Tak to wygląda.

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 15:18

moze ktos pomysli, ze mam nie pokolei w glowie, ale mnie to na szczescie malo interesuje.
otoz w zeszlym sezonie po kazdym spotkaniu juve robilem sobie niewielkie zapiski na temat rozegranego pojedynku. przy obecnej, napietej atmosferze, zwlaszcza w kierunku niektorych zawodnikow, postanowilem podzielic sie z Wami tym statystycznym bajzlem. po podliczeniu not za kazdra gre w serie a wszystkich zawodnikow, wyszly nastepujace wyniki:
Bramka &
* Buffon: 32 wystepy (wszystkie cale); srednia: 6,11.
-----------------------------------------------------------------------------
Chimenti: 2 wystepy(rowniez cale); srednia: 6,00.
Obrona &
* Thuram: 23 wystepy (w tym 20 calych); srednia: 5,68.
* Montero: 19 wystepow (w tym 15 calych); srednia: 5,93.
* Legro: 21 wystepow (w tym 18 calych); srednia: 5,88.
* Zambrotta: 30 wystepow (w tym 27 calych); srednia: 6,08.
----------------------------------------------------------------------------------
Birindelli: 19 wystepow (w tym 13 calych); srednia: 5,79.
Ferrara: 16 wystepow (w tym 12 calych); srednia: 5,83.
Iuliano: 18 wystepow (w tym 10 calych); srednia: 5,91.
Pesotto: 18 wystepow (w tym 3 cale); srednia: 5,90.
Tudor: 14 wystepow (7 calych); srednia: 5,85.
Pomoc &
* Tacchinardi: 24 wystepy (w tym 18 calych); srednia: 6,08.
* Appiah: 30 wystepow (w tym 20 calych); srednia: 5,81.
* Camor: 25 wystepow (w tym 9 calych); srednia: 5,95.
* Nedved: 30 wystepow (w tym 21 calych); srednia: 6,15.
-----------------------------------------------------------------------------------
Maresca: 20 wystepow (w tym 3 cale); srednia: 6,15.
Atak &
* Trezegeut: 24 wystepy (w tym 17 calych); srednia: 5,81.
* Del Piero: 24 wystepy (w tym 8 calych); srednia: 5,85.
--------------------------------------------------------------------------------
Miccoli: 22 wystepy (w tym 4 cale); srednia: 6,29.
Di Vaio: 29 wystepow (w tym 7 calych); srednia: 6,34.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Jakie wnioski?
Obrona:
tutaj wygral gianluca zambrotta. jest to fenomenalny pilkarz, ktory poczynil ogromne postepy na przestrzeni kilku ostatnich lat. ba, juz przed euro 2000 byl stawiany w roli najlepszych prawo skrzydlowych europy. przez ten czas zdolal zmienic pozycje i spisuje sie na niej jeszcze lepiej niz to mialo miejsce na prawej flance pomocy. mozemy byc z niego bardzo dumni.

najgorszym zawodnikiem okazal sie jo lilian thuram. trzeba jednak wziac pod uwage, ze nie ominela go kontuzja oraz fakt, ze lippi najczesciej desygnowal go do gry. w zaden sposob to go jednak nie usprawiedliwia. rozegral bardzo przecietny sezon, w ktorym momentami tylko przypominal tego zawodnika z przed 2 lat.

srodek obrony z legro i montero spisywal sie rowniez dosyc przecietnie jak na wymagania takiego klubu jakim jest juve. chociaz montero ma juz swoje lata i trzeba przyznac, ze przez caly sezon nie schodzil ponizej okreslonego poziomu. owszem, momentami(jak to zreszta u niego) zachowywal sie skandalicznie. ale na ogol ja bym go jescze nie skreslal, albowiem stac go na swietny wystep. zas jezeli chodzi o legro? jak widac, tak strasznie nie odstawal od reszty. jest to pilkarz bardzo chimeryczny. potrafi rozegrac kapitalne spotkanie, aby w nastepnym meczu zawalic doszczetnie sprawe. wszak zdarzaly mu sie noty najwyzsze, jak rowniez najnizsze.. jest to ciekawa postac. mysle, ze jego problem lezy w glowie.

na zmiennikow rowniez nie mozemy narzekac. kazdy z nich to indywidualna postac, ktora z powodzeniem moze zastapic tych podstawowych zawodnikow. zauwazcie, ze wszyscy wypadli bardzo rowno.

