Lustracja księży
- gloria_victis
- Szczakowianin
Po ostatnich wydarzeniach związanych z Ojcem Dyrektorem znowu przypomniała mi się głośna sprawa lustracji księży. Przerażające, że duszpasterstwo redemptorystów w Polsce ocieka jadem. Pamiętacie może jak Ojciec Rydzyk wstawiał się za Wielgusem? Ja pamiętam! To było potworne!
Udało mi się odnaleźć słynną teczkę wielgusa
http://rapidshare.com/files/42522321/te ... elgusa.rar
Proponuję się z nią zapoznać bo mówię wam, sprawa niedługo powróci.
Swoją drogą boję się, że Polacy powoli tracą zaufanie do księży. Nie ma się co dziwić skoro takie jajca się dzieją. Jako dobrego katolika boli mnie fakt, że większość moich znajomych pluje kwasem na kościoły (w sensie alegorycznym). A co wy na to? Lustrować do upadłego? Osobiście mówie TAK!
Udało mi się odnaleźć słynną teczkę wielgusa
http://rapidshare.com/files/42522321/te ... elgusa.rar
Proponuję się z nią zapoznać bo mówię wam, sprawa niedługo powróci.
Swoją drogą boję się, że Polacy powoli tracą zaufanie do księży. Nie ma się co dziwić skoro takie jajca się dzieją. Jako dobrego katolika boli mnie fakt, że większość moich znajomych pluje kwasem na kościoły (w sensie alegorycznym). A co wy na to? Lustrować do upadłego? Osobiście mówie TAK!
"Chciałbym umrzeć na kiłę" Wojciech Jaruzelski
"Szkoda, ze Wojciech Jaruzelski nie umarł na kiłę w 68" Teodor Biegin
"Szkoda, ze Wojciech Jaruzelski nie umarł na kiłę w 68" Teodor Biegin
- CzarnyZkultury
- Juventino
osobiscie uwazam sie za ateiste, ale kosciol to tak samo instytucja jak kazda inna wiec uwazam ze powinno sie ja calkowicie oczyscic. bo co to za ksiadz czy tam jakis zakonnik ktory w przeszlosci bardzo aktywnie wspolpracowal z SB itp. sluzbami. ze on ma jeszcze czelnosc sie wypierac i glosci to 'slowo boże'..
- Ein
- Juventino
Ech, ciężka sprawa. Niby kościół to instytucja która powinna być traktowana jak inne ... lecz tak nie jest. W Polsce kościół jest nieodłączną częścią państwa z którym nie można się nie liczyć , przykładowo namawianie przez kościół do głosowania na PiS ( osobiście to słyszałem ) itd. W dawnych czasach opoka przeciwników złego systemu, "biała" instytucja bez żadnej plamy. Lecz dzisiaj wychodzą na jaw wszystkie "nieczystości" i "brudy" z których moim zdaniem kościół powinien się jak najszybciej oczyścić dlatego mówię ogromne TAK dla lustracji. Ech, trochę dziwnie to brzmi gdzie ludzie którzy mówią Ci jak masz dobrze postępować sami tego nie robili ...
Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
- OskarG
- Juventino
co ma wiara i jej głoszenie do współpracy z SB.CzarnyZkultury pisze:osobiscie uwazam sie za ateiste, ale kosciol to tak samo instytucja jak kazda inna wiec uwazam ze powinno sie ja calkowicie oczyscic. bo co to za ksiadz czy tam jakis zakonnik ktory w przeszlosci bardzo aktywnie wspolpracowal z SB itp. sluzbami. ze on ma jeszcze czelnosc sie wypierac i glosci to 'slowo boże'..
ksiadz wspólpracujacy to już nie ksiadz?
idac dalej jak człowiek współpracujacy nie jest człowiekiem??
