Polityka - wybory na prezydenta 2005
- Michal17
- Juventino
Całkiem nieźleReggie pisze:Mam nadzieje że dobrze udało mi sie przedstawić to co wiem o podatku liniowym.![]()
Wreszcie ktoś dostrzega profity z podatku liniowego płynące. Mówienie, że PO chce uderzyć w najuboższych jest niesprawiedliwe. Masz rację pisząc bo lepiej dawać ludziom pracę (dzięki czemu będą mogli m.in płacić podatki 8) ) niż dawać im po prostu zasiłki itp.
Ogólny, "niepisany" podział zakłada, że prawica to raczej konserwatyści, nacjonaliści czy wręcz faszyści (bardzo skrajna prawica) a lewica to socjaliści i komuniści. Liberałowie (czyli w dużej mierze PO) to raczej centrum.Reggie pisze:Na podstawie propozycji podatkowych PiS i PO naprawde widać która partia jest prawdziwie prawicowa, a która tylko z założenia. PiS to tak na prawde socjaliści, moze daleko im do Marksa i gospodarki centralnie planowanej, ale wg mnie powinni zasiadać bardziej na lewo w sejmie.
PS: Mam jeszcze pytanie do kyle666. Głosujesz na Tuska czy nie idziesz w ogóle do urny wyborczej? A może jakieś inne rozwiązanie?
- wojtekk03
- Juventino
Widze ze sie temat odswiezył, juz sie wypowiadalem tutaj, gdybym mogl glosowac,, to glosowalbym na Kaczynskiego, ale o tym juz pisalem
Co do podatku to rzeczywiscie propozycja PO uderza w biedniejszych ludzi, chociaz mysle ze pomocny moze byc tutaj kalkulator podatkowy http://www.mniejpodatkow.pl/ i jezeli te przeliczenia są prawdziwe, to jasno z niego wynika, ze im jestes bogatszy, tym 3x15 korzystniejsze
Aha i proponuje zmienic ankiete i zrobic drugą turę na Juvepoland, Tusk vs Lepper
Co do podatku to rzeczywiscie propozycja PO uderza w biedniejszych ludzi, chociaz mysle ze pomocny moze byc tutaj kalkulator podatkowy http://www.mniejpodatkow.pl/ i jezeli te przeliczenia są prawdziwe, to jasno z niego wynika, ze im jestes bogatszy, tym 3x15 korzystniejsze

Aha i proponuje zmienic ankiete i zrobic drugą turę na Juvepoland, Tusk vs Lepper

