Bierzmowanie

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 12:11

NIe wiem ilu z Was było juz bierzmowanym ale mam pewien problem, a mianowicie wybór tzeciego imiona. Szczerze to zastanawialem sie czy nie wybrac imienia ku czci któregos z braci Agneli. Problem twki, że nie nie znam dokładnie znaczenia tych imion na polski. Mogilibyscie podawac imiona z wloskiego na polski, wszystkie które sa zwiazane z juve. Będe wdzieczny.
A tak po zatym chcialem sie zapytac jak to u Was wyglada? Bo umnie wygląda to tak, że musialam zaliczac dwa lata ( bo nie chodzilem na spotkania), ( teraz musze chodzic na roraty), trzeba byc w jakies grupie apostolskiej i na spotkania chodzic. Macie takie rzeczy?? bo dla mnie to troche przesada.
pozdrawiam

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 12:19

O stary Współczucia u nas naszczęście nie trzeba należeć do zadnej grupy apostolskiej ale na roratach jesteś mile widziany ja osobiście nie chodze powód mam prosty poprostu mi sięnei chce a do bierzmowania jak znam życie zostawie wszystko na ostatnią chwile hmm a jeśli chodzi o imie to pewnie bedę musiał odziedziczyć je po Ojcu,Wujku, i Dziadku niestety jest to bardzo tandetne Imie (bez obrazy) ''Maksymilian'' Ale nie poddam sie bez walki :D

lukask1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 12:25

Ja akurat w tym roku mam Bierzmowanie (chodzi mi o rok szkolny 8) bo niedlugo koniec roku) 8) i poprostu z klasa chodze na te spotkania :P mamy je raz w miechu no i po tych spotkaniach mamy odrazu isc na Msze św. ale z tego co wiem 75% nie idzie na nia :D
a na imie daje sobie Wojciech 8) a o zadnej grupie apostolskiej nie wiem, u nas takich zeczy nie ma... :wink:

Obrazek
enbea

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 12:30

no ja mam podobnie jak lukask1 (moze to dlatego ze chodzimy do jednej klasy:P:P:P) tylko ze jest troche kiepsko bo nie mozna wziasc sobie imienia jak nie bylo takiego swietego dlatego wybralem sobie Filipa

ENBEA
P!otr

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 12:46

Ja miałm bierzmowanie jakies 2 tyg temu :-D Spotkanie mialem raz na pol roku tylko 2 lata przygotowan! A imię wziołem mojego ulubionego zawodnika juve! Pavel

Bad_Magick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 12:53

No , u mnie były jakies przygotowania do Bierzomowania. ALe polegało to na tym , że była Msza, a podcas Mszy miało być kazanie dla młodzieży. Z tym tylko, że kaznodzieja opowiadał nam...bajki. Chyba mu się Komunia Św. z Bierzmeowaniem pomyliła. Po tak, że tak to ostro ujmę bzdurnych wywodach na ambonie zrezygnowałem z dalszego uczestniczenia. Ale wiem, że w inncy parafiach u mnie w mieście były bardzo mądre spotkania, na których ponoć można było się wiele nauczyć i przede wsyztski mnie były nuidne, więc ludzie przychodzili. Roraty z tego co pamiętam bły zalecane, ale nie obowiązkowe. Żadnych grup apostolskich nie było.

A jak tam z waszym egzaminem do Bierzmowania ? Zdawaliście już , może zdajecie ? Ja polecam mieć 6 z religii, dzięki takiej ocenie byłem zwolniony z tego egzaminu ;)

A imię mam...po moim wujku, który był moim świadkem - Paweł. Wziąłem go na świadka choć tego nie chciał, więc zrewanżował mi się tym, że po kilku miesiącach zostałem ojcem chrzestnym jego syna ;)

Luiza

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 13:33

ja mioalam bierzmowanie 2 lata temu, kurde chyba juz trzy...ale niewazne
Spotkania mielismy bodaj raz w miesiacu moglismy sobie tam podyskutowac, popytac sie ponarzekac itp. To taki wiek ze kazdy ma wiele watpilwosci, w kazdym razie ja mialam :D
A zadnego egzaminu nie mialam :? nikt u nas nie mial....zaliczlismy chyba jakies modlitwy itp, ale to na "religii". Bylo spoko

A imie....najlepiej wez takie jakie sie Tobie podoba...sa takie ksiazki z iomionami swietych i ich zanczeniami (tzn czego sa patronami). Ale i tak nie bedziesz go nigdy uzywal. Moja mama mowi czasem na mnie Jadzia a ja jej zawsze odp, ze Jadzia to ja nie mam nawet na 3. I tylko po to mi sie to 3 imie przydaje :D :D

Życie to surfing wiec nie boj sie fal.......wstawaj!
Frodziak89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 13:57

ja chodze wlasnie na spotkania do bierzmowania :D co miesiac musimy byc w kosciolku no i oczywiscie na cotygodniowej mszy niedzielnej :( daja nam jakies prace do domu ktore trzeba robic a potem to zbiera ksiadz :? ja juz jednej nie oddalem :roll: niedawno dal druga :| ta lepiej zrobie bo inaczej mnie wyrzuca z grupy :D ogolnie jest spoko chodza sami ludzie z mojego osiedla prawie ... kupa smiechu :-D mi tam sie podoba

