Matura 2005
- Luiza
- Juventino
Tak sobie przed chwila czytalam posty dot. zeszlorocznej maturki to az mnie ciarki przeszly :x :x
Ja pisze w tym roku :? i to na dodatek nowa, czyli nie wiadomo jaka.... Wszystko jest chore tylko dodatkowe stresy i tyle!!!
Kto ma ten sam problem?? Z czego z dajecie i jakie macie tematy na ustny z polaka?? Moze mamy podobne
Ja pisze z:
-polaka (chyba podstawowy,ale jeszcze sie zastanawiam)
-angola (podstawowy)
-chemii (jako obowiazkowy ale podejde do rozszerzonego)
-biolii (rozszerzony)
A temat z polaka:
"konflikt pokolen-rozne ujecia tego tematu w literaturze" (ale jeszcze nic nie mam!!!
)
Ja pisze w tym roku :? i to na dodatek nowa, czyli nie wiadomo jaka.... Wszystko jest chore tylko dodatkowe stresy i tyle!!!
Kto ma ten sam problem?? Z czego z dajecie i jakie macie tematy na ustny z polaka?? Moze mamy podobne

Ja pisze z:
-polaka (chyba podstawowy,ale jeszcze sie zastanawiam)
-angola (podstawowy)
-chemii (jako obowiazkowy ale podejde do rozszerzonego)
-biolii (rozszerzony)
A temat z polaka:
"konflikt pokolen-rozne ujecia tego tematu w literaturze" (ale jeszcze nic nie mam!!!
Ostatnio zmieniony 23 października 2004, 12:13 przez Luiza, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bosiontko
- Juventino
ja tez pisze w tym roku jak mnie dopuszcza do niej:D bo polonistka ma odrebne zdanie na ten temat ;]
polski - najlepiej wcale czyli podstawowy
ang - rozszerzony
mat - rozszerzona
dodatkowo geografia - rozszerzona
temat na polski: Motyw katastrofy w literaturze. (ktos chetny zeby mi napisac?)
polski - najlepiej wcale czyli podstawowy
ang - rozszerzony
mat - rozszerzona
dodatkowo geografia - rozszerzona
temat na polski: Motyw katastrofy w literaturze. (ktos chetny zeby mi napisac?)
- Bad_Magick
- Juventino
Matura juz za niecale 200 dni...
- j. polski - podstawowy
- j. angielski - rozszerzony (i ustny i pisemny)
- matematyka - rozszerzony
- fizyka - rozszerzony (oj, bedzie tagedia)
- geografia - rozszerzony (tu tez kiepsko, ale lepiej niz z fizyka)
Temat na j.polski - Literatura w piosence. Rola tekstu i muzyki w utworach współczesnych wykonawców - co prawda nic nie mam , ale ogrom tekstów siedzi w mojej głowie , opre się o J. Kaczmarskiego, Cz. Niemena i o Wysockiego lub Okudżawę. Do tego, jeśli się uda to jeszcze zespół Coma.
Najśmieszniejsze jest to, że wyniki matur mogą sie pojawić po terminie składania zgłoszeń na uczelnie, bosko.
- j. polski - podstawowy
- j. angielski - rozszerzony (i ustny i pisemny)
- matematyka - rozszerzony
- fizyka - rozszerzony (oj, bedzie tagedia)
- geografia - rozszerzony (tu tez kiepsko, ale lepiej niz z fizyka)
Temat na j.polski - Literatura w piosence. Rola tekstu i muzyki w utworach współczesnych wykonawców - co prawda nic nie mam , ale ogrom tekstów siedzi w mojej głowie , opre się o J. Kaczmarskiego, Cz. Niemena i o Wysockiego lub Okudżawę. Do tego, jeśli się uda to jeszcze zespół Coma.
Najśmieszniejsze jest to, że wyniki matur mogą sie pojawić po terminie składania zgłoszeń na uczelnie, bosko.
