Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.

Spotkania kibiców, zloty, wyjazdy na mecze i najnowsze informacje z kibicowskiego świata.
ODPOWIEDZ
sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 września 2007, 18:45

Wróciłem:) Niezapomniane chwile na stadionie Barcelony.
Ale czas na kontynuowanie zagadki.

1.Podpowiedź
Stadion klubu zagadki został otwarty w 1910 i może pomieścić niewiele ponad 20 tys widzów.

slqa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 września 2007, 21:17

to oczywiście

Notts County F.C.

1.Ghent, Poznań, Ljubljana
2. Koguty
3.Steve Finnan, Jermaine Pennant 5 razy
4.FA Cup Winners 1893-94
5. Trent, Notthingam Forest :twisted:

dzisiaj popołudniu zadam bo jestem pewien :D

oto zagadka:
1. Miasto położone na pólnocy kraju, w niedalekim sąsiedztwie Oceanu. Ma niewiele ponad 180000 mieszkańców. Jaką nazwę nosi gmina w której leży to miasto??
2. Herb w większości złorzony jest z trzech kolorów z czego dwa są nam bardzo bliskie ma też on królewski dodatek na górze. Co pisze na herbie??
3. W klubie tym grał pewien piłkarz, który obecnie gra w kubie z miasta w którym odbyły się Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Ile meczów rozegrał i ile bramek zdobył ten piłkarz dla wyspiarskiego klubu??
4. Klub ten tylko raz zdobył ogólnokrajowe trofeum. Było to w tym samym roku, w którym urodził się rekordzista świata w trójskoku. Ile razy klub grał o to trofeum??
5. Stadion tego klubu jest wybudowany kolo skał. Jakie ważne mecze były na nim rozgrywane??

Gratki Białas
te skały to specjalnie żeby quiz ruszył
:twisted:
Ostatnio zmieniony 16 września 2007, 21:44 przez slqa, łącznie zmieniany 1 raz.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 września 2007, 18:25

slqa pisze:oto zagadka:
1. Miasto położone na pólnocy kraju, w niedalekim sąsiedztwie Oceanu. Ma niewiele ponad 180000 mieszkańców. Jaką nazwę nosi gmina w której leży to miasto??
2. Herb w większości złorzony jest z trzech kolorów z czego dwa są nam bardzo bliskie ma też on królewski dodatek na górze. Co pisze na herbie??
3. W klubie tym grał pewien piłkarz, który obecnie gra w kubie z miasta w którym odbyły się Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Ile meczów rozegrał i ile bramek zdobył ten piłkarz dla wyspiarskiego klubu??
4. Klub ten tylko raz zdobył ogólnokrajowe trofeum. Było to w tym samym roku, w którym urodził się rekordzista świata w trójskoku. Ile razy klub grał o to trofeum??
5. Stadion tego klubu jest wybudowany kolo skał. Jakie ważne mecze były na nim rozgrywane??
Sporting Braga

1. Cávado
2. Sporting Club de Braga
3. 4 bramki w 51 meczach
4. 4
5. ME 2k4: Bułgaria - Dania 0:2 i Holandia - Łotwa 3:0

PS. nie słyszałem o innym stadionie położonym koło skał :wink:

@slqa, bo to pojechali dalej :wink:

1. miasto położone na południu kraju. proszę podać współrzędne geograficzne miasta.
2. okrągły herb z piłką oraz pewnym zwierzęciem nad piłką. jakie to zwierze?
3. były obrońca tego klubu pojechał z reprezentacją na MŚ 2k2. w ilu spotkaniach tam zagrał?
4. klub m.in. dwukrotnie triumfował w Lidze Mistrzów. ile razy zdobył puchar kraju?
5. klub istnieje stosunkowo niedługo. o ile lat dłużej istnieje liga w kraju, z którego pochodzi klub - zagadka?

EDIT: @sefki1, gracz o którego mi chodziło w punkcie trzecim to Eric Ejiofor i na MŚ 2k2 nie zagrał ani jednego meczu, ale wszystkie pozostałe odpowiedzi są prawidłowe. twoja kolej :wink:
Ostatnio zmieniony 17 września 2007, 11:53 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 września 2007, 08:29

slqa pisze: 2. Koguty
LOL. Coś Ci się zwierzęta pomyliły. Przydomek Notts to Sroki.
Ale reszta OK!

