Matura 2005

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
PSSjuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2004, 12:53

Mam jedno pytanko . Tzn nie do konca pytanko :| Za rok zdaje mature i na ustna z J.Polskiego wybralem sobie " Jezyk komentatorow sportowych ... " Macie jakies fragmenty komentarzy w MP3 ? albo w jakims audio ? skad siagnac takie rzeczy ? bo moge multimedia na mature przyniesc i by sie cos przydalo ciekawego :|

FORZA JUVENTUS TORINO
T S WISLA KRAKOW
Asta#8

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2004, 13:11

Bardzo Ci się przyda strona "Centrum Mediów sportowych" Można z niej ściągać pliki audio i video o polskich komentatorach.
http://www.komentatorzy.soccer.com.pl/

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2004, 13:15

No calkiem ciekawy temat sobie wybrales. Jedyne co moge Ci polecic to nagrywanie np na dyktafon komentarzy podczas meczy transmitowanych w TV, a nastepnie wybieranie najciekawszych fragmentow ktore bys chcial poddac analizie w swojej pracy. A co do pliku audio, to posiadam jeden z fragmentem komentarza z finalu CL Juve - Borussia ukazujacy radosc Szpakowskiego po strzeleniu bramki przez DP.

jeżak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2004, 13:33

Hmmm ciekawy tamacik. U mnie był jakiś temat o języku polityków, ale i tak wybrałem literaturę.

Ikar

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 października 2004, 14:57

Trudny temat se wziales:/ u mniue tez byl do wyboru

M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2004, 15:21

A możecie coś ściągać ze stronki http://www.komentatorzy.soccer.com.pl/
? Bo ja próbowałem i jeszcze nic nie ściągnąłem. :? :( :evil:

:roll:
PSSjuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 października 2004, 18:01

Dzieki wam :-D Do konca grudnia musze zrobic . Nie wiem jak sie wyrobie z tym :shock:

FORZA JUVENTUS TORINO
T S WISLA KRAKOW
bartusek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 października 2004, 18:17

To są takie tematy na maturce..... :o
To extra.... Mi do matrurki jeszcze troszqe ale temat który wybrałeś wydaje mi siem super... Mam nadzieje ze jak ja bede pisal to beda podobne... Stronki inestety zadnej nie mam... ALe poziom komentowania w poslce jest tak niski ze bez problemu znajdziesz jakies wpady... Jest ich masakrycznie duzo... :D pozdro!!!

RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 października 2004, 19:04

bartusek pisze:To są takie tematy na maturce..... :o
To extra.... Mi do matrurki jeszcze troszqe ale temat który wybrałeś wydaje mi siem super... Mam nadzieje ze jak ja bede pisal to beda podobne... Stronki inestety zadnej nie mam... ALe poziom komentowania w poslce jest tak niski ze bez problemu znajdziesz jakies wpady... Jest ich masakrycznie duzo... :D pozdro!!!
hyh ostatno na Wp bylo posumowanie wszystki gaf z IO cos pieknego poszperaj w archiwum to npewno znajdziesz! Powodzenia pozdro!

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
Ampartumpur

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2004, 14:37

A nie znacie jeszcze jakiś stronek z tego typu podobnymi mp3? Bo przydałoby mi sie , bo też mam ten temat :wink: Bo pare już mam ale przydałoby sie jeszcze, nie muszą być śmieszne.(np wie ktos gdzie jest komentarz Szaranowicza(chyba) gdy Adam Małysz zdobywał mistrzpstow świataw Val di Fiemme?) . A na tamym podanym adresie sie nie da nic sciągnac :?

Trezegool

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2004, 23:27

Kurde ja jestem w 3 klasie liceum i zdaje maturke w tym roku z jakies 4 miesiace i musze przyznać że sie troche cykam. Wiem że sama maturę zdam napewno bo teraz pisałem próbne matury i spoko - wszystko dosc dobrze zdałem. Ale samo zdanie matury mnie nie zadowala zbytnio - chciałbym bardzo dostac sie na wymarzone studja a do tego trzeba nie tylko zdać mature ale też dobrze ją zdać a to może byc trudniejsze - ale mówie wam jak juz bede wiedział że sie dostałem to sie tak zaleje że obódze sie po tygodniu. Hehe pozdrowienia dla wszystkich na forum!!!!!!!!

Bad_Magick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2004, 23:33

No temat z pozoru łatwy, ale żeby o tym gadać przez 10minut przynajmniej to trzbea mieć rzeczywiście sporo materiału.
Mnie ten temat kusił , ale koniec końców wybrałem "Rola muzyki i tekstu w piosence. Tekst literacki jako tekst piosenki" - tez bedzie zabawnie ;)
Na szczescie jezyk polski to dla mnie tylko matura, na zadnych studiach nie beda mi go liczyc ;)

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 00:10

mam pytanie. nie odnosi się tyle, co do pierszego postu, ale do tematu. jak będzie wyglądał ta nowa matura? ja jestem człowiek starej daty :? , bo maturę zdawałem w tym roku. nie wiem za bardzo o co chodzi w tej nowej. widzę jakiś temat w których piszecie o pytaniach na maturę. czy te tematy będziecie musieli gdzieś przedstawić? jak będzie wyglądała ta matura? może mi ktoś na te pytania odpowiedźieć? powodzienia wszystkim zdającym w tym roku :wink:

Luiza

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 13:20

na czesci ustnej (ktora zdajemy najpierw) wybieralismy we wrzesniu temat ktory przedstawiamy przez ok 15a potem komisja zadaje nam 3 pytania do tego tematu.

Po polaku zdajemy jezyk obcy tez ustnie tylko tam to inaczej ma wygladac....jakies foto do opisania+pytania Potem :negocjacje, uzyskiwanie informacji, relacjonowanie wydarzen

Nastepnie pisemna z 1 przedmiotu obowiazkowego i/lub max3 dodatkowych ( te juz musimy zdawac na poziomie rozszerzonym)

A potem bajlando......... :D :D (niestety nie) :? :? no chyba ze ktos sie nigdzie nie wybiera na studia 8)

Marcin_FCJ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 grudnia 2004, 15:14

Ja maturę zdaję za rok i mam tu pytanie.... Wiem że ustnie zdaje się 2 przedmioty... Język Polski i język obcy (czyli umnie angielski który znam dość dobrze :D ). Natomiast nie wiem zabardzo jak to z pisemnym? Piszemy także z 2 obowiązkowych oraz 1 wybrany przez nas przedmiot na poziomie rozszerzonym? Dobrze to rozumuje? P.S. Możeie podać jakie pytanka były na próbnej z polskiego?

ODPOWIEDZ