- PSSjuve
- Juventino
- J.Polski ( jak chyba kazdy 8) )
-Angielski ( jeszcze nei wiem czy mi sie chce rozszerzony ale moge zadecydowac w dniu matury wiec sie nie przejmuje narazie )
-Chemia rozszerzona
-Biologia rozszerzona
-Fizyka rozszerzona
Temat na mature ustna to : " Jezyk sprawozdawcow sportowych . Na wybranych przykladach dokonaj analizy slownictwa, frazeologii oraz skladni " Na pocatku myslalem ze to bedze temat łaty lekki i przyjemny
ale pozniej doszedlem do wniosku ze tak nie jest i ze bede sie z nim bardzo meczyl no ale trudno sie mowi . Zjade szpaowskiego na maturze 8)
-Angielski ( jeszcze nei wiem czy mi sie chce rozszerzony ale moge zadecydowac w dniu matury wiec sie nie przejmuje narazie )
-Chemia rozszerzona
-Biologia rozszerzona
-Fizyka rozszerzona
Temat na mature ustna to : " Jezyk sprawozdawcow sportowych . Na wybranych przykladach dokonaj analizy slownictwa, frazeologii oraz skladni " Na pocatku myslalem ze to bedze temat łaty lekki i przyjemny

FORZA JUVENTUS TORINO
T S WISLA KRAKOW
T S WISLA KRAKOW
- paweł (neo)
- Juventino
Ja mam mature dopiero za ponad rok czyli w 2006 r
Chciałbym studiowac Geodezje lub architekture we Wrocławiu więc
Do zdania mam
Polski(jeszcze nie wiem na jakim poziomie)
Matematyke (i tutaj na bata bede sie starał napisac jak najlepiej profil roz.)
Angielski( tez profil roz)
jako 4 przedmiot prowdopodobnie geografie lub informatyke
ze wskazaniem na geografie
Jesli zdecyduje sie wyzej wymienione studia bede zdawał to co wyminiłem
jednak jest jeszcze kilka mozliwosci
-a mianowicie (Awf we wrocławiu)-choc wiem ze trudno jest sie dostac ja miałbym troche razniej bo mam osiagniecia ze sportu na poziomie woj. a z tego co wiem to sie liczy
wiec prawdopodobnie musiał bym zdawac biologie (co jeszcze ujdzie) a;e mozliwosc zdawania chemi mnie przerasta)
kiedys myslałem takze o szkole oficerskiej we wrocławiu (jednak szybko zmieniłem zdanie)
Informatyka ( niewiem czy chciał bym sie tym zajmowac całe zycie)...
Ja mam naszczescie troche wiecej czasu niz obecni maturzysci.. wiec na cos sie zdecyduje wkoncu:)
Na zakonczenie..
Trzymam wkciuki za tegorocznych maturzystów:)!!
Dacie Rade
FOrza JUVE!!
PS. Wybiera sie ktos na geodezje??
PS2. KTos z was uczył sie W AR we wrocłąwiu lub jest geodeta??
Chciałbym studiowac Geodezje lub architekture we Wrocławiu więc
Do zdania mam
Polski(jeszcze nie wiem na jakim poziomie)
Matematyke (i tutaj na bata bede sie starał napisac jak najlepiej profil roz.)
Angielski( tez profil roz)
jako 4 przedmiot prowdopodobnie geografie lub informatyke

Jesli zdecyduje sie wyzej wymienione studia bede zdawał to co wyminiłem
jednak jest jeszcze kilka mozliwosci
-a mianowicie (Awf we wrocławiu)-choc wiem ze trudno jest sie dostac ja miałbym troche razniej bo mam osiagniecia ze sportu na poziomie woj. a z tego co wiem to sie liczy
wiec prawdopodobnie musiał bym zdawac biologie (co jeszcze ujdzie) a;e mozliwosc zdawania chemi mnie przerasta)
kiedys myslałem takze o szkole oficerskiej we wrocławiu (jednak szybko zmieniłem zdanie)
Informatyka ( niewiem czy chciał bym sie tym zajmowac całe zycie)...
Ja mam naszczescie troche wiecej czasu niz obecni maturzysci.. wiec na cos sie zdecyduje wkoncu:)
Na zakonczenie..
Trzymam wkciuki za tegorocznych maturzystów:)!!
Dacie Rade
FOrza JUVE!!
PS. Wybiera sie ktos na geodezje??
PS2. KTos z was uczył sie W AR we wrocłąwiu lub jest geodeta??
