Puchar Włoch - srebrna gwiazdka już za rok ?
- Buczus_JuveFan
- Juventino

(obrazek zrobiony by Buczuś :]
Jak wiemy Juventus jest najlepszą drużyną w historii rozgrywek Pucharu Włoch. Nasi Juventini zdobywali je już 9 razy. Zdobywając ten tytuł po raz 10-ty otrzymali by nową - srebrną gwiazdkę, uwieczniająca 10 tytułów mistrzoskich.
Moje pytanie jest takie, jak myślicie, uważacie, czy po wzmocnieniach Juventus jest wstanie zdobyć puchar Coppa Italia ?
Moje zdanie jest bardzo optymistyczne, bowiem uważam, że mamy w tych rozgrywkach większe szanse niż na zdobycie Scudetto. Wiele drużyn odpuszcza w nich rywalizacje, czyniąc je trochę dziwnymi, mimo wszystko zawsze w finale jest chociaż jedna drużyna z czołówki Serie A. Anyway... po dobrych transferach jesteśmy wstanie ten tytuł wywalczyć. W tamtym roku pechowo podwinęła nam się noga z Napoli, no ale z rozpoczęciem sezonu w Serie A Juventus będzie zupełnie inną drużyną.
Nie mówie, że Juventus nie stać na Scudetto, lecz bardziej prawdopodobne wydaje mi sięzwycięstwo w Pucharze Włoch, a inaczej to ujmując łatwiejsze... Czekam na wasze opinnie, poniżej trochę statystyk.
Puchar Włoch: (9) - rekord
* 1937/38
1 maja 1938 Turyn AC Torino - Juventus 1:3 Bellini (2), D'Odorico, De Filippis
8 maja 1938 Turyn Juventus - AC Torino 2:1 Baldi, Gabetto (2)
----------------------------------------------------------------------------------------
* 1941/42
21 czerwca 1942 Mediolan AC Milan - Juventus 1:1 d. Bellini, Cappello
28 czerwca 1942 Turyn Juventus - AC Milan 4:1 Lushta (3), V. Sentimenti, Boffi
----------------------------------------------------------------------------------------
* 1958/59
10 czerwca 1959 Mediolan Inter - Juventus 1:4 Charles, Cervato (2), Bicicli, Sivori
* 1959/60
18 września 1960 Mediolan Juventus - Fiorentina 3:2 d. Charles, Montuori, Da Costa, aut. Micheli
* 1964/65
29 sierpnia 1965 Rzym Juventus - Inter 1:0 Menichelli
* 1978/79
20 czerwca 1979 Neapol Juventus - Palermo 2:1 d. Chimenti, Brio, Causio
* 1982/83
19 czerwca 1983 Verona Hellas Verona - Juventus 2:0 Penzo, Volpati
22 czerwca 1983 Turyn Juventus - Hellas Verona 3:0 d. P. Rossi, Platini (2)
* 1989/90
28 lutego 1990 Turyn Juventus - AC Milan 0:0 -
25 kwietnia 1990 Mediolan AC Milan - Juventus 0:1 Galia
* 1994/95
7 czerwca 1995 Turyn Juventus - Parma 1:0 Porrini
11 czerwca 1995 Parma Parma - Juventus 0:2 Porrini, Ravanelli
OGÓŁEM
Zwycięstw:
9
Finałów:
5
Zwycięskie lata:
1938, 1942, 1959, 1960, 1965, 1979, 1983, 1990, 1995
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, 22:17 przez Buczus_JuveFan, łącznie zmieniany 1 raz.
- mateelv
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Jak najbardziej jestem za tym pucharem. Dzięki zwycięstwu w nim o ile się nie myle, można sobie zapewnić grę w P.UEFA [?!]
Wydaje mi się, że będziemy w stanie go zdobyć...Tym bardziej z nowymi zawodnikami.
Co do potknięcia z Napoli... wtedy Juve dopiero oswajało się ze wszystkim, to były początki. Jestem pewnien, że w tej chwili Napoli rozbili byśmy do zera. :evil:
Wydaje mi się, że będziemy w stanie go zdobyć...Tym bardziej z nowymi zawodnikami.
