Współpraca Łęcznej z Schalke 04
- MediapuntA
- Juventino
"Schalke 04 Gelsenkirchen i Górnik Łęczna zawarły porozumienie o współpracy, o czym kierownictwa obydwu klubów oficjalnie poinformowały podczas konferencji prasowej podsumowującej wizytę delegacji niemieckiego klubu w Łęcznej.
Początek ścisłej współpracy obejmować będzie wymianę szkoleniowców oraz grup młodzieżowych, bowiem w obydwu klubach przywiązuje się duże znaczenie do szkolenia młodych piłkarzy.
- Już w styczniu, kiedy szkoleniowcy z Górnika będą naszymi gośćmi w Gelsenkirchen, rozpoczniemy wzajemne wizyty trenerów - powiedział prezydent Schalke 04 Gerhard Rehberg. - Natomiast w okresie przygotowawczym do nowego sezonu zespół naszych juniorów przyjedzie do Polski, by trenować wspólnie z juniorami Górnika, przy okazji rozgrywając mecze sparingowe. Tego typu wymianę i współpracę systematycznie będziemy rozszerzać, by krok po kroku opierać ją na solidnych podstawach.
Podczas pobytu w Łęcznej delegacja Schalke 04 uczestniczyła m. in. w prowadzonych przez Tadeusza Łapę zajęciach zespołu brązowych medalistów tegorocznych klubowych mistrzostw Polski juniorów starszych i zapoznała się ze strukturą szkolenia prowadzoną od lat w łęczyńskim Górniku.
- Po obejrzeniu poniedziałkowego treningu i długich fachowych rozmowach - zaznaczył Bodo Menze, trener koordynator grup młodzieżowych w Schalke 04 - jestem pełen uznania dla gospodarzy za właściwe traktowanie spraw związanych ze szkoleniem młodzieży, prowadzonym głównie przez byłych piłkarzy. Każdy z trenerów ma własne metody pracy, ale nikomu jeszcze nie zaszkodziło poszerzenie swojej wiedzy czy wzbogacenie doświadczeń. Dlatego jesteśmy otwarci na współpracę, która w perspektywie najwięcej korzyści może przynieść przede wszystkim samej młodzieży.
W każde wakacje w Gelsenkirchen organizowane są letnie szkółki piłkarskie dla dzieci w wieku 9 - 12 lat i za rok, o czym poinformował Bodo Menze, zaproszeni do tych szkółek zostali chłopcy z Górnika Łęczna wraz z trenerami.
Partnerstwo klubów z Gelsenkirchen i Łęcznej nie jest przypadkowe, bowiem obydwa są ściśle związane ze środowiskami górniczymi. Wcześniej zapoczątkowane kontakty zawodowe górników z kopalni Bogdanka i Zagłębia Ruhry rozszerzone zostały na płaszczyznę sportu.
- Dla naszego Górnika, mającego zaledwie ćwierćwiekową historię, ta współpraca może przynieść piękne owoce. Od naszych niemieckich kolegów możemy się bowiem wiele nauczyć - nie tylko w sprawach typowo szkoleniowych, ale także organizacyjnych. Z tych kontaktów skorzysta nie tylko klub, ale jak sądzę, także sport na Lubelszczyźnie - powiedział wiceprezes Górnika Bronisław Kołodziejczyk.
Obchodzące w tym roku swoje stulecie Schalke 04, jak podkreślił jego prezydent Gerhard Rehberg, jest klubem o najbogatszej tradycji w Niemczech. W swoim dorobku ma siedem tytułów mistrza Niemiec, czterokrotnie zdobywał Puchar Niemiec, ale największym sukcesem było wywalczenie przez Schalke 04 Pucharu UEFA w 1997 roku. W tym sezonie celem jest jak najlepsze zaprezentowanie się w obecnej edycji Pucharu UEFA, natomiast w Bundeslidze wywalczenie pozycji gwarantującej grę w Lidze Mistrzów.
Nawiązując do systematycznej pracy z młodzieżą, Gerhard Rehberg wyeksponował fakt, iż w obecnej kadrze zespołu seniorów jest aż siedmiu wychowanków Schalke 04. Natomiast dla współdziałania młodych piłkarzy niemieckich i polskich symboliczne znaczenie mieć zapewne będzie obecność w Gelsenkirchen wielokrotnego reprezentanta Polski, cenionego w Niemczech Tomasza Wałdocha, który przez dwa sezony był kapitanem drużyny Schalke 04 i zapewne pozostanie w tym klubie jako szkoleniowiec najmłodszych piłkarzy. "
źródło:http://www.wp.pl/r/l160
Co wy o tym myślicie
Wg mnie to Górnik zrobił krok w przód ponieważ będzie mógł mieć niemieckich młodych zawodników
Może nie jestem ich fanem ale myślę że w następnym roku (jak Górnik się utrzyma) może powalczyć o europejskie puchary
Początek ścisłej współpracy obejmować będzie wymianę szkoleniowców oraz grup młodzieżowych, bowiem w obydwu klubach przywiązuje się duże znaczenie do szkolenia młodych piłkarzy.
- Już w styczniu, kiedy szkoleniowcy z Górnika będą naszymi gośćmi w Gelsenkirchen, rozpoczniemy wzajemne wizyty trenerów - powiedział prezydent Schalke 04 Gerhard Rehberg. - Natomiast w okresie przygotowawczym do nowego sezonu zespół naszych juniorów przyjedzie do Polski, by trenować wspólnie z juniorami Górnika, przy okazji rozgrywając mecze sparingowe. Tego typu wymianę i współpracę systematycznie będziemy rozszerzać, by krok po kroku opierać ją na solidnych podstawach.
Podczas pobytu w Łęcznej delegacja Schalke 04 uczestniczyła m. in. w prowadzonych przez Tadeusza Łapę zajęciach zespołu brązowych medalistów tegorocznych klubowych mistrzostw Polski juniorów starszych i zapoznała się ze strukturą szkolenia prowadzoną od lat w łęczyńskim Górniku.
- Po obejrzeniu poniedziałkowego treningu i długich fachowych rozmowach - zaznaczył Bodo Menze, trener koordynator grup młodzieżowych w Schalke 04 - jestem pełen uznania dla gospodarzy za właściwe traktowanie spraw związanych ze szkoleniem młodzieży, prowadzonym głównie przez byłych piłkarzy. Każdy z trenerów ma własne metody pracy, ale nikomu jeszcze nie zaszkodziło poszerzenie swojej wiedzy czy wzbogacenie doświadczeń. Dlatego jesteśmy otwarci na współpracę, która w perspektywie najwięcej korzyści może przynieść przede wszystkim samej młodzieży.
W każde wakacje w Gelsenkirchen organizowane są letnie szkółki piłkarskie dla dzieci w wieku 9 - 12 lat i za rok, o czym poinformował Bodo Menze, zaproszeni do tych szkółek zostali chłopcy z Górnika Łęczna wraz z trenerami.
Partnerstwo klubów z Gelsenkirchen i Łęcznej nie jest przypadkowe, bowiem obydwa są ściśle związane ze środowiskami górniczymi. Wcześniej zapoczątkowane kontakty zawodowe górników z kopalni Bogdanka i Zagłębia Ruhry rozszerzone zostały na płaszczyznę sportu.
- Dla naszego Górnika, mającego zaledwie ćwierćwiekową historię, ta współpraca może przynieść piękne owoce. Od naszych niemieckich kolegów możemy się bowiem wiele nauczyć - nie tylko w sprawach typowo szkoleniowych, ale także organizacyjnych. Z tych kontaktów skorzysta nie tylko klub, ale jak sądzę, także sport na Lubelszczyźnie - powiedział wiceprezes Górnika Bronisław Kołodziejczyk.
Obchodzące w tym roku swoje stulecie Schalke 04, jak podkreślił jego prezydent Gerhard Rehberg, jest klubem o najbogatszej tradycji w Niemczech. W swoim dorobku ma siedem tytułów mistrza Niemiec, czterokrotnie zdobywał Puchar Niemiec, ale największym sukcesem było wywalczenie przez Schalke 04 Pucharu UEFA w 1997 roku. W tym sezonie celem jest jak najlepsze zaprezentowanie się w obecnej edycji Pucharu UEFA, natomiast w Bundeslidze wywalczenie pozycji gwarantującej grę w Lidze Mistrzów.
Nawiązując do systematycznej pracy z młodzieżą, Gerhard Rehberg wyeksponował fakt, iż w obecnej kadrze zespołu seniorów jest aż siedmiu wychowanków Schalke 04. Natomiast dla współdziałania młodych piłkarzy niemieckich i polskich symboliczne znaczenie mieć zapewne będzie obecność w Gelsenkirchen wielokrotnego reprezentanta Polski, cenionego w Niemczech Tomasza Wałdocha, który przez dwa sezony był kapitanem drużyny Schalke 04 i zapewne pozostanie w tym klubie jako szkoleniowiec najmłodszych piłkarzy. "
źródło:http://www.wp.pl/r/l160
Co wy o tym myślicie