- herr_braun
- Juventino
To akurat z lustracją księży wspólnego ma niewiele, chyba, że sądzisz, że Rydzyk to agentgloria_victis pisze:Po ostatnich wydarzeniach związanych z Ojcem Dyrektorem znowu przypomniała mi się głośna sprawa lustracji księży. Przerażające, że duszpasterstwo redemptorystów w Polsce ocieka jadem.

Co do samej lustracji księży to oczywiście jestem za. Prawda, choćby bolesna, powinna wyjść na jaw. Zwłaszcza, że księża nie mają się czego wstydzić, bo mimo, że byli grupą, którą SB interesowało się szczególnie intensywnie, to jako całość wyszli z tej walki zwycięsko. A o tym trzeba przypominać, lepiej mieć niewiele prawdziwych autorytetów, niz wiele wątpliwych. Mnie teraz czołowi duchowni w kraju (Dziwisz, Gocłowski, Pieronek - w szczególności dwaj ostatni) nie przekonują.
- dolores haze
- Juventino
Oskar8 pisze:[co ma wiara i jej głoszenie do współpracy z SB.
ksiadz wspólpracujacy to już nie ksiadz?
idac dalej jak człowiek współpracujacy nie jest człowiekiem??
I tu jest pies pogrzebany. Skoro chce się zakazać pracy współpracującym nauczycielom, dziennikarzom, piętnuje się pisarzy aktorów itd., to niestety, ale trzeba być konsekwentnym. Dla mnie cała ta lustracja jest bez sensu. To nie ludzie byli źli, współpracownicy byli tylko małymi trybikami systemu. Teraz też istnieją służby specjalne, pewnie pod inną nazwą, i teraz też współpracują z nimi ludzie. Jak obecny system upadnie, to wtedy dzisiejszych współpracowników będzie się piętnować, i tak w kółko. To nie ma sensu, cała ta lustarcja. Lustarcja księży tak samo. Ale skoro lustrujemy inne grupy społeczne, to duchowieństwo oczywiście też musi być zlustrowane. Osobiście uważam że trzeba porządnie dobrać się do skóry Kościołowi pod względem jego finansów. Wtedy znalałoby się dużo i ciekawych rzeczy. A lustracją nie zaprzątać sobie głowy.
- Martin
- Juventino
Zgadzam się z dolores haze. Zamiast zabierać się za lustrację, powinny być podjęte takie kroki aby księża nie czuli się bezkarnie. Ksiądz, polityk, aktor, pisarz itp itd to ludzie, którzy podlegają pod prawo i wszyscy powinni być traktowani tak samo - bez względu na status społeczny. Nie może być tak, że byle żul za obrazę prezydenta jest ciągany po sądach, a ktoś kto ma kasę, jest wysoko postawiony powie "nie miałem zamiaru nikogo obrażać" i sprawa się kończy albo zamienia w ogólnopolską dyskusję.
I nieważne akurat w tym momencie jaki ten prezydent jest bo to nie jest istotą.
To samo tyczy się innych spraw jak choćby przestępstw popełnianych przez księży, którzy zamiast poddać się karze są przenoszeni na inne placówki a o incydencie się zapomina.
Nie wspominając o immunitetach polityków.
I nieważne akurat w tym momencie jaki ten prezydent jest bo to nie jest istotą.
To samo tyczy się innych spraw jak choćby przestępstw popełnianych przez księży, którzy zamiast poddać się karze są przenoszeni na inne placówki a o incydencie się zapomina.
Nie wspominając o immunitetach polityków.
Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
- deszczowy
- Juventino
Ogólnie rzecz biorąc, jestem przeciwny lustracji w każdej jej formie. Mam naprawdę głęboko gdzieś, czy mój wykładowca był TW, UZI, czy kimkolwiek innym. Jeżeli dobrze wykonuje swoją pracę- pies z nim tańcował. Będzie się rozliczał ze swoim sumieniem. Jakoś nie jestem przekonany, do idei "rządu dusz" sprawowanego przez urzędasów z IPN, już na pewno nie przez Kaczki i ich przystawki w osobie oszołomów z LPR i Samoobrony. Wielka kasiuta i mnóstwo energii jest trawione na tą (IMHO) bzdurną i nikomu do szczęścia niepotrzebną inicjatywę. A ksiądz w moim odczuciu niespecjalnie odbiega od statystycznego urzędasa, i tak też powinien być traktowany.
