Współpraca Łęcznej z Schalke 04

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
MediapuntA

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 07:57

"Schalke 04 Gelsenkirchen i Górnik Łęczna zawarły porozumienie o współpracy, o czym kierownictwa obydwu klubów oficjalnie poinformowały podczas konferencji prasowej podsumowującej wizytę delegacji niemieckiego klubu w Łęcznej.

Początek ścisłej współpracy obejmować będzie wymianę szkoleniowców oraz grup młodzieżowych, bowiem w obydwu klubach przywiązuje się duże znaczenie do szkolenia młodych piłkarzy.

- Już w styczniu, kiedy szkoleniowcy z Górnika będą naszymi gośćmi w Gelsenkirchen, rozpoczniemy wzajemne wizyty trenerów - powiedział prezydent Schalke 04 Gerhard Rehberg. - Natomiast w okresie przygotowawczym do nowego sezonu zespół naszych juniorów przyjedzie do Polski, by trenować wspólnie z juniorami Górnika, przy okazji rozgrywając mecze sparingowe. Tego typu wymianę i współpracę systematycznie będziemy rozszerzać, by krok po kroku opierać ją na solidnych podstawach.

Podczas pobytu w Łęcznej delegacja Schalke 04 uczestniczyła m. in. w prowadzonych przez Tadeusza Łapę zajęciach zespołu brązowych medalistów tegorocznych klubowych mistrzostw Polski juniorów starszych i zapoznała się ze strukturą szkolenia prowadzoną od lat w łęczyńskim Górniku.

- Po obejrzeniu poniedziałkowego treningu i długich fachowych rozmowach - zaznaczył Bodo Menze, trener koordynator grup młodzieżowych w Schalke 04 - jestem pełen uznania dla gospodarzy za właściwe traktowanie spraw związanych ze szkoleniem młodzieży, prowadzonym głównie przez byłych piłkarzy. Każdy z trenerów ma własne metody pracy, ale nikomu jeszcze nie zaszkodziło poszerzenie swojej wiedzy czy wzbogacenie doświadczeń. Dlatego jesteśmy otwarci na współpracę, która w perspektywie najwięcej korzyści może przynieść przede wszystkim samej młodzieży.

W każde wakacje w Gelsenkirchen organizowane są letnie szkółki piłkarskie dla dzieci w wieku 9 - 12 lat i za rok, o czym poinformował Bodo Menze, zaproszeni do tych szkółek zostali chłopcy z Górnika Łęczna wraz z trenerami.

Partnerstwo klubów z Gelsenkirchen i Łęcznej nie jest przypadkowe, bowiem obydwa są ściśle związane ze środowiskami górniczymi. Wcześniej zapoczątkowane kontakty zawodowe górników z kopalni Bogdanka i Zagłębia Ruhry rozszerzone zostały na płaszczyznę sportu.

- Dla naszego Górnika, mającego zaledwie ćwierćwiekową historię, ta współpraca może przynieść piękne owoce. Od naszych niemieckich kolegów możemy się bowiem wiele nauczyć - nie tylko w sprawach typowo szkoleniowych, ale także organizacyjnych. Z tych kontaktów skorzysta nie tylko klub, ale jak sądzę, także sport na Lubelszczyźnie - powiedział wiceprezes Górnika Bronisław Kołodziejczyk.

Obchodzące w tym roku swoje stulecie Schalke 04, jak podkreślił jego prezydent Gerhard Rehberg, jest klubem o najbogatszej tradycji w Niemczech. W swoim dorobku ma siedem tytułów mistrza Niemiec, czterokrotnie zdobywał Puchar Niemiec, ale największym sukcesem było wywalczenie przez Schalke 04 Pucharu UEFA w 1997 roku. W tym sezonie celem jest jak najlepsze zaprezentowanie się w obecnej edycji Pucharu UEFA, natomiast w Bundeslidze wywalczenie pozycji gwarantującej grę w Lidze Mistrzów.

Nawiązując do systematycznej pracy z młodzieżą, Gerhard Rehberg wyeksponował fakt, iż w obecnej kadrze zespołu seniorów jest aż siedmiu wychowanków Schalke 04. Natomiast dla współdziałania młodych piłkarzy niemieckich i polskich symboliczne znaczenie mieć zapewne będzie obecność w Gelsenkirchen wielokrotnego reprezentanta Polski, cenionego w Niemczech Tomasza Wałdocha, który przez dwa sezony był kapitanem drużyny Schalke 04 i zapewne pozostanie w tym klubie jako szkoleniowiec najmłodszych piłkarzy. "

źródło:http://www.wp.pl/r/l160

Co wy o tym myślicie :?:

Wg mnie to Górnik zrobił krok w przód ponieważ będzie mógł mieć niemieckich młodych zawodników :D Może nie jestem ich fanem ale myślę że w następnym roku (jak Górnik się utrzyma) może powalczyć o europejskie puchary

Szilom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 10:06

Bez przesady! O puchary raczej nie ale może w przyszłem sezonie powalczyć z najsilnieszymi klubami w lidze!!!!

Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 11:42

Zaskoczyla mnie ta informacja :shock: Bo Leczna nie jest chyba zespolem o porownywalnym z Schalke poziomem :wink: Zobaczymy jak im to wyjdzie- bo przeciez z tych szumnych zapowiedzi moze nic nie wyjsc-cos jak odwrotnosc ciszy przed burza :)

Agnieszka

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 11:47

i tak ma być. Jestem fanem górnika i mam nadzieje że w tym sezonie utrzyma sie w lidze bo jeśli tak to już w następnym sezonie może powalczyć o europejskie puchary lub cociaż o pozycje typu 4. i 5.Teraz muszą jednak walczyć o utrzymanie i mam nadzieje że im sie to uda bo jak narazie są zdaje sie na 3. od końca miejscu przed lechem (tyle samo punktów) i gks (który ma bodajże 8 pkt).

RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 13:11

I bardzo dobrze moze wkoncu nasze kluby poodbijaja sie od przyslowiowego dna! Gornik moze ni jeste zespolem klasy swiatowej ani europejskiej :P Ale jeste solidna druzyna ktroa wygrywa swoje mecze nie dzieki gwiazda a checia walki, determinacja! jest bardzo dobrze zgrana! mam nadzieje ze inne Polskie kluby wezma przykład z Gornika i zechca wspolpracowac z innymi!

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
PiontaS

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 14:39

...
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2010, 20:47 przez PiontaS, łącznie zmieniany 1 raz.

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 15:57

Miło ze strony Schalke, że chce nawiązać taką współwpracę. Dla dla Gornika może być prawdziwe wybawienie. Powinni jak najwięcej podpatrywać Niemców i żywcem brać z nich przykład. Młodzi piłkarze być może będą mogli trenować w juniorskich zespołach Schalke i po powrocie do Polski będą... wymiatać. Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale może to zapoczątkuje nowe trendy. Chociaż przecież takie przypadki już były i Górnik Z. dzięki Interowi raczej nową siłą polskiego futbolu nie został. Dlatego póki co jestem sceptyczny ale... chciałbym się mylić :-D

Mati21pi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 19:30

No dla górnika to bedzie duża pomoc bo wiadomo ,ze kazdy przekresla ten klub ze powinien grac w 2 lidze ale oni w miare dobrze graja w 1 i jakby nawiazali wspolprace z schalke napewno by wzmocnili sie troche niemcami:) i Liczyli o cos wiecej niz spadek:D

A najlepszym klubem jest Juventus Turyn:d
Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 19:43

No tak Górnik w tamtym sezonei sporo namieszałw kilku pierwszych meczach teraz nie graja wybornie ale jeżeli utrzymajasięw Ekstraklasie to moga w nastepnym sezonie zrobić wiele nie mówie o kokosach (PU) ale czołowie miejsca tabeli

stazzorZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 20:04

wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO :D nawet przyjechali do nas, poprowadzili trening obejrzyli mecz zapisali pare nazwisk w notesach i wrocili do siebie. potem okazało sie ze zapraszają do siebie ale trzeba zapłacic za samolot, zamieszkanie i wyzywienie a pozniej zobaczymy. dzieki za taką "współprace"

Obrazek
mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 20:06

Na którymś z meczów (nie pamiętam już na którym) Górnika był obecny szef Shalke i wtedy wymienili się szalikami i proporczykami :) No cóż, zobaczymy co ta współpraca przyniesie, mam nadzieję, że jakoś ustabilizuje ona Łęczną w ekstraklasie.. :roll: Całym sercem jestem za. :wink:

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2004, 23:51

stazzorZ pisze:wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO :D
Z Twoim to znaczy jakim??
Cóż chęci też są ważne, a przecież trudno oczekiwać, żeby przyjechała zagraniczna ekipa i tylko dawała nic nie chcąc w zamian. Rozumiem, że dużo z tej współpracy nie wyniknęło?? :cry:

MediapuntA

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 listopada 2004, 08:11

stazzorZ pisze:wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO :D nawet przyjechali do nas, poprowadzili trening obejrzyli mecz zapisali pare nazwisk w notesach i wrocili do siebie. potem okazało sie ze zapraszają do siebie ale trzeba zapłacic za samolot, zamieszkanie i wyzywienie a pozniej zobaczymy. dzieki za taką "współprace"

Porównaj gdzie są Włochy a Niemcy 8) :wink: Mi się wydaj że jest to wyśmienita szansa dla Górnika :!: A który zagraniczny klub chce współpracować z GRYFEM 95 SŁUPSK :?: Zgłaszać się :D

stazzorZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 listopada 2004, 16:29

Supersonic pisze:
stazzorZ pisze:wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO :D
Z Twoim to znaczy jakim??
Cóż chęci też są ważne, a przecież trudno oczekiwać, żeby przyjechała zagraniczna ekipa i tylko dawała nic nie chcąc w zamian. Rozumiem, że dużo z tej współpracy nie wyniknęło?? :cry:
druzyna sie nazywa SEMP Warszawa-Ursynów to typowo młodziezowy klub nie mamy seniorów wiec mozna tu grac tylko od 7 lat do 18lat pozniej trzeba szukac jakiegos seniorskiego klubu jesli mysli sie o dalszejprzygodzie z piłką, mamy naprzykład podpisany jakis kontrakt z legią dotyczący zawodnikow konczacych gre w sempie.
a jesli chodzi o tych włochów z AC Torino to nikt nie oczekiwał ze przyjadą włoscy biznesmani z workiem pięniedzy tylko ze bedzięmy z nimi stale wspolpracowac chocby wlasnie w kwestii czysto transferowej
no a kazdym razie skączylo sie na tygodniowym pobycie turyńczyków w warszawie

Obrazek
fredi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 10:34

O to już kolejny klub po Górniku i Zagłębiu teraz czas na kolejny Górnik ten z Łęcznej.. tak dal tych którzy by nie wiedzieli Górnik Zabrze ma współprace z Interem, Zagłębie Lubin ma z Herthą Berlin a teraz Górnik Łęczna z Schalke 04..

Obrazek
PROmilky
Juventus Turyn - Tobie Chwała na wieki !!
ODPOWIEDZ