Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- slqa
- Juventino
to oczywiście
Notts County F.C.
1.Ghent, Poznań, Ljubljana
2. Koguty
3.Steve Finnan, Jermaine Pennant 5 razy
4.FA Cup Winners 1893-94
5. Trent, Notthingam Forest :twisted:
dzisiaj popołudniu zadam bo jestem pewien
oto zagadka:
1. Miasto położone na pólnocy kraju, w niedalekim sąsiedztwie Oceanu. Ma niewiele ponad 180000 mieszkańców. Jaką nazwę nosi gmina w której leży to miasto??
2. Herb w większości złorzony jest z trzech kolorów z czego dwa są nam bardzo bliskie ma też on królewski dodatek na górze. Co pisze na herbie??
3. W klubie tym grał pewien piłkarz, który obecnie gra w kubie z miasta w którym odbyły się Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Ile meczów rozegrał i ile bramek zdobył ten piłkarz dla wyspiarskiego klubu??
4. Klub ten tylko raz zdobył ogólnokrajowe trofeum. Było to w tym samym roku, w którym urodził się rekordzista świata w trójskoku. Ile razy klub grał o to trofeum??
5. Stadion tego klubu jest wybudowany kolo skał. Jakie ważne mecze były na nim rozgrywane??
Gratki Białas
te skały to specjalnie żeby quiz ruszył :twisted:
Notts County F.C.
1.Ghent, Poznań, Ljubljana
2. Koguty
3.Steve Finnan, Jermaine Pennant 5 razy
4.FA Cup Winners 1893-94
5. Trent, Notthingam Forest :twisted:
dzisiaj popołudniu zadam bo jestem pewien

oto zagadka:
1. Miasto położone na pólnocy kraju, w niedalekim sąsiedztwie Oceanu. Ma niewiele ponad 180000 mieszkańców. Jaką nazwę nosi gmina w której leży to miasto??
2. Herb w większości złorzony jest z trzech kolorów z czego dwa są nam bardzo bliskie ma też on królewski dodatek na górze. Co pisze na herbie??
3. W klubie tym grał pewien piłkarz, który obecnie gra w kubie z miasta w którym odbyły się Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Ile meczów rozegrał i ile bramek zdobył ten piłkarz dla wyspiarskiego klubu??
4. Klub ten tylko raz zdobył ogólnokrajowe trofeum. Było to w tym samym roku, w którym urodził się rekordzista świata w trójskoku. Ile razy klub grał o to trofeum??
5. Stadion tego klubu jest wybudowany kolo skał. Jakie ważne mecze były na nim rozgrywane??
Gratki Białas
te skały to specjalnie żeby quiz ruszył :twisted:
Ostatnio zmieniony 16 września 2007, 21:44 przez slqa, łącznie zmieniany 1 raz.
- białas
- Juventino
Sporting Bragaslqa pisze:oto zagadka:
1. Cávado
2. Sporting Club de Braga
3. 4 bramki w 51 meczach
4. 4
5. ME 2k4: Bułgaria - Dania 0:2 i Holandia - Łotwa 3:0
PS. nie słyszałem o innym stadionie położonym koło skał
@slqa, bo to pojechali dalej
1. miasto położone na południu kraju. proszę podać współrzędne geograficzne miasta.
2. okrągły herb z piłką oraz pewnym zwierzęciem nad piłką. jakie to zwierze?
3. były obrońca tego klubu pojechał z reprezentacją na MŚ 2k2. w ilu spotkaniach tam zagrał?
4. klub m.in. dwukrotnie triumfował w Lidze Mistrzów. ile razy zdobył puchar kraju?
5. klub istnieje stosunkowo niedługo. o ile lat dłużej istnieje liga w kraju, z którego pochodzi klub - zagadka?
