Przerób se Polske- political fiction

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
gloria_victis

Szczakowianin
Szczakowianin
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 11:31

Szanowni domorośli politycy,
mam dla was propozycję zabawy- namiastkę political fiction. Przedstawię w punktach problemy, na które będziecie musieli znaleźć rozwiązanie.

Jest rok 2008. Koalicyjny rząd Jarosława Kaczyńskiego upada pomimo wciąż nowych prób utrzymania się przy władzy. Z powodu wewnętrznych rozłamów, PiS traci większość w parlamencie i nie jest w stanie wyłonić nawet rządu mniejszościowego. Prezydent rozpisuje wybory i oto nadszedł wasz czas. Po idealnej kampanii wyborczej wasza partia zyskuje większość absolutną. Społeczne poparcie wynosi 88%. Kraj czeka na reformy! Prezydent Kaczyński podupada na zdrowiu i zrzeka się piastowania urzędu. W kolejnych wyborach wykorzystując doskonałą koniunkturę zostajecie Prezydentem.

Macie więc moi drodzy potężną władzę. Parlament i Pałac jest wasz. Do boju!
Będę pisał w punktach. Proszę w ramach odpowiedzi nie cytować punktów tylko lecieć po numerkach.

1. Nazwa partii.
2. Podstawowe założenia programowe.
3. Skład Rady Ministrów (proszę podać kilka postaci. Jeśli są fikcyjne- wraz z ich krótką historią. Uznajmy, ze działy, którymi kierują nie różnią się od dzisiejszych)
a)Prezes Rady Ministrów
b)Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
c) Minister Spraw Zagranicznych
d) Minister Obrony Narodowej
e) Minister Edukacji Narodowej
f) Minister Finansów
g) Minister Zdrowia
h) Minister x (jeśli chcecie dodać coś od siebie)
4. Zmiany, które chcielibyście wprowadzić w Konstytucji RP. (Trybunał Konstytucyjny jest niezależny)
5. Ustawy, które chcielibyście wydać. (j.w.)
6. Stosunek do lustracji.
7. Stosunek do aborcji.
8. Stosunek do kary śmierci (europejski porządek prawny pozostał niezmienny)
9. Stosunek do eutanazji
10. Stosunek do mniejszości seksualnych
11. Stosunek do mniejszości narodowych.
12. Pomysł na gospodarkę.
13. Arena międzynarodowa
a) wojna w Iraku i Afganistanie
b) kontakty z Rosją
c) kontakty z Niemcami
d) kontakty z USA
e) kontakty z UE
f) reszta świata

KAZUSY

1. Budzi was z nocy telefon. Michał Janowski- prezydent miasta Krakowa. "Panie Prezydencie! Bo stowarzyszenie <Gej ok> chce nam na rynku za tydzień zrobić pochód. No tak, właśnie o tej godzinie co pan miał przemawiać w związku z nową ścieżką rowerową. No i wie pan, ja się tak zastanawiam czy im walnąć jakieś błędy formalne w podaniu i oddalić czy nich sobie maszerują i krzyczą? Już ci z polskiego ruchu skinhead <Łysi> mi mówili, że ich chcą tłuc także gorąco będzie. Co robić?" No właśnie. Co robić?
2. Śląscy nacjonaliści wyczuwając okazję, postanawiają odłączyć się od Matki Polski Karmicielki. Organizują liczne akcje propagandowe we wszystkich miastach Śląska przez co zdobywają poparcie dla swojego planu. Pojawiają się głosy, że może dojść do rozlewu krwi jeśli ich postulaty nie zostają spełnione (pełna autonomia, własny Sejm Śląski, Rada Śląska, wolność podatkowa, możliwość wydawania paszportów). Cóż można czynić?
3. Prawosławni terroryści opanowują szkołę podstawową w Przemyślu. 400 uczniów znajduje się w sytuacji bez wyjścia. Terroryści, żądają uznania religii prawosławnej za religię narodową. Jeśli ich żądanie nie zostanie spełnione wysadzą budynek wraz z zakładnikami. Według policyjnych analityków w czasie szturmu może zginąć od 120 do 300 dzieci. MSWiA nie mając pomysłu na działanie zwraca się do Prezydenta o światłą radę.

"Chciałbym umrzeć na kiłę" Wojciech Jaruzelski
"Szkoda, ze Wojciech Jaruzelski nie umarł na kiłę w 68" Teodor Biegin
rastapastor

