Polityka - wybory na prezydenta 2005
- bandit15
- Juventino
Poprostu czuje wstęt do systemu, który doprowadził do kilkumilionowego bezrobocia, zacofania gospodarczego, zmnieszenia procentu ludności pracującego zawodowo, nierówności społecznej, powszechnej biedy i ubóstwa. Jak chcesz możesz to nazywać chorobą. Ja leczyć się z niej nie zamierza. A stwierdzenie, że w polskim parlamencie występują tylko partie socjalistyczne to niezaprzeczalny fakt.kyle666 pisze:Wszędzie widzisz socjalistów, to może być objaw jakiejś choroby.bandit15 pisze: Giertych - socjalista z opcją prorosyjską
Kaczyński - socjalista z opcją prounjną
Borowski - socjalista z opcją prounijną
Tusk - liberalny-socjalista
Kierując się Twoim tokiem myślenia można uznać, że dobre partie to tylko takie które mają duże poparcie społeczne. W warunkach polskiej polityki były by to np. Samoobrona, LPR. Muszę szczerze przyznać, że nie zgadzam się z Twoim podejściem do tej sprawy. JA nie uważam, że większość ma zawsze racje. Jeśli by tak było, to Polska w ostatnich piętnastu latach rządzona przez większość stała by się krainą "mlekiem i miodem płynącą".kyle666 pisze:A tak, ten co zawsze startuje i zawsze ma poniżej jednego procenta.bandit15 pisze:Ja optuje za kandydaturą Janusza Korwina Mikke.
- K.
- Juventino
Zwłaszcza PO z jej pomysłami gospodarczymi.bandit15 pisze:A stwierdzenie, że w polskim parlamencie występują tylko partie socjalistyczne to niezaprzeczalny fakt.
Dobre partie to skuteczne partie.bandit15 pisze:Kierując się Twoim tokiem myślenia można uznać, że dobre partie to tylko takie które mają duże poparcie społeczne.
P.S. Mowa tu o wyborach na urząd Prezydenta RP, a nie parlamentarnych.
W demokracji zawsze rządzi jakaś większość. Chyba, że proponujesz zmianę ustroju, którą można przeprowadzić tylko poprzez rewolucję (żaden normalny człowiek nie zrezygnuje z demokracji) - a Ty, zdaje się czerwonego koloru nie lubisz. 8)bandit15 pisze:Muszę szczerze przyznać, że nie zgadzam się z Twoim podejściem do tej sprawy. JA nie uważam, że większość ma zawsze racje. Jeśli by tak było, to Polska w ostatnich piętnastu latach rządzona przez większość stała by się krainą "mlekiem i miodem płynącą".

