Serie A - 2025/26

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2025, 21:35

Co prawda za nami już pierwsza kolejka więc z opóźnieniem ale wrzucam procenty z Opty:
Obrazek

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 09:02

Opta tylko podkreśla co widzą ludzie którzy mają oczy tzn. "nie mamy pewnego 4-tego miejsca" jesteśmy tak słabi że Opta nie daje nam 4-tego miejsca.

Ja wiem gadka szmatka "to jest Juventus, tu liczy się tylko wygrana..." tak było kiedyś ;) Ja wiem że serce kibica potrafi oszukać rozum dość łatwo.
Panie i Panowie my się nie bijemy o scudetto, czy nawet o 2gie miejsce, my się bijemy o 3-4-te. Smutne ale prawdziwe.

Tak jak
Atalanta, Roma, Milan,
a także jak zagrają sezon konia to: Bologna, Lazio i Viola.

Konkurencja jest duża jak na to co prezentujemy.

Stefano Tacconi o pseudokibicach: "Szkoda, że czyjeś starania, by zrobić coś dla sportu są niszczone przez bandę idiotów..."
Szwamb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 10:45

Atalanta i Roma po zmianach trenerów to moim zdaniem nie są opcje silniejsze od Juve

Bezwzględnie lepszy skład na papierze + ciągłość taktyczną + doświadczenie wygrywania ma:
Napoli i Inter

My jesteśmy w jednym sosie z Atalantą, Romą i kimś jeszcze (moim zdaniem Como, które oglądam z przyjemnością od zeszłego sezonu).

Także moje przewidywania (wbrew sercu):
1. Napoli
2. Inter
3. Juve, Como, Roma, Atalanta
7. Lazio, Fiorentina, Milan

gdzie kolejność klubów nieprzypadkowa. Także tak, zupełnie serio uważam że Milan może skończyć na 9 miejscu.

Ktoś ewentualnie może jeszcze zaskoczyć jak np. Bologna

W kwestii Como jeszcze - w poprzednim sezonie obejrzałem kilkanaście ich meczów i nawet kiedy remisowali/przegrywali to widać było z przebiegu gry, że mogli równie dobrze wygrać/wyciągnąć remis. Często przegrywali końcówki lub coś nie do końca wychodziło taktycznie w ciekawym systemie Fabregasa (pressing + tiki taka + podania prostopadłe).
Fabregas ma ekipę już drugi sezon, Nico Paz (absolutna gwiazda ligi wg mnie) został na jeszcze jeden sezon. Doszedł też doświadczony Morata, który zaprezentował się super po wejściu przeciwko Lazio. Choć Morata raczej pierwszego placu mieć nie bedzie jak wróci Diao, moim zdaniem gracz na poziomie Kolo Muaniego.

Ogólnie profil klubu i cele są jasne - bycie kolejnym mocnym klubem Serie A. Nie ma tam masowych wyprzedaży, są już duże wzmocnienia. Moim zdaniem pewniejszy kandydat do top 4 od Romy czy Atalanty.

polecam www.sokker.org
:)
menadżer piłkarski online z możliwością tworzenia własnych taktyk i oglądania meczów
Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 11:01

W piłce wszystko jest możliwe i za to ją kochamy. Historia futbolu pokazuje że czasem decydującym czynnikiem jest motywacja, siła charakteru i wytrwałość w dążeniu do osiągnięcia celu mimo wszelkich przeszkód i ograniczeń. Tak my wygraliśmy ligę w 2012 czy Milan kilka lat temu z Piolim i Zlatanem, który przyszedł I ustawił ich do pionu. Mieli słabszy skład od Interu ale wygrali robiąc wynik ponad stan.

marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 11:49

Wstyd to pisać ale za "delikatny sukces" będzie można uznać 3 miejsce, bo konkurencja nieźle obsadzona jest.

