Zawisza Bydgoszcz wycofał się z II ligi

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Tito81

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 lutego 2007, 17:23

Zarząd drugoligowego Zawiszy Bydgoszcz zdecydował o wycofaniu zespołu z rozgrywek II ligi. Powodem tej decyzji jest atmosfera wokół drużyny związana z aferą korupcyjną.

źródło

Rozpoczynam ten temat, bo to co się dzieje z Zawiszą w ostatnim czasie przerasta ludzkie pojęcie.
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat (nawet jeśli tak jak ja, nie jesteście kibicami Zawiszy czy Kujawiaka).
Wiem, że wielu kibiców z Bydgoszczy nie uznawało tzw ZAWISZY (2), czyli zespołu, który powstał po przejęciu Kujawiaka Włocławek. Co prawda w historii futbolu, miały już miejsce fuzje, połączenia klubów. Jednak w tym wypadku wyglądało to tak, jakby Zawisza kupiła sobie miejsce w wyższej lidze. No i jeszcze fakt istnienia dwóch klubów o nazwie "Zawisza Bydgoszcz". Jeden gra w 4. lidze, a drugi w 2. lidze. Wszystko to strasznie zagmatwane.
No i teraz taka bomba. Zarząd po prostu wycofał klub z rozgrywek. Różnie to jest tłumaczone, ale znów czuje się tu wpływ czynników ,,pozasportowych".
Naprawdę nie chciałbym, żeby coś podobnego spotkało mój ukochany klub i współczuję kibicom Zawiszy.

Piotrekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2007, 17:36

Kibiców tej 'drugiej' Zawiszy która została wycofana było raczej niewielu,z tego co wiem bojkotowali oni mecze tej drużyny(raz nawet było porozrzucane szkło na murawie aby mecz się nie odbył).
Jestem ciekawy równiez czy trener Zawiszy Baniak nie jest zamieszany w jakies afery,który to jest takim specem od awansów.

Nie chce się rozpisywać na ten temat,ponieważ nie jestem kibicem Zawiszy i nie wiem za bardzo co tam się dokładnie działo,ale coś tu jest nie tak skoro lider drugiej ligi z powodu złej atmosfery wycofuje się z rozgrywek,troche banalne wytłumaczenie-moim zdaniem.

Juve fan
Slim

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2007, 17:45

Moim zdaniem dobrze sie stalo ze wycofali klub. W Bydgoszczy bylo wiele protestow kibicow gdy powstal ZAWISZA 2. Osobiscie nigdy nie uznawalem tego klubu. Dla mnie Zawisza jest tylko jeden. Kibice sie podzielili na dwa klubu, tlukli sie po osiedlach, ciagle interwencje policji, brat byl w stanie zabic brata za to ze ten kibicuje ZAWISZY 2 ligowemy a nie IV... masakra...

Wycofanie klubu z rozgrywek jest dobrym posunieciem. Moze Zawisza to nie jest wielki klub w obecnych czasach, ale kiedys byl bardzo dobry. Chociazby postac Bonka w historii tego klubu jest uwieczniona.

Zal mi tego ze Zawisza tak cienko przedzie ale licze na to ze jeszcze kiedys zobacze ich w pierwszej lidze... Chociaz z takim zarzadem i takim budzetem nie predko to bedzie. Prawda jest taka ze Zawisze zniszczylo WOJSKO bo byl to klub Wojskowy. Wojsko sobie przehulało caly budzet wydawali na niepotrzebne inwestycje, czesto lewe lub na wlasne potrzeby. Przykra sprawa...

Badz co badz.. w moim sercu Zawisza zawsze bedzie miala miejsce.

Pawełek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2007, 18:14

Slim pisze:Moim zdaniem dobrze sie stalo ze wycofali klub. W Bydgoszczy bylo wiele protestow kibicow gdy powstal ZAWISZA 2. Osobiscie nigdy nie uznawalem tego klubu. Dla mnie Zawisza jest tylko jeden. Kibice sie podzielili na dwa klubu, tlukli sie po osiedlach, ciagle interwencje policji, brat byl w stanie zabic brata za to ze ten kibicuje ZAWISZY 2 ligowemy a nie IV... masakra...
Tu się z Tobą nie zgodze. Przesadziłeś mówiąc że brat byłby w stanie zabić brata za to, że kibicuje temu tworowi - Zawiszy S.A. Osobiście jestem wiernym kibicem IV - ligowego Zawiszy, ale ja, jak i wszyscy chodzący na IV lige, zabić swego brata za takie coś.
Slim pisze:Wycofanie klubu z rozgrywek jest dobrym posunieciem. Moze Zawisza to nie jest wielki klub w obecnych czasach, ale kiedys byl bardzo dobry. Chociazby postac Bonka w historii tego klubu jest uwieczniona.