EDIT: @sefki1, gracz o którego mi chodziło w punkcie trzecim to Eric Ejiofor i na MŚ 2k2 nie zagrał ani jednego meczu, ale wszystkie pozostałe odpowiedzi są prawidłowe. twoja kolej
Ostatnio zmieniony 17 września 2007, 11:53 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sefko1
- Juventino
LOL. Coś Ci się zwierzęta pomyliły. Przydomek Notts to Sroki.slqa pisze: 2. Koguty
Ale reszta OK!
-----------------------------------------------------------------------
A teraz zagadka
Enyimba FC
1. 05 07' N 007 22' E
2. Słoń
3. Okoronkowo (3 mecze)
4. 1 raz (2005)
5. 4 lata (1972-1976)
Pozdro.
Widac 2 graczy pasowało do odpowiedziEDIT: @sefki1, gracz o którego mi chodziło w punkcie trzecim to Eric Ejiofor i na MŚ 2k2 nie zagrał ani jednego meczu, ale wszystkie pozostałe odpowiedzi są prawidłowe. twoja kolej

- sefko1
- Juventino
ZAGADKA
1. Miasto klubu zagadki nazwę swa zawdzięcza imieniu syna założyciela. Jak miał na imie załozyciel tego miasta?
2. Herb klubu to tarcza podzielona pionowymi pasami w barwach klubu (granat i czerwień) na tle której znajduje sie pewna postać. Powiedz jaki obecny klub pierwszoligowy ma herb wzorowany na herbie klubu zagadki.
3. Jeden z najbardziej znanych piłkarzy tego klubu zasłynął tym, ze zagrał w pierwszym oficialnym meczu reprezentacji swojego kraju. Ponadto 4 razy zdobywał z klubem zagadką mistrzostwo kraju i 2-krotnie był królem strzelców rodzimych rozgrywek. Ile oficjanych meczów rozegrał w barwach klubu zagadki i ile strzelił bramek.
4. Klub zagadka 4 razy z rzedu zdobył mistrzostwio kraju. No prawie z rzędu. Zdobywał to trofeum przez 2 lata potem miał rok przerwy i znów 2 lata. Dlaczego można uznac, ze zdobywał swoje mistrzostwa z rzędu? I co stało sie w tym roku bez trofeum??
5. KLub zagadka był współzałozycielem Związku Piłki Noznej w swoim kraju. Ile lat wczesniej klub został załozony?
1. Miasto klubu zagadki nazwę swa zawdzięcza imieniu syna założyciela. Jak miał na imie załozyciel tego miasta?
2. Herb klubu to tarcza podzielona pionowymi pasami w barwach klubu (granat i czerwień) na tle której znajduje sie pewna postać. Powiedz jaki obecny klub pierwszoligowy ma herb wzorowany na herbie klubu zagadki.
3. Jeden z najbardziej znanych piłkarzy tego klubu zasłynął tym, ze zagrał w pierwszym oficialnym meczu reprezentacji swojego kraju. Ponadto 4 razy zdobywał z klubem zagadką mistrzostwo kraju i 2-krotnie był królem strzelców rodzimych rozgrywek. Ile oficjanych meczów rozegrał w barwach klubu zagadki i ile strzelił bramek.
4. Klub zagadka 4 razy z rzedu zdobył mistrzostwio kraju. No prawie z rzędu. Zdobywał to trofeum przez 2 lata potem miał rok przerwy i znów 2 lata. Dlaczego można uznac, ze zdobywał swoje mistrzostwa z rzędu? I co stało sie w tym roku bez trofeum??
5. KLub zagadka był współzałozycielem Związku Piłki Noznej w swoim kraju. Ile lat wczesniej klub został załozony?
- białas
- Juventino
sefko1 pisze:ZAGADKA
Pogoń Lwów
1. Lew
2. Polonia Bytom
3. 1065 bramek w 1052 meczach
4. w 1924 roku Pogoń zbobyła Nieoficjalne MP, dlatego, że w tym sezonie nie przeprowadzono zawodów (w latach 1920 - 1926 grano systemem pucharowym) wyłaniających MP.
