Mercato (LATO 2023) DYSKUSJA
- Elohi
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
I to ma być ten Wielki Giuntoli na którego tak wszyscy czekamy? Chce nam sprowadzić murzyna za 40 baniek z pensją 7-8 mln? Nie powiem - ma chłop jaja, ale nie sądziłem, że takie.
""Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta""
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 39 razy
"Odkąd opuścił Anderlecht, nie potrafił pożegnać się z żadną drużyną w dobrym guście. Całował herb Evertonu, by później wymuszać transfer do Manchesteru United. Całował herb Chelsea, by romansować z Interem. Było to jednak przelotne uczucie, skoro obecnie jego celem są przenosiny do Turynu. Romelu Lukaku to piłkarska wydmuszka. I nie ma sensu udawać, że jest inaczej."
Cytat z weszlo.com i nawet nie ma co tu dodawać. Mam nadzieję, że to tylko gra Giuntoliego, i albo jest geniuszem, albo idiotą - wkrótce się okaże.
Cytat z weszlo.com i nawet nie ma co tu dodawać. Mam nadzieję, że to tylko gra Giuntoliego, i albo jest geniuszem, albo idiotą - wkrótce się okaże.
- Paya
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
To jest też mokry sen Conte, ale spoko, o wszystko obwiniajmy Allegriego xd (i ofc, sprowadzenie Lukaku to fatalny błąd - acz jeśli już będę winił naszego nowego dyrektora sportowego)Baczu pisze: ↑14 lipca 2023, 14:56 Dla Allegriego idealny napastnik to Lukaku:
-doświadczenie w Serie A
-wiek się zgadza
-w pełni ukształtowany i świadomy swojej charakterystyki, nie trzeba szukać na niego pomysłu i rozwijać umiejętności
-silny, dorodny murzyn, wręcz archetypowy przykład odgrywającego wprost z mokrych snów <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>
-potrafi zrobić coś z niczego, przepchnąć się, nawinąć kilku obrońców i strzelić jakiegoś farfocla
-notorycznie daje <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> w finałach europejskich pucharów
Więc w tych niedawnych plotkach o zainteresowaniu Murzynem mogło być ziarnko prawdy.
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 39 razy
Jak by Ci wytłumaczyć...
Umawiasz się z laską z jakiegoś tindera czy w tym stylu. Umawiacie się na jeden numerek, drugi, trzeci, a ona Ci mówi - czwartego nie będzie, znalazłam kolesia z większym ekhm, ekhm... 'potencjałem' - Płaczesz? Każdy facet (normalny) - machnie ręką, było wiadomo o co chodzi od początku, bywa. Ani ona, ani Ty nie jesteś pierwszy/pierwszą ani ostatni/ostatnią.
I drugi przykład: laska najpierw deklaruje miłość jednemu, tylko żeby chamsko odejść do bogatszego, nie wychodzi, potem spotyka Ciebie, wielka miłość, wspierasz ją w trudnych chwilach, stoisz za nią a przed ślubem okazuje się, że ma kogoś na boku i ma zamiar uciec wprost sprzed ołtarza
Taka różnica pomiędzy umawianiem się na seks, co robi każdy z nas jak chce i z kim i nikogo nie powinno interesować, a pomiędzy zwykłą ku*wą...
czyli:
Piłkarzem, który nie ukrywa, że gra dla pieniędzy, a zwykłą ku*wą
Wiadomo, iż Interu sympatią nie darzę, aczkolwiek ten czarnoskóry Belg zgadnij do której grupy należy.
- Elohi
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Ja też w tym miejscu chciałbym tutaj wszystkich przeprosić. Za to, że pisałem, że należy się Jemu szacunek, bo legenda, bo 300 meczy, bo to, bo tamto. Teraz to się już wszystko nie liczy.
""Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta""
- kamil-8853
- Juventino
Coś jest za cicho w ostatnich dniach. Milan ściaga Loftusa i Pulisicia Iner Thurama Fratessiego Asslaniego, Roma Ndicka i Aouar'a a u nas poza Jankesem cisza .... A to już połowa lipca. Czy to cisza przed burzą ?
- unbelievable87
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Po stokroć wolę kolejny powrót Moraty niż przyjście Lukaku (niecały rok różnicy). Liczę, że to tylko zagrywka, żeby dopiec merdaczom i zaburzyć ich negocjacje z Chelsea i Belgiem.