Zal mi tego ze Zawisza tak cienko przedzie ale licze na to ze jeszcze kiedys zobacze ich w pierwszej lidze... Chociaz z takim zarzadem i takim budzetem nie predko to bedzie. Prawda jest taka ze Zawisze zniszczylo WOJSKO bo byl to klub Wojskowy. Wojsko sobie przehulało caly budzet wydawali na niepotrzebne inwestycje, czesto lewe lub na wlasne potrzeby. Przykra sprawa...

Badz co badz.. w moim sercu Zawisza zawsze bedzie miala miejsce.
I tutaj przytoczę kawałek piosenki kibiców IV ligwoego Zawiszy.

" Nadejdzie wiosna i lepsze czasy, kiedy Zawisza z Bydgoszczy wróci do ekstraklasy ! "

Głęboko wierzę w nasz wielki powrót i ponowną walkę o najwyższe cele.

Cieszę się, że wszyscy PRAWDZIWI kibice w Bydgoszczy wytrwaliśmy w walce o nasz klub i teraz jesteśmy z tego niezmiernie dumni.

IV LIGOWI ALE HONOROWI !

Zawisza Jest Jeden - IV Ligowy ! Nie Dla Złodziei Z Hydrobudowy ![/b]

Sky is the limit!
Asta#8

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2007, 18:44

Piotrekk pisze:Kibiców tej 'drugiej' Zawiszy która została wycofana było raczej niewielu,z tego co wiem bojkotowali oni mecze tej drużyny
Nie chce teraz jakiś wojen itp, ale np. na meczu z Jagiellonią było 8 tyś kibiców, a IV ligę chodzi ok. 500.

Pawełek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2007, 23:25

Asta#8 pisze:
Piotrekk pisze:Kibiców tej 'drugiej' Zawiszy która została wycofana było raczej niewielu,z tego co wiem bojkotowali oni mecze tej drużyny
Nie chce teraz jakiś wojen itp, ale np. na meczu z Jagiellonią było 8 tyś kibiców, a IV ligę chodzi ok. 500.
Pozwole sobie zauważyć, że 7,5 tys. to zwykłe "pikniki", 300 osób wcześniej chodziło na IV lige, a pozostałe 200 udaje wielkich, wiernych kibiców hydro.

Sky is the limit!
Slim

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 00:03

Camoranesi16 pisze: Tu się z Tobą nie zgodze. Przesadziłeś mówiąc że brat byłby w stanie zabić brata za to, że kibicuje temu tworowi - Zawiszy S.A.
Tu nie ma co sie zgadzac, to byl fakt. Tylko sprawa nie zostala naglosniona przez media. Ale znam taki przypadek... niestety.... [']
Camoranesi16 pisze: Zawisza Jest Jeden - IV Ligowy ! Nie Dla Złodziei Z Hydrobudowy ![/b]
Podpisuje sie pod tym rekami i nogami ;] i wiernie bede czekal na powrot do Ekstraklasy, chocby mialo to trwac bardzo dlugo...

Tito81

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 19:53

Czyli jak rozumiem większość z Was - kibiców Zawiszy, nie zmartwiło się tą decyzją o zawieszeniu 2-go ligowego zespołu?
Mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że drugoligowy Zawisza nadal by istniał. Awansują do Ekstraklasy, zdobywają mistrzostwo. Co Wy na to? Nie jesteście kibicami tworu Hydro, ale przecież byłaby to ZAWISZA BYDGOSZCZ - Wasz klub!
Może się mylę. Jest to dla mnie na tyle chora sytuacja, że nie potrafię do końca wczuć się w rolę kibica takiego klubu.

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 20:04

Tito81 pisze:Ale przecież byłaby to ZAWISZA BYDGOSZCZ - Wasz klub!
Zawisza jest jeden, IV ligowy...

Doskonale znam tą sytuację. Już pamiętam podobne incydenty za istnienia Kujawiaka, który już we Włocławku nie miał łatwego życia więc uciekł do Bydgoszczy. Ponoć jeszcze jak grali we Włocławku to narobili przekrętów. Z resztą, o tej sytuacji, można by pisać długo. Kujawiaka nie nawidziłem od zawsze, więc "Zawiszy"z drugiej ligi równiez, bo to ten sam zespół. Wykorzystali jedynie nazwę "Zawisza" do zdobycia fanów... To jest chore...

Braci się nie traci, Zawisza & Włocłavia.
Nigdy nie zginie, Zawisza nigdy nie zgnie!

