The Prodigy

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 00:03

The Prodigy ---> którz nie zna tego zespołu :D Jako pierwsi zrobili tzn .Rave , który zniszczył muzyke disco,pop,house czy dance ... stał sie nowym kierunkiem i połączeniem muzyki Rockowej i Elektronicznej .
Czterech maksymalnie pokręconych gości , którzy potrafli zrobić taki show na koncercie , że do dnia dzisiejszego mało wyszło takich koncertów : Keith Flint , Keeti Palmer aka Maxim Reality , Leeroy Thornill i najważniejszy , boski :shock: Liam Howlett - najważnieszy człowiek w tej ekipie - człowiek "orkiestra" : on nagrywał wszytkie kawałki Prodigy, robił remixy,single, live akty,pisał słowa i całe "piosenki"... ale bez swoich kumpli ,tak naparwde nie byłoby The Prodigy. To, co tworzyli , to było zupełnie coś nowego , coś czego jeszcze nie było , ich pierwszy debiutancki album "The Prodigy Experience" pokazał coś czego nie było - szybka,taneczna strona muzyki elektroniecznej , cudowne dziecko sceny rave , mnóstwo ludzi zna i pamięta takie utwory jak : Everybody in The Place , Your Love , Wind it Up czy "wielki" Out of Space 8)
Drugi album okazał mieszanką róznych styli muzycznych , takich jak :hip-hop,jazz-funkowych wstawek,wykręconych gitar i mocnego beatu . Sukces "Music for the Jilted Generation" był ogromny , sprzedali ponad milion egzemplarzy tego albumy , a takie kawałki jak : No Good , Poison czy One Love , to klasyka gatunku rave ... praktycznie każdy co słyszał coś o The Prodigy zna te utworki !!
"The Fat of the Land" był jednym z najbardziej oczekiwanych albumów lat 90` .Faktem jest, że ten album jest stylistycznie najcięższym brzmieniowo albumem : mnóstwo gitarowych rifów , kawałki śpiewane i rapowane , zaczerpniete niemal z hard core`u i genialny bas .... album zawierał dużo mocnych kawałków jak i całkiem "kosmicznych" . Flagowe utworki : Firestarter, Breath i Smack my Bitch Up zna chyba każdy na ziemi !! ... Ukazał się również album (stare + nowe) "The Rest, The Unreleased, The last" ale nie był już taki cudowny i głośny jak pozostałe , chodz zawierał takie nowe hity jak : Voodoo People czy Fire .Debiutanckiego solowego albumu doczekał sie Liam Howlett pt."Present The Dirtchamber Session vol1" , zawierający remixu , dziwne wstawki od hiphopu po country ,bigbeat itp . Ukazał się również "album" dla fanów pt. "Music fir The Voodoo crew" na którym znalazły sie zremixowane kawałki z koncertów The Prodigy ...

Zespół pojawił sie , zrobił rewolucje muzyczna ,nagrał 3 doskonałe albumy , dawał cudowne koncerty poza granicami swojego ojczystwgo kraju - Anglii i znikł na dobre kilka lat ... Wszyscy fani ich muzyki, muzki elektronicznej , ludzi z undergroundu i wogóle ludzi słuchających muzyki zastanawiali się czy wróca !!

Oni wracają !! w miedzy czasie wydali singiel " Babys got a temper" już w leko zmienionym składzie, tzn. bez Leeroy`a Thornill`a ... kawałek taki jak chcieliśmy : utrzymany w klimacie starego Prodigy , dużo syntezatorów i ciężkiego grania i chory teledysk !! Powrócili !!

W roku 2004 wyszedł ich kolejny album "Always Outnumbered ,Never Outgunned" . Wszyscy czekali co nowego wyda , genialny Liam , ale niestety było to całkiem coś nowego : mnóstwo gitary,perkusji ,wokali ... gdzieśzatracili swóje taneczne granie , takie "siłowe techno" . Jednym to sie bardziej podoba ,bo zaskoczyli czymś nowym , innym nie !! Ważne że wrócili i podrzucli :D kolejna porcje muzyki ze " stajni" The Prodigy !!

