Sprawa korupcji: Zagrożone Zagłębie Lubin, Cracovia i Piast
- Desperado---ALEX
- Juventino
Są podstawy, by PZPN wszczął postępowanie dowodowe przeciwko Zagłębiu Lubin, Cracovii oraz Piastowi Gliwice w sprawie korupcji w polskiej lidze piłkarskiej – czytamy w „Gazecie Wyborczej”.
- Myślę że dowody są mocne - mówi Adam Tomczyński, przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN.
Według przepisów piłkarzom zamieszanym w aferę grozi do pięciu lat więzienia, a klubom degradacja o dwie klasy rozgrywkowe. Postawienie zarzutów zawodnikom i klubom może doprowadzić do trzęsienia ziemi w polskiej piłce klubowej.
Przełomowe dla sprawy korupcji w polskiej II lidze piłkarskiej okazały się czwartkowe kilkugodzinne wyjaśnienia złożone przed Wydziałem Dyscypliny PZPN przez byłego piłkarza Polaru Wrocław Ireneusza Chrzanowskiego oraz byłego trenera tej drużyny Mariana Putyrę. Obaj potwierdzili, że podczas rundy wiosennej sezonu 2003/04 piłkarze różnych klubów drugoligowych proponowali niektórym zawodnikom Polaru sprzedaż meczów. Z naszych informacji wynika, że najmocniejsze dowody są na sprzedanie spotkania Zagłębiu Lubin.
- Nie będziemy niczego tuszować, tę sprawę musimy wyjaśnić - podkreśla Adam Tomczyński. - Na następny tydzień wzywamy piłkarza Zagłębia Lubin Zbigniewa Murdzę, a potem - wszystko na to wskazuje - wszczynamy postępowanie dowodowe przeciw kilku innym zawodnikom oraz klubom. Jeśli zarzuty potwierdzą się, będą kary.
"Gazeta" dowiedziała się, że najbardziej "zagrożone" są trzy kluby - Zagłębie Lubin, Cracovia i Piast Gliwice.
http://sport.onet.pl/1020297,0,0,wia,99 ... plina.html
Co wy na to jak Polska liga moze byc dobra i odnosic sukcesy miedzynarodowe jezeli takie sytuacje w lidze są czeste.Afera goni afere niedawno wielka afera ze Szczakowianką a tu zaraz po niej nastepna :!: Jezeli tak bedzie dalej to jeszcze upłynie kilkanascie dobrych lat jak dorównamy poziomem lidze Niemieckiej :!:
- Myślę że dowody są mocne - mówi Adam Tomczyński, przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN.
Według przepisów piłkarzom zamieszanym w aferę grozi do pięciu lat więzienia, a klubom degradacja o dwie klasy rozgrywkowe. Postawienie zarzutów zawodnikom i klubom może doprowadzić do trzęsienia ziemi w polskiej piłce klubowej.
Przełomowe dla sprawy korupcji w polskiej II lidze piłkarskiej okazały się czwartkowe kilkugodzinne wyjaśnienia złożone przed Wydziałem Dyscypliny PZPN przez byłego piłkarza Polaru Wrocław Ireneusza Chrzanowskiego oraz byłego trenera tej drużyny Mariana Putyrę. Obaj potwierdzili, że podczas rundy wiosennej sezonu 2003/04 piłkarze różnych klubów drugoligowych proponowali niektórym zawodnikom Polaru sprzedaż meczów. Z naszych informacji wynika, że najmocniejsze dowody są na sprzedanie spotkania Zagłębiu Lubin.
- Nie będziemy niczego tuszować, tę sprawę musimy wyjaśnić - podkreśla Adam Tomczyński. - Na następny tydzień wzywamy piłkarza Zagłębia Lubin Zbigniewa Murdzę, a potem - wszystko na to wskazuje - wszczynamy postępowanie dowodowe przeciw kilku innym zawodnikom oraz klubom. Jeśli zarzuty potwierdzą się, będą kary.
"Gazeta" dowiedziała się, że najbardziej "zagrożone" są trzy kluby - Zagłębie Lubin, Cracovia i Piast Gliwice.
http://sport.onet.pl/1020297,0,0,wia,99 ... plina.html
Co wy na to jak Polska liga moze byc dobra i odnosic sukcesy miedzynarodowe jezeli takie sytuacje w lidze są czeste.Afera goni afere niedawno wielka afera ze Szczakowianką a tu zaraz po niej nastepna :!: Jezeli tak bedzie dalej to jeszcze upłynie kilkanascie dobrych lat jak dorównamy poziomem lidze Niemieckiej :!:
- Juve The Best
- Juventino
Jak dla mnie to mogli by zdegradować piasta do 4 ligi. Przynajmniej było by wesoło na Concordi :twisted: . A tak na poważnie to niestety teraz piłką żądzą pieniądze. Niestety niektóre kluby chcą ich za wszelką cenę. Nie ma kasy to lepiej sprzedać mecz :? niż poszukać sponsora. Źle sie dzieje z tą polską piłką. Ale jeśli nie będzie chętnych sponsorów to kluby muszą jakoś zdobyć kase. Polska piłka = wielka bieda