5. 7
EDIT:
hehe, od pierwszego razu, kiedy przeczytałem zagadkę, ubzdurałem sobie, że chodzi o syna założyciela. moje, a nie twoje, przeoczenie.sefko1 pisze:1. Lwów został założony przez księcia halicko-włodzimierskiego Daniela Rurykowicza. Lew to imie jego syna. Ale ok mogłem nieprecyzyjnie sie zapytać.
1. w mieście znajduje się m.in. Pizza Hut. jak brzmi dewiza miasta?
2. na zielonym polu herbu znajduje się pewne mityczne zwierzę. jakie?
3. 22 gole w sezonie 03/04 i tytuł króla strzelców. kto to taki?
4. klub dwukrotnie dotarł do drugiej rundy Pucharu UEFA. ile razy z rzędu zdobył mistrzostwo kraju?
5. klub korzysta w boiska należącego do pewnego kompleksu. ile widzów (w przybliżeniu) może oglądać spotkania klubu?
Ostatnio zmieniony 18 września 2007, 21:30 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sefko1
- Juventino
1. Lwów został założony przez księcia halicko-włodzimierskiego Daniela Rurykowicza. Lew to imie jego syna. Ale ok mogłem nieprecyzyjnie sie zapytać.białas pisze:sefko1 pisze:ZAGADKA
Pogoń Lwów
1. Lew
2. Polonia Bytom
3. 1065 bramek w 1052 meczach
4. w 1924 roku Pogoń zbobyła Nieoficjalne MP, dlatego, że w tym sezonie nie przeprowadzono zawodów (w latach 1920 - 1926 grano systemem pucharowym) wyłaniających MP.
5. 7
TWOJA ZAGADKA MISTRZU

białas pisze:ZAGADKA
1. w mieście znajduje się m.in. Pizza Hut. jak brzmi dewiza miasta?
2. na zielonym polu herbu znajduje się pewne mityczne zwierzę. jakie?
3. 22 gole w sezonie 03/04 i tytuł króla strzelców. kto to taki?
4. klub dwukrotnie dotarł do drugiej rundy Pucharu UEFA. ile razy z rzędu zdobył mistrzostwo kraju?
5. klub korzysta w boiska należącego do pewnego kompleksu. ile widzów (w przybliżeniu) może oglądać spotkania klubu?
EDIT 19-09-2007 11:55
Jak dla mnie zagadka nie do ruszenia (na razie).
Pierwsze pytanie to chyba taki mały żart z twojej strony, bo przeciez zawęża ono liczbę miast do to jakiś 5000 tys

Natomiast chyba najbedziej sensowna jest 3 podpowiedź, ale stanowczo za mało precyzyjna. NIe wiem czy mówimy o wychowanku, czy aktualnym graczu klubu zagadki. Trudno szukac króla strzelców we wszystkich liga na Świecie. Jesli zdobył on ten tytył grając w klubie zagadce (co miało by największy i jedyny dla mnie sens) to zawęża to liczbę krajów do 52 europejskich. Narazie przekopałem jakies 20. W każdym razie bez kolejnej podpowiedzi będzie ciężko.
BTW Przy okazji znalazłem fajny zielony herb z Syrenką. Jakis klub z Irlandii. Ale inne podopowiedzi się nie zgadzają.
Pozdrawiam
- białas
- Juventino
a dlaczego te kryterium zawęzi obszar poszukiwań jedynie do krajów europejskich?sefko1 pisze:Jak dla mnie zagadka nie do ruszenia (na razie).