Bubu1899

Milanista
Milanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 20:20

Tito81 pisze:Czyli jak rozumiem większość z Was - kibiców Zawiszy, nie zmartwiło się tą decyzją o zawieszeniu 2-go ligowego zespołu?
Mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że drugoligowy Zawisza nadal by istniał. Awansują do Ekstraklasy, zdobywają mistrzostwo. Co Wy na to? Nie jesteście kibicami tworu Hydro, ale przecież byłaby to ZAWISZA BYDGOSZCZ - Wasz klub!
Po 1 nikt ich nie zawiesil tylko prezes (nakradl nakupowal a teraz po ostatnich aresztowaniach narobil w gacie i uciekac chce) wycofal klub z rozgrywek. Dosc znaczaca roznica.
Po 2 to nie wygrałaby prawdziwa Zawisza tylko jakiś twór powstaly z kujawiaka i czegos tam :)

Milano siamo noi!
Polakom gratulujemy Milan Club Polonia!
Obrazek
Tito81

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 22:26

Bubu1899 pisze:Po 1 nikt ich nie zawiesil tylko prezes (nakradl nakupowal a teraz po ostatnich aresztowaniach narobil w gacie i uciekac chce) wycofal klub z rozgrywek. Dosc znaczaca roznica.
Zawiesił, wycofał - CO ZA RÓŻNICA?! Wiadomo o co chodzi. Wiem, że nikt ich nie zawiesił, tak jak zawiesza się kluby za karę, bo coś tam zrobili (dowód na to jest w pierwszym poście w tym temacie).
Poza tym jakby Zawisza (2) zdobyłaby mistrzostwo, to chcesz czy nie w annałach zostałoby to zapisane jako mistrzostwo ZAWISZY BYDGOSZCZ, a nie KUJAWIAKA I CZEGOŚ TAM. Ale to tak na marginesie skoro już się czepiamy szczegółów.

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 22:44

Tito81 pisze:Poza tym jakby Zawisza (2) zdobyłaby mistrzostwo, to chcesz czy nie w annałach zostałoby to zapisane jako mistrzostwo ZAWISZY BYDGOSZCZ, a nie KUJAWIAKA I CZEGOŚ TAM. Ale to tak na marginesie skoro już się czepiamy szczegółów.
Skoro zostało by zapisane takie mistrzostwo Zawiszy to odpowiedz mi na pytanie, jak zespół z IV ligi mógłby zdobyć mistrzostwo? Jeśli doszłoby do takiego czegoś, to zostało by one zapisane Zawiszy Bydgoszcz II.

Bartas_01

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 23:05

popatrz na takim przykladzie JUventus jest w serie b. Klub ktorego nie lubisz czyli zalozmy Inter ma ciezka sytuacje itp dogaduje sie z Juventusem i graja pilkarze interu pod nazwa juventus w koszulkach Juventusu a nasi siedza w serie b... ktoremu klubowi kibicujesz?? temu z serie a czy z serie b?? logiczne ze bedziesz zawsze wiernym fanem prawdziwego Juventusu.

Wiem ze przyklad podalem glupi i nierealny tylko chcialem mniej wiecej obrazowo Ci przedstawic jak to wyglada w Bydgoszczy. i dlaczego kibice sie tak buntuja. Pozdro

Viking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 03 lutego 2007, 23:07

Bylem na meczu Polska - Finlandia w Bydgoszczy i stalem tuz za tymi kibicami (Zawiszy IV ligowej) i balem sie ze zaraz sie rzuca na trybuny... Chore zeby na meczu rerezentacji wykrzykiwac obrazliwe hasla... popsuli cala atmosfere.. Moze mieli slusznosc, cenie takiech kibicow ktorzy zostana ze swoja druzyna nawet gdy gra w IV lidze a nie kibicuja tej II ligowej ale na meczu kadry wyrazac swoje niezadowolenie to juz przesada. Ciesze sie ze wycofali sie z rozgrywek wieksze szanse na awans bedzie miala Lechia Gdansk :)

Pawełek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2007, 07:30

Szymek pisze:
Tito81 pisze:Poza tym jakby Zawisza (2) zdobyłaby mistrzostwo, to chcesz czy nie w annałach zostałoby to zapisane jako mistrzostwo ZAWISZY BYDGOSZCZ, a nie KUJAWIAKA I CZEGOŚ TAM. Ale to tak na marginesie skoro już się czepiamy szczegółów.
Skoro zostało by zapisane takie mistrzostwo Zawiszy to odpowiedz mi na pytanie, jak zespół z IV ligi mógłby zdobyć mistrzostwo? Jeśli doszłoby do takiego czegoś, to zostało by one zapisane Zawiszy Bydgoszcz II.
Zostałoby to zapisane jako Zawisza Bydgoszcz S.A. bo tak brzmi pełna nazwa tej drużyny.

Sky is the limit!
ODPOWIEDZ