Dlaczego aż tak sie rozpisałem ? To proste : to zespoł ,kapela o której trzeba i warto mówić . Zmienili coś w muzyce , napewno na lepsze . Pokazji doskonałe połączenie muzyki "żywej" (gitara ,prekusja,vocale) z muzyka elektroniczna (sytezatory,beat czy samplery) .Prawdziwa muzyka Undergroundu , przy której przechodzą mi ciarki po plecach !! Na tej muzyce sie wychowałem i jest dla mnie czymś bardzo ważnym w życiu ... Co najważniejsze nie nudzi się , to jest klasyka która znaja tutaj na Forum chyba wszysycy ... od rocku po hip-hop . Dla mnie nowy album to nie to :? Może za bardzo oczekiwałem "starego grania"
, już sie nasłuchałem ale nic mi się tak naparwde nie podoba :?
Cieszy mnie że coś nowego ,ale chyba liczyłem na coś innego ... starego

Przedstawiłem tutaj w skrócie twórczość i fenomen The Prodigy , jeśli coś napisałem żle , badz czegoś brakuje z góry sorki ale już śpie :D i pisze wszytko z głowy :D

Mam nadzieje że każdy , napisze co myśli o tej kapeli , co ich zna i słuchał bądz słucha dalej :D Wszystko mile widzane :wink: [/b]

"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 07:27

Osobiscie bardzo lubie Prodigy-moze nie wszystkie kawalki (na pewno nie wszystko mialam okazje slyszec ) ale chocby te najbardziej znane...To w koncu-jak powiedziales-niemal klasyka :-D Ale ta ich ostatnia plyta- jakos nie moge jej sluchac :? Spodziewalam sie raczej czegos w rodzaju wielkiego powrotu-a na takie miano nowa plyta zdecydowanie nie zasluguje...Heh, a co mi sie najbardziej podoba? Niesamowitym zaskoczeniem byl dla mnie teledysk "Smack my bitch up"- trzy razy musialam obejrzec zanim uwierzylam w to co sie dzieje na koncu :D Tak powinno sie robic dobre teledyski-jakas idea,cos co zwraca uwage... A nie jak to zwykle bywa- drogie fury, gole laski i tony zlota :? Moze na poczatku bylo to jeszcze zabawne-teraz, przynajmniej moim zdaniem jest juz nie tyle nudne co po prostu zalosne :?

Ale czy Prodigy wymaga zalozenia zupelnie osobnego tematu... :roll: :?: To juz ocenia moderatorzy :wink:

Agnieszka

2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 09:44

Wydaje mi się , że o Prodigy , możemy rozmawiać jako o pewnym fenomenie : muzycznym , artystycznym i widowiskowym
Muzycznie goście tworzyli zupełnie coś nowego , coś niesamowitego , pod artystycznym to: maksymalnie pokręcone teledyski , image członków zespołu , a widowiskowym to bez dwóch zdań jedne z najlepszych koncertów - widowiski i show na żywo np. takie jak w Moskwie , Pheonix czy w Nowym Yorku ... Uważam żę warto o nich rozmawiać bo są już "żywą legendą" dla wielu ludzi ... dla mnie napewno :wink:

co do nowego albumu mam podobne zdanie : mnie nie zachwycił :? Może z czasem się przekonam do niego :D

"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 09:55

No tak,oczywiscie ze mozna rozmawiac o nich jako o fenomenie...Tylko takich muzycznych fenomenow jest wiele,wiele wiecej... I zeby rozmawiac o kazdym musielibysmy miec osobny pokoj "muzyka" :wink:

Agnieszka

2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 10:02

Masz racje ,że dużo jest takich zespołów ( chodz ja osobiście znam zaledwie kilka) , ale Prodigy na swój jakże antykomercyjny sposób ,potrafili przez media osiągnąć status tzw."mega gwiazdy" gdzie ich kawałki do dnia dzisiejszego (mimo ze zagrane ponad 10 lat temu ) są nadal hitami , które zna "cały świat" , praktycznie każda osoba słuchająca muzyki . Nawet jeśli ktoś nie chce ich słuchać :? to zna ich po : teledyskach czy ekstremalnym wyglądzie : kolczyki,fryzury,łańcuchy czy worki na kartofle ... nie sądze że by jakieś inne zespoły zabłyszczły aż tak , pod względem muzycznym i artystycznym :wink:

Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 10:16

Hmm... Inne "niekomercyjne" (kurde, nie lubie tego okreslenia-linia dzielaca komercje od niekomercji jest cholernie cienka... :? ) zespoly ktore znane sa po wygladzie, teledyskach czy koncertach, mimo ze graja "inna" muzyke...? Hmm... Nirvana? Iron Maiden? Black Sabbath? Metallica? Marilyn Manson?Może na mniejsza skale ale Rammstein? I pewnie jeszcze wiele,wiele innych...

