Matura 2006
- Marcin_FCJ
- Juventino
Tak tak, część z nas już w maju 2006 przystąp do matury. W tym i ja, pierwszą ważną decyzję musimy podjąć już teraz. Mamy tydzień by wybrać temat na prezentacje z polskiego i miesiąc na wybranie przedmiotów jakie zdawać będziemy.
Tematy z polskiego na ustną maturę można pobrać z tąd: www.fl.webd.pl/Matura.zip
Ja jak narazie nie wiem jaki wybrać, może ktoś kto miał matur rok temu miał jakiś z tematów i może pomóc?
Jak narazie ja poważniej rozpatruje dwie pozycje. Mianowicie:
Mafia w literaturze i filmie - przedstaw na celowo dobranych przykładach (Tutaj proszę Was o podanie filmów i książek związanych z tematem. Moim idealnym wzorcem będzie tu pczywiście "Ojciec Chrzestny" ale oczywiście chciałbym też inne przykłady. Nadaje sie chyba np. Pulp Fiction )
Język komentarzy sportowych, scharakteryzuj zjawisko na wybranych przykładach (wiem, że to było rok temu. Ma ktoś pomysł jakdo tego podejść? )
Język współczesnej reklamy. Scharakteryzuj na wybranych przykładach.
Są też inne tematy jakie biorę pod uwagę ale te wysunęły się zdecydowanie na prowadzenie.
Tematy z polskiego na ustną maturę można pobrać z tąd: www.fl.webd.pl/Matura.zip
Ja jak narazie nie wiem jaki wybrać, może ktoś kto miał matur rok temu miał jakiś z tematów i może pomóc?
Jak narazie ja poważniej rozpatruje dwie pozycje. Mianowicie:
Mafia w literaturze i filmie - przedstaw na celowo dobranych przykładach (Tutaj proszę Was o podanie filmów i książek związanych z tematem. Moim idealnym wzorcem będzie tu pczywiście "Ojciec Chrzestny" ale oczywiście chciałbym też inne przykłady. Nadaje sie chyba np. Pulp Fiction )
Język komentarzy sportowych, scharakteryzuj zjawisko na wybranych przykładach (wiem, że to było rok temu. Ma ktoś pomysł jakdo tego podejść? )
Język współczesnej reklamy. Scharakteryzuj na wybranych przykładach.
Są też inne tematy jakie biorę pod uwagę ale te wysunęły się zdecydowanie na prowadzenie.
Ostatnio zmieniony 07 września 2005, 00:13 przez Marcin_FCJ, łącznie zmieniany 2 razy.
- alex_pl
- Juventino
MarcinQ jesli chodzi o jezyk komentatorow to ja mialem cos podobnego a mianowicie- "frazeologia dziennikarstwa sportowego" nie chwalac sie otrzymalem za ten temat 100 % i tobie rowniez radze wybrac jezykowy, ktorym sie interesujesz i z ktorego cie nikt nie zagnie zadnym pytaniem.Jesli chodzi o temat z literatury to juz nie jest tak rozowo z tego co wiem-ale oczywiscie to twoj wybor i zycze ci abys dobrze wybral bo zdac napewno zdasz
jesli chcesz wiedziec wiecej na ten temat ktory ja zdawalem to daj znac na prv msg
POZDRAWIAM

- _Jah
- Juventino
Nie bądź głupi, człowieku, nie pisz tej pracy samodzielnie. Olej system. Przekaż pracę jakieś nauczycielce, przeczytaj książki na których oparta będzie owa praca i zgarnij 20 punktów. Nie zwlekaj z tym, systematycznie działaj, abyś nie obudził się za późno. Pokochaj swój temat, wyluzuj się i gadaj z pasją do mumii z zielonego stolika. Chcesz się wykazać? może trafisz na pisemnej w temat, wtedy sie wykażesz. Teraz kombinuj kogoś, kto Ci to napiszę, albo chociaż wypunktuje, abyś według planu to skleił. Powodzenia. I pamiętaj, masz zdobyć 20 punktów.
Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
- gorczas
- Juventino
I jaMarcin_FCJ pisze:Tak tak, część z nas już w maju 2006 przystąp do matury. W tym i ja
:shock: My mamy czas do końca września na wybranie tematu.Mamy tydzień by wybrać temat na prezentacje z polskiego
Jeśli dobrze policzyłem to macie 100 tematów, a w naszej szkole na takowej liście jest bodajże 191 tematów...Tematy z polskiego na ustną maturę można pobrać z tąd: www.fla.webd.pl/Matura.zip
Także przychylam się do prośby do zeszłorocznych maturzystów o jakieś wskazówki (albo jakieś przykładowe wypowiedzi...) lub cokolwiek innego co pomogłoby w przygotowaniu wypowiedzi
I powodzenia dla wszystkich tegorocznych maturzystów