- herr_braun
- Juventino
Skąd te przypuszczenia?dolores haze pisze:Osobiście uważam że trzeba porządnie dobrać się do skóry Kościołowi pod względem jego finansów. Wtedy znalałoby się dużo i ciekawych rzeczy.
Akurat o czyms takim nie slyszałem, ale zakładając nawet, że istotnie tak było, cóż, każdej grupie zawodowej zdażają sie wypadki, że uda się komuś ujść na sucho w takiej sytuacji. Jest to na pewno złe i trzeba z tym walczyć, czy jest to ksiądz czy polityk, Polak czy Żyd. Ale mówienie, że w przypadku księży jest to szczególnie częste jest jak dla mnie oszczerstwem, ja nie miałem z czyms takim styczności, ani z wairygodnych źródeł (czyt. nie z Faktów i Mitów) nie dowiedziałem się, by księża mieli w tej kwestii łatwiej. Jak dla mnie mają wręcz sporo trudniej, bo od lat są grupą, którą szczególnie interesują się nieprzychlylne media i antyklerykarne środowiska.Martin pisze:To samo tyczy się innych spraw jak choćby przestępstw popełnianych przez księży, którzy zamiast poddać się karze są przenoszeni na inne placówki a o incydencie się zapomina.
Zgadza sie, sprawe powinno się rozwiązać łatwo - odtajnić akta, agenci won z życia publicznego, ale nie jest to widać takie proste. Z jednej strony brak stanowczości Kaczorów z drugiej zgiełk mediów i obiektywny inaczej TK nie ułatwiają załatwienia sprawy, która winna być załatwiona kilkanaście lat temu.deszczowy pisze:Wielka kasiuta i mnóstwo energii jest trawione na tą (IMHO) bzdurną i nikomu do szczęścia niepotrzebną inicjatywę.
Rozwiń tę błskotliwą myśl.deszczowy pisze:A ksiądz w moim odczuciu niespecjalnie odbiega od statystycznego urzędasa.
- Martin
- Juventino
Swego czasu była słynna afera dotycząca księdza Pawłowskiego (nie jestem na 100% pewien, że chodzi o to nazwisko), który przed prawem uciekał od parafii do parafii. Oczywiście za przyzwoleniem kurii. Redakcja FiM wysłała swoich ludzi i goniła go po całej Polsce, w końcu dorwali go na Ukrainie. Został wydany polskiej prokuraturze o czym dopiero po dwóch miesiącach poinformował teleexpres. Aktualnie ksiądz ten siedzi w więzieniu.herr_braun pisze:Akurat o czyms takim nie slyszałem, ale zakładając nawet, że istotnie tak było, cóż, każdej grupie zawodowej zdażają sie wypadki, że uda się komuś ujść na sucho w takiej sytuacji. Jest to na pewno złe i trzeba z tym walczyć, czy jest to ksiądz czy polityk, Polak czy Żyd. Ale mówienie, że w przypadku księży jest to szczególnie częste jest jak dla mnie oszczerstwem, ja nie miałem z czyms takim styczności, ani z wairygodnych źródeł (czyt. nie z Faktów i Mitów) nie dowiedziałem się, by księża mieli w tej kwestii łatwiej. Jak dla mnie mają wręcz sporo trudniej, bo od lat są grupą, którą szczególnie interesują się nieprzychlylne media i antyklerykarne środowiska.Martin pisze:To samo tyczy się innych spraw jak choćby przestępstw popełnianych przez księży, którzy zamiast poddać się karze są przenoszeni na inne placówki a o incydencie się zapomina.
