Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
piterjuve

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 13:58

Postawię tezę, że my już nie potrzebujemy Sancho i jego ewentualne przyjście wiązałoby się z jakąś mega okazją. Natomiast zdecydowanie bardziej przydałaby się jakaś wartościowa "9", a nawet bardziej ofensywnie grający środkowy obrońca.
Tak czy inaczej, teraz chyba priorytetem są transfery w drugą stronę.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 14:09

Francisco Conceicao - First day at Juventus !

Obrazek
marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 14:10

izistaar pisze: 27 sierpnia 2024, 13:14 Zaskakująco dużo hajsu wydali w to jedno okienko. 3 letni budżet skumulowany w 1 ?
sprawdziłeś jakieś statystyki i liczby czy tylko tak Ci się wydaje ;) ? :D

Stefano Tacconi o pseudokibicach: "Szkoda, że czyjeś starania, by zrobić coś dla sportu są niszczone przez bandę idiotów..."
izistaar

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 16:07

Crunny pisze: 27 sierpnia 2024, 13:36
izistaar pisze: 27 sierpnia 2024, 13:14 Szkoda tylko tego Kalafiora ale cóż wierzę że więcej się zrobić w tej kwestii nie dało.
Arsenal zaproponował 45 mln EUR (nigdzie nie ma info ratach, więc prawdopodobnie w gotówce) + 5 mln EUR w bonusach.
Samemu zawodnikowi dali kontrakt 4 mln EUR netto, czyli my musielibyśmy mu zaoferować 8 mln EUR brutto (dla porównania: https://www.capology.com/club/juventus/salaries)

Fajny piłkarz, ale jak widać, nie uparł się na Juve i kontynuowanie współpracy z T.Mottą, a nas nie było stać na licytację z Arsenalem.
Czaję; pewnie ze masz rację. Liczyłem jedynie na sentymentalną przewagę Motty nad hajsem Arsenalu, kiedy zaczęły się plotki o transferze. Tak czy siak Mr G odwalił kawał dobrej roboty, a to było główny motywem mojego postu.
Forza

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 16:20

piterjuve pisze: 27 sierpnia 2024, 13:58 Postawię tezę, że my już nie potrzebujemy Sancho i jego ewentualne przyjście wiązałoby się z jakąś mega okazją. Natomiast zdecydowanie bardziej przydałaby się jakaś wartościowa "9", a nawet bardziej ofensywnie grający środkowy obrońca.
Tak czy inaczej, teraz chyba priorytetem są transfery w drugą stronę.
Ja w sumie też zastanawiam się, na ile my rzeczywiście potrzebujemy Sancho, a na ile to transfer, którym chcemy po prostu zaimponować innym :dodger:

Sancho może zahamować rozwój młodych, których już mamy: Conceicao, Yildiza i Mbanguli.

Patrzę na skład poniżej i mam wątpliwości, czy lewoskrzydłowy (do lekkiego odgruzowania) z wysokim kontraktem to akurat to, czego ta kadra potrzebuje w pierwszej kolejności.

Vlahović
Yildiz - Koopmeiners - N.Gonzalez/Conceicao
Thuram/Locatelli - D.Luiz
Cambiaso - Bremer - Gatti - Danilo/Kalulu
Di Gregorio

Z drugiej strony wypożyczeniem Sancho bez obowiązku wykupu (ManU chce, żebyśmy mieli obowiązek) niewiele ryzykujemy, a możemy za rok ocenić czy zostawiamy Conceicao czy Sancho, obu czy żadnego.

Swoją drogą mam jakoś dziwnie dobre przeczucia w stosunku do Thurama, N.Gonzaleza i Conceicao, a nieco gorsze wobec D.Luiza i Sancho.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 16:24

Niech się trener martwi takim urodzajem. Nie możemy też cały sezon polegać na Yldizie, czy młodym Belgu.

Mnie też szkoda Kalafiorego. Młody Włoch, walczak z ciągiem na bramkę. Widać jednak, że Giuntoli robił co mógł i nawet perspektywa ponownej współpracy z Motta nie zadziałała.

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 16:34

Czapki z głów za końcówkę tego Mercato. Mamy mega pakę z przodu, super pomoc i lekko dziurawą obronę, ale wciąż to formacja która w swojej wyjściowym układzie wygląda zadowalająco, tu jedynie problem z tym prawym obrońcą. Aczkolwiek wczorajszy występ Savony pokazuje że może właśnie rodzi nam się tam ciekawy zawodnik.

Jestem bardzo zadowolony, plus nasza gra, nastawienie, pomysł to jest dokładnie to czego chciałem przez ostatnie lata i o czym tyle tu było pisane.

Mati1990

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 21:01

Powiem Wam szczerze, że brakowało mi tak hucznego mercato w wykonaniu Juve. Ostatni raz rewolucja ciut mniejsza była w 2011 roku i to fajnie wtedy poskutkowało, a teraz? Teraz mamy paczkę odmłodzoną, a zarazem solidną, co daje nam wierzyć w coś więcej niż 3 miejsce w lidze. Do tego wisienka na torcie w postaci Sancho i... jeśli wszystko to wypali, to Motta ma podrasowaną maszynę, a my będziemy się bawić cały sezon.

Brakowało mi tego entuzjazmu, który przez 3 lata zabił Allegri.

Giuntoli to jednak turbo kozak.

W końcu ktoś, kto zauważył, gdzie tkwi głównie problem i co trzeba wymienić...