Io sono Juventini per sempre!!!
Trezegool

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 14:17

No ja naszczęście mam juz to za sobą. Były jakies przygotowania ale takie troche prowizoryczne i kiczowe. Chodziliśmy co jakiś czas na spotkania z plebanem który nic tylko nas opieprzał i mówił że nas nie dopóści. No i musielismysie z takiej książeczki nauczyć ponad sto regułek ale i tak nikt tego nie umiał. Potem nas z grubsza tego przepytali ale tak że każdy każdemy podpowiadał i na tym koniec przygotowań do bierzmowania - luzik jednym slowem. Ale wiem że osobiście źle podszedłem do tego ważnego sakramentu. No cóż - mówi sie trudno!!!

MediapuntA

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 14:20

Ja chodze na spotkania do bierzmowania (2 razy w miechu) 8) Imie nie wiem jakie sobie wezme Raul,Giovanni,Pawel, Lukasz nie mam pojecia ale najbardziej to Giovanni :D :D :D A grupa Apostolska to u nas cos nawet takiego nie ma 8) 8)

fankaJUVE

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 14:31

ja mam na 3 Łucja, po babci :lol: ale jakbym byla facetem to bez wahania wybralabym Franciszek- za caloksztalt osoby i wogóle fajne imię

Dumni po zwycięstwie, wierni po porażce
Bianconeri forever
ROW RYBNIK&GÓRNIK ZABRZE
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 15:16

A ja juro na roraty :roll:
Zastanawialem sie nad wyborem trzeciego lecz nie trwalo to dosyc dlugo i szybko doszedlem do wniosku ze dobrym imieniem Bedzie Robert :D

Co do spotkan tu sprawa wyglada niezbyt ciekawie :roll:
Co dwa tygodnie sa spotkania na ktorych...smiejemy sie z typa prowadzacego zajecia.Jego koronnym wyrazem jest spox (powtarza go mniejwiecej w co 3 zdaniu).Poza spotkaniami kazda niedziela msza sw do tego rozaniec roraty gorzkie zale droga krzyzowa itd.
Troche tego jest (po trzy razy kazda z tych rzeczy) ale to jest wlasnie wiara :)

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 15:25

DjJuve pisze:Poza spotkaniami kazda niedziela msza sw do tego rozaniec roraty gorzkie zale droga krzyzowa itd.
:shock: To muszę stwierdzić, że u mnie było zdecydowanie lepiej. Spotkania były raz w miesiącu (w piątki ok 18 :roll: ) na które prawie nikt nie chodził, bo proboszcz i tak nigdy nie sprawdzał obecności i nas nie liczył. Po takim chodzeniu prtzez ok. 0,5 roku przyszedł czas na egzamin, który oczywiście wszyscy zdali (niektórzy poprawiali, ale i tak wszyscy zostali dopuszczeni). Nie bójcie się egzaminu :P

:roll:
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 15:27

Diego pisze: :shock: To muszę stwierdzić, że u mnie było zdecydowanie lepiej. Spotkania były raz w miesiącu (w piątki ok 18 :roll: ) na które prawie nikt nie chodził, bo proboszcz i tak nigdy nie sprawdzał obecności i nas nie liczył.
U mnie na kazdym spotkaniu sprawdzana jest obecnosc.Nie ma cie 3 razy...mozesz powiedziec bye bierzmowanie.
Diego pisze: Po takim chodzeniu prtzez ok. 0,5 roku przyszedł czas na egzamin, który oczywiście wszyscy zdali (niektórzy poprawiali, ale i tak wszyscy zostali dopuszczeni). Nie bójcie się egzaminu :P
Egzamin :D tylko z ksiedza mi sie smiac chcialo.Wyszedlem po trzech minutach i naturalnie zdalem 8)

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
forza bianco-neri

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2004, 15:37

Ludzie czym Wy sie przejmujecie? Nie uczcie sie nic a nic nie chodzcie na zebrania a i tak ksiezulek wam odpusci!! Inaczej biskup wskoczy na niego , ze ludzi nie przypilnowal (Was) i nie przygotowal nalezycie!! Mowie wam sprawdzone w 100%. Zadne roraty !!! Ja sam mialem bierzmowanie jakies 5-6 lat temu byly jakies smieszne spotkania 1 albo 2 razy w miesiacu, jakies egzaminy i spowiedz... Ludzie - spora czesc se to olala i zdala bez problemu!!! kolesie wychodzili z kosciola (spotkaania byly w kosciele) ksiadz sie ich pytal na caly glos przez mikrofon czemu wychodza a oni bo tu nudno a i tak beda bierzmowani i tak!!! A propos imion to wzialem Michał bo mi sie zwyczajnie podobalo... Pozdro

ODPOWIEDZ