- Garreat
- Juventino
- Podziekował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Przecież Huan to zwykły najemnik jak 99% latynosów.
Do sportu idzie się po pieniądze a im biedniejsze pochodzenie, tym bardziej taka postawa dominuje.
Nie przypominam sobie deklaracji Cuadrado, że nie pójdzie do rywala czy cokolwiek w tym stylu. Postrzeganie tematu przez kibiców nie ma znaczenia.
Piłkarze kochają piłkę i pieniądze (z czasem kolejność się zmienia), kolor koszulki jest drugorzędny.
Mamy jeszcze cały tabun wypaleńców chorych na przerost ego oraz pensji. Zawsze to jeden mniej. Chcecie zmian czy nie?
Zakupiony został Weah, ewaluacji podlega De Winter, jest Danilo. Nic więcej nie potrzeba.
Tak w ogóle były, są i będą znacznie większe ruchy na linii Juventus-Mediolan-Rzym-Neapol.
Bonucci twardo stał przy napuchniętej pensji i właśnie zbiera owoce. Brawo Giuntoli, koniec miziania się ze szrotem.
Bo JA jestem legendą i dla klubu wszystko, tylko spełnijcie moje nierynkowe wymagania.
Uważam że Del Piero miał w miarę godne pożegnanie. Cały mecz z Atalantą należał do niego. 3pkt na boisku i to było w porządku.
Brudna morda gada zależnie jak wiatr zawieje i nie jest nawet w połowie nośnikiem wartości jak Chiellini. Piłkarsko mu to nie umniejsza.
Mógłby Dybala przyjechać z Rzymu i wypchnąć go na środek aby popłakał nad losem, który sam sobie uszykował. Teraz ma wybór: 6.5 za siedzenie i koniec kariery albo drzwi. Pewnie zaskoczony jak nie po gentelmeńsku potraktował go nowy ds.
Lukaku może przyjdzie, strzeli gola, udzieli wywiadu i wszyscy będą wniebowzięci. Tak jak Higuain.
Bez pewnego "spoiwa wartości" ciężko coś osiągnąć (PSG). Z drugiej strony gra polega na kopaniu piłki, nie na rywalizacji trudnych do zdefiniowania wartości. Sukces leży gdzieś pośrodku.
Dlatego należy pozbywać się bezwartościowych pomników (Bonucci) jak i schyłkowych najemników (Cuadrado). Pojawiają się problemy, żądania dłuższego kontraktu - żegnamy. Juventus ZA DŁUGO DAWAŁ SIĘ DYMAĆ w imię nie wiadomo czego. Popatrzcie jak to wygląda w Realu albo w Bayernie.
Do sportu idzie się po pieniądze a im biedniejsze pochodzenie, tym bardziej taka postawa dominuje.
Nie przypominam sobie deklaracji Cuadrado, że nie pójdzie do rywala czy cokolwiek w tym stylu. Postrzeganie tematu przez kibiców nie ma znaczenia.
Piłkarze kochają piłkę i pieniądze (z czasem kolejność się zmienia), kolor koszulki jest drugorzędny.
Mamy jeszcze cały tabun wypaleńców chorych na przerost ego oraz pensji. Zawsze to jeden mniej. Chcecie zmian czy nie?
Zakupiony został Weah, ewaluacji podlega De Winter, jest Danilo. Nic więcej nie potrzeba.
Tak w ogóle były, są i będą znacznie większe ruchy na linii Juventus-Mediolan-Rzym-Neapol.
Bonucci twardo stał przy napuchniętej pensji i właśnie zbiera owoce. Brawo Giuntoli, koniec miziania się ze szrotem.
Bo JA jestem legendą i dla klubu wszystko, tylko spełnijcie moje nierynkowe wymagania.
Uważam że Del Piero miał w miarę godne pożegnanie. Cały mecz z Atalantą należał do niego. 3pkt na boisku i to było w porządku.
Brudna morda gada zależnie jak wiatr zawieje i nie jest nawet w połowie nośnikiem wartości jak Chiellini. Piłkarsko mu to nie umniejsza.
Mógłby Dybala przyjechać z Rzymu i wypchnąć go na środek aby popłakał nad losem, który sam sobie uszykował. Teraz ma wybór: 6.5 za siedzenie i koniec kariery albo drzwi. Pewnie zaskoczony jak nie po gentelmeńsku potraktował go nowy ds.
