Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- białas
- Juventino
było trzeba zadawać coś, bo quiz w miejscu stoi
ale skoro nikt nie chce, to ja coś zarzucę:
1. miasto założone na terenie osady, której mieszkańcy byli jednym z narodów w grze Travian. podaj pozostałe 2 narody z tej gry.
2. w herbie m.in. nazwa klubu, 2 litery na środku oraz piłka. jak pospolicie nazywa się wzór z tej piłki?
3. były gracz tego zespołu, w reprezentacji rozegrał jeden mecz, natomiast po zakończeniu kariery osiągnął z nią znaczący sukces. w którym roku wystąpił we wspomnianym meczu?
4. klub wystąpił w finale europejskiego pucharu, który rozgrywany był w stolicy kraju z którego pochodzi klub - zagadka. w mieście tym znajduje się kościół, gdzie pochowani są bohaterowie narodowi. w jakiej jeszcze stolicy europejskiej znajduje się budowla o takiej samej nazwie?
5. barwy kluby to biel i czerwień. jakie 3 reprezentacje krajowe z Europy mają takie barwy?
miłego odgadywania.
EDIT:
2. biedronka
3. 1962
ale skoro nikt nie chce, to ja coś zarzucę:
1. miasto założone na terenie osady, której mieszkańcy byli jednym z narodów w grze Travian. podaj pozostałe 2 narody z tej gry.
2. w herbie m.in. nazwa klubu, 2 litery na środku oraz piłka. jak pospolicie nazywa się wzór z tej piłki?
3. były gracz tego zespołu, w reprezentacji rozegrał jeden mecz, natomiast po zakończeniu kariery osiągnął z nią znaczący sukces. w którym roku wystąpił we wspomnianym meczu?
4. klub wystąpił w finale europejskiego pucharu, który rozgrywany był w stolicy kraju z którego pochodzi klub - zagadka. w mieście tym znajduje się kościół, gdzie pochowani są bohaterowie narodowi. w jakiej jeszcze stolicy europejskiej znajduje się budowla o takiej samej nazwie?
5. barwy kluby to biel i czerwień. jakie 3 reprezentacje krajowe z Europy mają takie barwy?
miłego odgadywania.
EDIT:
zgadza się. dodam jedynie, że:patryks14 pisze:Stade de Reims
2. biedronka
3. 1962
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2007, 22:09 przez białas, łącznie zmieniany 2 razy.
- patryks14
- Juventino
ZAGADKA
Jest to moja pierwsza zagadka w quizie, więc jeśli robie coś nie tak, albo podpowiedzi są złe, nie bijcie
1. W mieście tym znajduje się parę sławnych parków. Nazwa jednego z nich w tłumaczeniu na język polski brzmi Zielony Park. Podaj jeszcze co najmniej 3 nazwy parków w tym mieście.
2. W herbie tego klubu jest biały orzeł z konturami innego koloru, trzymający w szponach piłkę. W herbie, oprócz białego, są jeszcze 2 kolory. Jakie są to barwy?
3. Były zawodnik tego klubu, to Włoch. Mówią o nim, że jest nie spełnioną nadzieją włoskiego futbolu. W 1998 roku kupił go Inter Mediolan. Jednym z
jego klubów była także Siena. Jego żona jest Brazylijką. Ile meczów zagrał ten zawodnik dla reprezentacji Italii?
4. W 1863 otworzono w tym mieście pierwszą linię metra. Kto ją oficjalnie otworzył?
5. Stadion klubu został oddany do użytku w połowie lat 20 XX wieku. Może pomieścić 26 309 widzów. Rekordowa frekwencja padła w 1979 roku - 51801 widzów. Kto był wtedy przciwnikiem klubu zagadki?
Powodzenia
EDIT:
W pierwszym prosiłem o 3 parki. Trzecim może być np. Regent's Park lub Greenwich Park.
.
Jest to moja pierwsza zagadka w quizie, więc jeśli robie coś nie tak, albo podpowiedzi są złe, nie bijcie
1. W mieście tym znajduje się parę sławnych parków. Nazwa jednego z nich w tłumaczeniu na język polski brzmi Zielony Park. Podaj jeszcze co najmniej 3 nazwy parków w tym mieście.
2. W herbie tego klubu jest biały orzeł z konturami innego koloru, trzymający w szponach piłkę. W herbie, oprócz białego, są jeszcze 2 kolory. Jakie są to barwy?
3. Były zawodnik tego klubu, to Włoch. Mówią o nim, że jest nie spełnioną nadzieją włoskiego futbolu. W 1998 roku kupił go Inter Mediolan. Jednym z
jego klubów była także Siena. Jego żona jest Brazylijką. Ile meczów zagrał ten zawodnik dla reprezentacji Italii?
4. W 1863 otworzono w tym mieście pierwszą linię metra. Kto ją oficjalnie otworzył?
5. Stadion klubu został oddany do użytku w połowie lat 20 XX wieku. Może pomieścić 26 309 widzów. Rekordowa frekwencja padła w 1979 roku - 51801 widzów. Kto był wtedy przciwnikiem klubu zagadki?
Powodzenia
EDIT:
Wszystkie podpowiedzi (i odpowiedź oczywiście też) poprawne. W 3 oczywiście chodziło o Nicole Ventole.tabo89 w poście niżej pisze:CRYSTAL PALACE
1. Hyde Park i St. James's Park
2. Czerwony i niebieski
3. 0 (jeśli tu chodzi o Ventole)
4. królowa Wiktoria (nie Beckham)
5. Burnley