PozdrQ
- ForzaJuve_Adam
- Juventino
U mnie w szkole jest ponad 400.... aszzzz to nasze szkolnictwo... każdy mówi co innego...Jeśli dobrze policzyłem to macie 100 tematów, a w naszej szkole na takowej liście jest bodajże 191 tematów...
I dlatego mam do was pytanie...:
Jak to w koncu jest z tymi poziomami na maturze?? Bo moja "kochana" wychowawczyni niestety jeszcze nie wie..... :evil: , a kazdy ze najomych mowi co innego...
Jedni mówią, że mam do dyspozycji 3 przedmioty do zdania na poziomie podstawowym, a reszte jeżeli chce, muszę zdawać na rozszerzonym. Inni znowu mówią, że każdy dodatkowy przedmiot musze zdać na rozszerzeniu. Ja juz jestem głupi....
Mam zamiar zdawać:
Polski - podstawowy
Angielski -rozszerzony ale tylko pisemny
Matma (jako przedmiot wybrany) - rozszerzona
Chemia (jako dodatkowy) - podstawowa
WOS (też dodatkowy) - podstawowy
I teraz niech mi ktoś odpowie czy mogę tak zdawać... Bo ja nie wiem...
PS. Ministerstwu gratulujemy nowej matury.... a właściwie tego całego zamotania... :evil: [/code]

- Alessandro
- Juventino
Ja też zdaje maturę w 2006 no i za różowo nie jest. Powiem Ci że jeśli chodzi o przedmioty to te trzy podstawowe możesz pisać na podstawowym bądź rozszerzonym ale przedmioty dodatkowe możesz pisać TYLKO na poziomie rozszerzonym - to jest pewne. Następna sprawa to taka że na samej maturze możesz się zdecydować czy bedziesz pisał rozszerzona czy też nie (jeśli chcesz to wracasz po przerwie do sali). Temat z polaka mozesz wybrać do końca września. Na razie tyle a jakby ktoś coś później dopisze to zrobie edita i uzupełnie ten post o swoją wiedzę odnośnie danego zagadnienia.
- ForzaJuve_Adam
- Juventino
I tu Cię zaskoczę, bo w tym roku wprowadzono przepis, że uczeń już na początku września musi zadeklarować jaki poziom zdaje... I to też jest mała paranoja...Następna sprawa to taka że na samej maturze możesz się zdecydować czy bedziesz pisał rozszerzona czy też nie (jeśli chcesz to wracasz po przerwie do sali)

- yanek juve
- Juventino
mam pytanie :
Temat muszę wybrać z tych, które mi podadzą czy sam mogę sobie wymyślić?
Temat muszę wybrać z tych, które mi podadzą czy sam mogę sobie wymyślić?
- kornknot
- Qualità Juventino
yanek juve mozesz dac swojapropozycje tematu ale nie wiadomo czy nie zostanie ona odrzucona.
ForzaJuve_Adam radze Ci zdawac wszystko na poziomie rozszerzonym poniewaz najczesciej uczelnie sumuja punky z obu poziomow i gratis dostaniesz chociazby 5 a to czasami decyduje o tym czy sie dostaniesz na studia czy nie. Nic nie tracisz procz chwili czasu a mozesz na prawde duzo zyskac zwlaszcza na scislych uczelniach gdzie jest duzo kierunkow
ForzaJuve_Adam radze Ci zdawac wszystko na poziomie rozszerzonym poniewaz najczesciej uczelnie sumuja punky z obu poziomow i gratis dostaniesz chociazby 5 a to czasami decyduje o tym czy sie dostaniesz na studia czy nie. Nic nie tracisz procz chwili czasu a mozesz na prawde duzo zyskac zwlaszcza na scislych uczelniach gdzie jest duzo kierunkow
- mesju
- Qualità Juventino
Przykro mi, ale z tego co się orientuję, to nie możesz pisać matury w taki sposób. Z polskim ok. Nie słyszałem jednak o możliwości pisania angielskiego tylko pisemnegoForzaJuve_Adam pisze:U mnie w szkole jest ponad 400.... aszzzz to nasze szkolnictwo... każdy mówi co innego...Jeśli dobrze policzyłem to macie 100 tematów, a w naszej szkole na takowej liście jest bodajże 191 tematów...
I dlatego mam do was pytanie...:
Jak to w koncu jest z tymi poziomami na maturze?? Bo moja "kochana" wychowawczyni niestety jeszcze nie wie..... :evil: , a kazdy ze najomych mowi co innego...
Jedni mówią, że mam do dyspozycji 3 przedmioty do zdania na poziomie podstawowym, a reszte jeżeli chce, muszę zdawać na rozszerzonym. Inni znowu mówią, że każdy dodatkowy przedmiot musze zdać na rozszerzeniu. Ja juz jestem głupi....
Mam zamiar zdawać:
Polski - podstawowy
Angielski -rozszerzony ale tylko pisemny
Matma (jako przedmiot wybrany) - rozszerzona
Chemia (jako dodatkowy) - podstawowa
WOS (też dodatkowy) - podstawowy
I teraz niech mi ktoś odpowie czy mogę tak zdawać... Bo ja nie wiem...
PS. Ministerstwu gratulujemy nowej matury.... a właściwie tego całego zamotania... :evil: [/code]