Lukaku może przyjdzie, strzeli gola, udzieli wywiadu i wszyscy będą wniebowzięci. Tak jak Higuain.
Bez pewnego "spoiwa wartości" ciężko coś osiągnąć (PSG). Z drugiej strony gra polega na kopaniu piłki, nie na rywalizacji trudnych do zdefiniowania wartości. Sukces leży gdzieś pośrodku.
Dlatego należy pozbywać się bezwartościowych pomników (Bonucci) jak i schyłkowych najemników (Cuadrado). Pojawiają się problemy, żądania dłuższego kontraktu - żegnamy. Juventus ZA DŁUGO DAWAŁ SIĘ DYMAĆ w imię nie wiadomo czego. Popatrzcie jak to wygląda w Realu albo w Bayernie.
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
W dużej mierze zgadzam się. W karierze nawet najbardziej zasłużonych piłkarzy przychodzi taki moment, że pomimo wcześniejszych dokonań, stają się dla klubu ciężarem. Pojawia się wtedy konflikt interesów, bo piłkarz, niezbyt już zdolny do gry, domaga się szacunku (czyli kolejnego kontraktu, na którym dodatkowo pieniądze by się zgadzały), a klub stoi przed wyborem pomiędzy szacunkiem do zasłużonego piłkarza a zarzutami o brak tego szacunku właśnie. Niestety, w Juventusie często było tak, że klub czekał aż piłkarz w odpowiednim momencie odetnie pępowinę, ale piłkarz ciąć nie chciał i robiło się nieprzyjemnie (kazus del Piero). Ba, my 37-letniemu Chielliniemu daliśmy dwa lata kontraktu, a jemu samemu chwała za to, że rok później sam podjął męską decyzję o tym, że to już nie ma sensu, czym być może wyświadczył włodarzom sporą przysługę, bo nie musieli z nim robić tego, co teraz robią z Bonuccim.Garreat pisze: ↑17 lipca 2023, 14:29 Przecież Huan to zwykły najemnik jak 99% latynosów.
Oni kochają piłkę i pieniądze (z czasem kolejność się zmienia), kolor koszulki jest drugorzędny.
Z Bonusem jest tak, że wszystkim śmierdzi ten jego roczny pobyt w Milanie i gol strzelony nam na Allianz, ale z drugiej strony to wciąż bardzo zasłużony dla Juventusu piłkarz, któremu sami daliśmy taki a nie inny kontrakt. Czy Bonucci zarabiający 3,5 na rękę przez najbliższy rok byłby większą tragedią niż Rugani, który zarobi tyle samo i też ma tylko rok kontraktu? Chyba nie. A myślę, że znacznie lepiej widziane byłoby wywalenie wiecznego ostatniego do wejścia rezerwisty niż Bonucciego, który jednak wiele dla klubu zrobił.
Nie jest mi przykro, że już go nie zobaczę na boisku, ale wolałbym, żebyśmy inaczej tego typu sprawy załatwiali, a jest to któraś już tego typu sytuacja w ostatnich latach. Tym bardziej, że tutaj tylko Bonucci może zyskać. Jeśli odejdzie, to wyświadczy klubowi przysługę, jeśli nie, to całą bańkę i tak zgarnie za siedzenie na trybunach, więc de facto przejdzie na emeryturę rok wcześniej, tylko dobrze mu za to zapłacą. A Juventus tak czy siak już wyszedł na klub, który nie potrafił obejść się z takim piłkarzem jak należy.
Co do Cuadrado, dla mnie to przypadek podobny do Dybali. Nie mam wątpliwości, że dla Kolumbijczyka byliśmy priorytetem, więc skoro nie dostał od nas żadnej oferty, to nie powinniśmy mieć do niego pretensji o to, dokąd pójdzie. Nawiasem mówiąc, gdyby jednak Bonucciemu chciało się jeszcze przez ten rok grać w piłkę i zgodziłby się od nas odejść rozwiązując kontrakt, to też miałby pełne prawo pójść do przykładowego Interu. Jak cię nie chcą tam, gdzie byłeś do tej pory, to idziesz tam, skąd dzwonią. Zwłaszcza po takim potraktowaniu.
