Ptaszniki- naturalne piękno

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 10:06

Achim pisze:
co do kupna pierwszego pająka to jakiego mam kupić? mógłbyś podać nazwę żebym mógł w necie poszukać o nim? :) z góry thx :twisted:
Link
To jest link do opisu gatunków pająków. Wszystkie gatunki są bardzo dokładnie opisane. Osobiście polecił bym ci: Brachypelma smithi, lub wcześniej wspomnianiego Ptasznika wenezuelskiego (Psalmopoeus irminia). Zreszta pooglondaj sobie i sam sobie wybierz. Masz duuuużo czasu... :)

misiekjt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 11:04

Achim-ja polecam natomiast chromatopelme cyaneopubescens (jesli bym zaczynał teraz hodowle to napewno od tego :!: ). jest wypasiony pajączek,nawet maluszki wija duze ilosci sieci a to u naziemnych nie jest czesty widok :naughty: do tego posiada specyficzne ubarwienie no i kazda wylinka rozni sie wyglądem 8) zresztą poczytaj http://www.terrarystyka.pl/index.php?op ... &Itemid=85

Ogólnie z tego co mi wiadome to wszystkie rodzaje Brachypelm sa polecane początkującym. sam na pierwszego wybrałem B.Smithi :D
Z tego co pamietam to jeszcze chyba gatunek Grammostola nie przejawiał silnego jadu ani agresywnosci.
W sumie teraz tak patrząc z perspektywy czasu moge Ci powiedziec ze nawet te ptaszniki co są opisane dla sredniozaawansowanych tak naprawde mogą byc dla poczatkujących tylko trzeba podchodzic do nich z głową bez przypału , taka prawda jak to sie juz opanuje to mozna przejsc "level" wyzej hehe :dance:

"piłkarze odchodzą, mężczyźni zostają"
Trunxik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 17:57

to ja dla ciekawostki wrzuce fotke mojego podopiecznego. chyba wylinke temu.

http://img59.imageshack.us/img59/1714/pajaczek1ok0.jpg

Obrazek
January

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 20:49

zdecydowanie najbardziej podoba mi się Brachypelma smithi, ze względu na to że jest od chromastopelmy lepiej ubarwiony, większy i można mu podawać noworodka myszki :twisted: (spodziewam się reakcji Lord'a_Juve :smile: )

ale jak już wspominałem zakup pajączka to najszybciej za rok

Ps. jakbyście widzieli minę mojej mamy jak je powiedziałem o pająku :prochno:

jakiś geniusz z fcinter.pl pisze: co do Taidera to zagrał super - w swojej strefie czyścił praktycznie wszystko i te piły kilkudziesięciometrowe grane co do milimetry majstersztyk - powiedziałbym, że był nawet lepszy od tego vidala
:rotfl:
Trunxik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 21:05

Achim... ja kupilem pajaka w tajemnicy przed mama :)
mialem ptasznika od 1 wylinki czyli byl malutki na tyle, ze jeszcze trzymalem go w opakowaniu po kliszy. Wiec niezauwazalne. Pozniej go przesadzilem w pojemnik na mocz. Dopiero wtedy mama go zobaczyla :D Do tej pory slysze zrzedzenia na temat swierszczy zeby nie uciekly i robaki biale zeby nie rozlazly sie po lodowce ( tak trzymam karme dla pajaka w lodowce bo wtedy pinki nie przeistaczaja sie w muchy i sa otepiale) :)

Obrazek
January

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 21:32

Trunxik pisze:Achim... ja kupilem pajaka w tajemnicy przed mama :)
mialem ptasznika od 1 wylinki czyli byl malutki na tyle, ze jeszcze trzymalem go w opakowaniu po kliszy. Wiec niezauwazalne. Pozniej go przesadzilem w pojemnik na mocz. Dopiero wtedy mama go zobaczyla :D Do tej pory slysze zrzedzenia na temat swierszczy zeby nie uciekly i robaki biale zeby nie rozlazly sie po lodowce ( tak trzymam karme dla pajaka w lodowce bo wtedy pinki nie przeistaczaja sie w muchy i sa otepiale) :)

no to fajny sposób :prochno: ale chyba jednak powiem mamie kiedy kupię pająka :P a Twoja mama nie miała zamiaru wywalić tego pajączka na dwór?
ile kosztują te robaczki?

jakiś geniusz z fcinter.pl pisze: co do Taidera to zagrał super - w swojej strefie czyścił praktycznie wszystko i te piły kilkudziesięciometrowe grane co do milimetry majstersztyk - powiedziałbym, że był nawet lepszy od tego vidala
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 21:58

Achim pisze:można mu podawać noworodka myszki :twisted: (spodziewam się reakcji Lord'a_Juve :smile: )
A pewnie stary, dzieki ze zaznaczyles moj nick tutaj. Zaraz dzwonie do kolegow z greenpeace, wparujemy do ciebie na hausa, spalujemy, wsadzimy w majty wielka tarantule i zwiniemy sie.

