We Włoszech telewizyjni fani odwracają sie od piłki nożnej

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Peja

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 11:03

Fotelowi kibice futbolu we Włoszech odwracają się od piłki nożnej. Spada liczba telewidzów, oglądających tuziny programów sportowych, alarmuje mediolańska "La Gazzetta dello Sport".

Gazeta informuje, że wiele programów i widowisk, nadawanych przez telewizyjne stacje naziemne straciło w tym sezonie widzów. Transmisje meczów na żywo także straciły na oglądalności. Na przykład mecz AC Milan z Szachtarem Donieck, w Lidze Mistrzów, pokazywany w bezpłatnym kanale Italia (w środę) zgromadził przed telewizorami tylko 10,61 procent osób.

Mecz reprezentacji Włoch, dostępny poprzez państwową stację telewizyjną RAI też nie cieszył się zbyt wielką oglądalnością.

Tradycyjny program niedzielny "90 minut" też stracił 3 procent widzów, a prezentująca go Paola Ferrari powiedziała, że jakkolwiek spadek liczby oglądających nie jest zbyt dramatyczny, to jednak wskazuje na to, że kibice odczuwają przesyt.

"Pewne zmęczenie publiczności futbolem to efekt nieudanego startu piłkarzy włoskich w Euro 2004, zbyt wielkiej liczby meczów, a także "nudnego", od początku sezonu, prowadzenia Juventusu w rozgrywkach Serie A" - twierdzi sportowa gazeta.

źródło:http://www.ligawloska.ys.pl/cutenews/sh ... &template=

A wiec wyjatkowo slaba frekwencja na stadionie Juve po czesci moze byc spowodowana ogolnym kryzysem kibicowania przez Tifoshich, juz na Euro nie bylo zbyt wielu fanow Azzurrich, co sie dzije? zeby to w Italii byl kryzys odnosnie fanow futbolu?!

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 11:08

zasmucająca wiadomośc, że tak się dzieje. ciekawe czym jest to spowodowane? może na innych kanałach w tym czasie, lecie coś ciekawszego?

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 11:33

To jest tendencja, zauważalna nie tylko we Włoszech ale niemal we wszystkich liczących się ligach europejskich...

Bardzo trudno jest od razu wskazać genezę tego procesu. Ja jednak nadal będe się upierał przy moim: powodem jest przesyt! Nawet najwykwintniejsze danie w końcu musi się przejeśc. Jeszcze 10 lat temu piłkarze z najlepszych klubów grali 10 spotkań mniej, więc rzadziej można było zobaczyć swoich ulubieńców w akcji. Wiem to z własnego przykładu, jeszcze 5 lat temu oglądałem niemal każdy mecz transmitowany przez jakąkolwiek stacje, tera oglądam może co 20-ty. Ile razy w ciągu sezonu można obejrzeć nawet najciekawszy mecz np. derby Mediolanu?? Na pewno nie 5... :evil:

Drugi powód myślę jest bardziej prozaiczny: tempo życia. Nieustannie się zwiększa i ludzie doskonale zdają sobie z tego sprawę. Są skłonni do wyżeczeń i mogą sobie odmówić b. ciekawy mecz, po to, żeby np. się dokształcić... :roll:

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 11:41

No we Wloszech jest to zauwazalne coraz to nizsza frekfencja na stadionach a w szczegolnosci na Juve niestety :(
Przyczyny moga byc rozne, ale faktycznie to o czym wczesniej wspomnieliscie pewien przesyt moze powodowac takie reakcje.... a w tym sezonie jest mamy jeszcze wiecej kolejek bo Serie A zostala powiekszona, co moim zdaniem bylo zlym rozwiazaniem :?
No i slabe wystepy Azzurich...... :? :(

Co do programu "90 minuto"- jest to bardzo marny program jezeli tak to mozna okreslic !!!!!!! Ja patrze na niego co niedziele ale zawsze mnie irytuja te bardzo szybkie, urywane skroty z sobotnich i niedzielnych spotkan- niestety bez szlagierow ktore sie odbywaja w niedziele o 20.30 :?

Kryzys we Wloskiej pilce jest i oby sie nie powiekszal.... przykre to jest dla kazdego fana wloskiej pilki !!!!!!

DeeJay

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 09:55

Nie byłoby w tym nic dziwnego, jakby ze przed telewizorów przenosili się na stadiony... Na przykładzie Juve widać jednak, że tak nie jest. Potrzebne są sukcesy, przede wszystkim reprezentacji a Włochy znów żyłyby tylko futoblem.

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 10:18

Hmmm troche to dziwne bo przecież we Włoszech to raczej Calcio to rzecz święta :D Nie wiem czym jest to spowodowane może tym Że Jakieś Cagliari czy Palermo jest w pierwszej 5 a Parma się broni przed spadkiem. Program ''90 Minuto'' może nie jest ciekawy ale według mnie dla niektórych kibiców to jedyny dostęp żeby zobaczeć swoich pupili :wink:

adi130

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 10:27

takie znudzenie narazie w Polsce niegrozi.......a szkoda

bblackk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 12:32

Moim zdaniem ten kryzys jest przesadzony. Raptem troszeczkę spadła oglądalność (super) meczu Milan - Shakhtar. Wiadmo, że mecz z takim rywalem nie będzie hitem dnia. Przypuszczam, że gdyby podano frekwencje kibiców przed telewizorami w meczu Mila - Barcelona, oglądalność napewno nie byłaby taka "niska". Tak samo rzecz się ma z reprezentacją. Nie dziwne, że po słabym występie na Ero, Azzurri nie cieszą się już taką popularnością, a i ich rywale widowiskowi nie są. Wystarczy, że liga się rozkręci, walka o Scudetto rozgorzeje na dobre i rozpocznie się prawdziwa, rozpczliwa i ostra walka o każdy punkt, a reprezentacja potrzebuje pewnego wyjścia z grupy i dobrej gry na MŚ. Wtedy wszystko wróci do normy :P Tak swoją drogą, ciekawie kiedy w Polsce będziemy mieli takie problemy....