Milanista
Milanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 13:32

1. Nic mi nie może wejść do głowy hehe
2. Ponadwszsytko postaram się powstrzymać natłok emigracji do innych krajów zachodnich, Kuszenie zagranicznych inwestorów do umieszczenia w Polsce swoich kapitałów, głównie poprzez zmniejszenie problemów z biuokracją, a co za tym idzie powstaną nowe miejsca pracy i bezrobocie spada, Negocjacje z UE w sprawie emisji CO2, poparte argumentem organizacji Mistrzostw Europy a co za tym idzie zwiększenie produkcji materiałów budowlanych, zreformowanie służby zdrowia
3.
premier- Marek Kukliski(fikcyjna postać), 30 lat. Ukończył wyższe studia politologiczne oraz bronił tytułu w Wielkiej Brytania z wynikiem bardzo dobrym
MSWiA- Kazimierz Moskal(fikcja), 40 lat ukończył studia administracyjne, przez 4 lata był szefem policji na dolnym śląsku
MSZ- Jolanta Kadzidło(fikcja), 40 lat Ukończyła wyższe studia prawniczie i politologiczne, przez 5 lat była ambasadorką w USA, włada biegle 5 językami(angielskim, niemieckim, rosyjskim, włoskim i francuskim)
MON- płk Roman Polko, jego chyba nie trzeba przedstawiać
Minister Finansów- Balcerowicz(nie zartuję jest to jedyna osoba nadająca się an to stanowisko w Polsce)
Minister Zdrowia- Kazimierz Kalinowski(fikcjia), 45 lat, ukończył wyższe studia medyczne, obronił doktorat w USA, staż 10 lat na stanowisku dyrektora Szpitala MSWiA
Minister Sprawiedliwości- Ziobro(wydaje mi się że dobrze wywioązuje się z obowiązków)
4. Bez zmian
5. Zmiany w kodeksie karnym, a w szczególności ograniczenie praw przestępcom odsiadującym wyrok w więzieniu, zwiększenie kar, program ochrony świadków dla tych co biorą udział w procesach mafijnych i o ciężkie zabójstwa,
Wprowadzenie podatku liniowego, powrót do dawnych emerytór, czyli po 25 latach pracy, zniesienie podatku od darowizny, Ograniczenie do minimum walki o powstanie [rywatnej fimy(nie wiem jak to fachowo nazwać :prochno: )...reszta wyszłaby w praniu bo dużo tu pisać o zmianach
6. Rozliczenie z przeszłością, jednak bez dyskryminacji osób, którzy brali udział w inwigilacji
7. Możliwa jedynie w stanach zagrożenia życia matki, po gwałcie stanowcze nie!
8. Nie jesteśmy tak dłuo demokratycznym państwem by osądzać ludzi i skazywać ich na śmierć, lepsze rozwiązanie? Kamieniołomy
9. Jeżeli jest na wyraźne życzenie pacjenta nie powinniśmy mu tego utrudniać, jednak wachałbym się nad podpisaniem takiego dokumentu
10. Przedewszystkim tolerancja, nie mozan dyskryminować żadnych mnijeszoścy czy to etnicznych, wyznaniowych czy seksualnych, jest to zapewnione przez konstytucję i mnie samego
11. Reklama między narodowa, co spowoduje wzrost inwestycji w państwie, szybki wzrost PKB, oraz tworzenie nowych miejsc pracy, i zmniejszenie emigracji...skorzysta na tym również gospodarka turystyczna...stanąbym na głowie aby wybudwać elektrownie atomową an terenie Polski z której moglibyśmy korzystać w 100% aby choć częściowo odciąć się od rosji energetycznie...większy nakład pieniędzy na naukę, budowa ropociągu Polska- Turkmenistan(chyba). Budowa gazoportów, czyli ogólnie mówiąc zapewnienie Polsce niezależności energetycznej.
12.
Wojan w Iraku i Afganistanie
Wojan nie jest dobrym rozwiązaniem, jednak Polskie wojska powinny tm stacjonować jako siły porządkowe a nie szturmowe czy operacyjne
Kontakty z Rosją
Tu starałbym się utrzymywać kontakty na poziomie dobrym. Rosja to wielki sąsiad nie warto go mieć za wroga
Kontakty z USA
Oczekiwałbym konkretnych decyzji w sprawie wiz i tarczy Antyrakietowej.
kontakty z Niemcami.
Zacieśnianie stosunków gospodarczych i politycznych.
kontakty z UE
Jestem zdania że z UE powinniśmy rozmawiać twardo by na niczym nie stracić
reszta świata
na takim poziomie jak teraz

KAZUSY

1. Wystosowałbym list do tej organizacji o przełożenie demonstracji na kolejny dzień...myślę że nie spotkałoby sie to dezaprobatą mniejszości homoseksualnej
2.No tu mnie zagiąłeś, nie mam konkretnego pomysłu...heh
3. Złąmałbym konstytucję i poprosiłbym płk ROmana Polko oraz jednostkę GROM o przygotowanie akcji odbicia zakładników i aby odwrócić uwagę prywaczy zatrudniłbym najlepszego możliwego negocjatora, tak zeby z nimi pogadał i ich zdekoncentrował...w razie gdyby akcja sięnie udała i ktoś poniósłby śmierć(oczywiście oprócz terrorystów) wziąłbym odpowiedzialnosć na siebie, ustąpiłbym ze stanowiska i zaszyłbym się gdzieś i niktby więcej o mnie nie usłyszął, ale znając GROM nie doszłoby do takiej sytuacji...Mówiąc o łamaniu konstytucji miałem an myśli że GROM jest jednostką wojskową czyli mogą reagować tylkow czasie wojny...odpowiedzialności bym nie unikną ale być mozę uratowałbym wielu ludzi

Hahahahahah fajnie jest tak sobie pomarzyć co nie? Pewnie niektóre puknty mojej zabawy są <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> lub idiotyczne ale nie jestem politologiem i raczej nie bawiłbym sięw politykę bo nie mam do tego talentu ani inteligencji :-D