i sie zaczęło SCHOOLTiME 
FORZA JUVe FORZA ALEX

FORZA JUVe FORZA ALEX
- ACMichał
- Milanista
I co z tego ? Podatki progresywne z dużą ilością ulg ( obecna sytuacja) pozwalają tej waskiej grupie zamożnych obywateli i tak płacić naprawdę mało. Myslisz że jak ktoś jest w drugiej albo trzeciej stawce nie potrafi wykorzystać luk w naszym prawie podatkowym?? Podatek liniowy jest nie tylko sprawiedliwy ale i uczciwy być może społecznie trudny do przeforsowania jednak oznacza koniec patologii, afer paliwowych, przekrętów z Vat-em i mniejszą biurokrację. Jestem zdecydowanym zwolennikiem tego podatku nawet kosztem zwiększenia swoich wydatków bo chyba kazdemu z Nas zależy na sprawnym państwie w którym są jasne zasady a nie stosy papierów.Co do podatku to rzeczywiscie propozycja PO uderza w biedniejszych ludzi, chociaz mysle ze pomocny moze byc tutaj kalkulator podatkowy http://www.mniejpodatkow.pl/ i jezeli te przeliczenia są prawdziwe, to jasno z niego wynika, ze im jestes bogatszy, tym 3x15 korzystniejsze
Jeżeli chodzi o program podatkowy PIS-u to jest za lewicowy wręcz trąci socjalizmem (prawdziwy paradoks) przynajmniej ja mam dość państwa opiekuńczego, opartego na chorych zasadach w którym każdemu się coś należy w imię "dobra i spokoju społecznego".
- paku
- Juventino
Wybory tuż tuż, wg sondaży prowadzi Tusk z przewagą nad drugim Kaczyńskim, Wycofał sie Cimoszewicz, co mnie osobiscie cieszy ponieważ kontynuował by polityke Kwasniewskiego, W sondażach istnieje coś takiego jak bład statystyczny, ale wg mnie wygra Tusk ktory ma wielką przewage i może wygrać juz w pierwszej turze, Sporo głosów Cimoszewicza przeszło własnie na Tuska, i troche na Leppera <wow> Sondaże są prowadzone tylko w miastach bez uwzględniania wiejskich miejscowości. Spory % głosów z tych miejscowosci przybędzie Lepperowi, ale realnie patrząc Lepper nie ma szans,
Blisko także wybory do sejmu, gdzie prowadzi PO, nad PiS`em i Samoobroną, z dna podnosi sie SLD, ;]
Pozdrawiam
Blisko także wybory do sejmu, gdzie prowadzi PO, nad PiS`em i Samoobroną, z dna podnosi sie SLD, ;]
Pozdrawiam
- steru
- Qualità Juventino
Czyżby to była zasługa Pana Olejniczaka którego teraz codziennie widuje w Telewizji a jeszcze tydzień temu prawie wogóle?Tak na marginesie to ciekawie się zaprezentował w Kubie Wojewódzkim.Rozbawił mnie motyw jak Wojewódzki spytał się Ewy Sonnet czy śpiewała by na wiecach czy też w kampanii Ligii Polskich Rodzin i reakcja śmiechem na to Olejniczaka heh ależ ten Giertych budzi sympatiepaku pisze: z dna podnosi sie SLD, ;]
A co do prezydenta to już prawie na 100 % pewne że w 1 turze wygra Tusk.51 % poparcia według ostatniego sondażu dla Rzeczpospolitej to bardzo dużo.Kto by się spodziewał na początku wyborów aż tak dużego poparcia dla Tuska?
Będziemy mieć prezydenta z PO i w sejmie koalicje rządzącą PO i PiS to też już nie jest chyba żadną tajemnicą ...
- wojtekk03
- Juventino
Otóż to, trzeba isc blizej Europy a nie lgnąc w coraz bardziej kuriozalny układ z USA, bo oprocz Wielkiej Brytanii to jestesmy chyba najbardziej oddanym europejskim sojusznikiem USA <lol>, trzeba troszke wyrównac i pojsc blizej Europy, co przynajmniej w przypadku Kaczynskiego jest pewne, Tusk mysle chyba tez proponuje polityke blizszą Europiepaku pisze:Wybory tuż tuż, wg sondaży prowadzi Tusk z przewagą nad drugim Kaczyńskim, Wycofał sie Cimoszewicz, co mnie osobiscie cieszy ponieważ kontynuował by polityke Kwasniewskiego,
Nie przekreslajmy jeszcze ani Kaczora, ani Leppera, bo ta kampania pokazała, ze wbrew opiniom mamy bardzo chwiejny elektorat, Tusk w miesiąc,( dzieki intensywnej kampanii pokazywania jego twarzy gdzie bym sie nie obejrzał: w TV, na bilbordach, w gazetach, i mowienia jaki to on był biedny i chciał wygnać komune - a kto z ludzi, ktorzy nie byli akurat przy władzy, tego nie chciał:P)z 5proc ma juz 40, moze jeszcze ktorys z kontrkandydatow zrobi jakis zryw, licze na Kaczora:D, i zydystansuje Donaldapaku pisze:Sporo głosów Cimoszewicza przeszło własnie na Tuska, i troche na Leppera <wow> Sondaże są prowadzone tylko w miastach bez uwzględniania wiejskich miejscowości. Spory % głosów z tych miejscowosci przybędzie Lepperowi, ale realnie patrząc Lepper nie ma szans,
A Leppera tez nie skreslajmy, bo jakos nie chce mi sie wierzyc ze w drugiej turze bedzie dwoch prawicowców, Lepper ma swoj stały elektorat, co pokazują sondaze plus duzo ludnosci wiejskiej plus elektorat Cimoszewicza, bo oprocz Borowskiego to mysle ze Lepper najwiecej zyska na rezygnacji Cimoszewicza. Wielu ludzi, szczegolnie lewicowców:D pamieta AWS i jego rządy (i bardzo dobrze) z ktorych tez nie bylismy zadowoleni, to taki pan X, ktory chcaił zagłosowac na Cimoszewicza, mając do wyboru : dwoch panów z prawej strony, Borowskiego, ktory jednak nie ma duzych szans i trzeciego w wyscigu Leppera, ktory ma najwieksze szanse na dogonienie Kaczynskiego i Tuska, a sam mowi ze duzo blizej mu do lewicy niz do prawicy, zagłosuje wlasnie na Leppera. Tak wiec nie przesądzajmy, bo tak sei wszyscy smieją z Leppera, a Lepper głupi nie jest i sytuacje tez umie wykorzystac