-----------------------------------------------------------------------
A teraz zagadka

Enyimba FC

1. 05 07' N 007 22' E
2. Słoń
3. Okoronkowo (3 mecze)
4. 1 raz (2005)
5. 4 lata (1972-1976)
Pozdro.
EDIT: @sefki1, gracz o którego mi chodziło w punkcie trzecim to Eric Ejiofor i na MŚ 2k2 nie zagrał ani jednego meczu, ale wszystkie pozostałe odpowiedzi są prawidłowe. twoja kolej
Widac 2 graczy pasowało do odpowiedzi :P

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 września 2007, 00:09

ZAGADKA

1. Miasto klubu zagadki nazwę swa zawdzięcza imieniu syna założyciela. Jak miał na imie załozyciel tego miasta?
2. Herb klubu to tarcza podzielona pionowymi pasami w barwach klubu (granat i czerwień) na tle której znajduje sie pewna postać. Powiedz jaki obecny klub pierwszoligowy ma herb wzorowany na herbie klubu zagadki.
3. Jeden z najbardziej znanych piłkarzy tego klubu zasłynął tym, ze zagrał w pierwszym oficialnym meczu reprezentacji swojego kraju. Ponadto 4 razy zdobywał z klubem zagadką mistrzostwo kraju i 2-krotnie był królem strzelców rodzimych rozgrywek. Ile oficjanych meczów rozegrał w barwach klubu zagadki i ile strzelił bramek.
4. Klub zagadka 4 razy z rzedu zdobył mistrzostwio kraju. No prawie z rzędu. Zdobywał to trofeum przez 2 lata potem miał rok przerwy i znów 2 lata. Dlaczego można uznac, ze zdobywał swoje mistrzostwa z rzędu? I co stało sie w tym roku bez trofeum??
5. KLub zagadka był współzałozycielem Związku Piłki Noznej w swoim kraju. Ile lat wczesniej klub został załozony?

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 września 2007, 19:56

sefko1 pisze:ZAGADKA

1. Miasto klubu zagadki nazwę swa zawdzięcza imieniu syna założyciela. Jak miał na imie załozyciel tego miasta?
2. Herb klubu to tarcza podzielona pionowymi pasami w barwach klubu (granat i czerwień) na tle której znajduje sie pewna postać. Powiedz jaki obecny klub pierwszoligowy ma herb wzorowany na herbie klubu zagadki.
3. Jeden z najbardziej znanych piłkarzy tego klubu zasłynął tym, ze zagrał w pierwszym oficialnym meczu reprezentacji swojego kraju. Ponadto 4 razy zdobywał z klubem zagadką mistrzostwo kraju i 2-krotnie był królem strzelców rodzimych rozgrywek. Ile oficjanych meczów rozegrał w barwach klubu zagadki i ile strzelił bramek.
4. Klub zagadka 4 razy z rzedu zdobył mistrzostwio kraju. No prawie z rzędu. Zdobywał to trofeum przez 2 lata potem miał rok przerwy i znów 2 lata. Dlaczego można uznac, ze zdobywał swoje mistrzostwa z rzędu? I co stało sie w tym roku bez trofeum??
5. KLub zagadka był współzałozycielem Związku Piłki Noznej w swoim kraju. Ile lat wczesniej klub został załozony?

Pogoń Lwów

1. Lew
2. Polonia Bytom
3. 1065 bramek w 1052 meczach
4. w 1924 roku Pogoń zbobyła Nieoficjalne MP, dlatego, że w tym sezonie nie przeprowadzono zawodów (w latach 1920 - 1926 grano systemem pucharowym) wyłaniających MP.
5. 7

EDIT:
sefko1 pisze:1. Lwów został założony przez księcia halicko-włodzimierskiego Daniela Rurykowicza. Lew to imie jego syna. Ale ok mogłem nieprecyzyjnie sie zapytać.
hehe, od pierwszego razu, kiedy przeczytałem zagadkę, ubzdurałem sobie, że chodzi o syna założyciela. moje, a nie twoje, przeoczenie.