Z pozdrowieniami rastapastor

BLESS

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 14:24

gloria_victis pisze:1. Budzi was z nocy telefon. Michał Janowski- prezydent miasta Krakowa. "Panie Prezydencie! Bo stowarzyszenie <Gej ok> chce nam na rynku za tydzień zrobić pochód. No tak, właśnie o tej godzinie co pan miał przemawiać w związku z nową ścieżką rowerową. No i wie pan, ja się tak zastanawiam czy im walnąć jakieś błędy formalne w podaniu i oddalić czy nich sobie maszerują i krzyczą? Już ci z polskiego ruchu skinhead <Łysi> mi mówili, że ich chcą tłuc także gorąco będzie. Co robić?" No właśnie. Co robić?
W temacie o polityce sam gnębisz postrzeganie świata w systemie zero-jedynkowym i powtarzanie z góry narzuconych, wyuczonych formułek. A co sam w tym momencie robisz? Nie masz kompletnego pojęcia o ruchu skinhead, a powielasz głupoty wyczytane na onecie i usłyszane w tv.
Na tematy o których masz pojęcie wypowiadasz się pełną gębą, krytykując przy okazji poglądy innych, ale gdy już przychodzi do tematu, o którym pojęcia nie masz (co doskonale zaprezentowałeś wrzucając mi na pw tekst o skinheadach ściągniety z internetu), to zaczynasz powtarzać głupoty wypowiedziane gdzieś tam, przez kogoś. Mały brak konsekwencji w myśleniu.

naros

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 16:47

1. KPO - Konserwatywna Partia Obywatelska.
2. Po pierwsze - poparcie EURO 2012
Po drugie - Zrobiłbym wszystko aby młodzi Polacy nie wyjeżdżali z kraju za poszukiwaniem lepszego życia.
Po trzecie - Budowa autostrad, portów i lotnisk na terenie kraju.
Po czwarte - Zmniejszenie bezrobocia po przez nowe miejsca pracy.
3.
PREMIER - Marek Wysocki (fikcyjna postać) 45 lat. Profesor, ukończył wyższe studia politologiczne w Gdańsku.
MSWiA - Jerzy Koterski (fikcyjna postać) 38 lat. Ukończył studia administracyjne, przez 2 lata był szefem GROMu.
MSZ - Władysław Bartoszewski, Profesor, studiował polonistykę na tajnym Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Warszawskiego. Działacz społeczny, historyk (prof.), dziennikarz, pisarz, więzień Auschwitz, żołnierz Armii Krajowej, działacz Polskiego Państwa Podziemnego, uczestnik powstania warszawskiego, dwukrotnie minister spraw zagranicznych, kawaler Orderu Orła Białego, honorowy obywatel państwa Izrael.
MON - Roman Polko
MF - Leszek Balcerowicz
MZ - Stanisław Woźniński (postać fikcyjna), 50 lat. ukończył wyższe studia medyczne w Warszawie, obronił doktorant w Wielkiej Brytanii, staż 15 lat jako dyrektor Szpitala MSWiA.
MS - Zbigniew Ziobro
4. Brak.
5. Powrót do dawnych emerytur. Wprowadzenie kary śmierci. Zwiększenie kar za morderstwa na tle seksualnym.
6. Rozliczyć się z przeszłością w najdelikatniejszy sposób.
7. Możliwa tylko gdy kobieta jest ofiarą gwałtu i gdy ciąża zagraża jej życiu.
8. Kara śmierci powinna wrócić.
9. Stanowcze NIE!
10. Tolerancja.
11. -||-
12. Odcięcie się od Rosji ze wszystkich możliwych połączeń. Tworzenie nowych miejsc pracy, zmniejszenie emigracji.
13.
a.) Pobyt w Afganistanie i w Iraku powinien zostać dokończony. Jeśli zobowiązaliśmy się uczestniczyć w tych wojnach to nie powinniśmy się teraz wycofywać.
b.)Tak jak pisałem odciąć się od niech gospodarczo ale po za tym utrzymać przyjacielskie stosunki.
c.) Przyjacielskie.
d.) Zacieśnianie stosunków gospodarczych i politycznych.
e.) Dążenie do przyjęcia Konstytucji Europejskiej, po wniesieniu poprawek.
f.) Tak jak jest.

KAZUSY
1. Poprosiłbym o przeniesienie demonstracji na następny dzień.
2. Wprowadzenie na śląsku stanu wojennego :P oczywiście żart. Nie mam pojęcia co bym zrobił.
3. Robie tak:
Przylatują śmigłowce a z nich spuszczają się na dach żołnierze. Wchodzi do budynku negocjator odwracając sytuację terrorystów. W tym czasie żołnierze wchodzą przez okna i przez dach do szkoły. :wink:

Obrazek
Un capitano c'è solo un capitano!!!
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 19:11

Od razu ostrzegam, ze nad niektorymi punktami za dlugo nie myslalem, wiec prosze ich pozniej nie uzywac przeciwko mnie w dyskusji :P. Pomysl calkiem fajny i mam nadzieje, ze bede mogl przeczytac pomysly niektorych uzytkownikow (Michal17, Braun, Supersonic... bblackk :P).