tabo89 napisał, że nie będzie układał zagadki, więc może ją ułożyć kto chce. Kto pierwszy ten lepszytabo89 w poście niżej pisze:nie mam dzis czasu ukladac zagadki wiec jesli jest ktos chetny to bardzo proszę

Ostatnio zmieniony 11 grudnia 2007, 18:06 przez patryks14, łącznie zmieniany 2 razy.
- tabo89
- Juventino
CRYSTAL PALACE
2. Czerwony i niebieski
3. 0 (jeśli tu chodzi o Ventole
)
5. Burnley
nie mam dzis czasu ukladac zagadki wiec jesli jest ktos chetny to bardzo proszę :-D

2. Czerwony i niebieski
3. 0 (jeśli tu chodzi o Ventole

5. Burnley
nie mam dzis czasu ukladac zagadki wiec jesli jest ktos chetny to bardzo proszę :-D
musiało mi gdzieś umknąć że 3W pierwszym prosiłem o 3 parki. Trzecim może być np. Regent's Park lub Greenwich Park.

- białas
- Juventino
no to ja zadam, bo poprzednia za szybko poszła :twisted:
1. w XXI wieku miastu oficjalnie przyznano prawa miejskie. herb miasta podzienlony na w częsci. z prawej strony postać na niebieskim tle. pokłady jakiej skały osadowej odkryto na terenie miasta w XX wieku?
2. herb nietypowy, bo kuliście od środka odchodzą 3 "kreski". co znajduje się w środku herbu?
3. były piłkarz tego klubu, został w jego barwach piłkarzem roku. w meczu przeciwko komu i jakim wynikiem zakończyło się spotkanie w którym zdobył swoją pierwszą bramkę w reprezentacji?
4. klub zdobył dwukrotnie mistrzostwo kraju oraz puchar kraju. ile razy zdobył superpuchar kraju?
5. w roku w którym powstał klub, urodził się pewien inżynier, który zaprojektował ten obiekt. inżynier pochodzi z kraju, który graniczy z krajem klubu - zagadki. w jakim mieście znajduje się most z fotki?
powodzenia.
1. w XXI wieku miastu oficjalnie przyznano prawa miejskie. herb miasta podzienlony na w częsci. z prawej strony postać na niebieskim tle. pokłady jakiej skały osadowej odkryto na terenie miasta w XX wieku?
2. herb nietypowy, bo kuliście od środka odchodzą 3 "kreski". co znajduje się w środku herbu?
3. były piłkarz tego klubu, został w jego barwach piłkarzem roku. w meczu przeciwko komu i jakim wynikiem zakończyło się spotkanie w którym zdobył swoją pierwszą bramkę w reprezentacji?
4. klub zdobył dwukrotnie mistrzostwo kraju oraz puchar kraju. ile razy zdobył superpuchar kraju?
5. w roku w którym powstał klub, urodził się pewien inżynier, który zaprojektował ten obiekt. inżynier pochodzi z kraju, który graniczy z krajem klubu - zagadki. w jakim mieście znajduje się most z fotki?
powodzenia.
- sefko1
- Juventino
Najstarszy klub piłkarski na Świecie powstał w 1862 roku. Czy aby w zagadce nie wkradł sie bład. Bo ten projektant urodził sie wczesniej. Poza tym na razie zagadka killer. Znam tylko 1 odpowiedź.
OKi mam klub. Chodziło Ci chyba o date śmierci projektanta
Koninklijke Racing Club Genk
1. Węgiel kamienny
2. Piłka nożna
3. 5:5 Belgia-Holandia
4. cztery razy
5. Porto - most na rzece Doro (byłem tam w tym roku)
OKi mam klub. Chodziło Ci chyba o date śmierci projektanta
Koninklijke Racing Club Genk
1. Węgiel kamienny
2. Piłka nożna
3. 5:5 Belgia-Holandia
4. cztery razy
5. Porto - most na rzece Doro (byłem tam w tym roku)
- sefko1
- Juventino
No niestety. Płynełem pod nim, a że jest dość charakterystyczny to go zapamietalem.białas pisze:rzeczywiście, pomyliłem datę urodzin z datą śmierci. ale należą się wielkieza odgadnięcie, pomimo pomyłki. twoja kolej.
PS. pewnie od razu wiedziałeś co to za most
To zagadka:
1. Miasto klubu zagadki to stolica kraju. Prawa miejskie uzyskało w XVI wieku, a jego pierwotna nazwa miała charakter religijny. Jakie tragiczne wydarzenie miało miejsce w tym mieście w 2004 roku?
2. Herb klubu jest biało-czarny a jego kształt nawiązuje do ośmiokata. Co znajduje sie w centralnej cęści herbu?
3. Wychowanek tego klubu juz w wieku 17 lat przeniósł się to jednego z najlepszych klubów na Świecie zdobywając z Nim 5 mistrzostw i 4 puchary kraju oraz najcenniejsze trofeum na kontynencie. Gdzie obecnie wystepuje ten piłkarz?
4. Klub zagadka blisko 40 razy wygrywał mistrzostwo kraju i 3 razy najcenniejsze trofum na kontynencie. Wymień conajmniej 3 inne międzynardowe trofea w historii klubu.
5. Klub zagadke załozyło kilku miejscowych i jeden holender w tym samym roku, w którym powstało metro w stolicy kraju z którego pochodzi klub, do którego w wieku 17 lat przeniósł sie zawodnik z pytania 3. oraz w tym samym roku, w którym powstał najbardziej utytuowany klub piłkarski na Świecie. Gdzie podpisano akt założenia klubu?
