Czemu Juventus jak Barcelona nie inwestucje w młodzież?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Papa Roach 17

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 13:56

Ostatnimi czasy zauważyłem na ligamistrzow.com news o tym jak Laporta ( boss Barcelony ) wypowiedział sie na temat młodziezy w swoim klubie a konkretnie o podkradaniu jego młodych talentow przez kluby z Anglii.
I tu rodzi sie pytanie...
czemu Juventus nie zainwestuje jak Barcelona ( 7 mln € ) lub wiecej w szkolenie swojej młodzieży?
Primavera Juve wygrywa młodzieżowe mistrzostwa Włoch, a na ławce nigdy nie zasiadzie jej przedstawiciel.
Sytuacja zmieniła by sie gdyby trenerem był by Deschamps, ale to juz inna sprawa.
Kazdy zyczy sobie miec młody silny skład jak np Ajax, ale nikt tym młodym nie daje szans.
Młodzi sa coraz lepsi jesli sie nimi dobrze kieruje. A tak to beznadziejne wypozyczenia i chłopcy czuja sie oszukani itp.
Trzeba zaczac inwestowac w zdolna i glodna sukcsów mlodziez.
Mam nadzieje, ze choc kilka osob z tego forum sie ze mna zgodzi.

PABLO

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 14:33

ja wychodze z takiego zalozenia ze mlody lepszy to jest taki rooney,ch ronaldo, diego a te nasze wywloki z primavery to oni sa moze i dobzi ale na swoja lige :P

bociu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 14:43

PABLO pisze: blablabla a te nasze wywloki z primavery to oni sa moze i dobzi ale na swoja lige :P
Pewnie. Wywłoki, stracence i beztalencia graja w primaverze najlepszego włoskiego klubu. Trzeba ich wychlostac i sprzedac do Catanzaro z doplata...

NOI VOGLIAMO LA VERA JUVE!
hara

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 14:46

Wiecie czemu ? Bo Capello jest naszym trenerem... i nie dlatego, że jest złym trenerem, tylko dlatego, że on wiąże się z Juve na 2-3 lata i chce być przez ten czas na szczycie, on nie wiąże swojej przyszłości z Juve, dlatego nie opłaca mu się zajmowanie młodzieżą, lepiej ściągnąć kogoś pewnego, światowej klasy, który zapewni mu wysoki poziom przez te 2 sezony w Juve... oto cały powód... Taki Wenger siedzi w Arsenalu 10 lat i wiąże dalszą przyszłość z nim, albo Fergusson i stawiają na młodzież, bo wiedzą, że za kilka lat będą mieli z niej pożytek...

Capo di tutti capi
Pilekww

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 15:01

Wiecie czemu bo nie ma dżemu! Nikt nie wie dlaczego! Moze Capello nie chce stawiac na młodzież a może Moggi mu nie dawał takiego opcji (teraz Lucka nie ma to może się coś zmieni :) ).
Ja osobiście uważam, że Capello mógłby częściej korzystać z usług młodych utalentowanych graczy jednak od takich w Juve sie nie roi. Czy jest w naszej drużynie zawodnik w wieku 19 lat który jest ogromnie utalentowany. Arsenal ma Fabregasa, Real Roninha(ale oni sie nie liczą bo nie potrafią go wykorzystac :lol: ).
Mysle ze na naszego trenera nie ma co zwalać bo u nas nie ma takiego super zawodnika, chyba zeby pogrzebać w Promaverze ale jakos nie zauwazyłem tam jakiegoś bożka :roll:

PS Jest Palladino, Volpato może jak wrócą z wypozyczenia to ich trochę popróbuje.