Heh, wiem mniej wiecej co napiszesz- ze Prodigy i tak jest najbardziej wsrod tych "niekomercyjnych" najbardziej znane czy najbardziej odznaczylo sie na wizerunku muzyki w ogole...Niech Ci bedzie :wink:

A tak btw: rzeczywiscie moznaby zalozyc pokoj "kultura" czy cos takiego...I tam pakowalibysmy wszystko co dot. ksiazki,muzyki,filmu badz innych jej dziedzin :wink:

Wow, nawet dlugiego posta udalo mi sie napisac mimo tej cholernej reki w gipsie :wink:

Agnieszka

2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 11:30

heh bidulo ,coś zrobiła w łapke :cry: Mam nadzieje że szybko to ściagniesz w końcu trzeba sie będzie porzucać kulkami :D

A tak wogóle masz racje zgadzam się z Tobą co do tych zespołów ... ale mi chodzi oto że to właśnie Prodigy zrobili coś nowego , coś na co wielu by sięnigdy nie odważylo ... połączyli muzyke "ciężkiego brzmienia" zmuzyka elektorniczna ,taneczną ... Nikt na taką skale - światową bo tak można powiedzieć nie zrobił tego wcześniej ... zmienili kierunek muzyczny , powstała ich własna kultura : (brzydko określona :? ) - techno-punkiem ... Ja nie mówie że te wielki zespoły o których pisłaś nie wniosły nic ... Wniosły i to wiele ,ale popatrz czy taka naprawde zrobili coś nowego ? Większość z nich jest "zaszufladkowana" do jednego gatunku itd.
Chodzi mi oto że Prodigy znają wszyscy , niezależnie kto co słucha , każy coś ich zna ...

Czy te zespoły jak : Nirvana,Iron Maiden, Black Sabbath, Marilyn Manson ,Rammstein -- > znają "wszyscy" ? :wink: bo Metallica to inna historia :D

a temat undergroundu i komercji to inna historia :D o której też chętnie pogadam ,ale to "gorący" temat :D

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 16:32

2MAN pisze:The Prodigy ---> którz nie zna tego zespołu
Wiesz co wstyd się chyba przyznać ale ja nie znam go. Cos mi się tam o ucho obiło ta nazwa ale piosenek nie kojarze. Mógłbyś podać jakieś linki żebym mógł sobie ich songi posciągać z neta ?? Tylko nie mów czegos w stylu: Poszukaj na DC++. Z góry dzięki.

Obrazek
Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 16:48

2MAN napisał:
The Prodigy ---> którz nie zna tego zespołu

Wiesz co wstyd się chyba przyznać ale ja nie znam go. Cos mi się tam o ucho obiło ta nazwa ale piosenek nie kojarze. Mógłbyś podać jakieś linki żebym mógł sobie ich songi posciągać z neta ?? Tylko nie mów czegos w stylu: Poszukaj na DC++. Z góry dzięki.
Haha...takiego zwrotu w dyskusji sie nie spodziewalam :D Czyli widzisz Man- nie kazdy zna Prodigy :wink: I tak samo jest z kazdym innym zespolem- mimo iz sa "znane", nigdy nie bedzie tak, ze absolutnie kazdy od razu wie o co chodzi.
Czy te zespoły jak : Nirvana,Iron Maiden, Black Sabbath, Marilyn Manson ,Rammstein -- > znają "wszyscy" ? bo Metallica to inna historia
No, pomyslmy...

1. Nirvana- jej teledysk, piosenka "Smeels like teen spirit" poruszyl ludzi na tyle ze do dzisiaj jest to najczesciec puszczane video w MTV...Wiec chyba kazdy kto oglada czasami telewizje wie o co chodzi...

2. Iron Maiden- hmm...tu chyba nie trzeba nic pisac...

3. Black Sabbath- no nawet jesli nie kazdy kojarzy muzyke, na pewno wiekszosc pamieta wyczyn Ozzy'ego z golebiem- to tez w jakis sposob podzialalo na potencjalnych fanow :wink:

4. Marilyn Manson- czy chocby w Polsce, po aferze z koncertami jest ktos kto nie kojarzy tego osobnika...? Mimo iz nie wszystkie jego dziela sa genialne- Marilyn tez ryzykancko potrafi laczyc style- przykladem chocby "Sweet dreams" bynajmniej nie metalowego duetu Eurythmics, czy dalej- "Personal jesus" Depeche Mode

5. Rammstein- jak na zespol z Europy, tworzacy w dodatku muzyke niemiecka- osiagneli ogromny sukces. Jest to pierwszy zespol nieangielsko jezyczny ktory otrzymal nagrode Grammy (w 98 za najlepsza piosenke rockowa "Du hast")- to chyba jakies osiagniecie...? A w dodatku za 9 dni beda w Polsce :D Jupi :!:

Heh, dyskusja sie zageszcza...