Pozdrawiam
i sie zaczęło SCHOOLTiME 
FORZA JUVe FORZA ALEX

FORZA JUVe FORZA ALEX
- Reggie
- Juventino
Czyli PiS który jest konserwatyny i do tego dość socjalistyczny mógłby zasiadać po obu stronach sejmuMichal17 pisze: Ogólny, "niepisany" podział zakłada, że prawica to raczej konserwatyści, nacjonaliści czy wręcz faszyści (bardzo skrajna prawica) a lewica to socjaliści i komuniści. Liberałowie (czyli w dużej mierze PO) to raczej centrum.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Ja-JUVE-nek
- Juventino
NSDAP to naziści, a nie faszyściReggie pisze: Czyli PiS który jest konserwatyny i do tego dość socjalistyczny mógłby zasiadać po obu stronach sejmuZ resztą Kaczyński sam powiedział że będzie walczył o Europę Socjalną. Czy PiS tylko mi zaczyna przypominać narodowych socjalistów? Czyli inaczej zwanych faszystów
Nie znam oczywiście programu NSDAP i napewno Kaczyńscy nie są tak radykalnie nacjonalistyczni, ale coś w tym chyba jest

PS. Co do Cimoszewicza to może się jeszcze okazać, że w ostatniej chwili zachce mu się kandydować.
Na prawyborach we Wrześni, mimo, że już nie kandyduje pojawiły się jego banery

- Michal17
- Juventino
Ten podział jest trochę dziwny i nie zawsze odpowiada założeniom. PiS jest najlepszym przykładem. Daleko im jeszcze do klasycznego socjaldemokratyzmu (bo socjalizm zakłada państwo totalitarne, rządzone przez partię robotniczą, socjaldemokratyzm głosi socjalistyczne teorie w państwie demokratycznym - tak tylko przypominam) a z drugiej strony nacjonalistami też bym ich nie nazwał. Dzisiaj niesteeety zacierają się granice między klasycznymi opcjami politycznymi...Reggie pisze: Czyli PiS który jest konserwatyny i do tego dość socjalistyczny mógłby zasiadać po obu stronach sejmuZ resztą Kaczyński sam powiedział że bęzie walczył o Europę Socjalną. Czy PiS tylko mi zaczyna przypominać narodowych socjalistów? Czyli inaczej zwanych faszystów
Nie znam oczywiście programu NSDAP i napewno Kaczyńscy nie są tak radykalnie nacjonalistyczni, ale coś w tym chyba jest
Z tym porównaniem do NSDAP trochę przesadziłeś
NSDAP - (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotnicza była niemiecką partią faszystowską.Ja-JUVE-nek pisze: NSDAP to naziści, a nie faszyści
- Reggie
- Juventino
No tak przesadziłem, po napisaniu tego posta znalazłem sobie program NSDAP i zdecydowanie nie jest to program podobny do PiSowskiego. I dzieki za skomentowanie postu Ja-JUVE-nek'a.Michal17 pisze:Ten podział jest trochę dziwny i nie zawsze odpowiada założeniom. PiS jest najlepszym przykładem. Daleko im jeszcze do klasycznego socjaldemokratyzmu (bo socjalizm zakłada państwo totalitarne, rządzone przez partię robotniczą, socjaldemokratyzm głosi socjalistyczne teorie w państwie demokratycznym - tak tylko przypominam) a z drugiej strony nacjonalistami też bym ich nie nazwał. Dzisiaj niesteeety zacierają się granice między klasycznymi opcjami politycznymi...Reggie pisze: Czyli PiS który jest konserwatyny i do tego dość socjalistyczny mógłby zasiadać po obu stronach sejmuZ resztą Kaczyński sam powiedział że bęzie walczył o Europę Socjalną. Czy PiS tylko mi zaczyna przypominać narodowych socjalistów? Czyli inaczej zwanych faszystów
Z tym porównaniem do NSDAP trochę przesadziłeś![]()
NSDAP - (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotnicza była niemiecką partią faszystowską.Ja-JUVE-nek pisze: NSDAP to naziści, a nie faszyści