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
Pablito

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 15:19

Na Capello nie gadajcie bo nie przypominam sobie żeby za Lippiego czy Ancellotiego było inaczej.Moim zdaniem Juve jest znakomitym zespołem z świetnymi graczami i bardzo trudno jest przebić sie młodym do pierwszego składu.

hara

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 15:36

Pablito pisze:Na Capello nie gadajcie bo nie przypominam sobie żeby za Lippiego czy Ancellotiego było inaczej.Moim zdaniem Juve jest znakomitym zespołem z świetnymi graczami i bardzo trudno jest przebić sie młodym do pierwszego składu.
Najprostszy przykład na świecie... Alessandro Del Piero :)

Capo di tutti capi
mateo369

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 15:39

bo moim zdaniem juve podobnie jak real(tylko może nie aż w tak dużym stopniu) stawia na gwiazdy a żeby to zmienić to jest chyba tylko jedna możliwość- juve w serie b- ale to raczej niemożliwe

"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
Pawel_GL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 16:03

hara pisze:
Pablito pisze:Na Capello nie gadajcie bo nie przypominam sobie żeby za Lippiego czy Ancellotiego było inaczej.Moim zdaniem Juve jest znakomitym zespołem z świetnymi graczami i bardzo trudno jest przebić sie młodym do pierwszego składu.
Najprostszy przykład na świecie... Alessandro Del Piero :)
Dodam jeszcze: Alessio Tacchinardi, Gianluca Zambrotta, Alessandro Birindelli i reszta "starej gwardi".. Zaden nie miał więcej niż 24 lata jak przychodził.

Capello ma prawo zażyczyć sobie jakiegoś zawodnika, a zarząd ma mu takiego zawodniaka sprowadzać. Gdyby chciał mieć jakiegoś młodego i dobrego kopacza, to by takiego niewątpliwie dostał. (patrz: cała ta afera z Cristiano Ronaldo, choć byłem i jestem jego przeciwnikiem to jest to jednak młodziak) Ale nie życzy sobie takowych i nie zapowiada się by zażyczył, więc musimy akceptować skład Juventusu takim jakim jest. I ja nie miałbym nic przeciwko temu, że w Juve nie ma jakiegoś hipermłodego geniusza pokroju Teveza, Torresa czy kogoś podobnego, pod warunkiem że każdy z zawodników pokazywałby klasę i ochotę do gry. A z tym róznie niestety bywało...

Obrazek
Obrazek
JuvePavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 16:13

Juve jest drużyną składającą sie z piłkarzy z doświadczeniem I tak zostanie, chociaż może zbiegiem lat kiedy piłka jest coraz szybsza
bedzie trzeba odmładzać skład. Barcelona ma w swoim składzie wielu młodych zawodników a to dla tego że liga Hiszpańska jest bardzo dynamiczna szybka zespoły opierają się na młodych a nie doświadczonych piłkarzach. Pomyślcie sobie jak w Barcelonie grał Vieira badz Emerson.

juveman7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 21:35

Myślę że Juve przyzwyczaiło się do pewnego stylu pozyskiwania zawodników. Wychwytują weteranów z europy, którzy się ograli w swoich drużynach i byli filarami swoich jedenastek. Włodarze Juve woleli stawiać na rutynę i doświadczenie, które popełniało mniej błędów i prowadziło dorosłą piłkę. Juve trzymało się pewnych ustalonych zasad wg. których się kierowało odnośnie spraw tranferowych.
Może teraz po zmianie triady coś się zmieni, bo dobrze wiemy że piłkę nożną podbijają młodzi piłkarze.

...kiedyś przyjdzie prawdziwy deszcz i zmyje cały ten gnój...
morfeuszrejowiec

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2006, 21:53

Moje zdanie jest takie - Capello boi sie o to, ze jak postawi na młodziez i ona sie nie sprawdzi, to straci swoją reputację. Mimo wszystko mysle ze warto na nich postawic, szczegolnie na Reja Volpato!

wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2006, 09:48

hara pisze:Wiecie czemu ? Bo Capello jest naszym trenerem... i nie dlatego, że jest złym trenerem, tylko dlatego, że on wiąże się z Juve na 2-3 lata i chce być przez ten czas na szczycie
Tu się zgodzę w 100%. Ale także jest wielka różnica pomiędzy zespołami [klubami] w Anglii i we Włoszech, a dlaczego? Bo w Anglii, jeśli nawet drużyna przegra parę razy trener ma jeszcze szanse pozostać w klubie na dłużej. We Włoszech sprawa jest tak samo prosta jak chodź by w Polsce, raz przegrana, dwa przegrana, trzy przegrana i wyjazd z klubu. A więc w takim systemie nie da się budować zespołu z myślą o przyszłości i kluby potrzebują gwiazd na szybko. Powodem takich zachować są oczywiście bardzo energiczni prezesi klubów włoskich, którzy nie potrafią zrozumieć, że można jeszcze dużo zmienić zostawiając trenera na „stołku”.
Pablito pisze:Na Capello nie gadajcie bo nie przypominam sobie żeby za Lippi’ego czy Ancellotiego było inaczej
Młodzi tam grali, tylko ty tego nie widzisz. Obecni Juventini zagranicą lub klubowi, parę lat temu byli bardzo młodzi. Pessotto, Birindelli czy Del Piero za ery Lippiego około 10 lat temu byli jak „młode ziółka”, mieli koło 23 lat i grali w składzie. Dziś mamy taką sytuacje z Balzarettim, Chellinim i Ibrą, więc jest możliwe u nas grające młode pokolenie, ale musi ono grać coś więcej niż „Primavera”.
Pawel_GL pisze:Dodam jeszcze: Alessio Tacchinardi, Gianluca Zambrotta, Alessandro Birindelli i reszta "starej gwardi".. Zaden nie miał więcej niż 24 lata jak przychodził
A’la Włoski, widzę tutaj się zgadzamy.

Pilekww pisze: Real Roninha
Robinho…
Pilekww pisze: pogrzebać w Promaverze
W Primaverze…

Alexinhio.10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2006, 10:16

Pilekww pisze:Wiecie czemu bo nie ma dżemu! Nikt nie wie dlaczego! Moze Capello nie chce stawiac na młodzież a może Moggi mu nie dawał takiego opcji (teraz Lucka nie ma to może się coś zmieni :) ).
Ja osobiście uważam, że Capello mógłby częściej korzystać z usług młodych utalentowanych graczy jednak od takich w Juve sie nie roi. Czy jest w naszej drużynie zawodnik w wieku 19 lat który jest ogromnie utalentowany. Arsenal ma Fabregasa, Real Roninha(ale oni sie nie liczą bo nie potrafią go wykorzystac :lol: ).
Mysle ze na naszego trenera nie ma co zwalać bo u nas nie ma takiego super zawodnika, chyba zeby pogrzebać w Promaverze ale jakos nie zauwazyłem tam jakiegoś bożka :roll:

PS Jest Palladino, Volpato może jak wrócą z wypozyczenia to ich trochę popróbuje.
A Fabregas już na samym początku był zaje...?? Nie! Trzeba dać szanse młodemu zawodnikowi i albo ją wykrozysta albo nie.Napewno jest u nas jakiś zawodnik który jakby otrzymał szanse to by ją wykorzystał ale jak tych szans siene idaje no to wiesz...Zresztą Primavera nie wygrywała by tylu tytułów jeśli miała by słabych nieutalentowanych zawodników - proste

Kuben

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2006, 10:18

A jak by tak sciagnac jakiegos trenera z Anglii do Turynu. Wloski zobacz, teraz mamy nowu zarzad wiec jest okazja pozmieniac pare rzeczy. Niech Capello pojedzie sobie do tego Realu niech potrenuje tam te gwiazdeczki i niech z Juve nie robi tak samo, bo on widzi chyba tylko tak prawdziwy zespol. A wracajac do sedna sprawy, mamy nowu zarzad i jak by przyszedl nowy trener np. z Anglii to po pierwszych niepowodzeniach odrazu nie musieli by go zwalniac i mysle za pare lat pilka Juve by sie mysle bardzo zmienila... zapewne kupilibysmy paru mlodych zawodnikow, bylby inny styl gry.. i nie wiem czy nie odstawalibysmy innym druzyna Serie A w tym. Jak dobrze wiemy pilka w Anglii jest szybka, pare podan i jestes pod bramka... a we wloskiej jest odwrotnie... dluga mozolna gra powolne przesuwanie sie podpole karne przeciwnikow albo dluga pilka z obrony na napastnikow(chociaz nie jest tak zawsze i zapewne bedziecie sie klocic :smile: )Mogli bysmy tym zaskoczyc innych... szybkie akcje!. Szybcy napastnicy + dokladnie podajacy pomocnicy + obrona ktora nie boi sie kontr = mieszanka wybuchowa w Serie A :-D . W/G mnie tylko tego nam trzeba :prochno: PzDr ! :)

Fiat 126p - Prawie jak Bugatti
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
ODPOWIEDZ