Pierwsze pytanie to chyba taki mały żart z twojej strony, bo przeciez zawęża ono liczbę miast do to jakiś 5000 tys Smile
Natomiast chyba najbedziej sensowna jest 3 podpowiedź, ale stanowczo za mało precyzyjna. NIe wiem czy mówimy o wychowanku, czy aktualnym graczu klubu zagadki. Trudno szukac króla strzelców we wszystkich liga na Świecie. Jesli zdobył on ten tytył grając w klubie zagadce (co miało by największy i jedyny dla mnie sens) to zawęża to liczbę krajów do 52 europejskich. Narazie przekopałem jakies 20. W każdym razie bez kolejnej podpowiedzi będzie ciężko.
BTW Przy okazji znalazłem fajny zielony herb z Syrenką. Jakis klub z Irlandii. Ale inne podopowiedzi się nie zgadzają
ok. może trochę przesadziłem z zagadką. klub jest nieco "inny" niż większośc klubów występujących do tej pory w quizie.
1. podpowiedź: w mieście znajduje się międzynarodowe lotnisko i port rzeczny nad rzeką, która w 86,8% przepływa przez kraj, z którego pochodzi klub - zagadka.
2. podpowiedź: pod koniec roku w którym powstał klub, został podpisany traktat w wyniku którego zawód sapera "stracił" na wartości.
na razie tyle.
dokładnie. po czym doszedłeś do rozwiazania :>sefko1 pisze:OKI JUZ MAM:)
AZS Wrocław
Ostatnio zmieniony 19 września 2007, 21:00 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sefko1
- Juventino
OKI JUZ MAM:)
AZS Wrocław
1. Wroclaw:Miasto Spotkań
2. Gryf
3. Marta Otrębska
4. 7 (2001-2007)
5. 100 krzesełek (może zmiesci sie więcej osob)
==========================================
No to moja zagadka
1. Miasto klubu zagadki znajduje się w zespole miejskim duzej metropolii słynacej z klubów piłkarskich. Wymień przynajmniej dwa znane kluby z tej metropolii.
2. Herb klubu to "koło" w którym wpisana jest żółta "tarcza", a w niej znajduje sie szachownica. Jaka data, bedąca rokiem założenia klubu, widnieje na herbie.
3. Jeden z najbardziej znanych wychowanków klubu wygrał LM. Jaki klub został pokonany w finale tych rozgrywek.
4. Klub 3-krotnie wygrał puchar swojego kraju. Ile razy zdobył mistrzostwo i ile razy grał w finale pucharu (przegrywając go).
5. Mimo, że stadion klubu liczy niecałe 11 tys to rekord frekwencji w "meczu u siebie" jest znacznie wyższy. Ile liczy, z kim grał klub zagadka i w którym roku?
Dla ułatwienia dodam, ze jest to klub męskiej piłki noznej
EDIT:
I dodatkowo nadmienie, ze w miescie tym jest McDonald
1.Podpowiedź
Były gracz tego klubu jest obecnie szkoleniowcem jednego z pierwszoligowych klubów hiszpańskich.
2.Podpowiedź
Klub zagadka to pierwszoligowy klub jednego z krajów europejskich.
Troche mnie nie było. Ale do rzeczy
3. Podpowiedź
Jeden z klubów o których mowa w pierwszej zagadce dotyczącej miasta, wygrał LM i był finalistą PUEFA. Natomiast drugi z nich wygrał PZP.
4.Podpowiedź
Kiedyś menadzerem klubu zagadki był najbardziej ututułowany obecnie trener na Wyspach.
AZS Wrocław
1. Wroclaw:Miasto Spotkań
2. Gryf
3. Marta Otrębska
4. 7 (2001-2007)
5. 100 krzesełek (może zmiesci sie więcej osob)
A po tymbiałas pisze:po czym doszedłeś do rozwiazania :>
białas pisze: klub jest nieco "inny" niż większośc klubów występujących do tej pory w quizie.
==========================================
No to moja zagadka
1. Miasto klubu zagadki znajduje się w zespole miejskim duzej metropolii słynacej z klubów piłkarskich. Wymień przynajmniej dwa znane kluby z tej metropolii.