Pomoc:
nie mam wiekszych zastrzezen. wypadla bardzo solidnie. pragne zauwazyc, ze nedved pomimo nie najlepszego sezonu i tak zdolal przekroczyc bariere '6'. swiadczy to o tym, ze jest to pilkarz genialny i zarazem kluczowy dla juve. nie ma juz z nami maresci. echhh.. jak widzicie robil zdecydowane postepy.. ale jest z nami EMERSON i on na pewno wplynie na podniesienie poprzeczki dla aktualnych wyjadaczy. bardzo licze rowniez na tacchiego, ktory nie najlepiej zaczal obecny sezon.

Atak:
jak widzicie, pozbylismy sie najlepszego naszego napastnika. wzamian za? he.. simeone inzaghi.. ciekawe. zero pomyslu w tych planach moggi'ego. a moze jest to kolejna plota? zapewne tak, chociaz sam nie wiem co juz o tym myslec. fatalny sezon ma za soba duet trezegeut-alex. owszem, david strzelil nawet 16 bramek. lecz na ogol spisywal sie bezbarwnie, zaliczyl wiele szarych spotkan. podobnie zreszta jak alex.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
NAPASTNIK to priorytet na chwile obecna.
zreszta uwazam, ze capello jakos sobie poradzi...
yy?
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2004, 15:39 przez _Jah, łącznie zmieniany 2 razy.

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 15:25

taa... Legro lepszy niz Thuram, Ferrara i Birindelli :? a to ciekawe jest...

Napewno bledem bylo sprzedawanie Di Vaio i Mareski, teraz co z tym zrobi Moggi to bedziemy dopiero rozliczac po zamknieciu okna transferowego, bo jak mial sprzedac Marco a sprowadzic Simeone to ja juz nie wiem co oni chca z tym klubem zrobic... :?

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 15:52

wojtom11 pisze:taa... Legro lepszy niz Thuram, Ferrara i Birindelli :? a to ciekawe jest...
wychodzi na to, ze tak jest. zreszta sa to roznice bardzo minimalne i juz moglbys pominac kwestie kto jest od kogo lepszy. to jest druzyna przede wszystkim i zaden z nich nie zasluguje na laury czy ewentualne baty.

przykladowo wczoraj moglbym miec sporo pretensji do baszczynskiego za pierwsza bramke morientesa. nigdy ich jednak miec nie bede, poniewaz pomijajac to sytuacje, baszczynski byl jednym z najlepszych na plycie. nie mozemy oceniac pilkarza przez pryzmat jednej bramki, czy jednej sytuacji. trezegeut trafi do siatki i tym samym zamyka usta wszyskich krytykow. bo rzekomo robi to co do niego nalezy. to nie moze byc tak..
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2004, 19:34 przez _Jah, łącznie zmieniany 1 raz.

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
Pavel87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 16:20

Czyli piłkarze którzy przekroczyli 6:
-Buffon
-Zambrotta
-Nedved
-Tacchinardi
-Miccoli
-Di Vaio

Co do pierwszych trzech to trzeba sie zgodzić, że byli to w tym sezonie najlepsi piłkarze Juve. Tacchinardi miał troche słabą końcówkę sezonu ale ogólnie to soldny i równy zawodnik stąd jego wysoka końcowa nota. Co do Miccoliego i Di Vaio to wchodzili na końcówki i często strzelali i stąd ich wysokie noty
Najgorsze trójka:
-Thuram
-Birindelli
-Trezeguet,Appiah
No Thuram faktycznie w tym sezonie chciał sie dostosować poziomem do naszej obrony, Trezeguet niby troche strzelił ale miał też słabe mecze a Appiah sie jeszcze rozkręci

Forza Squadra Bianconera
iero10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 16:35