- bandit15
- Juventino
Kogoś kto popiera uczestnictwo Polski w socjalistyczno-biurokratycznej organizacji, uważa, że w Polsce powinna występować tzw. "bezpłatna" służbia zdrowia i edukacja traktuje jako socjaliste. Co prawda mają oni rzeczywiście najbardziej liberalny program z wszytskich partii znajdujących się w parlamencie, więc jako kompromis uznam, ze jest to partie umiarkowanie liberalna. Chociaż szczerze się obawiam czy ten program będzie wogóle realizowany po tym co pokazali w latach 1997-2001.kyle666 pisze:Zwłaszcza PO z jej pomysłami gospodarczymi.bandit15 pisze:A stwierdzenie, że w polskim parlamencie występują tylko partie socjalistyczne to niezaprzeczalny fakt.
Nie lubie socjalizmu zarówno w wykonaniu byłych działaczy PZPR jak i "Solidarności". Uważam, ze każda jego odmiana przychyla ten kraj do upadku.kyle666 pisze:W demokracji zawsze rządzi jakaś większość. Chyba, że proponujesz zmianę ustroju, którą można przeprowadzić tylko poprzez rewolucję (żaden normalny człowiek nie zrezygnuje z demokracji) - a Ty, zdaje się czerwonego koloru nie lubisz. 8)bandit15 pisze:Muszę szczerze przyznać, że nie zgadzam się z Twoim podejściem do tej sprawy. JA nie uważam, że większość ma zawsze racje. Jeśli by tak było, to Polska w ostatnich piętnastu latach rządzona przez większość stała by się krainą "mlekiem i miodem płynącą".
Jako, że demokracja to najgorszy ustrój z wyjątkiem tych, które do tej pory wykorzystano to ja raczej nie popieram zmiany sytemu, ani żadnej rewolucji. Lepiej jest się skupić na informowaniu społeczeństwa jakie rozwiązania są najlepsze dla przyszłości państwa. Natomiast prawienia o tym, że każdy musi uczestniczyć w wyborach i w życiu publicznym nie rozumiem. Uczestniczyć w sprawowaniu władzy powinni tylko ci, którzy tego chcą. Nic na siłę.
- K.
- Juventino
1). Rokita ostatnio publicznie przynał, że PO się pomyliło co do UE.bandit15 pisze:Kogoś kto popiera uczestnictwo Polski w socjalistyczno-biurokratycznej organizacji, uważa, że w Polsce powinna występować tzw. "bezpłatna" służbia zdrowia i edukacja traktuje jako socjaliste.
2). Idąc takim tokiem rozumowania to 85-95% ludzi w Polsce to socjaliści. A jakoś tego nie odczuwam.
To socjaliści czy liberałowie, bo różnica spora...bandit15 pisze:Co prawda mają oni rzeczywiście najbardziej liberalny program z wszytskich partii znajdujących się w parlamencie, więc jako kompromis uznam, ze jest to partie umiarkowanie liberalna.
bandit15 pisze:Jako, że demokracja to najgorszy ustrój z wyjątkiem tych, które do tej pory wykorzystano to ja raczej nie popieram zmiany sytemu, ani żadnej rewolucji.
Demokracja to faktycznie kiespki ustrój, lecz jedyny akceptowalny.
Zgadzam się. Czasy gdy głosowano ze strachu, już mam nadzieję nie wrócą. Ale każdy kto nie chodzi na głosowania i potem narzeka, jest w moich oczach człowiekiem śmiesznym.bandit15 pisze:Natomiast prawienia o tym, że każdy musi uczestniczyć w wyborach i w życiu publicznym nie rozumiem. Uczestniczyć w sprawowaniu władzy powinni tylko ci, którzy tego chcą. Nic na siłę.

- MarioG
- Juventino
widzę że temat ten schodzi na trochę inne tory...może to i dobrze bo wkońcu wybory parlamentarne będą o wiele ważniejsze o d tych prezydenckich
A co do spory na lini Azzurra vs Michal17, który się tu wyraźnie zarysował to opoiadam się oczywiście po stronie Michala gdyż ma on po prosto rację
A co do spory na lini Azzurra vs Michal17, który się tu wyraźnie zarysował to opoiadam się oczywiście po stronie Michala gdyż ma on po prosto rację
- Michal17
- Juventino
Cholernie mnie to nurtuje, chyba mi ta wypowiedź gdzieś umknęła... Możesz ją przytoczyć, dać linka albo chociaż ogólnie zarysować kiedy, gdzie i co konkretnie powiedział??kyle666 pisze:1). Rokita ostatnio publicznie przynał, że PO się pomyliło co do UE.bandit15 pisze:Kogoś kto popiera uczestnictwo Polski w socjalistyczno-biurokratycznej organizacji, uważa, że w Polsce powinna występować tzw. "bezpłatna" służbia zdrowia i edukacja traktuje jako socjaliste.
DziękiMarioG pisze: A co do spory na lini Azzurra vs Michal17, który się tu wyraźnie zarysował to opoiadam się oczywiście po stronie Michala gdyż ma on po prosto rację
- K.
- Juventino
"Jestem rozczarowany Unią Europejską. Czuję, że wszedłem do rzeki, ale okazało się, że płynie ona w przeciwnym kierunku, niż myślałem." - 04.05.2005 - Spotkanie z francuskim eurodeputowanym Jeanem-Luisem Boulanges'em w Krakowie.Michal17 pisze:Cholernie mnie to nurtuje, chyba mi ta wypowiedź gdzieś umknęła... Możesz ją przytoczyć, dać linka albo chociaż ogólnie zarysować kiedy, gdzie i co konkretnie powiedział??