Co do potknięcia z Napoli... wtedy Juve dopiero oswajało się ze wszystkim, to były początki. Jestem pewnien, że w tej chwili Napoli rozbili byśmy do zera. :evil:
- TomiQ
- Juventino
Myśle, że jak pójda wzmocnienia to PW powinniśmy zdobyć za rok
a jak nie PW to Scudetto 

Z JUVE od 1996 roku i już na zawsze tak będzie!!!FORZA JUVE!!!Wyciąg z regulaminu:3.f) Należy pamiętać o tym, że w dyskusji atakujemy poglądy, a nie ich autora!
- MeHoweck
- Qualità Juventino
Juve od kilku lat odpuszcza Coppa Italia. Grają rezerwy. W tym sezonie może będzie inaczej, piłkarze będą głodni sukcesów. Na tapecie będą mieli tylko Serie A, więc może pokuszą się o Coppa Italia.
- pan Zambrotta
- Juventino
żeby myśleć o wywalczeniu pucharu, trzeba mieć silną, długą ławkę. My, póki co, mamy okrojony personel. I nie zanosi się na to, że zbudujemy silną ekipę w jeden sezon.
Uważam, że jeszcze nie stać nas na dobry udział zarówno w lidze, jak i pucharze. Trzeba poświęcić się na Serie A.
Jeśli nie znajdziemy sie w pierwszej 4. będzie źle.
Uważam, że jeszcze nie stać nas na dobry udział zarówno w lidze, jak i pucharze. Trzeba poświęcić się na Serie A.
Jeśli nie znajdziemy sie w pierwszej 4. będzie źle.
- Dragon
- Qualità Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Niestety ale to bedzie cięzkie zadanie. Skoroostatnimy laty, kiedy to mieliśmy najsilniejszy sklad w historii, odpadaliśmy, to nie wiem czy teraz będzie inaczej. Ponadto twierdzę, iż skupimy się calkowicie na Serie A, bo nikt sobie nie wyobraża, abyśmy zajeli miejsce niżej 4 (ost. preminowanego grą w el. do LM). Ostanimy laty mieliśmy pecha, od ostatniego triumfu przegraliśmy 3 finały, a spokojnie można było je wygrać, jak chociażby w 2002 r. kiedy to na Delle Alpi z Parmą wygraliśmy 2-1, wtedy Nakata strzelił nam w 90 min. W rewanżu 1-0 dla nich po bramce Juniora, pamiętam jakby to bylo wczoraj :roll: No ale cóż, wiele zależy od tego jak podejdziemy do tych rozgrywek. Chyba jednak będziemy walczyć na 2 frontach, bo na jakiś strat w interttoto się nie zapowiada.

- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Oczywiście,że jesteśmy w stanie zdobyć ten puchar.Ba,jestem wręcz przekonany,że możemy powalczyć o Scudetto.Ten objawiający się u wszystkich pesymizm nie jest uzasadniony i jest bezpodstawny.Juve na pewno solidnie się wzmocni i będzie miało jednego bardzo ważnego asa w rękawie-determinację i koncentrację nawet z najsłabszymi przeciwnikami-asa,którego zdobyliśmy w niższej klasie rozgrywkowej.
Gigi,resta!!!!!!!!!!
Gigi,resta!!!!!!!!!!
- TomiQ
- Juventino
co racja to racja .... ładnie powiedziane!!mrozzi pisze:będzie miało jednego bardzo ważnego asa w rękawie-determinację i koncentrację nawet z najsłabszymi przeciwnikami-asa,którego zdobyliśmy w niższej klasie rozgrywkowej.
Z JUVE od 1996 roku i już na zawsze tak będzie!!!FORZA JUVE!!!Wyciąg z regulaminu:3.f) Należy pamiętać o tym, że w dyskusji atakujemy poglądy, a nie ich autora!