1. KMWTW :P
2. Liberalizacja gospodarki;
Umocnienie pozycji Polski na arenie międzynarodowej poprzez uniezaleznienie sie od Eurokołchozu;
Ograniczenie biurokracji,
Wzmocnienie pozycji Prezydenta (dekrety z moca ustawy, bez niczyich podpisow)
Ograniczenie do minimum roli sejmu i senatu, przez powolanie dwoch dodatkowych izb (system bonapartyjski), co uniemozliwi im zatwierdzenie czegokolwiek :P.
Zweryfikowanie porządku pookrągłostołowego :D, zbadanie przyczyn i sposoby realizacji tych przemian.
Reszta bedzie w innych punktach :P

3. Zlikwidowanie instytucji Ministra Edukacji i Ministra Zdrowia, przez prywatyzacje tych sektorów.
4. Napisałbym cała konstytucje od nowa :P.
6. Otwarcie archiwów IPNu, zmniejszenie do minimum emerytur dla bylych dzialaczy UB i SB, procesy sądowe dla ludzi odpowiedzialnych za terror komunistyczny, sprowadzenie do Polski stalinowskich katow i publiczna ich egzekucja.
7. Aborcja powinna byc zakazana niezaleznie od sytuacji.
8. Przywrocenie kary smierci za najciezsze przestepstwa (gwalty, morderstwa z premedytacja i pedofilie)
9. Zakaz eutanazji
10. Zachowanie obecnego stosunku panstwa do mniejszosci seksualnych. Zakaz małżeństw, rejestracji konkubinatów i adopcji dzieci.
11. Zachowanie obecnego stosunku państwa. Surowe prawo imigracyjne dla obywateli panstw arabskich i azjatyckich.
12. Podatek liniowy (ok 16%). Ulgi podatkowe dla przesiebiorcow, matek wychowujacych dzieci, rodzin z jednym rodzicem. Brak interwencjonizmu panstwa. Liberalizacja prawa pracy. Zniesienie przymusowych skladek emerytalnych, zdrowotnych itd.
13.
a) Wyznaczenie "na sztywno" :D czasu pozostalego do wycofania naszych wojsk, wprowadzenie w Iraku i Afganistanie rzadow autorytarnych.
b) Żądanie uznania przez rzad rosyjski Katynia za ludobojstwo. Ograniczenie wspolpracy z tym panstwem (rzadnych kontraktow za zakup czegokolwiek), wspolpraca tylko na szczeblu prywatnym. Likwidacja pomnikow terroru radzieckiego, ekshumowanie i odeslanie do Rosji cial zolnierzy radzieckich.
c) Żadanie zaplaty za szkody wyrzadzone w czasie IIWŚ.
d) Zaciesnienie wspolpracy gospodarczej.
e) Ograniczenie współpracy, nie podpisywanie zadnych traktatow, konstytucji itd, zachowanie niezbednych do istnienia we WE norm (otwarcie granic, przeplyw ludzi i kapitalu, nauka za granica)
f) Zaciesnienie wspolpracy z krajami nam najblizszymi: Litwa, Łotwa, Estonia, Ukraina, Węgry, Chorwacja, Serbia, Rumunia, Bułgaria, Słowenia, Czechy, Słowacja. Proba utworzenia czegos na ksztalt Wspolnoty Europejskiej, na zupelnie innych zasadach, tzn. nikt nikomu niczego nie bedzie kazal. Zdanych "norm europejskich" i innych bzdur wymyslonych do ograniczania autonomii panstw.

Kazusy:
1. Zanim doszoby do takiej sytuacji, zakazalbym jakichkolwiek manifestacji w kluczowych miejscach aglomeracji. Nalezy utworzych specjalne miejsca, w ktorych kazdy moze sobie manifestowac. Aby nie obciazac budzetu panstwa, zadna z tych manifestacji nie bedzie ochraniana przez policje.
2. Nalezy nie spelniac ich postulatow. W wypadku "rozlewu krwi" uzycie wojska, aresztowanie prowodyrow i oskarzenie ich o zdrade stanu.
3. Podlozenie ladunkow wybuchowych pod wszystkie mozliwe Cerkwie w Polsce i grozba wysadzenia ich jezeli terroryscie nie wypuszcza zakladnikow. Jezeli dojdzie do masakry uczniow szkoly w Przemyslu, nalezy zlikwidowac wszystkich wyznawcow prawoslawia :lol: .

rastapastor

Milanista
Milanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 19:23

łohohoh powiało dyktaturą ale śmieszne przynajmniej hahaha szczególnie to an samym końcu z tymi cerkwiami

Pozdroo...BLESS

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 19:38

Z tymi cerkwiami jest mniej wiecej tak realne, jak to, ze prawoslawni zrobia taki zamach. Sytuacja niemozliwa, wiec i rozwiazanie srednio ciekawe :D.

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 21:25

Po pierwsze: Chcę wszystkich fanów p.Romana Polko poinformować, że już od jakiegoś czasu jest on GENERAŁEM BRYGADY a nie pułkownikiem...

Po drugie: @Dionizy, cieszy mnie, że liczysz na moją wypowiedź 8) ale będę zmuszony Cię rozczarować. Nie wezmę udziału w tej "zabawie", przynajmniej nie w pełnej forumule. O powodach niżej.

Po trzecie: Doceniam także pomysł autora gloria_victis choć zadaję sobie pytanie czemu nie wypowiedział się sam?