A tak na serio, wez zaplodnij jeszcze ta mysz, zeby ten noworodek byl...to dopiero hardcore stary. :roll:

Trunxik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 22:00

Achim... za kzdym razem jak karmie pajaczki albo cos przy nich majstruje to slysze teksty ze mi kiedys je wywali... ale prawda taka ze brzydzi sie ich dotknac nawet przez pudelka wiec juz sie przyzwyczaila... ale jak to mama... musi ponarzekac swoje :D

Obrazek
cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 22:56

Różne sposoby na rodziców heheh. Moja mama powiedziała, że jak przyjdę ze szkoły to któregoś dnia pająk, będzie pływał we wrzątku :rotfl: Każdy się przyzwyczai. W sumie teraz na niego w ogóle nie zwraca uwagi. A tato się tylko zainteresował.
Ostatnio miałem "fajną" przygodę. Przyjechała kuzynka w wieku przedszkolnym. "pajączek, pajączek!!!" Złapała box'a i pobiegła pokazać mamie. Niestety, jak to dziecko nie umie zbyt dobrze trzymać różnych rzeczy w rękach... Tylko dzięki interwencji mojego taty pająk nie czmychnął na mieszkanie :bravo: Wszystko w box'ie było poprzewracane. Całe gniazdo, które budował chyba z tydzień i kolejne miesiące je przebudowywał poszło w niepamięć. Możecie sobie wyobrazić jak się (lekko mówiąc) zdenerwowałem :angry: No ale Irminka nie ucierpiała i teraz właśnie obserwuje ją w roli budowniczego :dance:

Pozdrower!

Trunxik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2007, 23:44

hehehe mialem podobna akcje. 4 letnia kuzynka strasznie zaciekawiona byla. pajak jednak lezy na 3 polce od dolu wiec to za wysoko dla niej. Nie chcialem jej pokazywac bo balem sie, ze moj potwor sie przestraszy i ucieknie albo jeszcze gorzej wyczesze z odwloka wloski na nia (u 4 letniego dziecka bardzo powazne konsekwencje mogly by byc).

Pewnego razu jak sam z nia w domu zostalem to zobaczylem ze cfaniara wspina sie po polkach i probuje go siegnac. oczywiscie od razu ja zdjalem i wszystko bylo ok. ale pomyslalem, ze w koncu pokaze go jej. Zdjalem pudelko, otworzylem. Mala patrzyla jak wryta z usmiechem zmieszania. widac ze sie dygala go troche :D dmuchnalem na pajaka zeby sie gwaltownie poruszyl i tak oto siostra ma teraz wstret do ptasznikow :D

Obrazek
January

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lutego 2007, 00:45

Lord_ Juve pisze:
Achim pisze:można mu podawać noworodka myszki :twisted: (spodziewam się reakcji Lord'a_Juve :smile: )
A pewnie stary, dzieki ze zaznaczyles moj nick tutaj. Zaraz dzwonie do kolegow z greenpeace, wparujemy do ciebie na hausa, spalujemy, wsadzimy w majty wielka tarantule i zwiniemy sie.

A tak na serio, wez zaplodnij jeszcze ta mysz, zeby ten noworodek byl...to dopiero hardcore stary. :roll:

weź troche wyluzuj...nie znasz się na żartach? :? :/

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 lutego 2007, 08:40

Achim pisze:
Lord_ Juve pisze:

weź troche wyluzuj...nie znasz się na żartach? :? :/
Heh, no widocznie nie, a moze to nie ja tutaj nie znam sie na zartach? Ale z czego tu sie smiac, kiedy chcesz dawac pajakowi noworodki myszy? Hmm, mozna takie kupic czy trzeba zlapac? Aaa najlepiej to wyhodowac, mozna patrzec wtedy jak rodzi sie zarcie dla pajaka, noo, nooo... :smile:

misiekjt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lutego 2007, 10:54

Lord_Juve mozesz kupic noworodki i to za 2 zł sztuka czy anwet mniej takze "wypas" hodowli nowoodkow odpada jak dla mnie :roll:
Ja tez miałem ciekawą akcje kiedys z kumplem jak przekładalismy nadrzewnego do boxa kumpel troche sie zapomniał wbił noz w pojemnik od moczu w ktorym był pająk :shock: troche sie przeraziłem jak widziałem noz w moczówce ale na szczescie pupil zdazył zareagowac i sie troche przykitrał :P (to było pare godzin po zakupie jego pierwszego ptasznika hah) no ale wszystko sie skonczyło szczesliwie i z tego co mi wiadome to do dzis sobie zyje i ładnie linieje 8)

P.S. pamietasz to cygi ,haha ? :prochno:

Trunxik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lutego 2007, 19:02

to ja sie pochwale, ze pajaczek, ktorego zdjecie dalem wyzej wlasnie przeszedl pomyslnie (choc nie bezproblemowo) wylinke :).

Obrazek
misiekjt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lutego 2007, 21:48

Trunxik- czemu nie bez problemowo :?: co tam sie działo nieciekawego :think: ? ja sie pochwale ze moja geniculata jest tydzien po wylince i trzma forme jak zwykle 8) musze jej ograniczyc zarcie bo ile nie wrzuce karaczanow czy larw to szamie jak głupia ma nowe terra to sie lansuje :smile:

ODPOWIEDZ