Liderzy
- białas
- Juventino
zakładam kolejny już temat, więc mam nadzieję, że w odpowiednim pokoju. jeśli jest zły to proszę o przeniesienie. ale nie o tym ma być ten post.
w "Piłce Nożnej" przeczytałem artykuł o Barcelonie, w którym była zamieszczona ciekawa tabelka. przedstawiała ona procentową zdobycz punktów na wszystkie możliwe, liderów 5 najsilniejszych lig. przedstawiała się ona następująco: Barcelona - 86.6%, Juventus - 83.3%, Chelsea - 80%, Lyon - 76,6% i Wolfsburg - 66.6%. czy oznacza to, że Juve jest aż tak dobre, czy może liga włoska ma taki niski poziom? czy Barca jest obecnie najlepszym zespołem na świecie, czy to inni grają tak źle? piszcie, co sądzicie o porównaniach tego typu. czekam na wasze wypowiedzi...
źródło: "Piłka Nożna" z dnia 16.11.2004r.
w "Piłce Nożnej" przeczytałem artykuł o Barcelonie, w którym była zamieszczona ciekawa tabelka. przedstawiała ona procentową zdobycz punktów na wszystkie możliwe, liderów 5 najsilniejszych lig. przedstawiała się ona następująco: Barcelona - 86.6%, Juventus - 83.3%, Chelsea - 80%, Lyon - 76,6% i Wolfsburg - 66.6%. czy oznacza to, że Juve jest aż tak dobre, czy może liga włoska ma taki niski poziom? czy Barca jest obecnie najlepszym zespołem na świecie, czy to inni grają tak źle? piszcie, co sądzicie o porównaniach tego typu. czekam na wasze wypowiedzi...
źródło: "Piłka Nożna" z dnia 16.11.2004r.
- Reggie
- Juventino
Wielu by powiedziało, że to Serie A jest słaba, bo Juventus odnosi tylko niskie :? zwycięstwa w lm. A moim zdaniem takie wyniki są spowodowane dobrą grą, a nie poziomem ligi, który jest przecież wysoki, chociaż kilku faworytów zaskakuje niską formą :?
A Barcelona po prostu jest w dobrej formie, co widać także w meczach pucharów europejskich, którymi się wszyscy zachwycają (według mnie nie słusznie, ale to tylko moje zdanie
). A nikt nie zaprzeczy że hiszpańska Primiera Division jest jedną z najlepszych lig w europie.
Tak czy siak, porównywanie drużyn za pomocą takich statystyk jest nie do końca dobre i sprawiedliwe. Nie można być pewnym że Barcelona na 100% pokonałaby Wolfsburg gdyby zagrali mecz(chociaż mógłbym dużo postawić na taki rezultat
)
A Barcelona po prostu jest w dobrej formie, co widać także w meczach pucharów europejskich, którymi się wszyscy zachwycają (według mnie nie słusznie, ale to tylko moje zdanie
Tak czy siak, porównywanie drużyn za pomocą takich statystyk jest nie do końca dobre i sprawiedliwe. Nie można być pewnym że Barcelona na 100% pokonałaby Wolfsburg gdyby zagrali mecz(chociaż mógłbym dużo postawić na taki rezultat
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Vincitore
- Juventino
Także widziałem tą tabelkę no może mamy lepsze statystyki od Barcy ale gdy są mniej więcej dwie równorzędne zespoły takie jak Juve i Barca to raczej bierze się też pod uwagę Widowiskowośc a Barca gra dużo bardziej atrakcyjnie niż Juve (Chodzi mi o to że grają bardziej na luzie)
- Martin
- Juventino
Po pierwsze ta tabelka byla nie aktualna bo nie brala pod uwage porazki barcy tydzien temu. Jesli by ja liczyc Juve bylby pierwszy.
Nie wiem jak to ustawia sie po tym weekendzie bo barca wygrala a juve nie gral (Coppa italia).
Co do porownan to zawsze bedzie to ciezka sprawa. Wszystko jest kwestia obrania jakiegos punktu odniesienia. Wg jakich kryteriow oceniac ktora liga jest najsilniejsza?? Jest to ciezka kwestia. W tym momencie ktos wzial pod uwage ilosc mozliwych punktow do zdobycia i zdobytych. Ktos inny moze brac wspolczynniki.
Fakt, Juve wygrywa tak samo jak Barca. Barca gra widowiskowo, a Juve konsewentnie. CO jest wazniejsze? Dla jednego widowisko dla drugiego taktyka.
Jak dwie druzyny sie spotkaja to zobaczymy kto ejst lepszy, ale wtedy trzeba brac pod uwage takze dyspozycje dnia... Porownania w futbolu to ciezka sprawa.
Nie wiem jak to ustawia sie po tym weekendzie bo barca wygrala a juve nie gral (Coppa italia).
Co do porownan to zawsze bedzie to ciezka sprawa. Wszystko jest kwestia obrania jakiegos punktu odniesienia. Wg jakich kryteriow oceniac ktora liga jest najsilniejsza?? Jest to ciezka kwestia. W tym momencie ktos wzial pod uwage ilosc mozliwych punktow do zdobycia i zdobytych. Ktos inny moze brac wspolczynniki.
Fakt, Juve wygrywa tak samo jak Barca. Barca gra widowiskowo, a Juve konsewentnie. CO jest wazniejsze? Dla jednego widowisko dla drugiego taktyka.
Jak dwie druzyny sie spotkaja to zobaczymy kto ejst lepszy, ale wtedy trzeba brac pod uwage takze dyspozycje dnia... Porownania w futbolu to ciezka sprawa.
Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
Log out: 31.03.2013
- białas
- Juventino
jak toś kiedyś powiedział: ludzie będą pamiętać wyniki, a nie styl gry. Juve nie gra tak widowiskowo jak Barca teraz, ale odnosi zwycięstwa i to się liczy. zgodzę się z wami, takie porównania nie są zbyt dobre. czasami dyspozycja dnia danej drużyny może zadecydować o rezultacie meczu. ale jednak te 86% punktów też o czymś świadczy.
- leniup
- Redaktor
Tak białas 86% swiadczy o wielkiej sile tego zespołu, bo nie wątpliwie jest to obecnie jeden z najlepszych zespołów świata( ja bym powiedział że nawet drugi po JUVE). Ale ja nie lubie takich statystyk, bo futbol jest nieprzewidywalny. Nich się spotkają na boisku (najlepiej w finale LM) i wtedy okaze się kto jest lepszy. 