2. Herb klubu to "koło" w którym wpisana jest żółta "tarcza", a w niej znajduje sie szachownica. Jaka data, bedąca rokiem założenia klubu, widnieje na herbie.
3. Jeden z najbardziej znanych wychowanków klubu wygrał LM. Jaki klub został pokonany w finale tych rozgrywek.
4. Klub 3-krotnie wygrał puchar swojego kraju. Ile razy zdobył mistrzostwo i ile razy grał w finale pucharu (przegrywając go).
5. Mimo, że stadion klubu liczy niecałe 11 tys to rekord frekwencji w "meczu u siebie" jest znacznie wyższy. Ile liczy, z kim grał klub zagadka i w którym roku?
Dla ułatwienia dodam, ze jest to klub męskiej piłki noznej

EDIT:
I dodatkowo nadmienie, ze w miescie tym jest McDonald

1.Podpowiedź
Były gracz tego klubu jest obecnie szkoleniowcem jednego z pierwszoligowych klubów hiszpańskich.
2.Podpowiedź
Klub zagadka to pierwszoligowy klub jednego z krajów europejskich.
Troche mnie nie było. Ale do rzeczy
3. Podpowiedź
Jeden z klubów o których mowa w pierwszej zagadce dotyczącej miasta, wygrał LM i był finalistą PUEFA. Natomiast drugi z nich wygrał PZP.
4.Podpowiedź
Kiedyś menadzerem klubu zagadki był najbardziej ututułowany obecnie trener na Wyspach.
- białas
- Juventino
po tylku podpowiedziach grzechem było nie podać prawidłowej odpowiedzi, chociaż 3 tygodnie to i tam szmat czasu. a wiece lecimy:
St. Mirren F.C
1. Celtic Glasgow oraz Glasgow Rangers
2. 1877
3. Juventus
4. klub nie zdobył ani razy mistrzostwa Szkocji, a w finale Pucharu przegrał trzykrotnie
5. 47438 widzów w roku 1949, a przeciwnikiem był Celtic
zagadkę oddaję, więc kto pierwszy, ten lepszy.
St. Mirren F.C
1. Celtic Glasgow oraz Glasgow Rangers
2. 1877
3. Juventus
4. klub nie zdobył ani razy mistrzostwa Szkocji, a w finale Pucharu przegrał trzykrotnie
5. 47438 widzów w roku 1949, a przeciwnikiem był Celtic
zagadkę oddaję, więc kto pierwszy, ten lepszy.
- tabo89
- Juventino
1. Miasto leży na wyspie Oceanu Atlantyckiego oraz na kontynencie. Jak nazywa się burmistrz miasta?
2. Herb ma kształt tarczy i jest dwukolorowy. Jakie to kolory?
3. Przez rodzinę nazywany „Dico”, jest leworęczny. Jak nazywa się jego syn?
4. Największe triumfy klub święcił w latach sześćdziesiątych co zawdzięcza piłkarzowi o którym mowa wyżej. Podaj imie i nazwisko obecnego trenera.
5. Ulica na której znajduje się siedziba klubu nosi nazwę „Princesa Isabel”. Jaką nazwę noszą rozgrywki w których biorą udział na co dzień piłkarze klubu.
4. Największe triumfy klub święcił w latach sześćdziesiątych co zawdzięcza piłkarzowi o którym mowa wyżej. Podaj imie i nazwisko obecnego trenera.
5. Ulica na której znajduje się siedziba klubu nosi nazwę „Princesa Isabel”. Jaką nazwę noszą rozgrywki w których biorą udział na co dzień piłkarze klubu.
- białas
- Juventino
Santos Futebol Clubetabo89 pisze:1. Miasto leży na wyspie Oceanu Atlantyckiego oraz na kontynencie. Jak nazywa się burmistrz miasta?
1. João Paulo Tavares Papa
2. biały i czarny
3. Edhino
4. Vanderlei Luxemburgo
5. Campeonato Brasileiro Série A