Wyniki FIFA na piłkarza roku
- Supersonic
- Juventino
Brazylijski rozgrywający Barcelony, Ronaldinho został ogłoszony w Zurychu Piłkarzem Roku 2004 podczas gali uświetniającej stulecie Federacji Międzynarodowych Związków Piłkarskich (FIFA).
24-letni Ronaldinho pokonał w plebiscycie, przeprowadzonym wśród 157 selekcjonerów reprezentacji narodowych i 145 kapitanów reprezentacji, Francuza Thirryego Henriego i Ukraińca Andrija Szewczenkę. Brzylijczyk uzyskał 620 punktów, napastnik Arsenalu - 552, a Szewczenko - 253.
Każdy głosujący przyznawał 5 pkt za pierwsze miejsce, 3 za drugie i 1 za trzecie. Ronaldinho uzyskał 89 pierwszych miejsc, Henry - 79, a Szewczenko - 34. Żaden z trzech kandydatów do tytułu nie zdobył dotąd tej nagrody.
Zeszłoroczny triumfator, Francuz Zinedine Zidane, był czwarty. Ubiegłoroczny Piłkarz Roku w Europie, Czech Pavel Nedved był piąty.
dalsze miejsca:
6 Adriano
7 Deco
8 Ronaldo
9 van Nistelrooy
10 Kaka, Rooney
źródła: http://www.sportcom.pl/wiecej.php3?id=26121
Nigdy nie byłem fanem tego plebiscytu bo według mnie (zdanie podtrzymuje po dzisiejszych wynikach) nie są one do końca obiektywne i czasami zdarza się, że elekt wybiera reprezentanta swojego kraju ewentualnie sąsiedniego czy zaprzyjaźnionego. Tak było i tym razem np. jedno 1 (sic!) miejsce dla Giggsa czy Larssona. Ogółem zdobyli oni tylko po 7 ptk.
Zastanawia ogromna przewaga pierwszej dwójki nad resztą (Schevchenko do Henry'ego stracił 299ptk !! Moim skromniutkim zdaniem Henry zasłużył bardziej na tą nagrodę niż Ronaldinho zwłaszcza, że w takich wyborach często patrzy się przez pryzmat dokonań na przestrzeni ostatnich 2-3 lat. A Ronaldinho dostanie jeszcze nie jedną nagrode...
Według mnie niżej powinni być: Figo, (15) Beckham (16), Raul (17)
zdecydowanie wyżej: Buffon (23) Lampard (26), Gerrard (34)
Pełny wykaz - http://www.fifa.com/en/mens/awards/inde ... eid=104840
Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest sprawą oczywistą, że Lampard grał w zeszłym roku niebo lepiej niż Beckham
Nasi piłkarze zdobyli: Nedved - 178, Buffon - 19 (zdecydowanie za mało jak na kogoś kto został wybrany piłkarzem roku CL!!), Ibrahimovic - 7.
Co Wy sądzicie na temat wyników ??
24-letni Ronaldinho pokonał w plebiscycie, przeprowadzonym wśród 157 selekcjonerów reprezentacji narodowych i 145 kapitanów reprezentacji, Francuza Thirryego Henriego i Ukraińca Andrija Szewczenkę. Brzylijczyk uzyskał 620 punktów, napastnik Arsenalu - 552, a Szewczenko - 253.
Każdy głosujący przyznawał 5 pkt za pierwsze miejsce, 3 za drugie i 1 za trzecie. Ronaldinho uzyskał 89 pierwszych miejsc, Henry - 79, a Szewczenko - 34. Żaden z trzech kandydatów do tytułu nie zdobył dotąd tej nagrody.
