Polityka - wybory na prezydenta 2005

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Kto powinien zostać prezydentem?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Gibon

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 22:46

Krew mnie zalewa, jak czytam niektóre wypowiedzi. Chciałbym teraz napisać w odpowiedzi coś o jakiejś wartości merytorycznej, lecz po prostu nie jestem w stanie, bo, jak już ktoś wspominał, górę nade mną biorą emocje. Spróbuję napisać coś, jak ochłonę, ale póki co specjalnie dla kramnika zamieszczam pewną statystykę:

http://www.matinf.webtech.pl/madrosc.jpg

Mateo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 22:48

No niestety jestem nieco zawiedziony. Osobiście uważam, że czy Lechu czy Donald zostaliby prezydentem nie wiele by się zmieniło, byłoby to samo. Jakoś zawsze sympatyzował Platforme i Tuska i jakoś wolałem żeby on wygrał. Moja rodzina również na niego głosowała :wink: . Tusk sprawia lepsze wrażenie, lepiej wygląda, wydaje mi się, że bardziej by na prezydenta pasował. Żone ma fajniejszą godną pierwszej damy, zaś pani Kaczyńska to dla mnie troszke wieśniara :D . Mimo wszystko wraz z przebiegiem kampanii podejrzewałem, że to Kaczyński wygra. Oglądałem wiele debat i było widać, że tam lepiej sobie radził. Podobnie jego bliźniak z Rokitą. Myśle, że zwycięstwo PiSu w parlamentarnych też miało duże znaczenie. Licze, że Kaczyński będzie dobrym prezydentem i będzie godnie rządził Polską.

Machnes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 22:51

kramnik pisze:Pragne poprosic wszystkich mądrych ludzi (głosujacych na Kaczynskiego) o wybaczenie popierajacych Tuska za ich brak umysłu.
tak prosze wybaczcie! :prochno: Jakiez to szczescie ze Lechu bedzie nami rzadzil :angry: pozwolisz moze, ze bede korzystal z prawa demokracji i takie komentarze zostaw sobie w kosciele na porannej Mszy Św. księdza Rydzyka.
Gratuluje Polakom pierwszego od lat dobrego wyboru, bo pomimo, ze lubie Tuska, to jego prezydentura bylaby przedluzeniem (choc czesciowym) prezydentury KWACHA. Mowiac krotko - siedzialby i nic nie robil.
pytanie co lepsze. Jednak mysle, ze prorokiem raczej nie jestes i wg. mnie taka wizja by sie nie spelnila. Swoją drogą, juz chyba nigdy sie o tym nie przekonamy.

Bravo dla Kaczynskiego. Prosze młodziez o wyrozumialosc i edukacje. Gdyby ktos z was znal historie nie bronilby tak bardzo Donalda ( o czym tu mowic przeciez i tak sie nie za bardzo znacie)
taaa. Ty tam wiesz najlepiej. Moze uczysz mnie historii w szkole? A ta Twoja nonszalancja - wypisz, wymaluj niczym Andrew Lepper. Pozwolisz moze, ze kazdy bedzie udzielal takie poglady, jakie chce i wedlug mnie mozesz je krytykowac, ale nie w pewien sposob obrazac! Mowiac krotko, nie uwazaj sie za lepszego.
. Gratuluje kandydatowi PO dlugiej i godnej wali, a POLAKOM gratuluje KAczynskiego!! Bravo
gratuluje Kaczynskiemu, jak rzadzil w Warszawie... widac tacy ludzie jak panowie Giertych, Rydzyk, Lepper potrafia wplynac na spoleczenstwo Polski.

Gleboko wierze, ze Kaczynski mnie mile zaskoczy i okaze sie swietna glowa Polski, wierze ze PiS i PO dogadaja sie , wierze, ze bedziemy mieli lepsza Polske, jednak ja osobiscie chcialem, aby Urzad Prezydenta RP pełnil p. Donald Tusk.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 października 2005, 22:57 przez Machnes, łącznie zmieniany 4 razy.

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 22:52

IV Rzeczpospolita stanie się faktem ( żenada :prochno: ).
Koalicja piS , Samoobrony i LPR zbliża się wielkimi krokami.
Lepper Marszałkiem Sejmu :rotfl: ( słyszałem , że niby Lechu z bratem będą chcieli aby to stanowisko obsadził Tusk , jednak nie chce mi się w to wierzyć , przynajmniej narazie ).
O. Rydzyk stał się znaczącą siłą polityczną w państwie. Armia dewotek zdecydowała o losach Polski.