Owszem, możesz sobie wymyślić, ale jednocześnie oddać do swojej nauczycielce od polskiego, o ile się nie mylę, do końca czerwca tego roku. Dla mnie to troche nierealneTemat muszę wybrać z tych, które mi podadzą czy sam mogę sobie wymyślić?

Niestety też jestem tzw. maturzystom i mam podobne problemy. Zamierzam pisać polski i angielski na podstawowym i matme jako wybrany na rozszerzonym. Może coś w międzyczasie dorzuce, ale póki co trzymam się tego. Zobaczymy jakie kryteria podadzą szkoły wyższe.
POWODZENIA

- Sobi666
- Juventino
Ja na szczescie zdawalem juz "nowa mature" i poradzilem sobie bardzo dobrze wiec moge udzielic kilku rad :lol:
Przede wszystkim nie ma sie czego bac bo nowa matura to sciema :twisted: Szczegolnie ustny polak to jedna wielka zwala
Przede wszystkiem wazny jest wybor TEMATU. Nalezy to zrobic tak aby temat spelnial 2 warunki.
1 PROSTY- najlepiej literacki czyli o jakiejs lekurze, oczywiscie jesli ktos jest ambiny niech bierze trudne i faktycznie pisze prace badawcza, ale to NIC NIE DAJE jesli chodzi o ocene pracy a po co sie meczyc :twisted: Poza tym pamietajcie ze literacki ma wiele zrodel czy w necie czy w zeszycie wiec napisac go mozna super w jeden no moze dwa dni
2 KONIECZNIE Z LEKTURY- to juz bylo w pkt 1 ale tym razem uzasadnieenie jest inne. Po prostu dzieki temu macie kilka lektur SUPER opracowanch a to wlasnie i chyba tylko to sie liczy na maturze pisemnej. Ja mialem szczescie i moj temat sie prawie pokryl co mi duuuzo % dodalo
Jesli tak zrobicie to jest spoX, ja mialem 100% a orlem z Polaka nigdy nie bylem :twisted:
Usnty Angol to na poziomie podstawowym zabawa... :twisted: a poziomu rozsz nie warto zdawac bo 99% uczelni nie bierze WOGOLE matur ustnych pod uwage. Poza tym zawsze ladniej miec 100% z pdst niz np 70% z rozsz
Jesli chodzi o poziomy zdawania to nie jestem pewnien ale wyglada to tak
Polak usnty - pods
Obcy usnty pdst/rozsz - i tego wybou MUSIECIE dokonac TERAZ
Polak pisemny pdst + JAK CHCECIE zostajecie an rozsz a jak nie to nie
Jezyk pisemny i 3 przedmiot - tak samo jak polak
a nastepne chyba trzeba pisac poziom podstawowy i zostac na rozszerzonym a jak nie ma sie wpisane 0% - no ale pewien nie jestem
Moge jeszcze dodac ze z Polaka cale przygotowanie to przypomnienie sobie problematyki lektur na co potrzeba okolo 4-5 dni, angol to slowka slowka i slowka :twisted: bo za gramatykie pkt sa smieszne
no a mata jak mata dla mnie byla prosta ale to juz trzeba ja rozumiec :twisted:
Jezeli ktos ma jeszcze jakies pytanie to chetnie odpowiem w wolnym czasie 8)
Przede wszystkim nie ma sie czego bac bo nowa matura to sciema :twisted: Szczegolnie ustny polak to jedna wielka zwala

Przede wszystkiem wazny jest wybor TEMATU. Nalezy to zrobic tak aby temat spelnial 2 warunki.
1 PROSTY- najlepiej literacki czyli o jakiejs lekurze, oczywiscie jesli ktos jest ambiny niech bierze trudne i faktycznie pisze prace badawcza, ale to NIC NIE DAJE jesli chodzi o ocene pracy a po co sie meczyc :twisted: Poza tym pamietajcie ze literacki ma wiele zrodel czy w necie czy w zeszycie wiec napisac go mozna super w jeden no moze dwa dni
2 KONIECZNIE Z LEKTURY- to juz bylo w pkt 1 ale tym razem uzasadnieenie jest inne. Po prostu dzieki temu macie kilka lektur SUPER opracowanch a to wlasnie i chyba tylko to sie liczy na maturze pisemnej. Ja mialem szczescie i moj temat sie prawie pokryl co mi duuuzo % dodalo