Po czwarte: Nie borę udziału z prostej acz istotnej przyczyny: nie mam czasu. Dla mnie sesja zaczyna się jutro mocnym uderzeniem a nauka to nie jedyny mój obowiązek. Ograniczę się przeto tylko do zasadniczego nakreślenia swych poglądów, szczególnie pomijając tak mało istotne sprawy typu nazwa partii i podawanie nazwisk ministrów. Zatem:
- Podstawowe wartości to własność i wolność
- Liberalizm gospodarczy, wolny rynek - wierzę w Adama Smitha. Podatki będą uproszczone i zredukowane do minimum (czyli podatki lokalne - gruntowe czy od nieruchomości) - nie może być tak, że państwo okrada własnych obywateli. Szeroko zakrojona prywatyzacja włączając służbę zdrowia, szkolnictwo oraz banki. Podmioty gospodarcze ponoszą samodzielnie odpowiedzialność za swe działania. Brak interwencji państwa.
- Decentralizacja władzy, ograniczenie administracji rządowej i zdecydowana walka z biurokracją, obrona obywatela przed samowolą władzy.
- Jednolite i powszechne sądownictwo, pierwszeństwo spraw prywatnych nad publicznymi. Zagrożenie karą śmierci zabójstw z winy umyślnej oraz zbrodni zdrady stanu.
- W życiu społecznym: poszanowanie tradycji i moralnych podstaw naszej cywilizacji opartych na godności, honorze, odpowiedzialności i oczywiście wolności oraz własności.
- W polityce zagranicznej konieczne jest wzmocnienie pozycji Polski w Europie, oczywiście nie przez WE (które są tak wieczne jak miał być ZSRR, zresztą to nie jedyne podobieństwo) ale za pomocą naszych atutów, leżących choćby w położeniu geopolitycznym. Stosunki międzynarodowe powinny opierać się w pierwszej linii na stosunkach gospodarczych a dopiero w ich następstwie można budować już czysto polityczne kontakty. Mam także umiarkowanie krytyczny stosunek do interwencji w innych państwach czy chociażby do niepotrzebnego występowania w roli recenzenta czy arbitra na arenie międzynarodowej.

January

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 21:49

1. PiD (Prawica i Demokracja)
2. - obniżenie płac dla polityków (dzisiejsze wypłaty są astronomiczne!!!), również wypłata adekwatna do aktywności polityka w pracę (czyli byłoby jak w szkole, dziennik i sprawdzanie obecności :P)
- ostre zaostrzenie kar dla przestępców (za zabójstwo i gwałt- dożywocie bez możliwości wcześniejszego zwolnienia, za jazdę pod wpływem alkoholu- dożywotnie odebranie prawa jazdy oraz konfiskata samochodu (jeśli samochód nie jest własnością zatrzymanego, wysoka grzywna), za spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu od 15 do 25 lat , to tylko kilka najważniejszych zmian, więcej nie będę pisał)
- budowa autostrad
- większe emerytury
- większa inwestycja w sport
- zakaz bycia posłem lub senatorem osobom skazanym (np. Lepper)
3.a) Józef Piłsudski (nie jest fikcyjny ale historyczny :] myślę że jego historii nie musze przedstawiać :))
b) Józef Nowak (postać fikcyjna, doświadczony polityk, lat 45)
c) Andrzej Hyszko (50 lat, piastował ten urząd w poprzednim rządzie, z dużym powodzeniem, odbudował wizerunek Polski na świecie, postać fikcyjna)
d)Radosław Sikorski (nadal nie rozumiem powodów jego zwolnienia :think: )
e)Kazimierz Marcinkiewicz (lubię tego faceta, były nauczyciel więc chyba pojęcie jakieś ma o tym)
f)Zyta Gilowska
g) Jan Serce (były lekarz, lat 55. duże doświadczenie w dziedzinie zdrowia, ciekawa propozycja zmian w polskim lecznictwie, postać fikcyjna)
h)Minister Sportu - Jan Tomaszewski (szeroka wiedza o sporcie, nie tylko o piłce nożnej, szacunek wśród ludzi)
4. brak
5. patrz pkt. 2
6. lustracja za kilka lat nie będzie miała sensu, bo osoby, które będzie się sądzić po prostu umrą śmiercią naturalną, udostępnienie wszystkich akt do wglądu publicznego
7. zakaz, wyjątek: ciąża grozi utratą zdrowia lub życia matki
8. człowiek nie ma prawa decydować o życiu innego człowieka
9. całkowity zakaz
10. jestem przeciwko legalizacji związków homoseksualnych
11. taki jak obecny rząd
12. wzrost PKB, wzrost liczby miejsc pracy, lepsza reklama Polski w innych krajach, co poprawi stan turystyki zwiększy ilość miejsc pracy
13.a) stopniowe zmniejszanie ilości polskich żołnierzy w Iraku oraz Afganistanie, następnie wycofanie polskich wojsk z tamtych krajów
b) , c), d), e) f) polepszenie kontaktów międzynarodowych z wszystkimi krajami

KAZUSY:
1. Przesuwam manifestacje <Gej ok> na dzień lub tydzień następny.
2. Ze względu na to że sam jestem ze śląska to wybieram się tam i rozpoczynam negocjacje z nimi. Tak poza tym to czemu akurat Śląsk??? Na Śląsku nie ma takich ruchów a tacy nacjonaliści na pewno nie zdobyliby poparcia wśród ludzi...
3. Terroryści to terroryści, żaden kraj nie może zgodzić się na żądania terrorystów. Oddaje sprawe w ręce doświadczonych negocjatorów i policji.

jakiś geniusz z fcinter.pl pisze: co do Taidera to zagrał super - w swojej strefie czyścił praktycznie wszystko i te piły kilkudziesięciometrowe grane co do milimetry majstersztyk - powiedziałbym, że był nawet lepszy od tego vidala
:rotfl:
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 23:30

panowie, proponowałbym cytować punkty, bo beznadziejnie się czyta co chwila przewijając do pierwszego postu. nie wspomnę już o sytuacji, kiedy dojdą kolejne strony :|