- bartusek
- Juventino
Przed porowniaiem Juve- Barca trzeba by najpierw zrobic porownanie lig w ktorych graja....
Zreszta statystyki nie odzwierciedlaja w pelni sily druzyny...
Najlepiej niech to skonfrontuje boisko...
A gdyby wziąć Celtic Glasgow... ciekawe jaka ta druzyna mialaby statystyki...? :-D
Bardzo sie ciesze ze Juve i Barca sa na szczycie tej tabelki, bo lubie Barcelone...
Ale i tak Juve zgarnie wszystko...... :-D
Zreszta statystyki nie odzwierciedlaja w pelni sily druzyny...
Najlepiej niech to skonfrontuje boisko...
A gdyby wziąć Celtic Glasgow... ciekawe jaka ta druzyna mialaby statystyki...? :-D
Bardzo sie ciesze ze Juve i Barca sa na szczycie tej tabelki, bo lubie Barcelone...
Ale i tak Juve zgarnie wszystko...... :-D
- białas
- Juventino
bartusek, Celtic na dzień dzisiejszy ma 82,2%. wynik byłby lepszy, gdyby nie wczorajsza porażka z Rangersami. ale jeszcze lepszy wynik ma PSV - 89,75%. ale jak już wielu pisało, takie porównania nie mają sensu...
- Supersonic
- Juventino
Nie da się tego stwierdzić jednoznacznie przynajmniej nie w obecnej chwili. Juventus nie grał jeszcze w tym sezonie zbyt wielu naprawde ciężkich meczy (Bayern, Roma tylko), ale gdy grał to niemal za każdym razem odnosił zwycięstwo.białas pisze: czy oznacza to, że Juve jest aż tak dobre, czy może liga włoska ma taki niski poziom?
Porównując dorobek Barcy i Juve to nieco więksazy szacunek budzą jednak osiągnięcia Barcy, bo według mnie Primera Division jest silniejsza od Serie A. Nie pamiętam, żeby ktokolwiek ostatnio tak zdominował rozgrywki w Hiszpanii jak Barca w tym sezonie. Zresztą to samo tyczy się Juve i chyba nie ma wątpliwości, że to są obecnie dwa najlepsze klubowe zespoły na świecie. (no może jeszcze Chelsea)
Który jest lepszy przekonamy sie tylko i wyłącznie etedy kiedy te drużyny staną na przeciw siebie... w finale CL oczywiście jak już ktoś powiedział