Wg mnie to Górnik zrobił krok w przód ponieważ będzie mógł mieć niemieckich młodych zawodników

- Mania
- Juventino
Zaskoczyla mnie ta informacja :shock: Bo Leczna nie jest chyba zespolem o porownywalnym z Schalke poziomem
Zobaczymy jak im to wyjdzie- bo przeciez z tych szumnych zapowiedzi moze nic nie wyjsc-cos jak odwrotnosc ciszy przed burza 
Agnieszka

Agnieszka
- Szilgu
- Juventino
i tak ma być. Jestem fanem górnika i mam nadzieje że w tym sezonie utrzyma sie w lidze bo jeśli tak to już w następnym sezonie może powalczyć o europejskie puchary lub cociaż o pozycje typu 4. i 5.Teraz muszą jednak walczyć o utrzymanie i mam nadzieje że im sie to uda bo jak narazie są zdaje sie na 3. od końca miejscu przed lechem (tyle samo punktów) i gks (który ma bodajże 8 pkt).
- RuTeK
- Juventino
I bardzo dobrze moze wkoncu nasze kluby poodbijaja sie od przyslowiowego dna! Gornik moze ni jeste zespolem klasy swiatowej ani europejskiej
Ale jeste solidna druzyna ktroa wygrywa swoje mecze nie dzieki gwiazda a checia walki, determinacja! jest bardzo dobrze zgrana! mam nadzieje ze inne Polskie kluby wezma przykład z Gornika i zechca wspolpracowac z innymi!