Bart_DB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2007, 23:41

1. Liberalne Stronnictwo Demokratyczne - LSD

2. Podstawowe założenia programowe Zaostrzenie kodeksu karnego; podatek liniowy rzędu 7%; obniżenie podatków od osób prawnych; elastyczna polityka zagraniczna w stosunku do UE, twarda wobec Rosji i USA; rozbudowa infrastruktury drogowej; jako prezydent proponuję po zakończeniu mojej kadencji wprowadzenie urzędu Króla Polski (monarchia konstytucyjna, korona dziedziczona przez mężczyzn, bądź kobiety, jeśli brak mężczyzn w linii prostej); nowa konstytucja związana z monarchią

3. Rada Ministrów (*)
a) Prezes Rady Ministrów - Stanisław Mikołajczyk
b) Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji - Roman Dmowski
c) Minister Spraw Zagranicznych - Józef Beck
d) Minister Obrony Narodowej - Ryszard Kukliński
e) Minister Edukacji Narodowej - Edmund Wittbrodt
f) Minister Finansów - Leszek Balcerowicz
g) Minister Zdrowia - Jan Kowalski (**)
h) Minister Rolnictwa - Wojciech Olejniczak
i) Minister Sprawiedliwości - Zbigniew Ziobro

4. Konstytucja
- całkowicie nowa konstytucja (niezależnie od tego, czy ewentualne wprowadzenie monarchii zostałoby odrzucone w referendum); obecna jest zbyt długa; 9/10 obywateli jej nie zna i nie wie co w niej jest; poza preambułą kontytucja normowałaby podstawy ustroju związane z wyborami, referendami oraz definiowała swobody i obowiązki obywatela;

5. Ustawy
- konstytucja: ustawy pomocnicze do konstytucji, czyli to co jest niepotrzebne w konstytucji, określałyby ustawy;
- praca: podniesienie granicy wieku nabywania praw emerytalnych
- praca: tylko miesiąc zasiłku dla bezrobotnych i tylko dla zarejestrowanych w urzędach
- ekonomia: opóźnienie wprowadzenia waluty Euro w Polsce (kto był np. w Grecji będzie wiedział dlaczego)
- ekonomia: podatek liniowy 7%, do którego doszedłbym stopniowo od podatku liniowego 15%; ułatwienia i ulgi podatkowe dla nowych zakładów pracy, przedsiębiorstw, firm
- zdrowie: prywatyzacja służby zdrowia
- zdrowie: legalizacja marihuany, dla osób pełnoletnich
- sądownictwo: wprowadzenie orzecznictwa jako możliwego sposobu argumentacji sądowej (bardziej znanego jako prawo precedensowe)
- sądownictwo: kara śmierci za świadome zabójstwo o szczególnym okrucieństwie, bądź wielokrotne zabójstwo; zabójstwa i nieświadome powodowanie śmierci osoby przez pijanego kierowcę karane dożywociem
- kościół: zerwanie konkordatu i wprowadzenie Polskiego Kościoła, z królem jako głową Kościoła, będącego w ścisłym związku z katolicyzmem (wiara ta sama, ale możliwość odrzucenia wydawanych przez papiestwo praw, oraz samodzielne mianowanie biskupów, w obecnej sytuacji, wymagające szybkiej reakcji kogoś znającego polską sytuację polityczną)
- obywatele: wprowadzenie rownorzędnego z Rzecznikiem Praw Człowieka, stanowiska Komisarza Tolerancji, przejmującego uprawnienia Rzecznika Praw Człowieka dotyczące spraw nietolerancji

6. Lustracja
- ustawa wprowadzająca całkowitą amnestię wobec osób będących funkcjonariuszami i współpracownikami wszelakich służb okresu PRL
- organizacja wielkiego wiecu, na którym wielkie ognisko pochłonęłoby wszelkie dowody jakiejkolwiek współpracy (szybciej zaczniemy budować przyszłość, jeżeli gwałtownie odetniemy się od przeszłości, a nie będziemy ciągnąć tego w nieskończoność)

7. Aborcja
- konstytucja broni życia od momentu narodzin, a nie poczęcia; co za tym idzie abrocja w każdym momencie, każdej ciąży dostępna dla matki, ale nie refundowana

8. Kara śmierci
- napisałem w dziale "5.Ustawy"; ewentualne negocjacje z podmiotami chroniącymi dokumentów dotyczących praw człowieka; jeśli się nikogo nie uda przekonać, ewentualne zerwanie dokumentów i podpisanie ich okrojonych form

9. Eutanazja
- dozowolona, w przypadku nieuleczalnych chorób powodujących cierpienie u pacjenta, oraz u pacjentów w przedłużającej się śpiączce

10. Mniejszości seksualne
- wszystko dozwolone i tolerowane; można się z tym obnosić jak się chce, poza współżyciem w miejscu publicznym

11. Mniejszości narodowe
- podtrzymanie możliwości zakładania partii itp.
- każda partia mniejszości narodowej, musi spełnić te same wymagania by znaleźć się w Sejmie czy Senacie; sytuacja z Mniejszością Niemiecką jest profanacją zasady egalitaryzmu

12. Pomysł na gospodarkę
Gospodarka liberalna, zdecentralizowana. Służba zdrowia w rękach prywatnych wedle zasady: większe pieniądze lepsze leczenie, mniejszy budżet domowy - gorsze (socjalizm już przeminął i dostosowywanie jego zasad do kapitalizmu nie ma sensu; służba zdrowia będzie zawsze na minusie jeżeli będzie państwowa). Inicjatywa gospodarcza w rękach obywatela i związane z tym wszelkie ułatwienia i programy szkolące w zakładaniu i prowadzeniu własnej firmy - dobre dla państwa i obywatela. Liberalizm społeczny, ale nie do przesady. Równouprawnienie religijne, ze wspomnieniem w preambule Konstytucji RP o wspaniałej roli katolicyzmu w historii Polski i jego przekształceniu w Kościół państwowy. Rozwinięcie infrastruktury kluczem do budowy zamożnego państwa.