Zeszłoroczny triumfator, Francuz Zinedine Zidane, był czwarty. Ubiegłoroczny Piłkarz Roku w Europie, Czech Pavel Nedved był piąty.
dalsze miejsca:
6 Adriano
7 Deco
8 Ronaldo
9 van Nistelrooy
10 Kaka, Rooney
źródła: http://www.sportcom.pl/wiecej.php3?id=26121
Nigdy nie byłem fanem tego plebiscytu bo według mnie (zdanie podtrzymuje po dzisiejszych wynikach) nie są one do końca obiektywne i czasami zdarza się, że elekt wybiera reprezentanta swojego kraju ewentualnie sąsiedniego czy zaprzyjaźnionego. Tak było i tym razem np. jedno 1 (sic!) miejsce dla Giggsa czy Larssona. Ogółem zdobyli oni tylko po 7 ptk.
Zastanawia ogromna przewaga pierwszej dwójki nad resztą (Schevchenko do Henry'ego stracił 299ptk !! Moim skromniutkim zdaniem Henry zasłużył bardziej na tą nagrodę niż Ronaldinho zwłaszcza, że w takich wyborach często patrzy się przez pryzmat dokonań na przestrzeni ostatnich 2-3 lat. A Ronaldinho dostanie jeszcze nie jedną nagrode...
Według mnie niżej powinni być: Figo, (15) Beckham (16), Raul (17)
zdecydowanie wyżej: Buffon (23) Lampard (26), Gerrard (34)
Pełny wykaz - http://www.fifa.com/en/mens/awards/inde ... eid=104840
Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest sprawą oczywistą, że Lampard grał w zeszłym roku niebo lepiej niż Beckham
Nasi piłkarze zdobyli: Nedved - 178, Buffon - 19 (zdecydowanie za mało jak na kogoś kto został wybrany piłkarzem roku CL!!), Ibrahimovic - 7.
Co Wy sądzicie na temat wyników ??
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2004, 18:17 przez Supersonic, łącznie zmieniany 1 raz.
- Luiza
- Juventino
Zacznijmy od tego ze zaden konkurs nie jest obiektywny...bo ludzie sami w sobie nie potrafia byc obiektywni!!a co do piero tacy glosujacy bossi 8)Supersonic pisze: Nigdy nie byłem fanem tego plebiscytu bo według mnie (zdanie podtrzymuje po dzisiejszych wynikach) nie są one do końca obiektywne i czasami zdarza się, że elekt wybiera reprezentanta swojego kraju ewentualnie sąsiedniego czy zaprzyjaźnionego. Tak było i tym razem np. jedno 1 (sic!) miejsce dla Giggsa czy Larssona. Ogółem zdobyli oni tylko po 7 ptk.
Zgadzam sie z Toba calkowicie. Ronaldinhio do mlody gracz, pewnie ze dzemie w nim ogromny potencjal. ma chlopak talent, ale porownujac do do porzednich zdobywcow tej nagrody to do piet im nie dorasta, mam na mysli osiagniecia of course :-DSupersonic pisze: Zastanawia ogromna przewaga pierwszej dwójki nad resztą (Schevchenko do Henry'ego stracił 299ptk !! Moim skromniutkim zdaniem Henry zasłużył bardziej na tą nagrodę niż Ronaldinho zwłaszcza, że w takich wyborach często patrzy się przez pryzmat dokonań na przestrzeni ostatnich 2-3 lat. A Ronaldinho dostanie jeszcze nie jedną nagrode...
oj tak takSupersonic pisze: Według mnie niżej powinni być: Figo, (15) Beckham (16), Raul (17)

Tego nie mozna porownywac ale mowie Becks ma plechy, status i tak jest w tym futbolu (niestety)ze szybko sie nie spada z piedestalu choc gra sie....hmmmm gra?(raczej grało)Supersonic pisze: zdecydowanie wyżej: Buffon (23) Lampard (26), Gerrard (34)
TAK TAK i nie mowie to przez pryzmat milosci do Juve. Bramkarze rzadko zdobywaja jakiekolwiek wyroznienia w tak uogolnionych konkursach bo chyba mozna to tak nazwac? A Buffek pokazal na co go stac, nie ma takiego drugiego....moze byc dumny ze go zwyciezca nie pokonal w poprzednim sezonie heheehhee. Zlatan? mysle ze jeszcze przyjdzie na niego pora :lol:Supersonic pisze: Nasi piłkarze zdobyli: Nedved - 178, Buffon - 19 (zdecydowanie za mało jak na kogoś kto został wybrany piłkarzem roku CL!!), Ibrahimovic - 7.
