Koniec systemu rotacyjnego?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
ADAMJUVENTUSPL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 19:47

Marcello Lippi zapowiedział odejście od systemu rotacyjnego i wprowadzenie do składu na mecz z Parmą jedynie tych piłkarzy, którzy są w pełni formy. Od tej pory trener pozwoli grać tylko zawodnikom w pełni sił.

Przypuszczalnie "ofiarą" nowej polityki stanie się Alessandro Del Piero wciąż powracający do formy po długotrwałej kontuzji, natomiast Marco Di Vaio i Fabrizio Miccoli, zasłużeni w niedawnym pojedynku z Olympiakosem wygranym 7-0 zagrają od pierwszej minuty meczu.

Lippi przyznał, że na zmianę jego podejścia miała wpływ porażka z Lazio w poprzedniej kolejce. Do tej pory każdy z piłkarzy miał możliwość wystąpienia w co drugim meczu. Zgodnie z nowymi zasadami tylko gracze spełniający warunki sprawnościowe do gry będą mogli brać w niej udział.

Szkoleniowiec ujawnił również, że dokonanie takiej taktycznej zmiany dopiero teraz, a nie zaraz po pierwszej zaskakującej przegranej w meczu z Interem miało na względzie uniknięcie obarczania konkretnych piłkarzy winą za porażkę.

Na pochwałę trenera zasłużył sobie Enzo Maresca, który wybitnie przyczynił się do wysokiej wygranej z Olypiakosem, sam strzelając jedną bramkę i który znajdzie się w niedzielnym składzie, gdyż, jak uważa Lippi, "wnosi on do drużyny coś bardzo istotnego".

Z powodu kontuzji nie zagrają David Trezeguet i Lilian Thuram, wystąpią natomiast Mark Iuliano, Ciro Ferrara i Paolo Montero tworząc defensywne trio.

Gianluca Zambrotta zajmie pozycję na lewej pomocy podczas, gdy Pavel Nedved, którego występ w meczu jest nadal niepewny, wesprze działania ataku w postaci Di Vaio i Miccoliego.

W opinii Lippiego Parma to zespół młodych, obiecujących piłkarzy, którzy wykorzystają każdą okazję do osiągnięcia sukcesu.

Po porażce z żółto-niebieskimi 4-2 w 1999 r. Marcello Lippi złożył rezygnację z kierowania drużyną Juve.

Parma powinna jednak "bać się Juventusu", ponieważ "wszystkie zespoły, które nas ostatnio pokonały - Inter, Lazio i Galatasaray - odpadły z Ligi Mistrzów" - żartował trener biało-czarnych.

Źródło: juventus.wz.cz

Skutki są tego widoczne.
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2003, 21:28 przez ADAMJUVENTUSPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus

"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
kouba

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 20:19

Jeżeli sie ma silną, wyrónaną i szeroką kadre to taki system wydaje sie najlepszy, czyli z wystawieniem zawodników w najwyżeszej formie. Juve spełnia te warunki, więc czemu tak nie mam grać :?: Ale powtarzam, że decyzja należy do trenera i to On podejmuje decyzje. Jeżeli podejmie złą decyzje może mieć pretensje TYLKO do siebie.
P.S a po co napisałeś o tych ...przypuszczalnych składach.. :wink:

Desperado---ALEX

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 20:30

No dosc ciekawie wypowiedział sie Marcelo Lippi sam niewiem co otym myslec.Prawie kazdy dobry Europejski zespoł ma swoja twarda jedenastke w ktorej sa zmiany ale tylko 2-3 gora 4 graczy :!: Noi na to wynika ze trener Bianconerich wrocił do tego stylu.Ale czy to jest az tak prawdziwa wypowiec tego ja niewiem :D

booyak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 20:38

Juve ma tak szeroką i mocną kadre że z powodzeniem może wystawić 2 równożędne sobie jedenastki :D Myśle że Lippi powinien zrezygnować z rotacji dopiero pod koniec sezonu kiedy to w każdym meczu będziemy mósieli wystawiać optymalny skład. W innym razie kiedy non-stop będą występowali ci sami piłkarze pod koniec sezonu mogą odczuwać zmęczenie co może przekładać się na ich forme.

★ ★ ★
El_chico_a_Coruna

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 20:47

Mam nadzieje, ze the Frenchman bedzie w stanie zagrac ze Siena w moje urodziny i ze sprawi mi bardzo ladny prezencik :D

rdk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 20:49

to już po meczu, FORZA JUVE :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , wygraliśmy 4-0, a bramy strzelali MICCOLI dwie, ALEX, NEDVED, widać, że ALEX wraca do formy, coś mi się zdaje, że w następnych meczach LIPPI postawi na duet ALEX-MICCOLI :D :D :D :D :D :D :D

P.S-a to już wiem dlaczego ALEX nie gra w podstawowym składzie, przecież chłop jeszcze kondycyjnie nie wyrabia...

FORZA JUVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bartas_01

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 21:03

rdk pisze:to już po meczu, FORZA JUVE :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , wygraliśmy 4-0, a bramy strzelali MICCOLI dwie, ALEX, NEDVED, widać, że ALEX wraca do formy, coś mi się zdaje, że w następnych meczach LIPPI postawi na duet ALEX-MICCOLI :D :D :D :D :D :D :D

P.S-a to już wiem dlaczego ALEX nie gra w podstawowym składzie, przecież chłop jeszcze kondycyjnie nie wyrabia...