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- herr_braun
- Juventino
Według mnie nazywanie socjalistami PiSu to zgadzanie się z teorią że : kto proponuje podatek progresywny = socjalista = be
Chce zaznaczyć że nie jestem zwolennikiem podatku progresywnego, i ideologicznie bliższy mi jest podatek liniowy, ale ostatnio spojrzałem na to świeym okiem i moje rozważania wyglądały mniej więcej tak:
to prawda ze to niesprawiedliwe, jeśli ktoś ubogi, często np. nieuk w mlodości bądź leń z tego tytułu ma płacić mniejszy podatek od tego który sporo czasu i pieniędzy zainwestował w studia, kształcenie i teraz powinien zbierać tego profity, a nie dlatego płacić wyższe podatki.
Ale z drugiej strony każdy powinien mieć zagwarantowane jakieś minimum, a jeśli taka pielęgniarka, charuje dzień i noc, zarabia malutko, jej mąż jest NAPRAWDĘ bezrobotny, i jeszcze zabierze im się z racji podatku pieniadze większe niż w przypadku podatku progresywnego, to też jest to argument za progresywnym, zwłaszcza że w Polsce, przy takim bezrobociu i przy tak marnych pensjach bieda jest spora.
A do Kczyńskiego mam jakoś większe zaufanie, sądze że on chce naprawde dobrze dla Polski i jest uczciwy. A właśnie nieuczciwość rządzących i malwersacje etc. są większym problemem Polski niż problem podatków!
Edit: Już poprawione!
Chce zaznaczyć że nie jestem zwolennikiem podatku progresywnego, i ideologicznie bliższy mi jest podatek liniowy, ale ostatnio spojrzałem na to świeym okiem i moje rozważania wyglądały mniej więcej tak:
to prawda ze to niesprawiedliwe, jeśli ktoś ubogi, często np. nieuk w mlodości bądź leń z tego tytułu ma płacić mniejszy podatek od tego który sporo czasu i pieniędzy zainwestował w studia, kształcenie i teraz powinien zbierać tego profity, a nie dlatego płacić wyższe podatki.
Ale z drugiej strony każdy powinien mieć zagwarantowane jakieś minimum, a jeśli taka pielęgniarka, charuje dzień i noc, zarabia malutko, jej mąż jest NAPRAWDĘ bezrobotny, i jeszcze zabierze im się z racji podatku pieniadze większe niż w przypadku podatku progresywnego, to też jest to argument za progresywnym, zwłaszcza że w Polsce, przy takim bezrobociu i przy tak marnych pensjach bieda jest spora.
A do Kczyńskiego mam jakoś większe zaufanie, sądze że on chce naprawde dobrze dla Polski i jest uczciwy. A właśnie nieuczciwość rządzących i malwersacje etc. są większym problemem Polski niż problem podatków!
Edit: Już poprawione!
Ostatnio zmieniony 19 września 2005, 17:19 przez herr_braun, łącznie zmieniany 1 raz.
- Reggie
- Juventino
Eeee, coś tu sie nie zgadza podatek liniowy proponuje PO, a PiS się temu sprzeciwia. Ktoś kto proponuje podatek liniowy w żadnym wypadku socjalistą być nie moze. I wg mnie podatek liniowy nie jest wcale "be"herr_braun pisze:Według mnie nazywanie socjalistami PiSu to zgadzanie się z teorią że : kto proponuje podatek liniowy = socjalista = be
A z tym socjalizmem to miałem na myśli raczej to że PiS proponuje coś jak państwo opiekuńcze, dbanie o to zeby najbiedniejsi mieli zasiłek (a nie prace;)) itp. itd.
Ale chyba za duże odejscie od tematu, bo to już zupełnie nie od prezydenta zależy

- K.
- Juventino
Oczywiście że idę. Moim nastepnym celem jest to zeby Tusk nie dostał ponad 50% poparcia. Będę głosował na Daniela Podrzyckiego z Polskiej Partii Pracy. W drugiej turze oddam zapewne głos nieważny, ponieważ wedlug wszystkich sondazy znajdą się tam aferał Tusk i faszysta Kaczyński.Michal17 pisze:Mam jeszcze pytanie do kyle666. Głosujesz na Tuska czy nie idziesz w ogóle do urny wyborczej? A może jakieś inne rozwiązanie?