- białas
- Juventino
Olimpia Asunción
1. pożar supermarketu
2. napis "Olimpia Club"
3. Blackburn Rovers
4. Nehru Cup, Recopa Sudamericana, Supercopa Sudamericana
5. w domu jednego z założycieli
zagadka za chwilę.
1. miasto położone w niedużej odległości od starożytnego miasta-państwa. w którym roku nastąpiła zagłada tego miasta?
2. w herbie znajduje się postać w barwach klubowych. jakiego koloru jest czapka na głowie?
3. były piłkarz tego zespołu trafił do drużyny, w której występował z reprezentantem naszego kraju. w jakiej drużynie gra obecnie?
4. w latach 90. XX wieku klub zdobył wszystkie puchary na kontynencie. jakie?
5. klub założyło 2 przyjaciół. od czego pochodzi nazwa klubu?
1. pożar supermarketu
2. napis "Olimpia Club"
3. Blackburn Rovers
4. Nehru Cup, Recopa Sudamericana, Supercopa Sudamericana
5. w domu jednego z założycieli
zagadka za chwilę.
1. miasto położone w niedużej odległości od starożytnego miasta-państwa. w którym roku nastąpiła zagłada tego miasta?
2. w herbie znajduje się postać w barwach klubowych. jakiego koloru jest czapka na głowie?
3. były piłkarz tego zespołu trafił do drużyny, w której występował z reprezentantem naszego kraju. w jakiej drużynie gra obecnie?
zgadza się. twoja kolej.sefko1 pisze:Espérance Tunis
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2007, 20:57 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sefko1
- Juventino
Espérance Tunis1. miasto położone w niedużej odległości od starożytnego miasta-państwa. w którym roku nastąpiła zagłada tego miasta?
1) 146 p.n.e.
2) czerwony
3) Wigan Athletic
4)
Afrykańska Liga Mistrzów: 1994
Puchar Zdobywców Pucharów CAF: 1998
Superpuchar Afryki: 1995
Puchar CAF: 1997
Arabska Liga Mistrzów: 1993
Afro-Azjatyckie Mistrzostwa Klubowe: 1995
5) od kawiarni w której go zalozono - Café de l'Espérance
==========================================
ZAGADKA
1. Miasto - największe miasto kraju, będące zlepkiem ponad 100 grup etnicznych. Jaki tytuł nadało mu ONZ?
2. Herb - tarcza przepasana wstegą na której znajduje sie nazwa klubu. Jaka litera wypełnia większość herbu?
3. Jeden z bardziej znanym piłkarzy tego klubu jest z pochodzenia Polakiem, urodzonym w Krakowie. W którym roku wyemigrował z Polski?
4. Klub ma bardzo krótką historie, obejmująca tylko XXI wiek. Ale już gra w najwyższej lidze kraju. Kiedy rozgrał pierwszy oficjalny mecz w swojej historii?
5. Właściel klubu, jest równocześnie właściecielem innego, dużo bardziej ututuowanego klubu. Podaj jego nazwe.
5. Toronto Maple Leaf (drużyna hokejowa NHL)dżambex pisze:FC TORONTO
1. World's Most Multicultural City
2. T
3. 1990
4. CHIVAS USA
5. nie chce mi się szukać
Twoja kolej.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2007, 23:18 przez sefko1, łącznie zmieniany 2 razy.
- dżambex
- Juventino
Nowy post bo zapomniał żem
Nie wiem czy ten klub już był , bo lista jest zaktualizowana na 28.06 :rotfl: Jak był to trudno , nie moja wina
1. Na początku swojego istnienia miasto było osadą celtycką. W późniejszym okresie miasto było własnością Rzymian , aż do VI wieku. Miasto jest znane z pięknych budowli oraz posiada jedną z najwspanialszych ulic w całej Europie. Ulica ta liczy 3 km a wokół niej są wspaniałe teatry , restauracje , kina co budzi podziw wobec turystów , licznie odwiedzający tą część tego miasta. Jaka ważna impreza (NIESPORTOWA !) odbywa się raz w roku na tej ulicy ?
2. O to część herbu - http://i14.tinypic.com/7275mja.jpg. Proszę podać datę , jaką znajduje się na herbie
3. W tym klubie grało wiele znakomitości piłkarskich. Od Brazylijczyków , Argentyńczyków po Algierię i Nigerię. W drużynie występował także pewien zawodnik , brat bardzo znanego piłkarza , który grał w reprezentacji swojego kraju i mimo , iż drużyna ta była faworytem rozgrywek to odpadała w przedwczesnych fazach pucharowych. Podaj nazwiska braci.
4. Drużyna była ta była w finale pewnych rozgrywek i dwukrotnie (kiedyś tak się grało) dostawała bęcki od pewnej drużyny (jeden z wyników do dziś jest rekordem w tej fazie rozgrywek). Od jakiej drużyny tak dostała i co to były za rozgrywki ?
5. Trenerem tej drużyny był były król strzelców pewnej znanej imprezy sportowej. Kto to i ile zdobył bramek w wyżej wymienionych rozgrywkach (rekord do tej pory nie został pobity) ?

