 1990
4. CHIVAS USA
5. nie chce mi się szukać :P
5. Toronto Maple Leaf (drużyna hokejowa NHL)

Twoja kolej.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2007, 23:18 przez sefko1, łącznie zmieniany 2 razy.

dżambex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2007, 19:27

FC TORONTO

1. World's Most Multicultural City
2. T
3. 1990
4. CHIVAS USA
5. nie chce mi się szukać :P

dżambex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2007, 12:01

Nowy post bo zapomniał żem :angry:

Nie wiem czy ten klub już był , bo lista jest zaktualizowana na 28.06 :rotfl: Jak był to trudno , nie moja wina :prochno:

1. Na początku swojego istnienia miasto było osadą celtycką. W późniejszym okresie miasto było własnością Rzymian , aż do VI wieku. Miasto jest znane z pięknych budowli oraz posiada jedną z najwspanialszych ulic w całej Europie. Ulica ta liczy 3 km a wokół niej są wspaniałe teatry , restauracje , kina co budzi podziw wobec turystów , licznie odwiedzający tą część tego miasta. Jaka ważna impreza (NIESPORTOWA !) odbywa się raz w roku na tej ulicy ?

2. O to część herbu - http://i14.tinypic.com/7275mja.jpg. Proszę podać datę , jaką znajduje się na herbie :)

3. W tym klubie grało wiele znakomitości piłkarskich. Od Brazylijczyków , Argentyńczyków po Algierię i Nigerię. W drużynie występował także pewien zawodnik , brat bardzo znanego piłkarza , który grał w reprezentacji swojego kraju i mimo , iż drużyna ta była faworytem rozgrywek to odpadała w przedwczesnych fazach pucharowych. Podaj nazwiska braci.

4. Drużyna była ta była w finale pewnych rozgrywek i dwukrotnie (kiedyś tak się grało) dostawała bęcki od pewnej drużyny (jeden z wyników do dziś jest rekordem w tej fazie rozgrywek). Od jakiej drużyny tak dostała i co to były za rozgrywki ?

5. Trenerem tej drużyny był były król strzelców pewnej znanej imprezy sportowej. Kto to i ile zdobył bramek w wyżej wymienionych rozgrywkach (rekord do tej pory nie został pobity) ?

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2007, 13:52

dżambex pisze:Nowy post bo zapomniał żem :angry:

Nie wiem czy ten klub już był , bo lista jest zaktualizowana na 28.06 :rotfl: Jak był to trudno , nie moja wina :prochno:

1. Na początku swojego istnienia miasto było osadą celtycką. W późniejszym okresie miasto było własnością Rzymian , aż do VI wieku. Miasto jest znane z pięknych budowli oraz posiada jedną z najwspanialszych ulic w całej Europie. Ulica ta liczy 3 km a wokół niej są wspaniałe teatry , restauracje , kina co budzi podziw wobec turystów , licznie odwiedzający tą część tego miasta. Jaka ważna impreza (NIESPORTOWA !) odbywa się raz w roku na tej ulicy ?

2. O to część herbu - http://i14.tinypic.com/7275mja.jpg. Proszę podać datę , jaką znajduje się na herbie :)

3. W tym klubie grało wiele znakomitości piłkarskich. Od Brazylijczyków , Argentyńczyków po Algierię i Nigerię. W drużynie występował także pewien zawodnik , brat bardzo znanego piłkarza , który grał w reprezentacji swojego kraju i mimo , iż drużyna ta była faworytem rozgrywek to odpadała w przedwczesnych fazach pucharowych. Podaj nazwiska braci.

4. Drużyna była ta była w finale pewnych rozgrywek i dwukrotnie (kiedyś tak się grało) dostawała bęcki od pewnej drużyny (jeden z wyników do dziś jest rekordem w tej fazie rozgrywek). Od jakiej drużyny tak dostała i co to były za rozgrywki ?

5. Trenerem tej drużyny był były król strzelców pewnej znanej imprezy sportowej. Kto to i ile zdobył bramek w wyżej wymienionych rozgrywkach (rekord do tej pory nie został pobity) ?
Paris Saint Germain
1. Champs-Élysées - Co roku podczas francuskiego święta narodowego 14 lipca wzdłuż Alei odbywa się defilada wojskowa, którą odbiera prezydent Republiki
2. 1970
3. Djorkaeff
4. 1-6, Juventus Turyn, Superpuchar Europy
5. Just Fontaine 13 bramek
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2007, 14:02 przez sefko1, łącznie zmieniany 1 raz.

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2007, 13:58

Paris Saint Germain :wink:

1.Defiliada Wojskowa
2. 1970
3.Rai i Socrates
4.1-6 z Juve Superpuchar Europy
5. Just Fontaine 13 bramek.

Sefko :D.

dżambex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2007, 14:03

sefko1 pisze:
Paris Saint Germain
1. Champs-Élysées - Co roku podczas francuskiego święta narodowego 14 lipca wzdłuż Alei odbywa się defilada wojskowa, którą odbiera prezydent Republiki
2. 1970
3.
4. 1-6, Juventus Turyn, Superpuchar Europy
5. Just Fontaine 13 bramek
:D

3. Rai i socrates :P

ODPOWIEDZ