W naszej milosci do Juve wiemy kto jest The best from the best a te konkursiki to taki pic na wode, w koncu interes musi sie krecic i kasa musi plynac............
:twisted:
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2004, 22:29 przez Luiza, łącznie zmieniany 1 raz.
- Reggie
- Juventino
Zawsze wyniki Złotej Piłki i nagrody Fify są inne, bo to różni ludzie głosują. Ja jednak także bardziej ufam France Football.
Każdy ma swój własny punkt widzenia i nie zawsze mozemy się z nim zgodzić. Wydaje mi się że selekcjonerzy bardziej oceniali bieżącą formę i zdolności piłkarza, a nie cały rok.
Żadne nagrody nie są ważne bo i tak wiadomo że 11 najlepszych piłkarzy gra w Turynie
Każdy ma swój własny punkt widzenia i nie zawsze mozemy się z nim zgodzić. Wydaje mi się że selekcjonerzy bardziej oceniali bieżącą formę i zdolności piłkarza, a nie cały rok.
Żadne nagrody nie są ważne bo i tak wiadomo że 11 najlepszych piłkarzy gra w Turynie
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Michal17
- Juventino
Ten 'konkurs" nie jest szczególnie obiektywny... Dla mnie nie ma on żadnej rangi. To co się stało w tamtym roku (zwycięstwo Zidane'a) było absolutnie dla mnie nie zrozumiałe. W tym roku nie jest najgorzej - Ronaldinho jest dobry, ale ten rok nie nalezał do jego najlepszych.
Wydaje mi się, że Nagrody Fifa stały się niejako "pocieszeniem" po wynikach France Football - jeśli tak to raczej powinien wygrać Deco.
Wydaje mi się, że Nagrody Fifa stały się niejako "pocieszeniem" po wynikach France Football - jeśli tak to raczej powinien wygrać Deco.
- Edek
- Juventino
małe podsumowanie (to tylko moja opinia):
Ronaldinho - w pełni się zgadzam, należało mu się za piękna grę i ta radośc która czerpie z futbolu jak dla mnie jest bezsprzecznie najlepszy
Henry - hmmm... nie wiem dlaczego jest tak wysoko, a jego przewaga nad resztą już mnie całkowicie dziwi... jak dla mnie zasługuje na pierwsza dziesiątkę co najwyżej
Szewa - doceniam go, ale jak dla mnie powinnien być na trzecim miejscu za Ronniem i Deco
Zidane - :shock: :lol: buhahahaaha najgorszy rok w jego karierze w pierwszej cześci miał wielki kryzys formy a tu czwarte miejsce BIG LOL
Nedeved - no cóż Pavel nie grał tak doskonałe w tym roku myslę że zasłużone piąte miejsce
Adriano - zdecydowanie jeden z lepszych w tym roku należało mu sie powinien być nawet wyżej
Deco - poprowadził Porto do wygranej w LM, finał ME i świetna gra w Barcelonie w drugiej częście roku jak dla mnie najlepszy w tym roku za Ronniem
Ronaldo - wyróżnia się w bezbarwnym Realu bo potrafi strzelać gole gdy trzeba ale wg mnie nie zasługuje na pierwszą 10
Van Nistelrooy - możliwe że zasługuje na ta lokatę ale w drugiej części roku nie grał olśniewająco
Kaka - doskonały gracz w pełni zasłużył na to miejsce
Ronney - imponował formą począwszy od Euro, napewno jeden z lepszych w tym roku...