:angry:
Ostatnio zmieniony 23 października 2005, 23:01 przez Yari, łącznie zmieniany 2 razy.

kramnik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 22:54

Przemo90 - chodzilo mi o agresywnych "kiboli" Tuska ktorzy bezwiednie najezdzaja na Kaczora. W tym Ciebie (przede wszystkim). Ale to nie istotne - wynikow nie zmienisz, a skoro interesujesz sie historia to obejrzyj sobie "Nocną zmianę". A potem zacznij na wszystko patrzec obiektywnie (moge jedynie przypuszczac, ze tak nie spogladasz). W dziedzinie Historii posiadam WYJĄTKOWO rzetelną wiedzę.
Co do prezydenta - lepszego wyboru praktycznie byc nie mogło. POGODNA NOC....

Spitfire

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 23:00

Yari pisze:IV Rzeczpospolita stanie się faktem ( żenada :prochno: ).
i co wybory to kolejna niedługo 5,6....476 itd :?
Yari pisze:Koalicja piS , Samoobrony i LPR zbliża się wielkimi krokami.
czyli reżim
Yari pisze:Lepper Marszałkiem Sejmu :rotfl: ( słyszałem , że niby Lechu z bratem będą chcieli aby to stanowisko obsadził Tusk , jednak nie chce mi się w to wierzyć , przynajmniej narazie ).
marszałkami będą pewnie Lepper,Giertych i mój ulubiony polityk Ziobro :evil:
Yari pisze:O. Rydzyk stał się znaczącą siłą polityczną w państwie. Armia dewotek zdecydowała o losach Polski.

mówi się armia moherowych beretów :D

tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
Przemo90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 23:02

No tak krammnik jesli Kaczynski będzie zarządal krajem jak Warszawą to akurat nie widze tutaj różowej przeszlosci. Wiem co mówie poniewaz pracuje w stolicy w jednej z glównych instytucji mundurowych i z bardzo bliska obserwuje jakie decyzje podejmuje pan Kaczka w stolicy. 80% ludzi ktorzy glosowali na Kaczynskiegonie ma o tym pojecia poniewaz wybrali go bo obejrzeli wTV debaty i reklamy, tak im powiedzial Lepper czy Giertych albo sluchali Radia Maryja o 3 w nocy !! Żalosne, ludzie naprawde wykrztalceni i mieszkancy wiekszych miast oraz Polski Zachodniej glosowali na Tuska. Dziwi mnie tylko dlaczego w stolicy dzis wygral Kaczynski ? W I turze zdecydowanie wygral Tusk.

Obrazek

"Dla Juventusu zwycięstwa nie są rzeczą ważną. Dla Juventusu zwycięstwa to jedyne, co się liczy" ~Giampiero Boniperti~
kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 23:19

kraminik radze Ci zapoznac sie z biografia lub chociaz poczytac troche o Panu Kurskim, ktory jest autorem Nocnej Zmiany. Następnie zobacz co on sam mowił o tym filmie(kilka lat pozniej) a potem jeśli dalej bedziesz uważał to za szczera prawde to niestety nie dogadamy się.

Edit: Dla mnie to jest zwykły kłamca, który zeby dojsc do celu zrobi wszystko. I to jest własnie min film Nocna zmiana, tak samo było jak go wywalili z parti to zaczał oczerniac nagle wszystkich swoich znajomych z tej parti i mówic czego to oni nie wyprawiali. Oczywciscie wszystkie te zarzuty byly wyssane z palca jak sie potem okazało, ale osiagnał swój cel - tamci stracili poparcie....

do wyników wyborów - nie skomentuje bo jak dla mnie to jest żenada i mam ochote mówić bardzo źle o naszym Przyszlym prezydencie. Powiem tylko, że bardzo mi smutno i sie zawiodłem.
Ostatnio zmieniony 23 października 2005, 23:41 przez kornknot, łącznie zmieniany 1 raz.

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 października 2005, 23:29

kornknot pisze: Co do wyników wyborów - nie skomentuje bo jak dla mnie to jest żenada i mam ochote mówić bardzo źle o naszym Przyszlym prezydencie. Powiem tylko, że bardzo mi smutno i sie zawiodłem.
Ja podobnie, ale nie chce dostać bana. :? Zawiodłem się strasznie. Polska przegrała na własne życzenie. I jak w tym kraju ma być dobrze?
Pozostaje tylko emigracja, dla mnie wystarczą Czechy.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 08:37

Mam pytanko:
Czy marszałkiem sejmu musi być któryś z posłów???
Bo jeżeli tak to w jaki sosób Tusk mógłby zostać marszałkiem (hipotetycznie) jeśli nie startował w wyborach do parlamentu???

PS.