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 21:08

Mati1990 pisze: 27 sierpnia 2024, 21:01 W końcu ktoś, kto zauważył, gdzie tkwi głównie problem i co trzeba wymienić...
Każdy średnio ogarnięty kibic Juventusu to wiedział :prochno:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 21:16

jackop pisze: 27 sierpnia 2024, 21:08
Mati1990 pisze: 27 sierpnia 2024, 21:01 W końcu ktoś, kto zauważył, gdzie tkwi głównie problem i co trzeba wymienić...
Każdy średnio ogarnięty kibic Juventusu to wiedział :prochno:
I to lata temu i to jest w tym wszystkim najlepsze :prochno:

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2024, 21:19

4d1k

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2024, 00:23

W końcu ta telenowela z Koopmeinersem dobiega końca.

Zostało kilka ostatnich dni na transfer Sancho. Nasza oferta względem United wydaje się nie do końca satysfakcjonująca zespół z Manchesteru. Mówi się, że chcemy pokryć około połowy pensji piłkarza i preferowalibyśmy opcje a nie obowiązek wykupu- finalnie koszty wypożyczenia byłyby na tyle duże, że to musiałby być duży niewypał abyśmy go nie kupili, ale jednak wciąż jest to ryzyko- przykład Todibo.
Obyśmy nie musieli konkurować z innymi zespołami w sprawie Sancho, bo United będzie na pewno decydowało na podstawie aspektów ekonomicznych. Subiektywnie uważam, że wola samego zawodnika jest bardziej zbliżona do Calafioriego i Todibo, niż do Koopmeinersa.
Rozumiem chęć zaklepania Jadona możliwie jak najszybciej, zanim nawet opuści nas Chiesa, bo im bliżej końca okienka, tym więcej panicznych ruchów na rynku może się pojawić.
Jutro Koopmeiners, oby za maks dwa dni Sancho i więcej transferów przychodzących się nie spodziewam- choć w ostatnich godzinach okienka, nie będąc na musiku, kto wie czy nie spróbujemy jeszcze wykorzystać jakiejś okazji.

Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2024, 00:47

Ciekaw jestem co nasi planują na przyszłe okienko bo jakby chcieli/musieli wykupić wszystkich to wyjdzie spora kwota. Di Gregorio, Kalulu, Conceicao, Gonzalez i Sancho - to będzie ze 120 mln na szybko licząc.

4d1k

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2024, 02:16

Wydaje mi się, że koszty roczne po aktualnych transferach out (+Chiesa, De Sciglio, obniżka kosztów McKenniego) i wykupach obecnie ściągniętych piłkarzy (+Koopmeiners) będą mniej więcej takie same- kwestia jeszcze jak długie kontrakty podpiszemy z Teunem, Di Gregorio, Concecaio, Gonzalezem i Kalulu.
Sancho spowoduje wzrost kosztów- jednak tutaj będziemy liczyć pewnie na pozbycie się Arthura i Kosticia (których jeżeli nie uda się teraz pozbyć, to za rok niestety jeszcze będą mieli przez kolejny rok ważny kontrakt).
W tym roku wygenerowaliśmy duży zysk na transferach młodych zawodników, więc jednorazowo jesteśmy zapewne zwiększone koszty "przyjąć".
Ogólnie moim zdaniem nie wygląda to źle i w optymalnym scenariuszu, przy perfekcyjnym okienku out (definitywne pozbycie się Kosticia, Arthura, transfer a nie rozwiązanie kontraktu Szczęsnego, transfer a nie przedłużenie kontraktu McKenniego, większe pieniądze za Chiese), to nawet i dodatkowo byłyby szanse na pozyskanie Calafioriego. Niestety okazało się to jedynie sferą marzeń.

Co będzie za rok trudno ocenić, na pewno jest wiele scenariuszy branych pod uwagę.
Nie mamy obecnie nawet sponsora na koszulkach, mówi się o mniejszym kontrakcie niż ten wcześniejszy z Jeepem. Osiągniecia sportowe, kwestie zawodników, których nie uda się pozbyć teraz, sprawa z UEFĄ... To tak na szybko co przychodzi mi do głowy, a na pewno jest tego więcej.
Nam, kibicom, pozostaje się cieszyć z transferów, kibicować i liczyć, że za rok osiągniemy założone w prognozach cele i nie będziemy zmuszeni do redukowania kosztów.

Kamciu

Interista
Interista
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2024, 05:17

Przyznam, że okienko Juve robi robotę. Na mnie największe wrażenie zrobiły jednak sprzedaże - w mojej opinii kupe szrotu za godny piniądz poszło, co następnie przełożyło się na transfery „in”. Oczywiście na kolejny rok ewentualne wykupy pokryją lwia część budżetu, ale no już mniejsza. Holender z Atalanty moim zdaniem będzie świetnym zakupem, natomiast co do wariata z Aston Villi mam mieszane uczucia, rodem z przypadku Arthura. Jeśli przyjdzie Sancho, na papierze tylko obrona i rezerwowi będą jeszcze „do poprawy”, a kadrowo zbliżycie się do Interu co zapowiada ciekawe Mistrzostwa. Nie podniecam się pierwszymi dwoma spotkaniami, bo umówmy się prawdziwa weryfikacja dopiero przyjdzie, ale widać optymizm.

Jeśli ktoś jakiś zakładzik… czekam na propozycje - wiecie co mam na myśli.

Pazza Inter
Zablokowany