Nie wiem czy ten klub już był , bo lista jest zaktualizowana na 28.06 :rotfl: Jak był to trudno , nie moja wina

1. Na początku swojego istnienia miasto było osadą celtycką. W późniejszym okresie miasto było własnością Rzymian , aż do VI wieku. Miasto jest znane z pięknych budowli oraz posiada jedną z najwspanialszych ulic w całej Europie. Ulica ta liczy 3 km a wokół niej są wspaniałe teatry , restauracje , kina co budzi podziw wobec turystów , licznie odwiedzający tą część tego miasta. Jaka ważna impreza (NIESPORTOWA !) odbywa się raz w roku na tej ulicy ?
2. O to część herbu - http://i14.tinypic.com/7275mja.jpg. Proszę podać datę , jaką znajduje się na herbie

3. W tym klubie grało wiele znakomitości piłkarskich. Od Brazylijczyków , Argentyńczyków po Algierię i Nigerię. W drużynie występował także pewien zawodnik , brat bardzo znanego piłkarza , który grał w reprezentacji swojego kraju i mimo , iż drużyna ta była faworytem rozgrywek to odpadała w przedwczesnych fazach pucharowych. Podaj nazwiska braci.
4. Drużyna była ta była w finale pewnych rozgrywek i dwukrotnie (kiedyś tak się grało) dostawała bęcki od pewnej drużyny (jeden z wyników do dziś jest rekordem w tej fazie rozgrywek). Od jakiej drużyny tak dostała i co to były za rozgrywki ?
5. Trenerem tej drużyny był były król strzelców pewnej znanej imprezy sportowej. Kto to i ile zdobył bramek w wyżej wymienionych rozgrywkach (rekord do tej pory nie został pobity) ?
- sefko1
- Juventino
Paris Saint Germaindżambex pisze:Nowy post bo zapomniał żem![]()
Nie wiem czy ten klub już był , bo lista jest zaktualizowana na 28.06 :rotfl: Jak był to trudno , nie moja wina![]()
1. Champs-Élysées - Co roku podczas francuskiego święta narodowego 14 lipca wzdłuż Alei odbywa się defilada wojskowa, którą odbiera prezydent Republiki
2. 1970
3. Djorkaeff
4. 1-6, Juventus Turyn, Superpuchar Europy
5. Just Fontaine 13 bramek
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2007, 14:02 przez sefko1, łącznie zmieniany 1 raz.
- dżambex
- Juventino
sefko1 pisze:
Paris Saint Germain
1. Champs-Élysées - Co roku podczas francuskiego święta narodowego 14 lipca wzdłuż Alei odbywa się defilada wojskowa, którą odbiera prezydent Republiki
2. 1970
3.
4. 1-6, Juventus Turyn, Superpuchar Europy
5. Just Fontaine 13 bramek

3. Rai i socrates