śmiech na sali - Beckham, Raul - jak dla mnie nie powinno być ich w tym zestawieniu wcale podobnie jak Zidana, Becks jest tak wysoko prawdopodobnie za piękny strzał z karnego w ćwierćfinalem ME z Portugalią :lol: :lol: :lol:
znacznie niżej powinien być Zagorakis (dobry występ na Euro i już jest jednym z lepszych w roku :lol: )
znacznie wyżej powinni być Lampard, Drogba, Eto'o, Buffon, Baros gdzie Robben i Zambrotta?
podsumowując gdyby to ode mnie zalezało to czołówka klasyfikacji wyglądałaby tak:
1. Ronaldinho - geniusz
2. Deco - najwięcej sukcesów, świetna gra
3. Szewczenko - zasługuje na tą lokatę, gracz kompletny
4. Adriano - król strzelców Copa America, w lidze włoskiej strzelał jak na zawołanie
5. Nedved - wiadomo
6. Lampard - świetna postawa w pierwszej części roku w Premiership i LM, 3 gole na Euro i również bardzo dobry w drugiej części roku
7. Eto'o - król strzelców Primera Divsion, doskonały w drugiej części roku i również lideruje strzelcom w lidze hiszpańskiej
ogólnie takie plebiscyty i rankingi wzbudzają u mnie politowanie, gdy zobaczyłem te wyniki to patrząc na niektóre lokaty nie wiadomo czy sie śmiać czy płakać :twisted: :lol:
p.s. może tak anulowanie wyników i powtarzamy wybory :roll:
Ronaldinho - w pełni się zgadzam, należało mu się za piękna grę i ta radośc która czerpie z futbolu jak dla mnie jest bezsprzecznie najlepszy
Henry - hmmm... nie wiem dlaczego jest tak wysoko, a jego przewaga nad resztą już mnie całkowicie dziwi... jak dla mnie zasługuje na pierwsza dziesiątkę co najwyżej
Szewa - doceniam go, ale jak dla mnie powinnien być na trzecim miejscu za Ronniem i Deco
Zidane - :shock: :lol: buhahahaaha najgorszy rok w jego karierze w pierwszej cześci miał wielki kryzys formy a tu czwarte miejsce BIG LOL
Nedeved - no cóż Pavel nie grał tak doskonałe w tym roku myslę że zasłużone piąte miejsce
Adriano - zdecydowanie jeden z lepszych w tym roku należało mu sie powinien być nawet wyżej
Deco - poprowadził Porto do wygranej w LM, finał ME i świetna gra w Barcelonie w drugiej częście roku jak dla mnie najlepszy w tym roku za Ronniem
Ronaldo - wyróżnia się w bezbarwnym Realu bo potrafi strzelać gole gdy trzeba ale wg mnie nie zasługuje na pierwszą 10
Van Nistelrooy - możliwe że zasługuje na ta lokatę ale w drugiej części roku nie grał olśniewająco
Kaka - doskonały gracz w pełni zasłużył na to miejsce
Ronney - imponował formą począwszy od Euro, napewno jeden z lepszych w tym roku...
śmiech na sali - Beckham, Raul - jak dla mnie nie powinno być ich w tym zestawieniu wcale podobnie jak Zidana, Becks jest tak wysoko prawdopodobnie za piękny strzał z karnego w ćwierćfinalem ME z Portugalią :lol: :lol: :lol:
znacznie niżej powinien być Zagorakis (dobry występ na Euro i już jest jednym z lepszych w roku :lol: )
znacznie wyżej powinni być Lampard, Drogba, Eto'o, Buffon, Baros gdzie Robben i Zambrotta?