- xemi
- Juventino
- Podziekował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
No i git. Kwadrat niech zarabia gdzie chce. Moze byc Inter. Mnie to nie rusza.
Lukaku nie chce i to ze gral w Interze nie jest zadnhm powodem.
Po prostu to jest przepalenie kasy. Wezmiemy za 40 baniek goscia niesprzedawalnego. Toz nawet Vlaho mozna jakos opchnąć. Belg to zwykle palenie kasy. Nic sie zarzad nie nauczyl na Huguainie i Ronaldo. To juz nawet ten idiotyczny powrotny zakup Keana byl sensowniejszy bo jakąś kasę za niego będzie mozma bylo wyrwać. Lukaku to bedzie czyste marnotrawstwo. I oo raz kolejny mi nie mówcie ze nie mamy kasy skoro sa pomysły na takie durne zakupy.
Po prostu to jest przepalenie kasy. Wezmiemy za 40 baniek goscia niesprzedawalnego. Toz nawet Vlaho mozna jakos opchnąć. Belg to zwykle palenie kasy. Nic sie zarzad nie nauczyl na Huguainie i Ronaldo. To juz nawet ten idiotyczny powrotny zakup Keana byl sensowniejszy bo jakąś kasę za niego będzie mozma bylo wyrwać. Lukaku to bedzie czyste marnotrawstwo. I oo raz kolejny mi nie mówcie ze nie mamy kasy skoro sa pomysły na takie durne zakupy.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Raczej czekamy aż w końcu się uda wypchnąć co najmniej kilu niechcianych grajków. No i nie ma się co oszukiwać bez sprzedaży drogiego graczy, chyba najbliżej sprzedaży jest Vlaho to wielkich zakupów nie będzie. Ale może to i lepiej. Wybitny ma też ocenić kilku młodszych grajków na tym tournee, ale jak wiadomo Allegri za bardzo nie ogarnia potencjału i sam nie wie, który młody coś by potrafił.kamil-8853 pisze: ↑17 lipca 2023, 08:27 Coś jest za cicho w ostatnich dniach. Milan ściaga Loftusa i Pulisicia Iner Thurama Fratessiego Asslaniego, Roma Ndicka i Aouar'a a u nas poza Jankesem cisza .... A to już połowa lipca. Czy to cisza przed burzą ?
Ależ oczywiście, że kasy nie ma. Lukaku przyjdzie tylko gdy opchna Vlaho. Sytuacja wypisz wymaluj Pogba-Higuain. Z tym, że tam za Pogbę klub dał 0 potem +/- zbilansował się zakup Igły, choć ostatecznie po prowizjach wyszło, ze Igła był droższy ale chyba 18 baniek zgarnęli za jego wypożyczenie i ogólnie można by w mocnym uproszczeniu rzecz, że pobyt Pogby i Igły to koszt ich pensji. A tutaj będzie po stokroć gorzej, Vlaho 85 mln pewnie odzyskają ze 70, wepchną to w Lukaku ze 40 i kasa w błoto. Osobiście miałem nadzieję, że w końcu Giuntoli będzie tym DS, który będzie działał rozważnie i nie topił kasy jak późny Marotta czy potem Agnelli do spółki z Paraticim. Ale chyba się srogo zawiodę. Jak nie przepłacanie za młode talenty to palenie kasy a podstarzałe gwiazdy.xemi pisze: ↑17 lipca 2023, 15:19 No i git. Kwadrat niech zarabia gdzie chce. Moze byc Inter. Mnie to nie rusza.
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Ale czego innego się spodziewać? Klub odcięty od LM jest przecież pozbawiony sporych przychodów. Jedyna burza, jakiej się ewentualnie spodziewam to możliwa sprzedaż w teorii najlepszych jak Chiesa czy Vlahović. Obawiam się, że kluby nimi zainteresowane celowo mogą zwlekać z oficjalnymi ofertami, by nas przeczekać, zdając sobie sprawę z tego, w jak trudnej jesteśmy sytuacji i że w ogóle bierzemy pod uwagę ich sprzedaż.kamil-8853 pisze: ↑17 lipca 2023, 08:27 Coś jest za cicho w ostatnich dniach. Milan ściaga Loftusa i Pulisicia Iner Thurama Fratessiego Asslaniego, Roma Ndicka i Aouar'a a u nas poza Jankesem cisza .... A to już połowa lipca. Czy to cisza przed burzą ?