Co do częstości zdarzeń to podejrzewam, że tak naprawdę nigdy nie poznamy prawdę bo w obecnych czasach prawdę tworzą media. Wystarczy przemilczeń ten czy inny incydent i publika się nie dowiaduje. Sprawy nie było. Wie małe grono, któremu później się nie wierzy "bo nikt poza nimi o tym nie słyszał, a w telewizji o tym nie mówili".
Wystarczy przytoczyć przykład calciopoli jak to sprytnie media pokierowały oskarżeniami, że prawdę znają tylko nieliczni.
Log in: 15.12.1997
- deszczowy
- Juventino
Jak sobie życzysz. W ten lekko metaforyczny sposób chciałem powiedzieć, że w końcu powinny być zniesione te wszystkie ulgi, jakie Kościół ma od państwa, a cała kadra powinna być traktowana na równi ze zwykłymi państwowymi urzędnikami. Lewizny, jakie dzieją sie "pod sutanną" są gigantyczne. Parę lat temu była aferka z biskupem, który ciągnął lewą kasę z PFRON-u. Nie pamiętam juz który to był. I co? Wyssał grube bańki, a sprawę zamieciono pod dywan. A takich spraw są zapewne setki, o których tylko nie wiemy. A co robi Rydzyk i s-ka?herr_braun pisze:Rozwiń tę błskotliwą myśl.deszczowy pisze:A ksiądz w moim odczuciu niespecjalnie odbiega od statystycznego urzędasa.

- herr_braun
- Juventino
Otóż to, dlatego z komentarzami na temat skorumpowanego i wszechwładnego kleru bym się wstrzymałMartin pisze:Co do częstości zdarzeń to podejrzewam, że tak naprawdę nigdy nie poznamy prawdę bo w obecnych czasach prawdę tworzą media.

Które ulgi?deszczowy pisze:W ten lekko metaforyczny sposób chciałem powiedzieć, że w końcu powinny być zniesione te wszystkie ulgi, jakie Kościół ma od państwa
Dlaczego księża mają być traktowani jak urzędnicy? Nie należą do administracji państwowej, KK jest niezależnym od państwa związkiem wyznaniowym. Nie rozumiem więc wciąż tego stwierdzenia.deszczowy pisze:a cała kadra powinna być traktowana na równi ze zwykłymi państwowymi urzędnikami.
Skąd wiesz że gigantyczne? Swoją wiedze opierasz na pojedynczych przykładach czy może po prostu wygodniej Ci jest napisać taki ogólnik, bo antyklerykalizm jest ostatnio coraz bardziej cool?deszczowy pisze:Lewizny, jakie dzieją sie "pod sutanną" są gigantyczne.
To skoro nie wiemy to po co piszemy :lol:deszczowy pisze:A takich spraw są zapewne setki, o których tylko nie wiemy.
Czemu? Na podobnych zasadach opiera się system finansowania różnych kulturalnych inicjatyw w całej Europie. Państwo a to dofinansuje jakiś koncert, który przecież nie każdemu się podoba, a to ufunduje jakąś wystawę, którą nie każdy odwiedzi a zapewne większość będzie ją miała głęboko gdzieś. Tak samo jest i z tą Świątynią. Nie chcesz nie chodź, nie odwiedzaj, może wolisz np organizowane z publicznej kasy festyny z takimi gwiazdami jak Boysi etc. Do wyboru do kolorudeszczowy pisze:Kaczyński, za klepnięcie ustawy o dotacji na rzecz budowy Świątynii Opatrzności Bożej powinien stanąć przed Trybunałem Stanu za zwykłą defraudację państwowej forsy.

Jeszcze króko podsumuje

- Ein
- Juventino
Mógłbyś to bardziej rozwinąć ?herr_braun pisze:Napewno Rydzyk to manipulant, ale o wiele groźniejsza jest np. Wybiórcza, która manipuluje również, tyle że dyskretniej i subtelniej i w sposób dla Polski bardziej szkodliwy.
Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."