Mercato (LATO 2025) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
ODPOWIEDZ
xemi

Juventino
Juventino
Podziekował: 52 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 10:53

Oczywiście ze lepiej to wyglada z 4 z tylu tylko wtedy należy pamiętać ze Yldiz jeszcze więcej gra ka skrzydeł ale i tak wolę ustawienie z 4 z tylu niz 3!

Nicram_93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 11:00

Ogółem nie wiem co mam myśleć o tym mercato. Wczorajsze ruchy na papierze wyglądają pozytywnie, cieszy mnie zwłaszcza to, że odpuściliśmy ten chory deal z RKM. Jednak ciężko nie zauważyć, że kolejny raz kupujemy co się trafi, nie myśląc o tym na jakich pozycjach mamy największe braki. O ile ofensywa, zwłaszcza z wczorajszymi ruchami wygląda przynajmniej na papierze bardzo dobrze, tak już, gdzie indziej jest lepiej lub gorzej. Pomoc na papierze nie wygląda najgorzej, problem w tym, że Koop i Loca zawodzą. Na wahadłach dramat, Cambiaso bez formy, a pomysł z Kalulu na wahadle przemilczę, bo to przebiło nawet niektóre wymysły Allegriego. Nie mamy wahadłowych, a Tudor z uporem maniaka na siłę będzie forsował formację 3-4-2-1. Obrona na szczęście wzmocniona Bremerem, ale poza nim reszta zawodników już budzi obawy.

Jak na możliwości finansowe, to dramatyzował nie będę, cudów się zrobić nie dało, martwi mnie tylko dalsze zafiksowanie na próbie ratowania jednej formacji, a olewaniu innych, jak to u nas trwa już od kilku lat. Zobaczymy jak nowe nabytki sprawdzą się w praktyce, bo rok temu też na papierze było obiecująco, a wyszło finalnie jak wyszło.

Obrazek
"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 11:17

Ja mam też taką tegorię, że nasz zarząd nie do końca ufa Tudorowi.

Świadczy o tym międyz innymi kontrakt tylko do 2027, więc latem 2026 albo znowu go przedłużymy albo odchodzi. Dlatego nie sprowadzamy mu typowych wahadłowych czy środkowych obrońców do gry 3-ką, bo być może za rok przyjdzie trener preferujący 4-3-3 albo 4-2-3-1 i będą oni zbędni.

Uważam, że sam awans do LM może nie wystarczyć, aby Tudor został z nami na dłużej, jeśli latem 2026 na rynku dostępny będzie jakiś dobry trener w naszym zasięgu, a w roku MŚ zwykle dochodzi do sporych przetasowań wśród trenerów + Conte w mało którym miejscu wytrzymał dłużej niż 2 sezony.

Tudor potrzebuje zająć miejsce na podium + w miarę korzystnie zaprezentować się w LM, co z taką kadrą wcale łatwe nie będzie, bo wystarczy 1 kontuzja Bremara czy Thurama (odpukać!) i ich formacje leżą. Rezultat z sezonu 2024/25 (4. miejsce w Serie A i awans do 1/16 LM) moim zdaniem nie utrzymają Tudora u steru.

marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 11:52

Panowie warto zaznaczyć że Comolli zrobił transfery:
Zhegrova
Openda
Joao Mario
David
w przybliżeniu jednym Dogulasem Luizem (55mln).

Przypomina mi to bardziej działania typu Marotta niż Giuntoli czy Paraticiego, oby ten nasz dyrektor się sprawdził, bo mam wrażenie że on jest najważniejszy w tej układance. Nie liczę na więcej niż awans do LM w tej edycji, ale z dobrym dyrektorem (oby się Comolli takim okazał), za 2 lata można wrócić do walki o Serie A.

Stefano Tacconi o pseudokibicach: "Szkoda, że czyjeś starania, by zrobić coś dla sportu są niszczone przez bandę idiotów..."
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 12:52

Ktoś dysponuje wiedzą po ilu występach wykup Nico staje się obligatoryjny?

Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 13:46

Urbi27 pisze: 02 września 2025, 12:52 Ktoś dysponuje wiedzą po ilu występach wykup Nico staje się obligatoryjny?
Hiszpanie piszą że nie od występów a od minut będzie zależał.
Włosi i Romano wcześnie pisali że od występów :dontknow:
Jedyne co znalazłem to losowe źródła że niby występy 15-20 a minut minimum 1000.
Ale zaznaczam że to bardzo słabej jakości źródła.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 206 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 14:22

Sam szukałem i nic...

