Matura 2007 wg Romana Giertycha

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2006, 15:01

herr_braun pisze:(choć w gruncie rzeczy napisałem średnio)
:prochno:

Oto moje wyniki:
Polski (poz. podstawowy) - oblane. Niestety tak jak sie spodziewalem. Nie zaliczylem wypracowania, za "nieznajomosc lektury".
Angielski (poz. podstawowy) - 52 % tutaj jestem dosc zadowolony, bo szczerze mowiac myslalem ze bedzie gorzej.
WOS (poz. rozszerzony) - 42 % tak sobie. Mam nadzieje, ze jak sie poucze, to na normalna mature bedzie ciut lepiej.

Ogolnie, nie wyszla mi ta probna matura :doh:

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2006, 18:55

Ja jestem kompletnie zdezorientowany. Patrzyłem na warunki rekrutacyjne chyba z 10 uczelni i co sie okazło.... Jedne biorą same rozszerzone, jedne same podstawowe, jedne rozszerzone i podstawowe. Jedne biorą u mnie histe i angola, inne histe i polski. Kompletny mętlik. i teraz nie mam pojęcia czy nie zmienić histori na podstawowy bo napisanie podstawowego na 90% nie jest niczym wielkim przy tym gdy ktoś umie historie, natomiast napisanie wypracowania na rozszerzonym któwe zajmuje 45 % matury i trafnienie w klucz przynajmniej na poziom czwarty graniczy z cudem... Mamy czas na zmiane deklaracji maturalnych do 20 grudnia i w tej sytuacji jedynym wybawieniem mnie z problemu byłoby ogłoszenie przez uczelnie egzaminów wstępnych.. wtedy wszystko bym spokojnie zdał na podstawowym i przygotował się do tego najwazniejszego egzaminu wstępnego który nie jest układany przez nawiedzonych idiotów z ministerstwa tylko przez władze uniwersyteckie.

Obrazek
herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2006, 20:02

leniup pisze:Ja jestem kompletnie zdezorientowany. Patrzyłem na warunki rekrutacyjne chyba z 10 uczelni i co sie okazło.... Jedne biorą same rozszerzone, jedne same podstawowe, jedne rozszerzone i podstawowe. Jedne biorą u mnie histe i angola, inne histe i polski. Kompletny mętlik. i teraz nie mam pojęcia czy nie zmienić histori na podstawowy bo napisanie podstawowego na 90% nie jest niczym wielkim przy tym gdy ktoś umie historie, natomiast napisanie wypracowania na rozszerzonym któwe zajmuje 45 % matury i trafnienie w klucz przynajmniej na poziom czwarty graniczy z cudem... Mamy czas na zmiane deklaracji maturalnych do 20 grudnia i w tej sytuacji jedynym wybawieniem mnie z problemu byłoby ogłoszenie przez uczelnie egzaminów wstępnych.. wtedy wszystko bym spokojnie zdał na podstawowym i przygotował się do tego najwazniejszego egzaminu wstępnego który nie jest układany przez nawiedzonych idiotów z ministerstwa tylko przez władze uniwersyteckie.
Cóż, trzeba się zdecydować w zasadzie na 1,2 kierunki i pod to podporządkować wybór przedmiotów Albo zdawać kilka przedmitów. Ja np. zdaje mate, histe i WOS. Mam dzięki temu większą elastyczność w wyborze kierunków. Co do histy rozszerzonej to właśnie wypracowanie mnie uratowało teraz, bo dostałem aż 18 pktów, ale zdaje sobie sprawę że po prostu do był hmmm... mój temat ;) Co do tego ostatniego zdania to trochę Cię nie rozumiem. To egzaminy na studia mogą być dopiero nieobliczalne i skrajnie różne na różnych uczelniach. Dla mnie to by była już zupełnie błędna decyzja za to świetnie wpisująca się w całokształt tegorocznej "stabilności" edukacyjnej. A propos jkaie miałeś wyniki i gdzie się wybierasz?
Ostatnio zmieniony 06 grudnia 2006, 20:06 przez herr_braun, łącznie zmieniany 1 raz.

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2006, 20:43

Wstyd się przyznać, strasznie zawaliłem, liczyłem na 70 % a tu wyszło 52, 11 punktów za wypracowanie, troche chaotycznie napisałem, temat numer 1. Natomiast co do zadań zamkniętych to powinienem się puknąć w łeb, w zadaniu o imiona tych co sie pożenili z bizantyjkami wpisałem Włodzimierz zamiast Włodzimierz I Wielki, rąbnąłem sie na pytaniu o Turcje, zaponiałem o traktacie w Radnot, prawada fałsz zawalona i inne banały. Wstyd, dlatego też musze się teraz ostro wziąść do nauki bo pamiętanie wszystkiego przez mgłe i tylko po trochu moze nie przynieść mi dobrego efektu czego wynikiem jest próbna matura. Wybieram się na historie (wiem ze nie perspektywiczny kierunek ale tylko na nim się widze) a gdzie.. cóż nie wiem gdzie się dostane, narazie Uniwersytet Rzeszowski bo blisko mam lub Akademia Pedagogiczna Kraków ale tu pewnie szanse dostania sa mniejsze. Bo o UMCSach, Uniwersytetach sląskich czy toruńskich to nie myśle. U mnie w klasie panika, 70% chciało zdawać rozszerzoną historie a po wynikach które średnio wynosiły 30% wszyscy zmieniają na podstawowy. Ale ja chyba dalej bede trwał przy swoim, mam nadzieje ze to że chce zdawać rozszerzenie bardziej mnie zmobilizuje do pracy. A co do egzaminów wstepnych to jestem pewnien że były by bardzo trudne, ale przynajmniej sprawdzały by wiedze, bo ta matura to nie bardzo, niektóre pytania są kosmiczne, kserówki nie za bardzo widać i inne rzeczy. No ale może się czepiam. Wiem jedno, teraz trzeba się uczyć bo bez tego się nie dostane na studia.