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- Supersonic
- Juventino
Miło ze strony Schalke, że chce nawiązać taką współwpracę. Dla dla Gornika może być prawdziwe wybawienie. Powinni jak najwięcej podpatrywać Niemców i żywcem brać z nich przykład. Młodzi piłkarze być może będą mogli trenować w juniorskich zespołach Schalke i po powrocie do Polski będą... wymiatać. Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale może to zapoczątkuje nowe trendy. Chociaż przecież takie przypadki już były i Górnik Z. dzięki Interowi raczej nową siłą polskiego futbolu nie został. Dlatego póki co jestem sceptyczny ale... chciałbym się mylić :-D
- Mati21pi
- Juventino
No dla górnika to bedzie duża pomoc bo wiadomo ,ze kazdy przekresla ten klub ze powinien grac w 2 lidze ale oni w miare dobrze graja w 1 i jakby nawiazali wspolprace z schalke napewno by wzmocnili sie troche niemcami:) i Liczyli o cos wiecej niz spadek:D
A najlepszym klubem jest Juventus Turyn:d
- Vincitore
- Juventino
No tak Górnik w tamtym sezonei sporo namieszałw kilku pierwszych meczach teraz nie graja wybornie ale jeżeli utrzymajasięw Ekstraklasie to moga w nastepnym sezonie zrobić wiele nie mówie o kokosach (PU) ale czołowie miejsca tabeli
- stazzorZ
- Juventino
wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO
nawet przyjechali do nas, poprowadzili trening obejrzyli mecz zapisali pare nazwisk w notesach i wrocili do siebie. potem okazało sie ze zapraszają do siebie ale trzeba zapłacic za samolot, zamieszkanie i wyzywienie a pozniej zobaczymy. dzieki za taką "współprace"

- mnowo
- Qualità Juventino
Na którymś z meczów (nie pamiętam już na którym) Górnika był obecny szef Shalke i wtedy wymienili się szalikami i proporczykami
No cóż, zobaczymy co ta współpraca przyniesie, mam nadzieję, że jakoś ustabilizuje ona Łęczną w ekstraklasie.. :roll: Całym sercem jestem za. 

- Supersonic
- Juventino
Z Twoim to znaczy jakim??stazzorZ pisze:wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO![]()
Cóż chęci też są ważne, a przecież trudno oczekiwać, żeby przyjechała zagraniczna ekipa i tylko dawała nic nie chcąc w zamian. Rozumiem, że dużo z tej współpracy nie wyniknęło??
- MediapuntA
- Juventino
stazzorZ pisze:wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINOnawet przyjechali do nas, poprowadzili trening obejrzyli mecz zapisali pare nazwisk w notesach i wrocili do siebie. potem okazało sie ze zapraszają do siebie ale trzeba zapłacic za samolot, zamieszkanie i wyzywienie a pozniej zobaczymy. dzieki za taką "współprace"
Porównaj gdzie są Włochy a Niemcy 8)

- stazzorZ
- Juventino
druzyna sie nazywa SEMP Warszawa-Ursynów to typowo młodziezowy klub nie mamy seniorów wiec mozna tu grac tylko od 7 lat do 18lat pozniej trzeba szukac jakiegos seniorskiego klubu jesli mysli sie o dalszejprzygodzie z piłką, mamy naprzykład podpisany jakis kontrakt z legią dotyczący zawodnikow konczacych gre w sempie.Supersonic pisze:Z Twoim to znaczy jakim??stazzorZ pisze:wcale nie jestem przekonany czy ta współpraca będzie taka owocna. Z moim klubem naprzykład chęc współpracy wyrazili przedstawiciele AC TORINO![]()
Cóż chęci też są ważne, a przecież trudno oczekiwać, żeby przyjechała zagraniczna ekipa i tylko dawała nic nie chcąc w zamian. Rozumiem, że dużo z tej współpracy nie wyniknęło??
a jesli chodzi o tych włochów z AC Torino to nikt nie oczekiwał ze przyjadą włoscy biznesmani z workiem pięniedzy tylko ze bedzięmy z nimi stale wspolpracowac chocby wlasnie w kwestii czysto transferowej
no a kazdym razie skączylo sie na tygodniowym pobycie turyńczyków w warszawie

- fredi
- Juventino
O to już kolejny klub po Górniku i Zagłębiu teraz czas na kolejny Górnik ten z Łęcznej.. tak dal tych którzy by nie wiedzieli Górnik Zabrze ma współprace z Interem, Zagłębie Lubin ma z Herthą Berlin a teraz Górnik Łęczna z Schalke 04..