Jesli tak zrobicie to jest spoX, ja mialem 100% a orlem z Polaka nigdy nie bylem :twisted:
Usnty Angol to na poziomie podstawowym zabawa... :twisted: a poziomu rozsz nie warto zdawac bo 99% uczelni nie bierze WOGOLE matur ustnych pod uwage. Poza tym zawsze ladniej miec 100% z pdst niz np 70% z rozsz

Jesli chodzi o poziomy zdawania to nie jestem pewnien ale wyglada to tak
Polak usnty - pods
Obcy usnty pdst/rozsz - i tego wybou MUSIECIE dokonac TERAZ
Polak pisemny pdst + JAK CHCECIE zostajecie an rozsz a jak nie to nie
Jezyk pisemny i 3 przedmiot - tak samo jak polak
a nastepne chyba trzeba pisac poziom podstawowy i zostac na rozszerzonym a jak nie ma sie wpisane 0% - no ale pewien nie jestem

Moge jeszcze dodac ze z Polaka cale przygotowanie to przypomnienie sobie problematyki lektur na co potrzeba okolo 4-5 dni, angol to slowka slowka i slowka :twisted: bo za gramatykie pkt sa smieszne

Jezeli ktos ma jeszcze jakies pytanie to chetnie odpowiem w wolnym czasie 8)
- Ironek
- Juventino
To mało w życiu słyszałeś. Matura ustna to ustna, a pisemna to pisemna, nic do siebie nie mają. Oczywiście, że można zdawać tylko pisemną rozszerzoną.mJaUcViEej pisze:Nie słyszałem jednak o możliwości pisania angielskiego tylko pisemnego![]()
Jak jesteś 'maturzystOM', to nie próbuj czasem pisać polskiego rozszerzonego.mJaUcViEej pisze:Niestety też jestem tzw. maturzystom
Szkoda, że akurat moja bierze to pod uwagę :] Tak samo myślałem przed maturą i zdałem sobie ustny podstawowy(Teraz tego żałuję, bo spokojnie dał bym sobie radę na rozszerzonym). A tu pyk, okazuje się, że biorą ustną pod uwagę. I nie lepiej mieć 100% z podst. niż 70 % z rozsz. Za 100% z podstawowego dostaniesz 100 lub 50 punktów, a za 70% z rozszerzonego zdobędziesz 105, ponieważ rozszerzoną mnożą przez 1.5, a podstawową przez 0,5 lub przez 1.Sobi666 pisze:a poziomu rozsz nie warto zdawac bo 99% uczelni nie bierze WOGOLE matur ustnych pod uwage. Poza tym zawsze ladniej miec 100% z pdst niz np 70% z rozsz![]()
PS. całkowicie zgadzam się z Jah'em. Nie piszcie tego sami, bo nie warto tracić czasu :] Znajdzcie sobie dobrego poloniste i po kłopocie :]
Ostatnio zmieniony 05 września 2005, 23:09 przez Ironek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ForzaJuve_Adam
- Juventino
Napewno masz racje... I chyba rzeczywiście sie zastanowie nad tym... Kiedys już tak myślalem, ale mnie to przerażało, ale jeżeli jest to takie "normalne" to musze to na poważnie przemyśleć...kornknot pisze: ForzaJuve_Adam radze Ci zdawac wszystko na poziomie rozszerzonym poniewaz najczesciej uczelnie sumuja punky z obu poziomow i gratis dostaniesz chociazby 5 a to czasami decyduje o tym czy sie dostaniesz na studia czy nie. Nic nie tracisz procz chwili czasu a mozesz na prawde duzo zyskac zwlaszcza na scislych uczelniach gdzie jest duzo kierunkow
Teraz tylko pozostaje pytanie czy na te dodatkowe przedmioty dostane oba zestawy.... podstawowy i rozszerzony czy tylko rozszerzony.... Bo jeżeli sam rozszerzony to bedzie lipa. Może to troche głupie pytanie, ale po naszym ministerstwie kochanym spodziewam sie już wszystkiego....;/

- Ironek
- Juventino
Dostaniesz obydwa zestawy i wystarczy Ci 30% z podstawowego, żeby zaliczyć.ForzaJuve_Adam pisze: Teraz tylko pozostaje pytanie czy na te dodatkowe przedmioty dostane oba zestawy.... podstawowy i rozszerzony czy tylko rozszerzony....
Zrób tak jak mówi kornknot. Tak samo jak żałuję, że nie zdawałem rozszerzonego angola na ustnej, żałuję tego, że nie zdawałem rozszerzonej geografii. Słuchajcie tych co maturę mają za sobą, bo przed nią wszystko wygląda inaczej :]