Obrazek
herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2006, 21:36

Też popełniałem głupie błędy w zamkniętych, ale jak już mówiłem nadrobiłem wypracowaniem o kryzysie demokracji. Ja celuję w UW ale póki co robie za mało, żeby było to realne. Najintnsywniej uczę się maty, bo oczywiście dopiero we wrześniu się okazało że będzie mi potrzebna, a w pierwszej i drugiej klasie delikatnie rzecz ujmując odpuściłem ją sobie. Co do arkuszy, to nie sądze, by w maju były źle zkserowane ;)

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2006, 22:11

Z góry przepraszam, że wtrącę trochę nie na temat, ale mała uwaga, może się okazać pomocna:
leniup pisze:Akademia Pedagogiczna Kraków
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że jest to uczelnia kształcąca nauczycieli i pod tym kontem układany jest program studiów na każdym kierunku. Kandydaci (wiem z doświadczenia, własnego też) łapią się w pułapkę nazwy, przymiotnik "pedagogiczna" nie oznacza niejako preferowania tamże kierunku pedagogika jako takiego tylko właśnie kształcenie pod kątem pracy w oświacie, jako podagog.
Też tam składałem podanie, na szczęście się NIE dostałem i jestem teraz studentem UJ. I tą właśnie uczelnię polecę jako najlepszą krakowską, bo choć administracyjnie jest tragedia (pozdrawiam Instytut Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych) to jednak naukowo nadrabia wszelkie inne braki.
Nie oceniam przy tym innych krakowskich uczelni, które ukierunkowane są raczej na przedmioty techniczne (czy ogólnie ścisłe) -> AGH, AR, AE czy Polibuda. Napewno są równie dobre, ale nie ma tam kierunku dla mnie :D
leniup pisze:Może jesteś zaskoczony ale właśnie o to mi chodzi :)
To są jeszcze w tym kraju chętni do pracy w szkole? :D
Poczułem się jednak w obowiązku uprzedzić, bo sam prawie złapałem się w tą "pułapkę"...
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2006, 15:02 przez Michal17, łącznie zmieniany 1 raz.

fan_of_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 grudnia 2006, 02:34

dobra dzieci ja mialem tak dwa lata temu

polski 70%
angol 92% podst i 86% rozszerzona
biologia 74%
chemia 50%
i na studia z takimi wynikami mialem lekki problem by sie odstac ale dostalem sie tam gdzie chcialem ;p

mialem pisac polski rozszerzony ale sie rozmyslilem

a i zycze milej zabawy z naszym Romkiem - proponuje juz szyc sobie mundurki a i zapomniec o teorii ewolucji wg Darwina ;p :smile: :rotfl:

Bo JuVeNtUs ZnAcZy MłOdZiEż, A dO mŁoDyCh ŚwIaT nAlEży.........
Obrazek
leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 grudnia 2006, 06:56

Michal17 pisze:Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że jest to uczelnia kształcąca nauczycieli i pod tym kontem układany jest program studiów na każdym kierunku.
Może jesteś zaskoczony ale właśnie o to mi chodzi :)

Obrazek
bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 grudnia 2006, 20:05

fan_of_juve pisze:
a i zycze milej zabawy z naszym Romkiem - proponuje juz szyc sobie mundurki a i zapomniec o teorii ewolucji wg Darwina ;p :smile: :rotfl:
Gwoli ścisłości, mundurki będą tylko w szkołach podstawowych i gimnazjach, w szkołach średnich z tego co wiem to raczej nie. Chyba dyrekcja z radą rodziców musi się jeszcze zgodzić...ale co do tego nie jestem pewien :prochno: Pozdrawiam

Obrazek
bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2007, 11:17

Wie może ktos jak będą przeliczane punkty z poziomu rozszerzonego na podstawe :D ? Ja znalazłem w googlach tylko coś takiego, ale nie wyświetla mi się ostatnia kolumna tabelki, czyli to co mnie najbardziej interesuje :wink: Jakby ktos był łaskaw wrzucić jakiegoś sreena czy zapodać link to byłbym zobowiązany.

Pozdro!

Obrazek
Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2007, 11:33

69-73 80-83 91-92
70-74 81-84 92-93
71-75 82-85 93-94
72-76 83-85 94-95
73-77 84-86 95-96
74-78 85-87 96-97
75-79 86-88 97-97
76-79 87-89 98-98
77-80 88-90 99-99
78-81 89-91 100-100
79-82 90-91

Ten przelicznik jest co najmniej śmieszny,dlatego też większość uczelni stosuje swoje własne przeliczniki. Radze udać się do uczelni na którą się wybierasz i zorientować się jaki przelicznik tam stosują.

bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 stycznia 2007, 18:18

Siewier pisze:Ten przelicznik jest co najmniej śmieszny,dlatego też większość uczelni stosuje swoje własne przeliczniki. Radze udać się do uczelni na którą się wybierasz i zorientować się jaki przelicznik tam stosują.
wysłałem już maila do UW, ale wyskoczyło, że nie doszedł zaraz sproboje ponownie, ale może ktoś wie czy UW stosuje przelicznik...ehem "ministerialny" czy własny i mógłby podać jeżeli mają - własny, jak przeliczają punkty z rozszerzenia na podstawe :roll: .

Obrazek
ODPOWIEDZ