Zgadzam sie z toba napewno w nastepnym meczu wyjdzie Alex Miccoli

nedzwiedz

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 21:07

No mi sie tez tak wydaje ze w nastepnym meczu bedzie atak Del Piero-Miccoli.

!!! JUVENTUS TURYN !!!
bblackk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2003, 22:48

Bardzo dobrze ! Wreszcie system rotacyjny który od samego pozątku mi sie nie podobał, odhcodzi w niepamięć. Szanuję i podziwiam Lippi'ego, ale ten pomysł nie przypadł mi do gustu. Wreszcie będzie żelazny skład do którego dodawani będą pojedyńczy zawodnicy, to daje lepszy efekt niż wymiana co mecz połowy drużyny. System rotacyjny dobry jest na słabsze drużyny ale jak na Lazio i Inter to rotacja się nie sprawdziła. HURA ! System rotacji END i Juve nie przegra już ani razu :D, a Del Piero wróci do optymalnej formy i strzeli swoje kolejne 100 bramke w Serie A !

Pawel29

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2003, 00:09

booyak pisze:Juve ma tak szeroką i mocną kadre że z powodzeniem może wystawić 2 równożędne sobie jedenastki :D Myśle że Lippi powinien zrezygnować z rotacji dopiero pod koniec sezonu kiedy to w każdym meczu będziemy mósieli wystawiać optymalny skład. W innym razie kiedy non-stop będą występowali ci sami piłkarze pod koniec sezonu mogą odczuwać zmęczenie co może przekładać się na ich forme.
No niestety, muszę się nie zgodzić z Twą wypowiedzią.Owszem Juventus ma szeroką kadrę,ale w żadnym razie nie jest ona równorzędna.A nawet jeżeli by taka była to należy się spodziewać ,że zawsze conajmniej kilku z 22 zawodników nie posiada optymalnej formy.Dlatego rotacja nie jest do końca korzysta,bo jakoby wymusza grę zawodników,którzy grać bynajmniej nie powinni.Poza tym rotacja, moim zdaniem pomniejsza motywację.Skoro wszyscy grają to,o co tu walczyć?Ktoś powie,jak to o co ?O dobro ukochanego klubu.Jednak to tylko pozory,zawodnik potrzebuje współrywalizacji w drużynie,jak powietrza.Tak było od zawsze i tak będzie.Najlepsi powinni grać, to jest recepta na sukces :twisted: Szkoda,że Lippi zrozumiał to dopiero po porażkach z Lazio i Interem.Jednak i tak nie pomniejsza to jego geniuszu.(Juve zdobędzie w tym sezonie wszystko)Ja mu się w sumie nie dziwię. Mając do dyspozycji tak fantastycznych graczy, aż żal sobie trochę nie poeksperymentować w ich zestawianiu :)

Peja48

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2003, 07:16

Tak nawet Tomasz Lipiński na Canale + mówił o nowej taktyce Lippiego że będzie wprowadzał od pierwszej minuty zawodników o są w pełni sił ja jestem ZA!

Solo Grazie Grande Forza Juve :D :8
RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2003, 07:43

Jezeli to bedzie przynosilo efekty to jestem za!!!!

P.S jak na razie są 7-0 i 4-0 8)

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
juve21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2003, 08:34

Ta rotacja była dobra na słabsze zespoły ,przeciwko silniejszym już się nie sprawdzała.Dlatego cieszę się że Lippi to zauwazył i nie trzyma się skostniało swojego systemu.

Zawsze i wszędzie Juve w moim sercu będzie
Nero

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2003, 11:10

To oczywiste, że powinni grać ci, którzy są w formie i w pełni sił. Taka musi być selekcja na mecz, a nie sztuczny system rotacyjny.

Juventus. Oto klub, który zwycięża.
Dragon

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2003, 16:30

Ja od początku nie byłem zwolennikiem systemu rotacyjnego. Chociaz wychodziło nam to na dobre(do czasu) to i tak utwierdzałem się tylko w swojej opini, że nie warto robić takich manewrów. Logika wskazuje, że powinno isę wystawiać do składu zawodników, którzy na dzień dziesiejszy prezentują najwyższą formę. Wtedy napewno o zwycięstwo jest znacznie łatwiej. Cieszę się ,że taraz w skałdzie będziemy widzieć zawodników, którzy będą walczyli na 101%. A nie jak miało to miejsce w meczu z Lazio.....Lippi po przerwie jakby mógł zmieniłby....8 zawodników...

Z Parmą zagrali najlepsi i od razu efekt! Legro posiedział na ławce, zagraliśmy...3 z tyłu i niestraciliśmy my gola. Niechcę robić z Legro kozła ofiarnego ale odpoczynek wyjdzie mu na dobre.

W takim razie, jeśli Lippi rezegnuje definitywnie z rotacji, czy jeszcze kiedyś w koszulce JUVE zobaczymy Davidsa??? :( Lippi daj mu szansę!!!

Obrazek
ODPOWIEDZ