Stefano Tacconi o pseudokibicach: "Szkoda, że czyjeś starania, by zrobić coś dla sportu są niszczone przez bandę idiotów..."
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 10 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 12:31

Nie do końca rozumiem aż takiej różnicy pomiędzy merdaczami a napletami. To jednak w Neapolu widać większa jakość wzmocnień, a w Mediolanie raczej takie życzeniowe wzmocnienia, które mogą ale nie musza być jakościowe. Dodatkowo na ławce trenerskiej przepaść jeszcze większa ni rok temu. No i ta Atalanta bez Gaspa jakoś nie widzi mi się w top 4. Pytanie też czy top 5 da czy nie da LM. Anglicy mają aż 9 ekip w pucharach, Hiszpanie 8, czyli ich punkty są dzielone na większą ilość drużyn, to szczególnie ci drudzy mogą mieć problem z punktowaniem jak rok temu.

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 12:53

Ja wręcz dziwię się, że Inter został umieszczony na pierwszym miejscu. Napoli zrobiło mercato może nie efektowne, ale bardzo solidne. Wciąż ich ogromnym atutem pozostaje Conte na ławce i to oni są moim zdaniem faworytami do scudetto. Teoretycznie na drugim miejscu uplasować się powinien Inter, bo główne zadanie, które dostał Chivu, to nic nie zepsuć. Zobaczymy jakim Rumun okaże się trenerem, ale o ile nie będzie tąpnięć, to wicemistrzostwo powinni zdobyć.
Dalej robi się trochę dziwnie. Raczej zgoda co do Romy, bo jakość kadry jest tam na odpowiednim poziomie, jedyne pytanie można mieć o to, na ile zatrybią tam metody Gaspa i ile czasu mu to w ogóle zajmie. Ale powiedzmy, ze na papierze nie ma się do czego przyczepić i tam top 4 powinno być. Ale Atalanta? Stracili atut w osobie trenera, współpraca pomiędzy dzieciakami Gaspa a Juriciem to wielka zagadka. Patrząc na to, jak toczyły się losy ich piłkarzy po odejściu do innych klubów, można się zastanawiać, czy za chwilę nie zobaczymy weryfikacji jakości całego zespołu. Jurić nie jest tak złym trenerem, jak to wyglądało w ostatnim sezonie, ale nie ulega wątpliwości, że zaliczył bessę względem poprzednich lat i teraz trochę ratuje karierę. Ja byłem szczerze zaskoczony, że Atalanta zadzwoniła właśnie do niego, bo gość był na takim zakręcie, że równie dobrze wziąłby robotę w beniaminku, gdyby zadzwonił pierwszy. Na ten moment widzę nas w top 4, Atalantę znacznie niżej. Milan i Lazio mogą namieszać. Sarri lubi stabilizację, więc on w tym Lazio pomimo braku transferów może zbudować coś solidnego. Z kolei Milan... Wiadomo jak to u Maxa wygląda. Będą kryzysy, będzie cierpienie, będą wtopy, ale nie grają w pucharach i ciułać punkty będą, czasem kogoś ograją pewnie, czasem w sposób irytujący, oddając pół strzału w meczu. Ale na walkę o LM może wystarczyć, tak jak wystarczało u nas.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2025, 14:47

A mi się wydaje, że ocena wynika z 3 sezonów z Allegrim i 1 z Mottą na ławce gdzie nic nie grało, nie było gry, zaangażowania, fizyczności, pomysłu w ataku itd. Drugim czynnikiem jest trener w którego większość kibiców nie wierzy, częściowo po historii z Mottą, który mimo, że miał dużo mniejsze doświadczenie i osiągnięcia dostał większe zaufanie niż Tudor. Każdy patrzy pesymistycznie. Oczywiście - ciągle narzekamy na transfery czy ich brak ale to nie powinno być decydujące bo na grę i charakter drużyny oraz jej zgranie wpływa wiele czynników. Osobiście jestem zaskoczony tymi procentami bo ani Atalanty ani Romy nie dałbym wyżej niż nas, jedni stracili trenera a drudzy mają z nim pierwszy, wejściowy sezon i więcej znaków zapytania niż u nas. Ja patrzę optymistycznie i liczę na spokojne 2pkt na mecz i lepszą grę niż w ostatnich latach, jeśli będzie coś więcej to plus dla Igora i chłopaków.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2025, 22:47

Potrzebujemy silnej Serie A, więc razem z Vvujkiem ucieszyliśmy się, że Udinese pokonało Inter na Meazza. Skoro taka drużyna ogrywa wicemistrza i finalistę LM, to oznacza, że liga jest na prawdę mocna!

Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2025, 22:51

Marat87 pisze: 31 sierpnia 2025, 22:47 Potrzebujemy silnej Serie A, więc razem z Vvujkiem ucieszyliśmy się, że Udinese pokonało Inter na Meazza. Skoro taka drużyna ogrywa wicemistrza i finalistę LM, to oznacza, że liga jest na prawdę mocna!
Liga jest tak mocna że beniaminek Cremonese ogrywa zespół najwybitniejszego trenera wszech czasów i jest w czubie tabeli.
Tutaj jest 20 zespołów na poziomie Ligi Mistrzów!

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2025, 23:05

Atalanta, Milan i Inter wydają się być w rozsypce z nowymi trenerami. Teoretycznie jeszcze Allegri ma największe szanse to ogarnąć i zacząć jakoś ciułać te punkty, ale zobaczymy.

Roma Gasperiniego moim zdaniem będzie punktować dobrze, ale do pierwszego poważnego kryzysu, po którym wszystko posypie się jak domek z kart.

Zdecydowanym faworytem jest dla mnie Napoli, w dużej mierze przez osobę Conte.

Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2025, 23:07

Toż Milan ma więcej luk w składzie, niż ten Inter.

Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2025, 23:47

Moim zdaniem to po prostu Atalanta i Inter przestrzeliły z trenerami co poskutkuje albo zwolnieniami albo niskimi miejscami w tabeli. Chivu to nie drugi Guardiola i po prostu nowicjusz a Jurić to słabiutki trener.
Romę obstawiam wysoko z wejściem do LM.
Milan z betoniarzem i rabiotem to wątpię aby byli w top5, nie dość że przygłupie pomysły betona w stylu robienie z Leao środkowego napastnika albo z Loftusa i Fofany atakujących na bramkę pomocników zatopią Milan.
No ale zobaczymy....

Vardy w Cremonese, Modrić w Milanie i Kevin w Napoli i jeszcze kilku innych to igrzyska podstarzałych gwiazdorów :prochno: ale nie narzekam bo przynajmniej będę miał powód by oglądać od czasu do czasu te drużyny ;)

Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 20:00

No to czyściec Allegriego trwa w najlepsze. Co prawda dostaje swojego ulubionego Rabiota, ale do obrony wzięli 19-letniego Davida Odogu z Wolfsburga za 10 milionów ( na TM jest wart 1,5 mln ). Chłopak po pierwszym sezonie w Bundeslidze, gdzie zaliczył całe... 194 minuty. Można by liczyć, że jakiś talent i wystrzeli, no ale chyba każdy sobie zdaje sprawę, że to raczej nie nastąpi pod tym trenerem.

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 20:39

Distant Dreamer pisze: 31 sierpnia 2025, 23:47 Vardy w Cremonese, Modrić w Milanie i Kevin w Napoli i jeszcze kilku innych to igrzyska podstarzałych gwiazdorów :prochno: ale nie narzekam bo przynajmniej będę miał powód by oglądać od czasu do czasu te drużyny ;)
Potwierdza się to, co w sumie wiadomo od dawna, że Serie A to liga oldboyów. Zobaczymy jeszcze tylko, jaka będzie ich realna siła, u KDB to kwestia zdrowia, w przypadku Modricia spodziewam się, że Allegri urządzi mu piękne złomowanie kariery.
Tak czy siak cieszę się, że Juventus nie wziął w tym udziału i nie rywalizował o takich graczy. Pewnie taki KDB, o ile zdrowie mu pozwoli, będzie robić różnicę i może być decydujący o kolejnym mistrzostwie, ale chyba wolę, żeby Juventus podążał inną drogą.

ODPOWIEDZ