13. Gospodarka międzynarodowa
- negocjacje prowadzić z założeniem dojścia do kompromisu, a nie uzyskania tego wszystkiego na co się ma ochotę!
a) (Irak i Afganistan) pozostawienie wojsk zarówno w Iraku i Afganistanie (wedle zasady "z każdej umowy należy się wywiązać")
b) (Rosja) twarda polityka wobec Rosji; ZSRR upadło więc niech ich politycy zmienią nastawienie
c) (Niemcy) Niemcy jako nasz największy sprzymierzeniec, kraj z którego powinniśmy czerpać przykład i się z nimi dogadywać pierwszymi we wszlekich sprawach;
d) (USA) twarda polityka wobec USA; koniec wasalizmu jakim jest obecna polityka - albo łatwiejsza emigracja do Ameryki, albo koniec sojuszy, których szala od zawsze przechylona była na jedną stronę;
e) (UE) mniejsza stanowczość i więcej kompromisów; próba reaktywowania pomysłu Kontytucji UE (póki co UE nie ma żadnej wartości bez ustawy zasadniczej); próba zawarcia w Konstytucji UE zapisu o utworzeniu Konfederacji Europejskiej w miejsce Unii Europejskiej, która funkcjonowałaby na zasadach zbliżonych do kantonów Szwajcarskich
f) (inne) zacieśnienie kontaktów z Chinami, ułatwienia w prywatnych inwestycjach w tym kraju oraz czerpanie technologii

KAZUSY:

1. (konflikt wieców prezydenckiego i tolerancyjnego) Przy ewentualnych przyjaznych stosunkach ze środowiskami homoseksualnymi, połączenie obu wieców; wszelkie grupy zamierzające naruszać porządek, profilaktycznie aresztować w tym czasie na 24h
2. (groźby secesji na Śląsku) Przede wszystkim taka sytuacja jest kompletnie nierealna. Rozlew krwi to jakaś bajka totalna. Ale jak już coś, to przedstawiłbym im plan inwestycji na Śląsku, oraz restrukturyzacji górnictwa (na wzór Australii i RPA - automatyzacja kopalń (20 osób obsługujących całą kopalnię na jednej zmianie; wydobywanie tylko najłatwiej dostępnych złóż - automatyczne trzykrotne obniżenie kosztów wydobycia (to jest prawda), wykorzystanie technologii przekształcania węgla w benzynę (technologia znana od dawna, blokowana od 15 lat przez lobby paliwowe - to też niestety prawda)
3. (terroryści prawosławni w Przemyślu) W tym momencie istniałby już Polski Kościół o którym pisałem wcześniej, a więc ich argument o wprowadzeniu drugiego takiego Kościoła byłby pozbawiony sensu; przekazałbym im wielki telewizor plazmowy w którym mogliby zobaczyć jak oddziały Wojska Polskiego przetrzymują pod lufami karabinów 4000 osób wyznania prawosławnego, rodziny terrorystów; szybko daliby sobie spokój z terroryzowaniem kogokolwiek (żart, ale kto wie, może bym na to wpadł)

(*)
- postaci od a) do d) to postaci historyczne, niekoniecznie popieram w pełni ich politykę, bo całej nie znam, ale cenię ich za charyzmę i za sposób prowadzenia polityki (Kuklińskiego obok św. Wojciecha uznałbym za patrona Polski)
- postaci e), f), h) i i) to współcześni politycy, którzy zaimponowali mi swoimi dokonaniami, bądź kulturą polityczną (Wittbrodt, przeszedł bez echa, a on mogłby przywrócić polskie szkolnictwo do stanu sprzed II WŚ)
(**)
- Jan Kowalski to oczywiście postać fikcyjna; chodzi o to, żeby Ministrem Zdrowia był biznesmen mogący zapanować nad prywatyzacją służby zdrowia, a nie lekarz nie mający pojęcia o polityce i ekonomii

To wszystko. Dodam jeszcze, że wychowałem się w rodzienie katolickiej, ale wraz z nie tak dawnymi osiemnastymi urodzinami przeszedłem raczej na własną prywatną wiarę i moralność o której chętnie bym napisał, ale nie w tym temacie, a nowego nie chcę zakładać. W najbliższych wyborach jeśli nic się nie zmieni, zagłosuję, albo na PO, albo na LiD (niestety Partia Monarchistyczna jest bardzo mało aktywna). Przepraszam za długość, ale chciałem napisać to z sensem. Polityką i ekonomią się interesuje tyle co w TV. Trochę czytam książek ogólnych z Wiedzy o Społeczeństwie, czasem zerknę na Puls Biznesu (najlepsza i jedyna wiarygodna gazeta jaką miałem okazję czytać). Jak ktoś znajdzie błędy, sprzeczności to proszę na priv pisać, bo chętnie się czegoś nauczę. Dodam jeszcze, że monarchię wprowadziłbym ponieważ głowa państwa to typowa rola reprezentacyjna, coraz mniej ważna politycznie. Chciałbym więc widzieć na czele (na tronie) państwa osobę od urodzenia wychowywaną do pełnienia takiej roli, znającą kilka języków, obytą w świecie, znakomicie wykształconą i potrafiącą we wspaniały sposób reprezentować państwo. Korona jednoczy obywateli, zupełnie zmienia charakter państwa. Pozatym byłoby to nawiązanie do Konstytucji 3 Maja, która wg. mnie jest dokumentem, jak i faktem najważniejszym w historii Polski, choć nic obecnie nie znaczącym (wtedy zresztą też), z ta różnicą, że głowy państwa szukałbym nie w potomkach dynastii Wettinów, ale wśród potomków Czartoryskich.