Obrazek
Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 18:16

Dziwne :? Nie oglądają włoskiego futnolu na bezpłatnych kanałach :shock: Na Delle Alpi przychodzi mało kibiców, azzurich nikt nie chce oglądać, Seria A też....o bosh. Jak mozna nie oglądać tak wspamniałej dyscypliny jaką jest futbol i to jeszcze we Włoskich wykonaniu!!!!!!!!

Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 18:42

Mieszkajac we Wloszech, nie tylko powinni ogladac mecze w TV, ale przy kazdej mozliwej okazji chodzic na mecze ! Przeciez piłka nozna to najpopularniejszy sport nie tylko tam. Dziwi mnie coraz bardziej ich postepowanie, zwlaszcza kibicow Juve, ktorzy w tym sezonie chyba biją rekordy. Miejmy nadzieje, ze to sie kiedys zmieni, bo przeciez pilkarze grają dla kogos, dla kibicow i napewno nie czuja sie najlepiej, kiedy na trybunach swieci pustkami, a pozniej dowiaduja sie jeszcze, ze ich meczu nie ogladal prawie nikt, bo nie byl on ciekawy... :?

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
ledbetter

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2004, 23:30

Program 90 minut prowadzia Paola Ferrari ...a program na Rai UNo w niedziele prowadzi babka ...jak ona sie nazywa ...wie ktos ?

we believe.
howik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 stycznia 2005, 00:24

białas pisze:zasmucająca wiadomośc, że tak się dzieje. ciekawe czym jest to spowodowane? może na innych kanałach w tym czasie, lecie coś ciekawszego?
Bardzo zasmucajace moze dzieje sie tak gdyz Wlosi grali beznadziejnie na ME,pilka wloska nic fajnego nie prezentuje :( nie ma widowiska,malo bramek i ludzie wola ogladac cos ciekawszego,nie dziwie im sie

CLK 320...........350Z
www.butybialystok.za.pl posiadam wiecej modeli
mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 stycznia 2005, 08:48

Peja pisze:"Pewne zmęczenie publiczności futbolem to efekt nieudanego startu piłkarzy włoskich w Euro 2004, zbyt wielkiej liczby meczów, a także "nudnego", od początku sezonu, prowadzenia Juventusu w rozgrywkach Serie A" - twierdzi sportowa gazeta.
Mysle ze bardzo prawdopodobne jest ze powodem sa wlasnie niepowodzenia reprezentacji w turniejach. Mysle, ze gdyby odniesli jakis sukces ewentualnie bardzo dobrze zaprezentowali sie na jakiejs imprezie pilkarskiej, widzow znacznie by przybylo.. :roll:
Jesli chodzi o lige i takie niskie zainteresowanie niektorymi meczami- np. w przypadku Juve- temat byl juz walkowany, ja osobiscie nie rozumiem co jest grane :| Na pewno nie jest to kwestia braku gwiazd w druzynach, bo takowych nie brakuje raczej.. Mam nadzieje ze w niedalekiej przyszlosci zainteresowanie futbolem we Wloszech sie nieco poprawi, a moze juz za nowego pokolenia... :roll:

Wessal

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2005, 11:45

Mnie się wydaje że dla fanów ligi Calcio brakuje sukcesów. Włosi są bardzo wymagający. Przecież Włoska liga jest najmocniejszą ligą w Europie. Jest przeciez Juventus, Milan czy Inter. Są to kluby najlepsz w Europie. Więc czego brakuje im?
Nieuoriętuje się w cenach biletów, ale po cenach Juventusu można śmiało powiedzieć, że powinno być więcej fanów zasiadających prezd telewizorem, ponieważ bilety są drogie. Przecież nie można wiecej domagać się od piłakrzy. Włoska liga jest przecież bardzo wyrównana. Więc czego im brakuje??

Tak miałem już klikać wyślij, ale jeszcze chciałem jednym zdaniem się z wami podzielić. Aczkolwiek wydaje mi sie, że powinny być puszczane mecze tych słabszych drużyn, bo przeciez jak to napisał Supersonic ile razy można oglądać np. Derby Włoch. W takim bądź razie wydaje mi się, że takze jest to wina Włoskich telewizji.

P.S: Napisałem na koniec dwa zdania zamiast jednego. Wybaczycie mi :wink:

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2005, 12:32

AdriaNeQ pisze:Program 90 minut prowadzia Paola Ferrari ...a program na Rai UNo w niedziele prowadzi babka ...jak ona sie nazywa ...wie ktos ?
Chyba cos Ci sie pomieszalo :wink: Albo ja Cie dobrze nie zrozumialem...

Program 90 minuto jest w Niedziele o godz. 18.00 wlasnie na Rai Uno i prowadzi go Paola Ferrari !!!!

ODPOWIEDZ