A co do reki- wywrocilam sie na schodach i po raz czwarty zlamalam lewa...A prawa tylko dwa :wink: Jeszcze troche do zdjecia gipsu :cry:

Agnieszka

2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 19:24

Heh no to troche się tym zaskoczyłem :wink: hehe ale tak jak mówisz Aguniu :wink: nie każdy powinnien ich znać i uwielbiać tak jak ja :D

co do Nirvany masz racje , mam o nich podobne zadanie , lecz uważam to za "martwy kult" i wiem że nic tego nie zmieni , ale to jest muzyka która była i jedynie możę wrócic w naszych sercach

Iron Maiden i Black Sabbath , to uważam troche że była to muzyka dla jednego "typu" odbiorcy ... zawsze wydawało mi się , że Ozzy zjadł głowe nietoperza :D ale moge sie mylić :d

Co do Rammstainu i Mansona - robią naprawde ciekawą muzyke , wspaniałe show , ale troche teżpod jeden typ słuchacza ... albo sie ich kocha albo nienawidzi :?

Dla mnie o tyle Prodigy było ciekawe że samo zostało wykreowane przez media . Oni naparwde wywodzili sie z brytyjskiego undergroundu , elektronicznej sceny muzycznej i tak naparwde zawsze wychodzili z zasady : "fuck the comercial" . Są żywym przykładem po Sex Pistols , że całkowicie wykreowały ich media . (w teledyskach zasłaniali twarze , nie udzielali wywiadów , wydali pierwsze single nielegalnie , chcieli być nieznani) .

Ja sam mam dla nich za to respekt bo jeszcze żyje starym undergroundem sceny techniczej , ale "cieniutka linia" pomięzy komerca a undergroundem jest niewielka ... dla mnie zrobili coś ,czego jeszcze nie dokonał nikt w scenie muzyki :wink:

Vojtimar

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 19:32

Ja tam Prodigy nie lubię. Wolę Red Hotów, LP i P.O.D i niektóre piosenki Metallici. Za to z tych "nowych brzmień" to Safri Duo jest bardzo fajne. Byłem na koncercie 17 września :D

Z Juve na dobre i złe!
2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 20:25

hehe i bardzo dobrze :D w końcu nie wszyscy muszą i ch uwielbiać :wink: Twoje zespoły Chester też lubie , ale ciesze się że masz konkretne zdanie na temat prodigy ... ale co najważniejsze coś tam ich znasz , skoro ich nie lubisz :D

Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 21:50

Wracajac do tej cienkiej linii jaka dzieli "komercje" od "niekomercji"... Znam takich ktorzy powiedzieliby Ci ze to wlasnie M. Manson, Prodigy czy Rammstein sa komercyjni. Dlaczego? Bo sprzedali duzo plyt...Tylko ile jest wystarczajaco duzo by zostac uznanym na "komercyjnego"... :roll: ? Strasznie to wszystko dziwne :?

Lepiej chyba przestanmy rozwlekac ten temat... Bo jak wiekszosc nie ma on sensu :wink:

Agnieszka

jammiq

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2004, 23:46

Najnowsza plytka Prodigy to jak dla mnie niestety klapa totalna :( Jakos nie za bardzo jestem w stanie jej sluchac...
Nic nie przebije plytki 'Fat Of The Land' - IMHO najlepsza jaka wyszla (a slyszalem chyba wszystkie - wlacznie z ta kompilacja Howletta z chyba 1999 roku)

Obrazek
2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 listopada 2004, 20:18

Heh niom teamt komercji nie ma co rozpatrzać :wink: Ale uważam że artysty -- czy jest komercyjny czy nie , nie rozlicza się z ilości sprzedanych płyt :? takie jest moje zdanie ... tylko raczej jak go ludzie postrzegają , kto go słucha i co piszą o nim media ...

a co do nowego albumu , to nie uważam go za totalną klape :D ale coś blisko .... Liam zaskoczył poraz kolejny , chyba bardziej ucieka w strone tego co chciał spróbować tworzyć :wink:

ODPOWIEDZ