- Michal17
- Juventino
Na tym samym spotkaniu:kyle666 pisze: "Jestem rozczarowany Unią Europejską. Czuję, że wszedłem do rzeki, ale okazało się, że płynie ona w przeciwnym kierunku, niż myślałem." - 04.05.2005 - Spotkanie z francuskim eurodeputowanym Jeanem-Luisem Boulanges'em w Krakowie.
Wydaje mi się, że Rokita nie uważa, że się pomylił co do UE (tzn. co do członkostwa w UE). Jego rozczarowanie wynika bardziej z traktowania Polski przez inne kraje członkowskie. Zresztą trudno mu się dziwić, kiedy słyszy się, że "Polska działa tylko destrukcyjnie".Polska nie jest gościem w mieszkaniu Unii Europejskiej. Nie zaprosiliście znajomych z prowincji na chwilę. My wprowadziliśmy się na stałe! Wzięliście żonę, która chce przestawiać ściany, bo ma do tego prawo.
Ale dzięki za cytat.
Można by znowu zmienić ankietę...wp.pl pisze:Henryka Bochniarz, szefowa Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan, jest kandydatką Partii Demokratycznej - demokraci.pl w tegorocznych wyborach prezydenckich.
- gerardt1
- Juventino
Mein Gott, przedstawiciel ptactwa(a konkretniej drobiu)Prezydentem RP? Ludzie, czy wy chcecie mieć państwo policyjne?? Przecież ten facet sam jest nieźle umoczony w FOZZ!!Nie podoba mi sie stosunek tego pajaca do homoseksualistów. Ja jestem heterosexualny, ale nic do nich nie mam. Gej tez człowiek!! I czemu tak boi sie ujawnienia jego teczki? A może państwo wyznaniowe a`la Giertych? Modlitwa przed rozpoczęciem pracy, lekcji i sexem( łaskę poczęcia daj nam dziś panie
)?? A może wielki kołchoz po lepperowemu i druga Białoruś?
Byłem, jestem i pewnie będę lewicujący. Mój głos oddam na Marka Borowskiego, którego uważam za człowieka i polityka(jakkolwiek może to zabrzmieć śmiesznie)uczciwego. Dam też kreskę jego "borówom". Bo nie chcę ciemnoty, młodzieży wszechpolskiej i katolicyzacji tego kraju.
IV RP....<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, tylko siąść i płakać...

Byłem, jestem i pewnie będę lewicujący. Mój głos oddam na Marka Borowskiego, którego uważam za człowieka i polityka(jakkolwiek może to zabrzmieć śmiesznie)uczciwego. Dam też kreskę jego "borówom". Bo nie chcę ciemnoty, młodzieży wszechpolskiej i katolicyzacji tego kraju.
IV RP....<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, tylko siąść i płakać...

- MarioG
- Juventino
jak by ktoś chciał posłuchać wypowiedzi specjalisty na temat wyborów, to proszę: http://www.radio.gdansk.pl/?a=guest&id=501
acha i wydaje mi się ze ta wypowiedź skończy sprzeczki na temat uprawnień prezydenta...
acha i wydaje mi się ze ta wypowiedź skończy sprzeczki na temat uprawnień prezydenta...
- djse
- Juventino
Zdecydowanie na Kaczyńskiego. Właściwy człowiek na właściwym miejscu. Dba przede wszystkim o dobro innych niż swoje i swoich kolesi (patrz SLD i reszta komuchów). Podobało mi się ,że nie ugiął się co do parady równości w Warszawie. Spoko gość 

Juve moim ulubionym klubem , Del piero pilkarzem
- wojtexb
- Juventino
w chwili obecnej nie ma jednego idealnego kandydata.. jednak najbliżej mi do poglądów Kaczyńskiego i zapewne na niego zagłosuję. jest jedno 'ale' - otóż ten facet nie jest w ogóle reprezentatywny - mały i brzydki
a prezydent Polski to w głównej mierze maskotka, która ma się uśmiechać i ściskać ręce innych przywódców, polityków, profesorów itp. trzeba to zmienić, wg mnie prezydent musi mieć większą władzę niż to jest obecnie.