- Mati
- Juventino
W poprzednich latach graliśmy pod presją sukcesów zarówno na arenie europejskiej jak krajowej (scudetto).Z tamtym składem trzeba było walczyć o pierwsze miejsce, bo drugie było porażką.Teraz czwarte miejsce będzie sukcesem, a w LM nie gramy, więc coś czuję że powalczymy w pucharku.
Oczywiście liczę, że zbudujemy konkurencyjną drużynę do walki o czołówkę Serie A
Oczywiście liczę, że zbudujemy konkurencyjną drużynę do walki o czołówkę Serie A
- _Jah
- Juventino
W nadchodzącym sezonie będziemy "zwolnieni" z rywalizacji w europejskich pucharach, dlatego w Coppa Itallia powinniśmy się w pełni zaangażować. Jednakże nadrzędnym celem pozostaje liga.
Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
- M.
- Juventino
To była inna sytuacja. Puchar Włoch traktowany było po macoszemu. Teraz to wielka szansa.Ti_Amo_Juventus_Dragon pisze:Niestety ale to bedzie cięzkie zadanie. Skoroostatnimy laty, kiedy to mieliśmy najsilniejszy sklad w historii, odpadaliśmy, to nie wiem czy teraz będzie inaczej.
Jestem za tym, aby skupić wszystkie siły na Pucharze Włoch, jeśli przy okazji nie zaniedbamy ligi (4 miejsce to absolutne minimum). Szansa gry w europejskich pucharach i trzecia gwiazdka to coś, o co warto się starać. Ale Serie A to nadrzędny cel!
:roll:
- DamKam
- Juventino
Widać, że zdania na temat naszego zaangażowania w przyszłoroczny PW są dość podzielone
Jeżeli o mnie chodzi, to ja bym nie miał nic przeciwko, żeby tym razem Juventus potraktował poważniej te rozgrywki. Tym bardziej, jeżeli wygrana w Coppa Italia daje możliwość gry pucharze UEFA :!: Choć z drugiej strony, zdaje sobie sprawę, iż nasz cel numer 1 na przyszły sezon to jak najwyższa lokata w Serie A 

- darel
- Juventino
Ciężko się wypowiadać w tej kwestii. Nie znamy jeszcze składu, jakim będziemy dysponować w przyszłym sezonie.
To Deschamps (o ile dalej będzie trenerem) najlepiej będzie wiedzieć, w jakiej dyspozycji znajdują się zawodnicy i na ile starczy im sił.
Dla mnie sprawa jest prosta, jeśli zaangażowanie się w zdobycie Pucharu Włoch, miałoby utrudnić zajęcie miejsca w pierwszej 4 Seria A, to nie ma mowy. Priorytet, to Liga Mistrzów za 2 lata.
Natomiast jeśli zawodnicy będą w stanie z powodzeniem walczyć na dwóch frontach, to jak najbardziej można powalczyć o Puchar Włoch i o srebrną gwiazdkę.
To Deschamps (o ile dalej będzie trenerem) najlepiej będzie wiedzieć, w jakiej dyspozycji znajdują się zawodnicy i na ile starczy im sił.
Dla mnie sprawa jest prosta, jeśli zaangażowanie się w zdobycie Pucharu Włoch, miałoby utrudnić zajęcie miejsca w pierwszej 4 Seria A, to nie ma mowy. Priorytet, to Liga Mistrzów za 2 lata.
Natomiast jeśli zawodnicy będą w stanie z powodzeniem walczyć na dwóch frontach, to jak najbardziej można powalczyć o Puchar Włoch i o srebrną gwiazdkę.
na zawsze wierni turyńskiej drużynie
- Simi
- Qualità Juventino
Wydaje mi sie ze jesli sie skupimy nad Scudetto to mozemy w ewentualnosci powalczyc o PW.Bedziemy miec nowych zawodnikow,ktorzy beda chcieli wygrywac wszystko za wszelka cene.
Oby letnie mercato bylo dla nas owocne :p :twisted:
Oby letnie mercato bylo dla nas owocne :p :twisted: