Matura 2005

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Luiza

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 15:19

Alessandro Del Piero pisze:Natomiast nie wiem zabardzo jak to z pisemnym? Piszemy także z 2 obowiązkowych oraz 1 wybrany przez nas przedmiot na poziomie rozszerzonym? Dobrze to rozumuje? P.S. Możeie podać jakie pytanka były na próbnej z polskiego?
Piszemy Oboziwazkowo: Polak i obcy+ jeden wybrany na poziomie podst lub rozszerzonym
Nadobowiazkowo (dla ambitnych :D ):3 dowolnie wybrane tylko juz musza byc pisane na poziomie rozszerzonym

Ja np jeszcze nie mialam probnej oficjalnej z polaka---> mam 6,01 :?
Ale z tego co sie orientuje to niektorzy juz mieli....

Dario

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 15:51

Ta nowa matura to jakiś poroniony pomysł. Ja swoją zdałem na 5,5 a nie przygotowywałem sie wcale, nie robiłem też ściąg. Na studia też sie dostałem. A co do plików do ściagnięcia to na alejaja.pl coś jest, chyba o olimpiadzie.

darel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 17:44

Ja jestem dopiero w 2 klasie, tak więc do matury mam jeszcze rok. Nauczycielka z polskiego zarzadziła nam jednak, że mamy sobie wybrać jeden z tematów obowiazujących w tym roku na maturze i przedstawic tak, jakbysmy zdawali mature ( taka jakby próbna matura)
Ja równiez wybrałem ten temat - dokładnie : "zbadaj język komentarzy sportowych". Ja wziąłem sie do tego w nastepujący sposób:
:arrow: komentarze z różnych dyscyplin sportowych, żeby mieć ogólny obraz
:arrow: na kasety nagrywam niektóre mecze, oczywiscie z udziałem Polaków. Na dzien dzisieszy mam nagrane: Walia-Polska oraz walke Gołota-Ruiz. Zamierzam jeszcze nagrac jakis konkurs skoków.
:arrow: mecz Walia-Polska nagrałem także z radia, aby mieć porównanie komentarza radiowego i telewizyjnego.
:arrow: pomocne moga byc książki Bogdana Tuszyńskiego. Głównie "Telewizja i Sport" - wiele ciekawych rzeczy na temat komentatorstwa.
:arrow: mysle, żeby ściągnąć, jakis komentarz w obcym języku, ażeby pokazać, jak jest on charakterystyczny, i że wcale nie trzeba znac danego języka, żeby wywnioskowac jaka sytuacja jest na boisku.
:arrow: różne wpadki komentatorów musza tez być przedstawione, bo w obecnym języku komentatorów jest tego pełno.

na zawsze wierni turyńskiej drużynie
Luiza

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 17:49

a ja mam takie pytanko:
czytal ktos jakas fajna ksiazke w ktorej zawarty bylby motyw konfliktu pokolen?
Zbieram bibliografie ale jakos mi nie idzie :?
Z gory wielkie dzieki

Życie to surfing wiec nie boj sie fal.......wstawaj!
jeżak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 18:05

Luiza pisze:a ja mam takie pytanko:
czytal ktos jakas fajna ksiazke w ktorej zawarty bylby motyw konfliktu pokolen?
Zbieram bibliografie ale jakos mi nie idzie :?
Z gory wielkie dzieki
Utwory, pokazujące wyższośc starszych hmm np "chłopi"(??) Dla mnie to przede wszystkim :)
Zastanowiłbym się nad Antygoną.

Może przypomnę sobie albo odszukam wiersz tak fajnie krytykujący rodziców :)

No i mój faworyt - "Mały Książe" Dla mnie to jest bardzo uniwerslane i w swojej prezentacji też go umieszczam 8)

Luiza

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 18:10

Napisalam chyba "FAJNE" a Ty mi tu "Chłopów" umieszczasz!! :D

Chodzi mi raczej o ksiazki literatury wspołczesnej, najlepiej nie-lektury, bo z tych to wybor mam :-D

Ale dzieki Jeżk za zainteresowanie, jaki masz temat?

dla "komentatorów": http://kaila.linart.pl/humor/sprawozdawcy.htm
http://www.humor.com.pl/app.php?downloa ... ksty22.htm
co prawda nie audio ale moze sie przyda:)

Życie to surfing wiec nie boj sie fal.......wstawaj!
jeżak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 18:31

"Outsider- bohater odrzucony przez ludzi, czy odrzucający społeczeństwo? Na podstawie wybranych utworów oceń, na ile osamotnienie bohatera wyalienowanego ze środowiska jest decyzją jego, a na ile społeczeństwa, w którym żyje."

Co do Twojego tematu to nie jestem pewien, ale mogłabyś może coś o futurystach powiedzieć... ale tylko tak mi się wydaje

Jołki

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 19:13

Rzeczywiscie ja nie znam zdanuch stron ale wiele slyszalem o tym temacie i rzeczywiscie ciezki sobiew wybrales. Zycze poiwodzenia ..POPzdrwaiam :D :D

ODPOWIEDZ