- PSSjuve
- Juventino
Luiza pisze:Też chcialam taki "zestaw" ale zrezygnowalam w koncu z fizy.... gdzie sie wybierasz??? czyzby na Medico..PSSjuve pisze:- -Chemia rozszerzona
-Biologia rozszerzona
-Fizyka rozszerzona![]()
To zalezy jak czy sie dostane na medycyne ,a na pewno bedzie ciezko . Jak sie tam nei dostane to wyjezdzam do Wrocławia na Weterynarie , a jak tak tez sie nie uda to nie wiem

FORZA JUVENTUS TORINO
T S WISLA KRAKOW
T S WISLA KRAKOW
- Luiza
- Juventino
skad ja to znam...ale w Poznaniu i Gdansku najprawdobpodobniej fizy nie beda wymagac (tzn. fiza/chemia)PSSjuve pisze:
To zalezy jak czy sie dostane na medycyne ,a na pewno bedzie ciezko . Jak sie tam nei dostane to wyjezdzam do Wrocławia na Weterynarie , a jak tak tez sie nie uda to nie wiemBede sie zastanawial za rok 8)

- Juventinha
- Qualità Juventina
o widze ze kolezanki i koledzy po fachu mi sie szykuja:) zapraszam na cmuj:) powodzenia na tej maturze, ale jeszcze macie maaasee czasu:)PSSjuve pisze:Luiza pisze:Też chcialam taki "zestaw" ale zrezygnowalam w koncu z fizy.... gdzie sie wybierasz??? czyzby na Medico..PSSjuve pisze:- -Chemia rozszerzona
-Biologia rozszerzona
-Fizyka rozszerzona![]()
To zalezy jak czy sie dostane na medycyne ,a na pewno bedzie ciezko . Jak sie tam nei dostane to wyjezdzam do Wrocławia na Weterynarie , a jak tak tez sie nie uda to nie wiemBede sie zastanawial za rok 8)
- melek2
- Juventino
czołem.Ja maturke zdawałęm tego maja no i poszła mi jak na moje mozliwości rewelacyjnie.Jednak mogę was pocieszyć ze najblizsza matura bedzie łatwa, ponieważ eksperci i wybitni fachowcy(prawie tak genialni jak ci ze studia sport) nie wiedza za bardzo co z Wami zrobić jakbyście oblali.Tak więc zrobią ja łatwą i przystepną.Tak samo było z moja matura.Polak podstawowy był banalny(każdy znalazł by coś dla siebie) antomiast matma(pisałem dla mat-fizu) była jedną z łatwiejszych w ostatnich 10 latach(wiem bo wsyztskie zestawy rozwiązałem) TAk więc nie panikujcie.Fiza też była łatwa, z tego co wiem to historia i biologia też.
Tak sie mi przynajmniej wydaje ze Wam zrobią jeszce łatwą.
Jescze jedno.Dam Wam dobra rade.Ja do maturki zaczełem się uczyć(matmy) od ferii zimowych no i póxniej przestałem, bo mi się nie chciało aż na poczatku kwietnia dostałęm 1 z próbnej.To wzięłem się z mobilizowałem przez 3 tygodnie i dostałęm 5.
Tak więc forme szykujcie na maturke i nie UCZCIE się teraz.To bezsens!!! i tak wsyztsko zapomnicie!!!!! uczcie sie po nowym roku.Wczesniej nie potrzeba tylko ze musicie być na bierząco!!!!!!Materiał jest ogromny ale nauczyciele pomagają o lie się pokaże że jest sie przygotowanym, ale jeżeli nie masz zielonego pojecia to bedzie kiepsko.
(wcale nie chodziłem do lijtowej szkółki)->nauczyciele byli mili ale baaaaarzdp wymagajacy.)
Pozdrawiam i powodzonka
Tak sie mi przynajmniej wydaje ze Wam zrobią jeszce łatwą.
Jescze jedno.Dam Wam dobra rade.Ja do maturki zaczełem się uczyć(matmy) od ferii zimowych no i póxniej przestałem, bo mi się nie chciało aż na poczatku kwietnia dostałęm 1 z próbnej.To wzięłem się z mobilizowałem przez 3 tygodnie i dostałęm 5.
Tak więc forme szykujcie na maturke i nie UCZCIE się teraz.To bezsens!!! i tak wsyztsko zapomnicie!!!!! uczcie sie po nowym roku.Wczesniej nie potrzeba tylko ze musicie być na bierząco!!!!!!Materiał jest ogromny ale nauczyciele pomagają o lie się pokaże że jest sie przygotowanym, ale jeżeli nie masz zielonego pojecia to bedzie kiepsko.
(wcale nie chodziłem do lijtowej szkółki)->nauczyciele byli mili ale baaaaarzdp wymagajacy.)
Pozdrawiam i powodzonka
- Chmura
- Juventino
Ja też w tym roku zdaje nową maturke . I według mnie w porównaniu ze starą maturą to ta to poprostu masakra. Jedyne co według mnie jest lepsze w nowej to egzamin z polaka (zaróno ustyny jak i pisemny). Reszta to tragedia. Próbna matura podstawowa z fizy mało mnie z nóg nie zwaliła. Miałem 56% i to z podstawowej, a chodze to klasy mat-fiz w jednym z lepszych liceów w łodzi ( w zeszłym ropku 2 miejsce). Co wiecej mój wynik na tle klasy był jednym z najlepszych 60 % nie osiągneło 30 % (czyli nie zdało). Boje sie pomyśleć jak bedzie wyglądała rozszerzona.