[quote="_Jah"]fatalny sezon ma za soba duet trezegeut-alex. owszem, david strzelil nawet 16 bramek. lecz na ogol spisywal sie bezbarwnie, zaliczyl wiele szarych spotkan. podobnie zreszta jak alex.
quote]
moze w tych swoich zapisakach zapomniałes zaznaczyć ze DEL PIERO miał dwie poważne kontuzje. nawet sam napisałes ze zagrał tylko 8 całych spotkań, wiec nie mozna go porównywac z trezeguetem.
faktem jest ze zeszły sezon był zły, ale było mineło.
większość piłkarzy wyciągnęła wnioski, tylko szkoda ze nie mozna tego powiedziec o moggim. narazie jego poczynania na rynku transferowym nie napawają optymizmem. oby przez ostatnie 2 tyg sprowadził kogos kto przyczyni sie do sukcesów JUVE w tym jak i nastepnych sezonach.
FORZA JUVE!!!

darel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 19:24

Bardzo ciekawe zestawienie. To co z niego wynika:
- Sprzedaliśmy dwóch bardzo perspektywicznych zawodników, którzy w ostatnim sezonie zaliczyli bardzo dobre wystepy. Mowa oczywiście o Di Vaio i Maresce. Te straty bedzie trudno załatać.
- W obronie mamy dużo zawodników na mjw. bardzo zblizonym poziomie. Jest to jednak poziom zaniski. Jedyny Zambrotta uzyskał note nieco ponad 6 pkt. Obrona nadaje sie do gruntownego remontu, jak na razie nie widać jednak by Moggiemu tak bardzo spieszyło sie na zakupie defensorów. Miał być Bonera, Lucio, Mexes. Nie ma nikogo.
- Pomoc w p[oprzednim sezonie spisywała się w miare dobrze. Nedved pomimo nie najlepszego sezonu i tak wyszedł na prowadzenie w tej statystyce. Dokupiony został Emerson. Nie powinno byc najgorzej. Oczywiscie szkoda Maresci. Ale pomoc powinna sobie poradzić w nadchodzącym sezonie.
- Atak. Tutaj mamy najwiekszy problem. Nasza dwójka eksportowa zaliczyła bardzo słaby sezon. Alex wiekszość czasu zmagał sie z kontuzjami, potem dochodził do formy i praktycznie cały sezon stracony.Treze bardzo przecietny sezon. Pomimo 16 strzelonych bramek nie zachwycił. W tym sezonie częściej będzie trzeba stawiać na Micolliego - bo to bardzo perspektywiczny napastnik. Potrzeba jednak kogoś jeszcze. Di Vaio odszedł i to poważna luka. Fantastycznym wyjściem byłoby przyjście Gilardinho. Ten transfer wydaje sie jednak nie możliwy. Tak więc dobry napastnik potrzebny od zaraz.

na zawsze wierni turyńskiej drużynie
_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 19:32

iero10 pisze:moze w tych swoich zapisakach zapomniałes zaznaczyć ze DEL PIERO miał dwie poważne kontuzje. nawet sam napisałes ze zagrał tylko 8 całych spotkań, wiec nie mozna go porównywac z trezeguetem.
faktem
niee... niee... i jeszcze raz nie.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
* Trezegeut: 24 wystepy (w tym 17 calych); srednia: 5,81.
* Del Piero: 24 wystepy (w tym 8 calych); srednia: 5,85.
--------------------------------------------------------------------------------
Miccoli: 22 wystepy (w tym 4 cale); srednia: 6,29.
Di Vaio: 29 wystepow (w tym 7 calych); srednia: 6,34.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

owszem, del piero rozegral zaledwie 8 pelnowymiarowych spotkan. lecz wiesz jaka jest glowna tego przyczyna? swietna dyspozycja jego zmiennikow w osobach pary Miccoli-Di Vaio.
nie chcialem robic niepotrzebnego zamieszania. dlatego pozbylem sie jednej opcji. przyblize jednak zestaw dotyczacy alexa:
wystapil w 24 grach, w tym az 10-krotnie schodzil z boiska!!!!!!!
swiadczy to o tym, ze lippi uginal sie pod presja moznych, poniewaz nie mial wyboru. nie mow mi, ze nota ponizej '6' dla takiego zawodnika jak del piero to normalna sprawa, poniewaz bardzo sie mylisz w tym momencie. zespol, ktory rywalizuje o najwyzsze laury nie moze sobie pozwolic, aby jego dwoch czolowych zawodnikow w przodzie prezentowalo taki poziom. jezeli alex mial problemy z dojsciem do siebie po kontuzjach to dlaczego lippi nie posadzil go na lawce? dlatego, ze jest jego ulubiencem.
to mozna rozkminiac na wiele roznych szczebli. w kwestii formacji ofensywnej sytuacja wyglada jasno: faworyzowanie zawodnikow bylo az nadto widoczne. tyle na ten temat.