Obrazek
Tab

Juventino
Juventino
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 15:39

Openda ma statystyki milion razy lepsze , niż wielki talent Sesko. Do tego na boisku wygląda, jak powinien wyglądać, nie jak karykatura. Jak dla mnie, to może być jeden z lepszych transferów ostatnich lat. Jeśli utrzyma niemiecki poziom, to poproszę.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 18:36

Niestety, ale mam przeczucie, że zarówno Nico Gonzalez jak i Douglas Luiz wrócą do Juve za rok i znów będziemy się z nimi bujać. Ponadto w miejsce Argentyńczyka ściągnęliśmy Zhegrovę (który również ma regularne problemy ze zdrowiem), więc dojdzie nam kolejny problem. Nie wiem czy nie lepiej było zostawić Nico (mimo, że chłop jest przeciętny i chorowity), a dzięki temu zaoszczędzić te około 15 mln €.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 19:07

A, przypomniało mi się, Gigi Donnarumma w City, chyba za drobne przy jego wartości. Żałujecie, że nie trafił do Juve? Zawsze na to po cichu liczyłem.

Obrazek
Viking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 19:13

Bart985 pisze: 02 września 2025, 19:07 A, przypomniało mi się, Gigi Donnarumma w City, chyba za drobne przy jego wartości. Żałujecie, że nie trafił do Juve? Zawsze na to po cichu liczyłem.
Jak szedl do PSG to liczyłem na jego transfer. Teraz za drogi bajer, Di Gregorio meczów nie zawala. A Dolar pewnie spiewa dziś stawki na poziomie Vlaho

“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
marlo_Juventus

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 20:50

Viking pisze: 02 września 2025, 19:13
Bart985 pisze: 02 września 2025, 19:07 A, przypomniało mi się, Gigi Donnarumma w City, chyba za drobne przy jego wartości. Żałujecie, że nie trafił do Juve? Zawsze na to po cichu liczyłem.
Jak szedl do PSG to liczyłem na jego transfer. Teraz za drogi bajer, Di Gregorio meczów nie zawala. A Dolar pewnie spiewa dziś stawki na poziomie Vlaho
Niech śpiewa. Między nim a Di Gre nie ma takiej przepaści umiejętności żeby tyle mu płacić. Chyba jedynie medialna. Na lini obaj świetni. Natomiast Di Gre zdecydowanie lepiej gra nogami.

Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 21:21

dimebag11 pisze: 02 września 2025, 18:36 Niestety, ale mam przeczucie, że zarówno Nico Gonzalez jak i Douglas Luiz wrócą do Juve za rok i znów będziemy się z nimi bujać. Ponadto w miejsce Argentyńczyka ściągnęliśmy Zhegrovę (który również ma regularne problemy ze zdrowiem), więc dojdzie nam kolejny problem. Nie wiem czy nie lepiej było zostawić Nico (mimo, że chłop jest przeciętny i chorowity), a dzięki temu zaoszczędzić te około 15 mln €.
Brazola mamy napewno z głowy.

“Drogi Juventusu i Douglasa Luiza rozchodzą się” – tymi słowami żegna Brazylijczyka komunikat na stronie Starej Damy. Informuje on, że pomocnik został wypożyczony z obowiązkiem wykupu do angielskiego Nottingham Forest

Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 22:21

To ja ocenie obecne mercato na 5/10. Ocena może wzrosnąć o jeden punkt, jeżeli na koniec przyszłego sezonu dojdzie do wykupu Luiza i Gonzaleza. O kolejny punkt wzrośnie, jeżeli sprawdzą się nowi piłkarze, a zwłaszcza zdrowie Zhegrovy będzie szwankowało mniej niż Nico ( takie absolutne minimum, bo to nadal będzie oznaczać dosyć częste kontuzje ).
Trzeba przyznać, że warunki Comolli miał ciężkie, bo już z poprzedniego mercato było 87 milionów manka, a na sam początek tego dostał wykupami Di Gregorio, Kalulu i Gonzaleza z Kellym, na co poszło kolejne 74 miliony... Piękny plan Giuntoliego, najgorszy DS w historii tego klubu, na luzie przebił Secco.
Obecne mercato kończy się z 53 milionami na minusie, co biorąc pod uwagę powyższe, jest bardzo dobrym wynikiem.
Transfery znośne, jest potencjał w nowych graczach, część już pokazała się z dobrej strony ( J.Mario ), część miała dobre ostatnie sezony i jest szansa, że to utrzymają ( Openda, David ). Znaki zapytania przy Conceicao ( zbyt drogi na to jak jednowymiarowym graczem jest ) i Zhegrova ( tutaj wątpliwe zdrowie ). Cieszy pozostawienie Ruganiego i Mirettiego, bo są dobrym i tanim uzupełnieniem ławki. Mniej cieszy pozostanie Kosticia, ale tez jest solidnym ławkowiczem, więc lepiej jego mieć na ten sezon, niż opychać go za drobne i brać kogoś droższego, a niekoniecznie o wiele lepszego.
Tymczasowe pozbycie się Gonzaleza i Douglasa cieszy, ale rodzi ryzyko. Savona i Mbangula mogliby być tanim uzupełnieniem składu, ale częściowo rozgrzeszam Comolliego z powodu tragicznego stanu finansów, kogoś trzeba było sprzedać, a tych co Juventus chciał, to nikt nie dawał odpowiednich pieniędzy. Mimo wszystko, cena za Mbangule wydaje się zbyt mała.