- fredi
- Juventino
To tylko gazeta Wybiórcza napisała oni zawsze mają coś przeciwko polskiej lidze wiec to kolejny artukuł aby wzrócić na siebie uwaga i na swoją gazete..
Craxa i Zagłębie w 3 lidze
Nie możliwe !!
Craxa i Zagłębie w 3 lidze

- Gałcio
- Juventino
Juve The Best pisze:Jak dla mnie to mogli by zdegradować piasta do 4 ligi. Przynajmniej było by wesoło na Concordi :twisted: . A tak na poważnie to niestety teraz piłką żądzą pieniądze. Niestety niektóre kluby chcą ich za wszelką cenę. Nie ma kasy to lepiej sprzedać mecz :? niż poszukać sponsora. Źle sie dzieje z tą polską piłką. Ale jeśli nie będzie chętnych sponsorów to kluby muszą jakoś zdobyć kase. Polska piłka = wielka bieda
No wesoło to by raczej nie było z wiadomych powodów. Co do sprawy myśle że degradacja o 2 klasy niżej nie będzie w tej sytuacji wyjściem bo PZPN nie chce niszczyć klubów tylko je karać a degradacja w tym wypadku była by dla Cracovii i Piasta końcem. Od klubu odsunęli by się wszyscy: kibice, sponsorzy i piłkarze bo którz chce być na cenzurowanym ?? Myśle że potrzeba czasu i konkretnych dowodów ale mam nadzieje że całą trójka zostanie oczyszczona z zarzutów lub przynajmniej ukarata minusowymi punktami lub karą pieniężną. Mówie to jako wierny kibic i zawodnik juniorów Piasta Gliwice lecz nie chce być w tym wypadku stronniczy.
Pozdrawiam i dziąkuję.
Nigdy nie spadnie GKS nigdy nie spadnie !! GKS Piast Gliwice !!!!!!!
Nigdy nie dyskutuj z <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>,najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,a potem pokona doświadczeniem.
- Iver.pk
- Juventino
Tez mi sie wydaje ze bylby to koniec tych zespolow ale sami sobie na to zasluzyli :!: Jak polska liga ma byc dobra skoro afera goni afere i wiele klubow sprzedaje mecze :!: Nawet tam gdzie ja gram w glupiej lidze szostek sa sprzedawane mecze :!: Nie wydaje mi sie zeby w przecagu nawet kilku lat polskie kluby zmienily polityke bo taka jest niestety cala Polska! wszyscy wszystko zalatwiaja pieniedzmi a nie uczciwymi drogamiGałcio pisze: Co do sprawy myśle że degradacja o 2 klasy niżej nie będzie w tej sytuacji wyjściem bo PZPN nie chce niszczyć klubów tylko je karać a degradacja w tym wypadku była by dla Cracovii i Piasta końcem. Od klubu odsunęli by się wszyscy: kibice, sponsorzy i piłkarze bo którz chce być na cenzurowanym ??

- Gieri
- Milanista
juz dawniej slyszalem o tym. ale news
niestety mimo ze jestem kibicem ZL musze powiedziec ze to prawda o sprzedawaniu meczy w lubinskiej pilce 

- Andryk
- Juventino
według mnie PZPN napewno nie zdegraduje Zagłebia i Cracovi. natomiast Piast jest według mnie dziwnym klubem, nie wiem co on jeszcze robi tak wysoko... Oby tylko Pzpn postąpiło sprawiedliwie. heh mam nadzije, ze nei powtórzy sie syutacji szczakowianki