Peja

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 19:57

Sam nie wiem co o tym myśleć :? Z reguły nie ufam statystykom

a co to za wypowiedź ?? Nie wiesz co sądzić więc po co zabierasz głos, jeśli nie masz nic do powiedzenia ??
Karteczka
rasi

iero10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 20:44

wcale nie napisałem ze ALEX w tych meczach co grał grał dobrze, grał na tyle ile pozwalało mu zdrowie. to ze Lippi go wystawiał swiadczy nie tyle ze był jego ulubieńcem tylko ze wierzył ze swoimi umiejetnosciami poprowadzi druzyne do zwyciestwa. ale to sie nie udawało.
Di Vaio i Miccoli przez cały sezon tez nie byli rewelacyjni, chociaz grali lepiej od podstawowego ataku. najbardziej zawiódł treze ktory bardziej martwił sie o finanse niz o gre, co widoczne było po wyjasnieniu sie sprawy z kontraktem, bo nagle przypomniał sobie jak sie strzela bramki.

zobaczymy co bedzie w tym sezonie, mam nadzieje ze bedzie lepiej.

a Tobie Jah gratuluje pomysłu i wytwałosci w zbieraniu danych.

Bad_Magick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2004, 21:57

Noo, to jest dopiero temat do komentowania ;) Gratulacje dla wytrwalosci w notowaniu. Moge sie dowiedziec tylko skad brales noty ?

Bramka:
Buffon: cudem osiagnal pulap powyzej 6. Dla takiego zawodnika to nisko. Powinien zawsze byc pewnym punktem naszej druzyny i widac ze poprzedni sezon nie nalezal do najlepszych w jego wykonaniu

Chimenti: nie widzialem go w akcji, nota swiadczy o tym ze nie taki Chimenti zly jakim go maluja ;)

Obrona:
To ze Thuram byl najslabszy bylo widac niemal w kazdym meczu, czasem "geniuszem" przebijal go Legrotaglie...reszta prezentowala poziom znosny, niestety utrafilo sie kilka kiksow. Konieczne sa zakupy w tej formacji. Zaluje bardzo sprzedazy Tudora. Obronca byl z niego niezly, a strzelil mase bardzo waznych dla Juve bramek.

Pomoc: Niby nienakgorzej, a jednak bylo kiepsko. Tacchi byl az taki dobry ? Tutaj nie jestem przekonany. Camoranesi jakby zakladal lepsze korki i sie tyle nie wywalal(syndrom kukielki ? ;) ) to moglby dostac wyzsze noty.

Atak: wszyscy wiemy jak spartolili robote, a noty pokazuja to bardzo dobitnie. Pokazuja tez idiotyczne posuniecie jakim byla sprzedaz Di Vaio...ale jestem z tego zadowolony, bardzo lubie tego zawodnika i zawsze uwazalem ze nalezy mu sie cos wiecej niz rola zmiennika ktorego trener wystawia tylko pod presja dziennikarzy....
A Miccoli to moj ulubieniec, jeszcze z czasow gdy gral na wypozyczeniu. Pierwszy sezon w Juve a juz tak dobre noty, bedzie z chlopaka pozytek...no chyba ze Moggi odsprzeda pol jego karty jakiemus beniaminkowi za 2,5mln EUR :|

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2004, 23:17

No cóż, cały sezon był słaby, więc i statystyki są słabe. Zdziwiła mnie natomiast nota Miccoliego, który występował nie wiele, ale jaka była by jego nota gdyby zagrał 30 spotkań?
Szkoda mi bardzo Maresci, naprawdę trudno zrozumieć politykę Moggiego
_Jah pisze: ... mysle, ze jego problem lezy w glowie.
(przypomnę tu że chodzi o Legro)
Tak, to chyba dobre określenie, można je różnie przyjmować..., ale rzeczywiście chyba ma problem z psychiką.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2004, 23:37

Bad_Magick pisze:Noo, to jest dopiero temat do komentowania ;) Gratulacje dla wytrwalosci w notowaniu. Moge sie dowiedziec tylko skad brales noty ?
Też jestem tego ciekaw. Czy są to oceny ze strony JP, czy może jakiejś La gazetta dello Sport?