1. w mieście znajduje się m.in. Pizza Hut. jak brzmi dewiza miasta?
2. na zielonym polu herbu znajduje się pewne mityczne zwierzę. jakie?
3. 22 gole w sezonie 03/04 i tytuł króla strzelców. kto to taki?
4. klub dwukrotnie dotarł do drugiej rundy Pucharu UEFA. ile razy z rzędu zdobył mistrzostwo kraju?
5. klub korzysta w boiska należącego do pewnego kompleksu. ile widzów (w przybliżeniu) może oglądać spotkania klubu?
Ostatnio zmieniony 18 września 2007, 21:30 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 września 2007, 20:03

białas pisze:
sefko1 pisze:ZAGADKA

Pogoń Lwów

1. Lew
2. Polonia Bytom
3. 1065 bramek w 1052 meczach
4. w 1924 roku Pogoń zbobyła Nieoficjalne MP, dlatego, że w tym sezonie nie przeprowadzono zawodów (w latach 1920 - 1926 grano systemem pucharowym) wyłaniających MP.
5. 7
1. Lwów został założony przez księcia halicko-włodzimierskiego Daniela Rurykowicza. Lew to imie jego syna. Ale ok mogłem nieprecyzyjnie sie zapytać.

TWOJA ZAGADKA MISTRZU :)
białas pisze:ZAGADKA
1. w mieście znajduje się m.in. Pizza Hut. jak brzmi dewiza miasta?
2. na zielonym polu herbu znajduje się pewne mityczne zwierzę. jakie?
3. 22 gole w sezonie 03/04 i tytuł króla strzelców. kto to taki?
4. klub dwukrotnie dotarł do drugiej rundy Pucharu UEFA. ile razy z rzędu zdobył mistrzostwo kraju?
5. klub korzysta w boiska należącego do pewnego kompleksu. ile widzów (w przybliżeniu) może oglądać spotkania klubu?

EDIT 19-09-2007 11:55
Jak dla mnie zagadka nie do ruszenia (na razie).
Pierwsze pytanie to chyba taki mały żart z twojej strony, bo przeciez zawęża ono liczbę miast do to jakiś 5000 tys :)
Natomiast chyba najbedziej sensowna jest 3 podpowiedź, ale stanowczo za mało precyzyjna. NIe wiem czy mówimy o wychowanku, czy aktualnym graczu klubu zagadki. Trudno szukac króla strzelców we wszystkich liga na Świecie. Jesli zdobył on ten tytył grając w klubie zagadce (co miało by największy i jedyny dla mnie sens) to zawęża to liczbę krajów do 52 europejskich. Narazie przekopałem jakies 20. W każdym razie bez kolejnej podpowiedzi będzie ciężko.
BTW Przy okazji znalazłem fajny zielony herb z Syrenką. Jakis klub z Irlandii. Ale inne podopowiedzi się nie zgadzają.
Pozdrawiam

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 września 2007, 19:31

sefko1 pisze:Jak dla mnie zagadka nie do ruszenia (na razie).
Pierwsze pytanie to chyba taki mały żart z twojej strony, bo przeciez zawęża ono liczbę miast do to jakiś 5000 tys Smile
Natomiast chyba najbedziej sensowna jest 3 podpowiedź, ale stanowczo za mało precyzyjna. NIe wiem czy mówimy o wychowanku, czy aktualnym graczu klubu zagadki. Trudno szukac króla strzelców we wszystkich liga na Świecie. Jesli zdobył on ten tytył grając w klubie zagadce (co miało by największy i jedyny dla mnie sens) to zawęża to liczbę krajów do 52 europejskich. Narazie przekopałem jakies 20. W każdym razie bez kolejnej podpowiedzi będzie ciężko.
BTW Przy okazji znalazłem fajny zielony herb z Syrenką. Jakis klub z Irlandii. Ale inne podopowiedzi się nie zgadzają
a dlaczego te kryterium zawęzi obszar poszukiwań jedynie do krajów europejskich?

ok. może trochę przesadziłem z zagadką. klub jest nieco "inny" niż większośc klubów występujących do tej pory w quizie.

1. podpowiedź: w mieście znajduje się międzynarodowe lotnisko i port rzeczny nad rzeką, która w 86,8% przepływa przez kraj, z którego pochodzi klub - zagadka.
2. podpowiedź: pod koniec roku w którym powstał klub, został podpisany traktat w wyniku którego zawód sapera "stracił" na wartości.

na razie tyle.
sefko1 pisze:OKI JUZ MAM:)

AZS Wrocław
dokładnie. po czym doszedłeś do rozwiazania :>
Ostatnio zmieniony 19 września 2007, 21:00 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 września 2007, 19:39

OKI JUZ MAM:)

AZS Wrocław
1. Wroclaw:Miasto Spotkań
2. Gryf
3. Marta Otrębska
4. 7 (2001-2007)
5. 100 krzesełek (może zmiesci sie więcej osob)
białas pisze:po czym doszedłeś do rozwiazania :>
A po tym
białas pisze: klub jest nieco "inny" niż większośc klubów występujących do tej pory w quizie.