- stefan590
- Juventino
Hmmmm... ja mysle tak:
Barcelona ma taka zdobycz i wieksza przewage punktowa poniewaz ten sezon dla druzyn z Hiszpanii nie jest udany za bardzo, ale dla Wloskich rowniez!! Myle ze zespoly oba sa porownywalne, ale w bezposrednim starciu wygralo by Juve, bo w Barcelonie jest za duzo popisow indywidualnych, niepotrzebnych sztczek technicznych i dryblingow!!
Barcelona ma taka zdobycz i wieksza przewage punktowa poniewaz ten sezon dla druzyn z Hiszpanii nie jest udany za bardzo, ale dla Wloskich rowniez!! Myle ze zespoly oba sa porownywalne, ale w bezposrednim starciu wygralo by Juve, bo w Barcelonie jest za duzo popisow indywidualnych, niepotrzebnych sztczek technicznych i dryblingow!!
- stazzorZ
- Juventino
jesli chodzi o porównanie lig to tez niedawno było w "pilce noznej" zestawienie i proba ustalenia która jest najlepsza. wygrała hiszpańska przed angielską i włoską na 4, ostatnim miejscu byla liga niemiecka.
ale kazda liga ma cos swojego i tak np. w hiszpanii gra się najładniej, we włoszech najtrudniej w anglii najszybciej a w niemczech pada najwięcej bramek. pomocne by było np. zestawienie nie czołówki danych lig a zespołów z ostatnich miejsc, bo o sile ligi nie stanową tylko jej potenteci ale także srodek i końcowka tabeli wiec np kto jest lepszy włoska atalanta bergamo i ac siena czy hiszpańskie cd numancia i real mallorca angielskie blackburn rover z west bromwich albion a moze końcówka ligi niemieckiej czyli zespoły Sc freiburga i hansy rostock? takie porównanie takze by bylo ciekawe i pomocne w odpowiedzi na pytanie ktora liga jest najlepsza
ale kazda liga ma cos swojego i tak np. w hiszpanii gra się najładniej, we włoszech najtrudniej w anglii najszybciej a w niemczech pada najwięcej bramek. pomocne by było np. zestawienie nie czołówki danych lig a zespołów z ostatnich miejsc, bo o sile ligi nie stanową tylko jej potenteci ale także srodek i końcowka tabeli wiec np kto jest lepszy włoska atalanta bergamo i ac siena czy hiszpańskie cd numancia i real mallorca angielskie blackburn rover z west bromwich albion a moze końcówka ligi niemieckiej czyli zespoły Sc freiburga i hansy rostock? takie porównanie takze by bylo ciekawe i pomocne w odpowiedzi na pytanie ktora liga jest najlepsza

- RuTeK
- Juventino
A mam pytanko czy oglada ktos z Was Top 24 na Eurosporcie
Bo jak dla mnie to tam szczegolni widac jak sa faworyzowane Angielski kluby a w szczegolnosci Chelsea... Według tej tabeli Barca prowadzi a w Top jest 7 :? Chealsea na miejscu 3 a Oczywiscie w programie na Eurosporcie zajmoje 1 miejsce od ponad miesiaca!! Jak dla mnie jest to kompletna poraszka...I jeszcze Borek podniecajacy sie tym Chelsea i okreslenie Juventus(1-0) 8)

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- stazzorZ
- Juventino
moim zdaniem te kryteria punktowania klubow w eurosporcie są conajmniej niesprawiedliwe
a jesli chodzi o potyczke barca-juve to sie obawiam ze by bylo ciezko... ojj cieezko ale nie zapominajmy o ćwierfinale ligi mistrzow sezonu 2002/2003 kiedy spuscilismy i barcelonce a pozeniej realkowi baty. jednym słowem to juve a nie barca czy real wygrał wtedy te ich derby europy
a jesli chodzi o potyczke barca-juve to sie obawiam ze by bylo ciezko... ojj cieezko ale nie zapominajmy o ćwierfinale ligi mistrzow sezonu 2002/2003 kiedy spuscilismy i barcelonce a pozeniej realkowi baty. jednym słowem to juve a nie barca czy real wygrał wtedy te ich derby europy

- kouba
- Qualità Juventino
ale jakie faworyzowanie ? Tam nie ma nic takiego. System punktowania jest jasno okreslony, a nie brany z kosmosu. Dlatego czemu Chelsea ma byc faworyzowana? Albo odstaje punkty, albo nie. Albo wygrywa mecz, albo przegrywa (badz remisujeFanJuventusu pisze:A mam pytanko czy oglada ktos z Was Top 24 na EurosporcieBo jak dla mnie to tam szczegolni widac jak sa faworyzowane Angielski kluby a w szczegolnosci Chelsea...

Ja tylko jednego w tym nie rozumiem. Jakim cudem Roma miala tylko (w notowaniu chyba 3 tygodnie temu, bo teraz nie wiem jak jest) 14 pkt, a premia dla zespolow z Serie A wynosi 20 :? Czyzby za cos odejmowali?

moze jeszcze powiesz dlaczego?stazzorZ pisze:moim zdaniem te kryteria punktowania klubow w eurosporcie są conajmniej niesprawiedliwe