:roll:
mighal

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 września 2004, 17:42

a ja musze przyznać ze miło było poczytać to co wypracowałeś-chodzi o te staty. ale nie wiem dlaczego legro dostał az tyle. dla mnie to on na 4.5 zasłógiwał;) był naprawde słaby w zeszłym sezonie

-------------------------------------------------

a jeszcze co do kwestii legro. ona ma naprawde jakieś problemy z psychą. w chievo wymiatał. wart był tych 8 milionów. a w juve to juz koniec. ja tam i tak w niego wierze. mam nadzieje ze da rade sie z tym uporać i pokaze dawną forme

nie mozna dac 'zmien' i wpisac do poprzedniego posta to co Ci sie zapomnialo napisac ?
Karteczka
kouba

azzurra

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 września 2004, 18:46

Mam zasadnicze pytanie dotyczące metodologii tego zestawienia, znowu będzie, że się czepiam, ale to już chyba mojaz mała prywatna tradycja na tym forum :twisted:
1. Czy noty brane były z tych samych gazet/portali po każdej kolejce?
Wydaje mi się to o tyle istotne, że notowania poszczególnych pilkarzy w zależności od tego, kto jest twórcą zestwienia, różnią się niekiedy dość znacząco. Nie jest chyba dla niekogo tajemnicą, że niektórzy dziennikarze mają awersję do niektórych piłkarzy... Stąd te "uśrednienie" może być nieco wypaczone.

Ale dla mnie te cyferki nie mają żednego znaczenia. Jeśli jakiś piłkarz grał dobrze, to kibice to widzą. Nie muszą rano wyczytać w gazecie, że dostał 6,5 lub 7, żeby to wiedzieć. Tym bardziej, że dla jednych komentatorów 6 to ocena wyjściowa, taka przecietna, a dla innych już wyróżnienie.

W dzisiejszym świecie wszystko chcemy sprowadzić do liczb, co nie jest wcale takie trudne. Sztuką jest nadanie tym liczbom prawdziwego zanczenia, zrozumiałego dla wszystkich.

"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, kiedy jesteś smutny, nigdy nie wiadomo, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu." - Gabriel Garcia Marquez
Lizard

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 września 2004, 22:02

Czy noty brane były z tych samych gazet/portali po każdej kolejce?
Wydaje mi się to o tyle istotne, że notowania poszczególnych pilkarzy w zależności od tego, kto jest twórcą zestwienia, różnią się niekiedy dość znacząco. Nie jest chyba dla niekogo tajemnicą, że niektórzy dziennikarze mają awersję do niektórych piłkarzy... Stąd te "uśrednienie" może być nieco wypaczone.
Tu się zgadzam. Obiektywizm to rzecz bardzo ważna przy wystawianiu ocen końcowych (brzmi to jak śpiewka nauczyciela :wink: )
Ale dla mnie te cyferki nie mają żednego znaczenia. Jeśli jakiś piłkarz grał dobrze, to kibice to widzą
Tu się już nie zgodzę, więc dorzucam swoje 3 grosze. Otóż, nie każdy z nas, obecnych tu na forum fanów Juve, posiada magiczne pudełko, co zwie się tunerem Cyfry + lub Polsatu Cyfrowego. A więc nie wszyscy mają okazję naocznie obejrzeć naszych pupili podczas zmagań, chociażby w Serie A. Ja najczęściej swoje komentarze na temat meczu opieram na relacjach innych użytkowników lub opisach tychże meczów. A oceny poszczególnych zawodników dają dodatkowe informacje o tym, jak nie tylko prezentował się cały zespół przez całe spotkanie, ale dają również pełniejszy obraz, dotyczący gry poszczególnych zawodników. A o tym niektórzy nie są w stanie się dowiedzieć, gdyż nie mają możliwości obejrznia meczu :( Tak więc popieram ten pomył. Ale twoje wcześniejsze slowa zawierają słuszną uwagę, iż powinno się dobierać oceny trafnie i obiektywnie, bo tylko wtedy będzie to miało sens.

ODPOWIEDZ