Obrazek

(Na Onecie w statystykach wszędzie zamiast Donald Tusk jest "Donald Tuski" :prochno:

Obrazek
nookie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 09:21

Ja-JUVE-nek pisze:Mam pytanko:
Czy marszałkiem sejmu musi być któryś z posłów???
Bo jeżeli tak to w jaki sosób Tusk mógłby zostać marszałkiem (hipotetycznie) jeśli nie startował w wyborach do parlamentu???

Nie moze marszałkiem zostac ktoś, kto nie zasiada w sejmie...ale z tego co sie orientuje to Tusk wystartował w wyborach do parlamentu zeby zabezpieczyc sie na wypadek ewentualnej przegranej...bo dopuszczalne jest o ile dobrze wiem zeby kandydowac na urzad prezydenta i parlamentarzysty równocześnie....

Co do samych wyników to także jestem głeboko zawiedziony...nie wiem jak wyglądała prezydentura Kaczyńskiego w stolicy ale z tego co słysze niezbyt pozytywnie...w kazdym razie cała Polska to jednak nie Warszawa i tutaj mysle ze Kaczyński bedzie musiał nieco inaczej podejmować decyzje...wydaje mi sie ze przede wszystkim sama Warszawa jest bogatsza od całego kraju...chodzi mi tutaj o proporcjonalne rozdzielenie pieniedzy...no więc zobaczymy jak to wyjdzie...ja sie martwiłem ale w końcu sobie przypomniałem, że jeszcze pare miesiecy temu w sondażach prowadził Cimoszewicz..i dałbym wszystko byle on nie został prezydentem..a tak ogólnie rzecz biorąc to Kaczyński był po Tusku najlepszym kandydatem na prezydenta...niestety...nie udało sie teraz..być może uda sie za 5 lat...chyba ze Lepper dojdzie do władzy...wtedy go zabije :prochno:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Przemo90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 10:48

Tusk jest w sejmie - wygral chyba w obwodzie sopockim albo gdanskim wiec jest poslem. Jesli chodzi o marszalka i vice marszalkow sa oni powolywani z grona poselskiego przez caly sejm wiec Tusk moze zostac marszalkiem jesli wyrazi on sam na to zgode i popsze go chyba 3/4 sejmu lub 2/3 - nie pamietam.

Obrazek

"Dla Juventusu zwycięstwa nie są rzeczą ważną. Dla Juventusu zwycięstwa to jedyne, co się liczy" ~Giampiero Boniperti~
gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 11:37

Przemo90 pisze:Żalosne, ludzie naprawde wykrztalceni i mieszkancy wiekszych miast oraz Polski Zachodniej glosowali na Tuska. Dziwi mnie tylko dlaczego w stolicy dzis wygral Kaczynski ? W I turze zdecydowanie wygral Tusk.
z tego co dziś słyszałem to Tusk wygrał z Kaczorem w Warszawie otrzymując 59% głosów zresztą podobnie było w innych większych miastach gdzie wygrywał: Gdańsk,Poznań. Prawdę powiedziawszy niespodziewałem się takiego obrotu sprawy. Kaczyński prezydentem. Teraz Kaczyńscy mają wszystko: fotel prezydenta, premiera(nie oszukujmy się Marcinkiewicz będzie tylko marionetką sterowaną przez któregoś z Kaczyńskich). No i poczytałem sobie na sławnym już onecie niektóre wypowiedzi typu: "dobrze że Tusk nie wygrał bo nie jest liberałem", czy " nie będzie liberalnej Polski" i inne śmieszne teksty. Jeśli Kaczyński będzie rządzić Polską tak jak Warszawą-no to może być śmiesznie. Pozostaje Nam patrzeć jak to się wszystko potoczy a za 5lat(dopiero) będziemy mogli ponownie ocenić go głosując za lub przeciw (bo napewno bedzie się ubiegać o drugą kadencję).

Gamber

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 11:39

Jedynie co powiem to to że "Człowiek panuje nad człowiekiem ku jego szkodzie" Kaz. 8:9. Zawsze tak było i zawsze będzie dopóki nie spełnią się słowa z Daniela 2:44 (a licze że juz niedługo sie spełnią :) ) bo juz tak dalej być nie moze.... ehhh

<Juventus Semper Fidelis>
Przemo90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 12:33

gosciu@ zgadzam sie, musze sprostowac moja wczorajsza wypowiedź : W stolicy wygral Tusk - 59 do 41. Wiec potwierdzila sie moja regula, ze ludzie ze wschodu tak naprawde nie maja pojecia o praktycznych rzadach Kaczynskiego w Warszawie i glosowali na czlowieka ze spotow, debat TV i na tego kogo im polecil Lepper, Kalinowski, Giertych i Radio Maryja. Poprostu zapowiada nam sie tragiczne 5 lat. Juz obawiam sie IV RP i centralizacji wladzy w rekach klonow mniejszych :P

Obrazek

ODPOWIEDZ