Podoba mi się idea 4-2-3-1. Są tam pewne braki, ale niestety są one praktycznie w każdym ustawieniu, a powyższe wydaje się mimo wszystko najlepsze jeżeli chodzi o podstawową jedenastkę. Oczywiście nie łudzę się, że Igor będzie tak grał, ale pospekulować można. David na szpicy, za nim Yildiz, a po jego bokach Zhegrova z Opendą. Na zmiany są Vlaho, Miretti, Adzić, Conceicao i nie ma za bardzo kogo dać za Opende ( Cambiaso? Kostic? ). W pomocy pewnie musiałby grać nadal Locatelli, bo jest lepszy w obronie, a Tudor jakoś by balansował tą ofensywną 4 w ataku. Cambiaso i Mario jednocześnie na bokach obrony? Kolejna wątpliwa rzecz, pewnie na prawej by grał Kalulu ( lepiej tam niż na wahadle ).

Teraz osobna sprawa jeżeli chodzi o przyszłość. Jeżeli Juventus ma w trzech zsumowanych okienkach wyjść z maksymalną stratą 60 milionów, to będzie na prawdę zabawnie w przyszłym roku. Z tego co rozumiem, jeżeli nie uda się tego załatwić na koniec sierpnia 2026, to będzie jeszcze czas do czerwca 2027, ale wtedy każdy będzie liczył na obniżkę. Na chwilę obecną, licząc manko z poprzedniego i obecnego okna, Juventus jest 140 milionów na minusie. Jeżeli wejdą wykupy Weaha, Gonzaleza i Luiza + opłacenie Opendy, daje to redukcje długu do 120 milionów, czyli 60 do zdobycia, nie licząc ew. transferów ( a może się też przecież wysypać któryś z wykupów ). Wyczuwam transfer Thurama do PSG, ew. Yildiza... będzie to potężny cios.
Kogo bym widział zamiast nich? Cambiaso ( 30-40 mln? ), Conceicao ( 30-40 mln? ), liczyć na wystrzał formy Adzicia (?), może David po roku i zostanie z Opendą i Vlaho? Może na przedłużonego (?) Vlaho ktoś się napali, jakiś Arsenal czy United jak im Sesko nie wypali. Pewnie jakieś marne grosze za młodych z NextGenu, może cudownie któryś cos pokaże w tym sezonie? Marnie to widzę.

Na koniec, jak zapatrywania na wolnych agentów w 2026 roku? Jest Silva z City, jest "nasz" Bentancur z Totków, na obronę Rudiger i Upamecano ( jak rozumiem Guehi to pójdzie do L'poolu )? Same drogie pensje, ale coś by można wybrać. Zaznaczam, że nie wiem jak wyglądają statusy tych graczy w klubach i czy przedłużenia nie są planowane, ani nie mam pojęcia w jakiej formie ostatnio byli Upamecano z Rudigerem.

Tony Montana

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 02 września 2025, 22:38

Na plus to, że skończyliśmy z absurdalnie drogimi wypożyczeniami w stylu Alcaraz czy Veiga po 4 melony za pół roku. W tym świetle 3,3 mln za roczne wypożyczenie Opendy wydaje się naprawdę rozsądną kwotą.

Na minus żałośnie niska kwota za wypożyczenie Gonzaleza, czyli zaledwie 1 melon. Rekompensuje to jednak bardzo dobra kwota wykupu, odzyskujemy praktycznie wszystkie zainwestowane pieniądze - ciekawe tylko jakie warunki muszą zostać spełnione.

Tak sobie czytam wasze opinie, że Zhergova to super zawodnik i jedyne ryzyko to to związane z kontuzjami. Jeżeli naprawdę jest taki dobry to statystyki zupełnie tego skila nie oddają bo są napisałbym dość nędzne jak na prawego napastnika z L1. Lata świetlne dzielą go od Greenwooda, którego bardzo chciałem u nas zobaczyć gdy przechodził do Marsylii. Natomiast kwota, którą za niego płacimy (15,5 melona) jest na tyle niska, że absolutnie nie krytykuję tego transferu i myślę, że można zaryzykować.

Bardzo dobrze, że zostali z nami Rugani i Kostić zamiast bujać się po kolejnych wypożyczeniach za darmo czy za półdarmo (inna kwestia, że bez nich to trener już w ogóle nie miałby żadnej głębi składu).

Fagioli, Rovella, Savona, Mbangula poza klubem - pozbyliśmy się już prawie wszystkich młodych graczy, na których można robić czystą plusvalenzę. Widać, że rozpaczliwie szukamy poprawy bilansu w księgach gdzie się tylko ta (stąd również to niesmaczne przedłużanie kontraktu tej pijawy Arthura).

Swoją drogą Alberto Costa w tym sezonie: 6 asyst w 641 minut na boisku.

ODPOWIEDZ