ti porterò all'inferno con me.
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2007, 01:06

zerwanie konkordatu i wprowadzenie Polskiego Kościoła, z królem jako głową Kościoła, będącego w ścisłym związku z katolicyzmem (wiara ta sama, ale możliwość odrzucenia wydawanych przez papiestwo praw, oraz samodzielne mianowanie biskupów, w obecnej sytuacji, wymagające szybkiej reakcji kogoś znającego polską sytuację polityczną)
Zerwanie konkordatu byloby rownoznaczne z odrzuceniem wszystkiego co wiaze sie z Katolicyzmem. Dla Katolika Papież jest osobą ważniejszą niż król i zgodnie z Pismem Świętym tylko kościół papieski jest tym jedynym.
niestety Partia Monarchistyczna jest bardzo mało aktywna
Klub Zachowawczo-Monarchistyczny ma zupełnie inny od Twojego pogląd na państwo :P. Chyba, ze istnieje jakaś inna organizacja monarchistyczna.
głowy państwa szukałbym nie w potomkach dynastii Wettinów, ale wśród potomków Czartoryskich
Ostatni meski potomek Wettinow ma ok 80 lat i jest bezdzietny. Pomyslu z Czartoryskimi nie komentuje, bo nie o to chodzi w tym temacie.

Bart_DB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2007, 09:22

Dionizos pisze:Zerwanie konkordatu byloby rownoznaczne z odrzuceniem wszystkiego co wiaze sie z Katolicyzmem. Dla Katolika Papież jest osobą ważniejszą niż król i zgodnie z Pismem Świętym tylko kościół papieski jest tym jedynym.
Ponieważ miało to być fiction, założyłem, że każdy Polak popiera moją decyzję i wypina się w tym momencie na papieża. Tak oceniając to równie niemożliwe jest zerwanie wszystkich układów o prawach człowieka, czy przekształcenie w tym momencie Unii Europejskiej w coś bardziej zdefiniowanego.
Dionizos pisze:Klub Zachowawczo-Monarchistyczny ma zupełnie inny od Twojego pogląd na państwo :P. Chyba, ze istnieje jakaś inna organizacja monarchistyczna.
Swojego czasu doszukałem się aż trzech różnych partii promujących monarchizm. Chodziło mi raczej o Polską Ligę Monarchistyczną, ale ich zastój w działalności doporwadził do zamknięcia strony internetowej, więc ciężko mi jest cokolwiek się dowiedzieć o ich poglądach, bo hasła konserwatyzm, czy monarchizm można realizować na setki sposobów.
Dionizos pisze:Ostatni meski potomek Wettinow ma ok 80 lat i jest bezdzietny. Pomyslu z Czartoryskimi nie komentuje, bo nie o to chodzi w tym temacie.
Dlatego nie chciałbym Wettinów, chociaż z punktu historycznego darze ich sympatią. Skomentuj pomysł z Czartoryskimi. Przecież nie muszę mieć racji, a ten temat na forum akurat myślę nadaje się do dyskusji. Chyba, że mi napiszesz na pw.

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2007, 14:13

Po prostu niespecjalnym szacunkiem darze rodzine Czartoryskich :P. Wszystko zalezy od tego jakimi kryteriami kierujemy sie przy wborze nowej dynastii. Jezeli chodzi Ci tylko o gotowosc do pelnienia monarszej wladzy, to rzeczywiscie Czartoryscy spelniaja te warunki, bo nie sa przecietnymi obywatelami. Ale jezeli spojrzymy na to od innej strony i bedziemy sie kierowac rola rodziny w historii Polszy, to do mnie niespecjalnie przemawia nazwisko Czartoryski.

Bart_DB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2007, 17:14

Dionizos pisze:Ale jezeli spojrzymy na to od innej strony i bedziemy sie kierowac rola rodziny w historii Polszy, to do mnie niespecjalnie przemawia nazwisko Czartoryski.
A to dlaczego? Owszem byli i w tym rodzie ludzie szukający korzyści dla siebie, a nie dla państwa, ale ogólnie rzecz biorąc Czartoryscy na przestrzeni wieków, jak i w czasach Familii, zrobili wiele dla kultury i przemian w Polsce. Jeżeli nie Czartoryscy, to kogo byś w ich miejscu widział?

A co do obecnych możliwości kto z Czartoryskich mógłby panować w Polsce. Jedyny potomek w miarę młody i mogący mieć w przyszłości dzieci to pani Tamara Laura Czartoryska-Bourbon. Nazwisko podwójnie wręcz wypasione. Więcej informacji tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamara_Czartoryska

A tutaj zdjęcie:

http://www.dreamadream.co.uk/images/ambassador.jpg

Wizualnie więc Kaczyńskiego z żoną przewyższa wielokrotnie. Języki zna. Pytanie tylko czy zna polski i Polskę...

ODPOWIEDZ