FORZA ASTA
- Ja-JUVE-nek
- Juventino
Chciałbym odświeżyć temat...
Na początku byłem przekonany że najlepszym kandydatem jest przedstawiciel Platformy - Rokita lub Tusk (wtedy jeszcze nie wiadomo było kto wystartuje). Jednak od tego czasu się sporo zmieniło i również moj pogląd na tą sprawe uległ zmianie.
A więc zaczne od Kaczyńskiego. Uważany jest przez wszystkich za wzorowego i prawego człowieka. Ale jak sobie pomyślałem na chłopski rozum jak będzie wyglądało "jego" państwo to troche mi się to skojarzyło z dyktaturą (a może ograniczeniem praw...) i nie chodzi mi tutaj tylko o paradę równości - bo jej również nie popieram (nie popierałem).
Cimoszewicz - facet na prawde ma charakter, ale on nic nie zmieni... układy w SLD są tak zakorzenione, że nawet prezydent niebyłby wstanie nic zmienic bo zaraz i na niego by koledzy znaleźli haka - nie dziwie się czemu wycofał się z życia publicznego...
Religa - może i to dobry człowiek... ale dobre chęci nie wystarczą... On lekarzem jest naprawde dobrym ale do polityki mieszać się nie powienien - takie moje zdanie...
Borowski - ten człowiek ostatnio zyskał w moich oczach, nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, że wprowadził by do państwa spokój, którego brakuje. Odkąd pamiętam w naszym kraju są przepychanki, strajki, afery itp... A on jakoś wydaje się odpowiedzialny i daje poczucie bezpieczeństwa.
I ten jego slogan wyborczy
"Prawy człowiek lewicy" 
Tusk - hmmm do tej pory wydawało mi się, że to byłby dobry wybór i wciąż to podtrzymuje, uważam że za jego rządów Polska mogłaby się stać silniejsza w Europie. Aczkolwiek sam Tusk jako człowiek wydaje się troche strachliwy i niepewny...
Czekam na Wasze podsumowania
Na polityce się nie znam - mam "dopiero" 15 lat, więc działa na mnie mocno propaganda. Dodam także, że nie znam dokładnie programów wyborczych kandydatów, ale Wiadomości na onecie codziennie się czyta
Więc jeśli w czymś nie miałbym racji to nie musicie mnie bardzo strofować 
Na początku byłem przekonany że najlepszym kandydatem jest przedstawiciel Platformy - Rokita lub Tusk (wtedy jeszcze nie wiadomo było kto wystartuje). Jednak od tego czasu się sporo zmieniło i również moj pogląd na tą sprawe uległ zmianie.
A więc zaczne od Kaczyńskiego. Uważany jest przez wszystkich za wzorowego i prawego człowieka. Ale jak sobie pomyślałem na chłopski rozum jak będzie wyglądało "jego" państwo to troche mi się to skojarzyło z dyktaturą (a może ograniczeniem praw...) i nie chodzi mi tutaj tylko o paradę równości - bo jej również nie popieram (nie popierałem).
Cimoszewicz - facet na prawde ma charakter, ale on nic nie zmieni... układy w SLD są tak zakorzenione, że nawet prezydent niebyłby wstanie nic zmienic bo zaraz i na niego by koledzy znaleźli haka - nie dziwie się czemu wycofał się z życia publicznego...
Religa - może i to dobry człowiek... ale dobre chęci nie wystarczą... On lekarzem jest naprawde dobrym ale do polityki mieszać się nie powienien - takie moje zdanie...
Borowski - ten człowiek ostatnio zyskał w moich oczach, nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, że wprowadził by do państwa spokój, którego brakuje. Odkąd pamiętam w naszym kraju są przepychanki, strajki, afery itp... A on jakoś wydaje się odpowiedzialny i daje poczucie bezpieczeństwa.
I ten jego slogan wyborczy

Tusk - hmmm do tej pory wydawało mi się, że to byłby dobry wybór i wciąż to podtrzymuje, uważam że za jego rządów Polska mogłaby się stać silniejsza w Europie. Aczkolwiek sam Tusk jako człowiek wydaje się troche strachliwy i niepewny...
Czekam na Wasze podsumowania