podsumowując gdyby to ode mnie zalezało to czołówka klasyfikacji wyglądałaby tak:
1. Ronaldinho - geniusz
2. Deco - najwięcej sukcesów, świetna gra
3. Szewczenko - zasługuje na tą lokatę, gracz kompletny
4. Adriano - król strzelców Copa America, w lidze włoskiej strzelał jak na zawołanie
5. Nedved - wiadomo
6. Lampard - świetna postawa w pierwszej części roku w Premiership i LM, 3 gole na Euro i również bardzo dobry w drugiej części roku
7. Eto'o - król strzelców Primera Divsion, doskonały w drugiej części roku i również lideruje strzelcom w lidze hiszpańskiej
ogólnie takie plebiscyty i rankingi wzbudzają u mnie politowanie, gdy zobaczyłem te wyniki to patrząc na niektóre lokaty nie wiadomo czy sie śmiać czy płakać :twisted: :lol:
p.s. może tak anulowanie wyników i powtarzamy wybory :roll:
- Supersonic
- Juventino
Jakże smutne ale też jakże prawdziwe...W jednym zdaniu ujęłaś wszystko co się dzieje w skopanej na przestrzeni ostatnich lat. Jednak te konkursy są na swój sposób życiowe, bo znakomicie oddają ścieżkę, którą FIFA podąża. Kasa musi się zgadzać i dlatego taka a nie inna liczba zawodników Realu, taka a nie inna liczba argentyńczyków, taka a nie inna liczba zawodników, którzy w zgodnej opinii swoje już zrobili wieki temu, a teraz są jak... odgrzewane kotlety (nawet dla Kahna się miejsce znalazło!!) i wreszcie takie a nie inne pozycje piłkarzy medialnych i mało- lub wcale- medialnych.Luiza pisze: W naszej milosci do Juve wiemy kto jest The best from the best a te konkursiki to taki pic na wode, w koncu interes musi sie krecic i kasa musi plynac............
:twisted:
Jak już będe miał kupe szmalu dwie wyspy i awionetke to sam się wezmę za robienie plebiscytów, a póki co... niech się dzieje wola Genevy. Czekamy na euroligę!! :twisted:
p.s. heh super avatar- porusza to i owo!! Teoria Darwina się zgadza (wiem wiem złośliwy jestem!) Pozdro
- Vincitore
- Juventino
No i należało się mu Ronaldinho był zdecydowanie najlepszy w tym roku jak dla mnie to on jest Fotbalowy David Coperfield potrafi zrobić w piłką prawie wszystko Nedved 5 hmm w Sumie to to miejsce mu się należało bo już nie bryluje tak jak kiedyś ale jest obecnie jednym z najlepszch piłkarzy na świecie moim zdaniem słuszne głosowanie tylko Buffon powinien być w pierwszej dziesiątce
- M.
- Juventino
Dokładnie. Obecnie wszystkie plebiscyty po za "France Football" są dla mnie bez znaczenia. W tym konkursie mógłby wygrać równie dobrze Marek CitkoEdek pisze:Zidane - :shock: :lol: buhahahaaha najgorszy rok w jego karierze w pierwszej cześci miał wielki kryzys formy a tu czwarte miejsce BIG LOL
P.S. I tak nagroda należała się Szewczence
:roll:
- Kuba Napierski
- Juventino
przestarzała ta informacja trochę.
- Rybeq
- Juventino
dinho mial znakomity ubiegly sezon. jako ze nagroda jest za rok kalendarzowy , mial znakomite pol roku. drugie pol srednie.
nie wykazal sie na wielkiej imprezie. z klubem niczego nie wygral.
skandalem jest niskie miejsce deco ktory powinien wygrac ten plebiscyt. ale w koncu dinho umie lepsze zwody.
nie wykazal sie na wielkiej imprezie. z klubem niczego nie wygral.
skandalem jest niskie miejsce deco ktory powinien wygrac ten plebiscyt. ale w koncu dinho umie lepsze zwody.
[']rybeq[']
20.II.2003-3.III.2005
cos sie konczy, cos sie zaczyna.
20.II.2003-3.III.2005
cos sie konczy, cos sie zaczyna.