Szkoda, że mieliśmy budować skład wokół takich graczy jak właśnie Vlahović czy Chiesa, a może się skończyć tak, że będziemy musieli ich sprzedać, a za nich nie przyjdzie nikt równie wartościowy. W kim pokładać nadzieje na lepszą przyszłość? Pomysł z Lukaku to niesmaczny żart i choć pomysł z Moratą wydaje się lepszy to nie znaczy dobry. Co mielibyśmy ugrać atakiem Morata-Milik-Kean? Bądźmy poważni. To nie jest poziom na czołówkę ligi włoskiej, do której niby zamierzamy powrócić.
Z klubową kasą musi chyba być bardzo źle, skoro przedłużenie Rabiota traktowano w mediach społecznościowych niczym pozyskanie kogoś z topu (wjechał na tym koniu jakbyśmy byli klubem z Miami pozyskującym Messiego), brakuje jakichkolwiek doniesień o zainteresowaniu pozyskaniem graczami wyjątkowo wartościowymi, a Kessiego chcemy wypożyczyć. Dla mnie wygląda to na chaotyczną próbę ratowania sytuacji.
Mamy Cambiaso, Rovellę, Weah, więc według władz klubu to oni mogą być postrzegani za wzmocnienia. Tylko jak patrzeć na nich jak na wzmocnienia, skoro możemy utracić w teorii przecież lepszych Vlahovicia oraz Chiesę? A istnieje także możliwość konieczności sprzedaży Pogby, który, o ile zdrowy, mógłby stanowić o sile tego klubu.
Kluby rywalizujące z nami nie mają takich problemów. Nie dość, że będą miały przychód z tytułu gry w Europie, to na dodatek nie muszą się przecież mierzyć z utratą tych najlepszych. Dlatego uważam, że uzyskanie choćby 4. miejsca będzie cholernie trudne, na dodatek pod batutą Allegrego. Chyba nie macie wątpliwości kto mógłby wpaść na genialny pomysł wymiany przebojowego, młodego Vlahovicia na starego, wpychającego do bramki, nadającego się do gry "na lagę" Lukaku? Nadzieja w Arabach, którzy rzekomo robią zakusy na Belga. Dla mnie pozyskanie kogoś takiego, kto w dodatku miał się rzekomo zarzekać, że u nas nie zagra to potwarz, dalsze staczanie się w przepaść. Kiedyś byłoby to nie do pomyślenia.
Gdzie najlepszy swego czasu w lidze Higuain czy Ronaldo, a gdzie umiejętności Lukaku?

- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
W większości się zgodzę, ale o to top 4 akurat przynajmniej na tę chwilę byłby spokojny, choć jak wiadomo mercato potrwa jeszcze dobre 1,5 miesiąca. Przynajmniej na tę chwilę nie widać by była różnica na mercato pomiędzy klubami z LM a Juve.
Mialn - kupili Pulisicia i Loftusa ale opchnęli Tonallego i stracili też Diaza wg mnie na razie są na minus
Inter - kupili Frattesiego i Bissecka wzięli Thurama ale stracili Skriniara, Brozovicia i Dżeko, Onana jest bliski odejścia a bez niego mercato nie popchną, szczególnie Brozo i Dżeko gwarantowali solidny poziom czy nowi odpalą to się okaże, na papierze niby spoko, ale pewności co do jakości nie ma.
Napoli - stracili Giuntolego i Spala i to na razie na tyle chyba jednak spory minus szczególnie Spall
Lazio - stracili Savicia także minus
Juve - straili Di Marię i Cuadrado (raczej ich odpuścili) pozyskali Weaha
Atalanta zgarnęli Bakkera i to na tyle
Roma zgarnęli za free Ndicke i Auoara wydaje się, że cena a jakość wygląda najlepiej ten deal, nikogo nie stracili, na tę chwilę jedyni na papierze na plus.
No i być może nie tyle z kasą jest największym problemem co zapchana lista płac, mamy sporo kompletnie zbędnych graczy a część z nich zgarnia naprawdę duże hajsy: Arthur, Sandro, Bonus, Kennie, Zakaria + inni mniej kosztowni jak Pjaca, Ake, Pellegrini itd. lekko licząc to 40mln tutaj klub topi.
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2023, 16:39 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 2 razy.