- Spitfire
- Juventino
dobrze prawi,lać mu wódki!!!!kaczka co sie boi szalonych wszechpolskich mlodziezowcow a potem mowi o rzadach silej reki :? lub giertych-konfident..dzisiaj sie tlumaczy ze to dla dobre narodu(blee),lepper w sumie niegrozny ale to jest rolnik a nie polityk,na rzadzeniu sie zna jak na historii mezopotamii.jedyny andydat to borowski,madry swiatowy facet i na niego trzeba glosowacgerardt1 pisze:Mein Gott, przedstawiciel ptactwa(a konkretniej drobiu)Prezydentem RP? Ludzie, czy wy chcecie mieć państwo policyjne?? Przecież ten facet sam jest nieźle umoczony w FOZZ!!Nie podoba mi sie stosunek tego pajaca do homoseksualistów. Ja jestem heterosexualny, ale nic do nich nie mam. Gej tez człowiek!! I czemu tak boi sie ujawnienia jego teczki? A może państwo wyznaniowe a`la Giertych? Modlitwa przed rozpoczęciem pracy, lekcji i sexem( łaskę poczęcia daj nam dziś panie)?? A może wielki kołchoz po lepperowemu i druga Białoruś?
IV RP....###, tylko siąść i płakać...
tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
- pan Zambrotta
- Juventino
wybory na prezydenta tuż tuż, niedługo dostanę dwód osobisty, więc czas na mój pierwszy raz
. Od razu składam przysięgę tutaj na wielce szanownym forum, że będę wiernie brać udział w każdym czynnym życiu politycznym Rzeczpospolitej Polski . Ja, jako szanujący się obywatel RP, kocham swój Kraj i wierzę, że poprzez branie udziału w licznych wyborach i referendach, przyczynię się do polepszenia sytuacji gospodarczej, kulturalnej i moralnej w kraju. Jeśli tego nie uczynię, niechaj przewróce się ja i pchły moje. Tak mi dopomóż Bóg
.
Tyle żartem, teraz trochę na poważnie. Postanowiłem zagłosować na Donalda Tuska. Skłoniły mnie do tego dwa argumenty.
Tusk obiecuje zlikwidować Senat, a także zmniejszyć liczbę posłów w Sejmie. Dla mnie jest to dobre rozwiązanie, gdyż:
*Senat nie jest niezbędny, a także nie wiem po co istnieje taka ogromna ilość posłów w Sejmie
*Dużo złodziei straci immunitet, którymi zasłania się przed wieloma sprawami
*Prostym sposobem zaoszczędzone pieniądze z pensji poselskiej mogą trafić na bardziej potrzebne rzeczy. Przynajmniej mam taką nadzieję :roll:
Drugim argumentem potwierdzająca moją decyzję jest taki, że wszystkie partie polityczne wzieły pieniądze na swoje kampanię poltyczne ze skarbu państwa, natomiast PO nie.
Jeśli masz głęboko w nosie rządzenie państwem, to tak samo masz głęboko w nosie swoje życie, gdyż nie zależy Ci na tym jak będziesz spędzał czas przez następne 5 lat. Poza tym, co Wam zalezy na pójściu w niedzielę na wybory ? czy to tak strasznie długo trwa ? dzięki Wam spadek zainteresowania politycznym w Polsce maleje z dnia na dzień...

Tyle żartem, teraz trochę na poważnie. Postanowiłem zagłosować na Donalda Tuska. Skłoniły mnie do tego dwa argumenty.
Tusk obiecuje zlikwidować Senat, a także zmniejszyć liczbę posłów w Sejmie. Dla mnie jest to dobre rozwiązanie, gdyż:
*Senat nie jest niezbędny, a także nie wiem po co istnieje taka ogromna ilość posłów w Sejmie
*Dużo złodziei straci immunitet, którymi zasłania się przed wieloma sprawami
*Prostym sposobem zaoszczędzone pieniądze z pensji poselskiej mogą trafić na bardziej potrzebne rzeczy. Przynajmniej mam taką nadzieję :roll:
Drugim argumentem potwierdzająca moją decyzję jest taki, że wszystkie partie polityczne wzieły pieniądze na swoje kampanię poltyczne ze skarbu państwa, natomiast PO nie.
mnowomiejsky pisze:Ja sie osobiscie do polityki nie mieszam, bo kto by to de facto nie byl, to i tak problemow w Polsce nie bedzie w stanie rozwiazac... :roll:
oj, szkoda że niektórzy forumowicze nie chodzą na wybory, w dodatku argumentując swoje decyzje w taki beznadziejny sposób. Kto nie będzie w stanie rozwiązać wszystkich problemów, jak nie My - Obywatele ?Siewier pisze:Przydałaby sie opcja : " na nikogo nie zagłosuje ".
(...) zresztą i tak ten cały polityczny bajzel mam głęboko w nosie
Jeśli masz głęboko w nosie rządzenie państwem, to tak samo masz głęboko w nosie swoje życie, gdyż nie zależy Ci na tym jak będziesz spędzał czas przez następne 5 lat. Poza tym, co Wam zalezy na pójściu w niedzielę na wybory ? czy to tak strasznie długo trwa ? dzięki Wam spadek zainteresowania politycznym w Polsce maleje z dnia na dzień...
Ostatnio zmieniony 09 sierpnia 2005, 13:38 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 2 razy.