==========================================
No to moja zagadka

1. Miasto klubu zagadki znajduje się w zespole miejskim duzej metropolii słynacej z klubów piłkarskich. Wymień przynajmniej dwa znane kluby z tej metropolii.
2. Herb klubu to "koło" w którym wpisana jest żółta "tarcza", a w niej znajduje sie szachownica. Jaka data, bedąca rokiem założenia klubu, widnieje na herbie.
3. Jeden z najbardziej znanych wychowanków klubu wygrał LM. Jaki klub został pokonany w finale tych rozgrywek.
4. Klub 3-krotnie wygrał puchar swojego kraju. Ile razy zdobył mistrzostwo i ile razy grał w finale pucharu (przegrywając go).
5. Mimo, że stadion klubu liczy niecałe 11 tys to rekord frekwencji w "meczu u siebie" jest znacznie wyższy. Ile liczy, z kim grał klub zagadka i w którym roku?

Dla ułatwienia dodam, ze jest to klub męskiej piłki noznej ;)

EDIT:
I dodatkowo nadmienie, ze w miescie tym jest McDonald :P

1.Podpowiedź
Były gracz tego klubu jest obecnie szkoleniowcem jednego z pierwszoligowych klubów hiszpańskich.

2.Podpowiedź
Klub zagadka to pierwszoligowy klub jednego z krajów europejskich.

Troche mnie nie było. Ale do rzeczy
3. Podpowiedź
Jeden z klubów o których mowa w pierwszej zagadce dotyczącej miasta, wygrał LM i był finalistą PUEFA. Natomiast drugi z nich wygrał PZP.

4.Podpowiedź
Kiedyś menadzerem klubu zagadki był najbardziej ututułowany obecnie trener na Wyspach.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2007, 00:39

po tylku podpowiedziach grzechem było nie podać prawidłowej odpowiedzi, chociaż 3 tygodnie to i tam szmat czasu. a wiece lecimy:

St. Mirren F.C

1. Celtic Glasgow oraz Glasgow Rangers
2. 1877
3. Juventus
4. klub nie zdobył ani razy mistrzostwa Szkocji, a w finale Pucharu przegrał trzykrotnie
5. 47438 widzów w roku 1949, a przeciwnikiem był Celtic

zagadkę oddaję, więc kto pierwszy, ten lepszy.

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2007, 16:01

1. Miasto leży na wyspie Oceanu Atlantyckiego oraz na kontynencie. Jak nazywa się burmistrz miasta?

2. Herb ma kształt tarczy i jest dwukolorowy. Jakie to kolory?

3. Przez rodzinę nazywany „Dico”, jest leworęczny. Jak nazywa się jego syn?

4. Największe triumfy klub święcił w latach sześćdziesiątych co zawdzięcza piłkarzowi o którym mowa wyżej. Podaj imie i nazwisko obecnego trenera.

5. Ulica na której znajduje się siedziba klubu nosi nazwę „Princesa Isabel”. Jaką nazwę noszą rozgrywki w których biorą udział na co dzień piłkarze klubu.

Obrazek
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2007, 16:29

tabo89 pisze:1. Miasto leży na wyspie Oceanu Atlantyckiego oraz na kontynencie. Jak nazywa się burmistrz miasta?

2. Herb ma kształt tarczy i jest dwukolorowy. Jakie to kolory?

3. Przez rodzinę nazywany „Dico”, jest leworęczny. Jak nazywa się jego syn?

4. Największe triumfy klub święcił w latach sześćdziesiątych co zawdzięcza piłkarzowi o którym mowa wyżej. Podaj imie i nazwisko obecnego trenera.

5. Ulica na której znajduje się siedziba klubu nosi nazwę „Princesa Isabel”. Jaką nazwę noszą rozgrywki w których biorą udział na co dzień piłkarze klubu.
Santos Futebol Clube
1. João Paulo Tavares Papa
2. biały i czarny
3. Edhino
4. Vanderlei Luxemburgo
5. Campeonato Brasileiro Série A

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2007, 17:21

oczywiście bezbłędnie :D

czekamy na coś od Ciebie

Obrazek
Mateo21

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2007, 20:31

białas twoja kolej ! czekamy na coś od ciebie !

pozdrawiam

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2007, 13:48

Mateo21 pisze:białas twoja kolej ! czekamy na coś od ciebie !

pozdrawiam
jak masz jakiś pomysł to możesz zadać bo białas chyba oddał zagadke :)

Obrazek
ODPOWIEDZ