Podbnie sprawa ma sie z matrmą, chodź wyniki są o niebo lepsze (miałem 82% z próbenej, ale tez podstawowej). Najłatwiejszy jest angielski i dobrze przynajmniej jeden przedmiot mozna troche odpuscic.
Jednym słowem dramat. Wszyscy u mnie ryją zasuwają jak małe parowoziki, zobaczymy co z tego bedzie. Bądźmy pozytywnie nastawieni.
Moja maturka wygląda tak:
-polski ( podstawa)
-angielski(pisemny - rozszerzony, ustny - podstawowy- bo w sumie po co wiecej)
-matma - rozszerzony
-fizyka - rozszerzony
temat z polskiego : "Tyrani i despoci w literaturze polskiej i obcej. Omów na wybranych przykładach"
A wybieram się na Politechnike łózką najchetniej na IFE - Telecommunications and Computer Science, ale jak sie dostane gdzieś indziej tez nie będe płakał.
Podbnie sprawa ma sie z matrmą, chodź wyniki są o niebo lepsze (miałem 82% z próbenej, ale tez podstawowej). Najłatwiejszy jest angielski i dobrze przynajmniej jeden przedmiot mozna troche odpuscic.
Jednym słowem dramat. Wszyscy u mnie ryją zasuwają jak małe parowoziki, zobaczymy co z tego bedzie. Bądźmy pozytywnie nastawieni.
Moja maturka wygląda tak:
-polski ( podstawa)
-angielski(pisemny - rozszerzony, ustny - podstawowy- bo w sumie po co wiecej)
-matma - rozszerzony
-fizyka - rozszerzony
temat z polskiego : "Tyrani i despoci w literaturze polskiej i obcej. Omów na wybranych przykładach"
A wybieram się na Politechnike łózką najchetniej na IFE - Telecommunications and Computer Science, ale jak sie dostane gdzieś indziej tez nie będe płakał.
Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
East Side Is The Best !!!
- Yari
- Juventino
Hmm jako że mature mam za soba może mi ktoś wyjaśnić co się porobiło teraz:) , bo niezbyt wiem o co chodzi z tymi tematami które podajecie z polaka
.
Od siebie powiem tak: Najłatwiejsza wydaje się matura z polskiego. Dlaczego? Gdyż nie ma potrzeby uczyć się tego na pamieć , może to się wydać dziwne, ale ja np przeczytałem 4 razy wszystkie zestawy pytań dzień przed maturą i nie było problemów na następny dzień 8) . Gorzej z takim angielksim czy innymi przedmiotami gdyż tu się trza pouczyć.
Powodzenia.
Niech moc bedzie z Wami :-D
Od siebie powiem tak: Najłatwiejsza wydaje się matura z polskiego. Dlaczego? Gdyż nie ma potrzeby uczyć się tego na pamieć , może to się wydać dziwne, ale ja np przeczytałem 4 razy wszystkie zestawy pytań dzień przed maturą i nie było problemów na następny dzień 8) . Gorzej z takim angielksim czy innymi przedmiotami gdyż tu się trza pouczyć.
Powodzenia.
Niech moc bedzie z Wami :-D
- Luiza
- Juventino
HAHAHYari pisze:Hmm jako że mature mam za soba może mi ktoś wyjaśnić co się porobiło teraz:) , bo niezbyt wiem o co chodzi z tymi tematami które podajecie z polaka.
Teraz to jest kociol a nie matura!!! Z polaka mamy temat z reguly sami sobie wybieramy) i odpowiadamy z niego na maturze ustnej, komisja zadaje takie tam pytania i takie pierdulki

Potem jest ustny z jezyka obcego
A pozniej dopiero pisemne max z 4 przedmiotow min. z 1
I to tak ogolnie dla niewtajemniczonych :lol: :lol: :lol: :lol:
A teraz nam powiedz co jest z czatem! :!: :!: :!: !!!!!!!! :!: :!: :!:
- białas
- Juventino
Melek2 ma rację: u was będzie podobnie jak u nas - pierwszy raz nowa matura, a jak was obleją, to nie będą wiedzieli co z wami zrobić. A z tą nauką to też nie pszesadzajcie. Wystarczy jak zaczniecie po feriach, i to też nie za dużo. U nas maturka była łatwa, jak ktoś cokolwiek umiał. Ja pisałem z gegry i poszło mi całkiem nieźle. Ustna to też luzik. Powodzenia:)